9/7/08

Ερωτήσεις για την εκπομπή

Εδω μπορείτε να διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας για τη σημερινή εκπομπή που έχει θέμα την κρατική ονομασία και την εθνική ταυτότητα των Σκοπίων.

24 σχόλια:

macedonian είπε...

Άσχετο,αλλά γιατί εξαφανίστηκε η ανάρτηση του Κυρίου Καλεντερίδη σχετικά με το Ισραήλ και τη στάση μας?

chien andalou είπε...

ΑΠΟΨΗ: Από την αρχή θα έπρεπε να τους αποκαλούμε Σλαβομακεδόνες και εδώ και διεθνώς.
Μιλάμε ουσιαστικά για τους Σλαβόφωνους απογόνους των Μακεδόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή των Σλαβόφωνων πλυθησμιακων ομάδων χωρίς ουσιαστική εθνική συνείδηση. Όι Ελληνόφωνοι Μακεδόνες του τότε φυσικά έγιναν Έλληνες, καθώς όμως και πολλοί Σλαβόφωνοι. Αντίστοιχα πολλοί Σλαβόφωνοι έγιναν Βούλγαροι (στην εθνική συνείδηση). Και οι υπόλοιποι Σλαβόφωνοι,όμως που πέρασαν στη Γιουγκοσλαβία, διακαιούνται να χρησιμοποιούν στο όνομα τους την ονομασία Μακεδόνας. Βέβαια όχι αποκλειστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Αφού τώρα πια δεν δέχονται το "Σλαβομακεδόνας", αυτό που σκεφτομαι σαν πιο λογικό είναι να δεχθούμε όλοι διεθνώς, γλωσσα και εθνοτητα Μακεντονσκι (αμεταφραστο σε όλες τις γλώσσες). Και όνομα της χώρας Δημοκρατία των Μακεντονσκι. Το όνομα Macedonia να αναφέρεται σε όλη την περιοχή και στους αρχαίους μακεδόνες. Πως σας φαίνεται;

macedonian είπε...

Σχετικό:σήμερα έκανε κάποιες δηλώσεις ο ΥΠΕΞ των σκοπίων,όπου έθεσε θέμα Αλβανικής,Τουρκικής και Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.Έχοντας σαν δεδομένο ότι πλέον η επίσημη θέση των δίπλα είναι "είμαστε μακεδόνες,όχι σλαύοι",λαμβάνοντας σοβαρά υπ'όψη ότι τους ψήφισε το 48% του λαού τους (άρα η πλειοψηφία ταυτίζεται με τις θέσεις τους),ποιά θα μπορούσε να ήταν η κοινή συνιστώσα για ομαλή συνύπαρξή τους μαζί μας?Προφανώς καμμία!Προτείνω λοιπόν τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στο χάρτη στη θέση αυτών και διακοπή των οιωνδήποτε σχέσεών μας μαζί τους μέχρις ότου αρχίσουν να σκέφτονται ή εν ανάγκη στον αιώνα τον άπαντα.Και για να μη βιαστούν κάποιοι δεν με ενδιαφέρει η άποψη τρίτων χωρών,με ενδιαφέρει να μη με πουλήσει η ίδια μου η χώρα.

- είπε...

Το κυρίαρχο ζήτημα Παντελή, είναι να ξεκαθαριστεί οριστικά, χωρίς παλλινωδίες, η σχέση του λαού αυτού, με την ιστορική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η ερώτησή μας προς τους ΠΓΔΜίτες, δεν είναι "ποιό όνομα θέλετε";
Είναι βέβαιο ότι αυτό είναι μια αλυσιτελής διαδικασία.

Το ερώτημα είναι απλό.
"Αποδέχεστε ότι δεν έχετε καμία σχέση με το έθνος των Μακεδόνων, τον Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και τον Αριστοτέλη;"

Αν αποδεχθούν αυτό, που είναι ιστορική αλήθεια, τότε ΚΑΙ όνομα θα βρούμε ΚΑΙ πως θα ονομάζονται σαν έθνος θα βρούμε ΚΑΙ πως θα ονομάζεται η γλώσσα τους.

Αν δεν το αποδεχθούν, δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά και κάθε διάλογος είναι προσχηματικός και αποβαίνει εις βάρος της Ελλάδας.

Για την ιστορία, προτείνω στους συνδαιτημόνες να διαβάσουν μεγάλες αλήθειες,
εδώ

macedonian είπε...

Φαντάζομαι πως η μη ενστικτώδης πρακτική των "εγκεφάλων" μας μας έχει αποδώσει τα μέγιστα μέχρι σήμερα-απλά δεν το είχα καταλάβει!Ας ονομαστούν Δυτική Βουλγαρία και Ανατολική Αλβανία ,έτσι τουλάχιστον θα χαρούν οι φίλοι γείτονες.
Όχι εξωτερική πολιτική με Ηρόδοτο συμφωνοι αλλά Θουκυδίδη τουλάχιστον έχετε διαβάσει?

Unknown είπε...

O κ. Νίμιτς και η κα. Μπακογιάννη έχουν ήδη δηλώσει ότι το μόνο ζήτημα που είναι προς συζήτηση είναι το όνομα. Άρα το θέμα εθνικότητας και γλώσσας το έχουν αποδεχθεί ως "Μακεδονική". Στο διαβατήριό τους θα γράφουν Nationality Macedonian.

Mpampis είπε...

Το μόνο που θα δεχόμουνα τώρα, έτσι όπως τα έχουμε καταφέρει, είναι το Σλαβομακεδόνες. Ούτε πάνω ούτε κάτω και ούτε παραπέρα.

macedonian είπε...

Kόψτε τον κύριο Κωφό γιατί θα μας "κουφάνει",έτσι κι αλλιώς παίζει με τα γράμματα (ούτε καν με τις λέξεις) πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.Δε νομίζω να αντιλαμβάνεται πως θα εννοήσει την ιδέα του ο βοσκός στα σκόπια και ο βοσκός στις σέρρες-πάω στοίχημα ότι και οι δύο θα καταλάβουν το ίδιο και μόνο ο ένας θα χαρεί.

emma hamilton είπε...

KYRIE SABBIDH, GIATI DE ROTAME AN O ALEJANDROS HTAN ELLHNAS H OXI. KAI AN POYME - PROFANOS - NAI, NA TOYS STEILOYME STO DIAOLO? UA SYZHTYAME SAN KRETINOI POLY KAIRO AN H MAKEDONIA EINAI MAKEDONIA? KI AN OI SLABOTETOIOI EINAI APOGONOI TOY ALEJAXNROY? TOY BOYKEFALA ISOS. TI KANOYME? NA TOPOYME KATHARA. FOBOMASTE TOYW YANKEES? GI AYTO KANOYME TOYS XAZOYS? AS TO POYME TOYLAXISTON. MHPOS NA TOYS STEILOYME STO DIAOLO KI ARXISOYN KAI MAS YPOLOGIZOYN OLOI?

ΑΑΡΩΝ ΜΝΗΣΙΒΙΑΔΗΣ είπε...

α. Είναι ανόητο να μιλάμε για αμετάφραστο Μακεντόνσκι αφού αυτή η λέξη είναι απλά εκσλαυισμένος τύπος του ονόματος Μακεδονία που είναι φυσικά ελληνική.

β. Κανένα έθνος δεν ονομάζεται από την περιοχή του, αντιθέτως τα έθνη ονομάζουν τις περιοχές τους. Με την δήθεν γεωγραφική ονομασία οι Αμερικανοί είναι Ινδιάνοι, οι Τούρκοι Ίωνες και οι Ουκρανοί Σκύθες.

γ. Είναι ανόητο να μιλάμε για συνταγματική ονομασία. Μήπως μας αναγνωρίζουν αυτοί με την συνταγματική μας ονομασία; Γκρίτσκα δεν μας λένε; Μήπως πρέπει να αναγνωρίσουμε και τους Φινλανδούς ως Σουόμι, τους Αλβανούς ως Σκιπτάρ, τους Γερμανούς ως Ντόιτς και τους Γάλλους ως Φράντς; Δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να τους αναγνωρίσουμε με το όνομα που αυτοί θέλουν.
δ. κακώς βιαζόμαστε για λύση. η εκκρεμότης συμφέρει την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Αν μπορεί ο κ. Γούναρης να μας πει ποια είναι η καταγωγή των Σκοπιανών. Τι είναι Βούλγαροι, Σέρβοι, Έλληνες;

Πόσοι κομμουνιστές ελληνικής καταγωγής που έφυγαν μετά τον εμφύλιο βρίσκονται στα Σκόπια;

Νικηφορος Φωκας είπε...

Τα πραγματα ειναι απλα, ολοι ξερουνε -και δεν αντεχει σε συζητηση σοβαρη- οτι οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ηταν ΕΛΛΗΝΕΣ, αν - ΛΕΩ ΑΝ - οι κατοικοι των Σκοπιων αισθανοντουσαν (εστω και παραπλανηθεντες) ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ,τοτε με την απσχιση τους απο τηνξ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑ (την απελευθερωση τους υποτιθεται) τοτε ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και οχι να θελουν να κατακτησουν αυτην !

Ειναι σαν να λεμε οτι αν αυριο απελευθερωθει η Βορειος Ηπειρος ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να θελει να κατακτησει και να απσχισει απο την Ελλαδα την υτπολοιπη ΗΠΕΙΡΟ !

Δεν υπαρχει λυση με αυτους τους ανθρωπους , οποιος πιστευει κατι τετοιο η υποπτος ειναι η εντελως βλαξ.. ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ υποχωρηση των σκοπιανων αυτοαναιρει την υπαρξη τους, και η υπαρξη τους ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Μια Ελληνικη κυβερνηση θα επρεπε αφου ενημερωσει την διεθνη κοινοτητα ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΕΜΠΟΛΕΜΟ Μ\ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με το κρατιδιο αυτο (χωρις στρατιωτικη δραση) ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ (πραγματικο) συνορων , μονιμως ΒΕΤΟ παντου και παντα , ΑΠΟΣΥΡΣΗ εΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑ, βετο και στην Ευρωπαικη βοηθεια ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ για αμεσο αποστεθεροποιηση και διαλυση του μορφωματος τουτου. Με αυτους δεν υπαρχει συμβιβασμος... και απο πισω τους κρυβονται και αλλοι που καραδοκουν... ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΝΑ ΣΒΥΣΕΙ , ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...

ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ -ΔΥΣΤΥΧΩΣ- Η ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ...

Voodoo Chile είπε...

Με δεδομένη τη σύνθεση του πληθυσμού (Αλβανοί-Σλαβομακεδόνες) μια λύση θα ήταν ALBAMAKEDONIA ή MAKALBANIA. Η υπήκοοι θα λέγονται Αλβαμακεδόνες ή Μακαλβανοί.

i-Reporter είπε...

Παντελή, εκτός του Σταύρου Λυγερού οι υπόλοιποι συνδαιτημόνες σου κάνουν ζημια διατυπώνοντας απόψεις που δεν θα έπρεπε να ακούγονται εδώ. Είτε απο άγνοια είτε απο σκοπιμότητα δεν θα έπρεπε να τους δωσεις "βημα" (οχι με την εννοια της λογοκρισιας, αλλα με την εννοια οτι πιο...αυθεντικο θα ηταν να μας τα πει ο...Γκρουεφσκι η ο Σορος).
Κατα τα λοιπά ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τα Σκοπια. Προκειται για εχθρικο κρατος και ΠΡΕΠΕΙ να διαλυθει.

alexis είπε...

ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Unknown είπε...

Εφόσον το αλβανικό στοιχείο είναι σεβαστό γύρω στο 30-35% και με τάση να αυξηθεί λόγω υπέρ γεννητικότητας , γιατί δεν προτείνουμε ένα όνομα που να εμπεριέχει και σαφή δήλωση της Αλβανικής συνιστώσας; Έτσι θα βάλουμε και τους αλβανόφωνους στο παιχνίδι οι οποίοι πιστεύω θα αρπάξουν την ευκαιρία και θα πιέζουν και αυτοί. Έτσι θα ξεφύγουμε από την μονοπωλήση της Μακεδονικής εθνότητας(πχ Αλβανοσλαβομακεδόνες. Με τίποτα δεν ταυτίζονται με τους Μακεδόνες αρχαίους ή νέους)

alexis είπε...

ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ "ΠΛΑΚΑΚΙΑ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΟ 1940-45 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ

ARXELAOS είπε...

Ο κ.ΚΩΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙς ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΏΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΛΑΥΙΚΗ. Ο κ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΣΙΑΜΠΙΡΗΣ ΛΕΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΩΦΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ. ΜΕ ΠΟΙΩΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ?

Σουητόνιος είπε...

Δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως Μακεδόνας και να αποκαλεί την Θεσσαλονίκη Solun ή το Μοναστήρι Bitola.
Να πάψει κάθε διπλωματική επικοινωνία με τους Βαρδαριώτες.

xristoforos είπε...

Αμα βρεθει ονομασια, δηλαδη κοινη συνεναισει, αλλα δεν ξεκαθαριστει η ιστορικη τους διαδρομη και πολιτιστικη τους ταυτοτητα στα Βαλκανια (βλ. "μακεδονικη" εθνοτητα και γλωσσα) δεν θα συνεχιζει να υπαρχει δυσπιστια αναμεσα σε μας και τη ΦΥΡΟΜ? Δεν θα μπορουσαν να αποτελεσουν απειλη αν ειχαν την στηριξη πολυ ισχυρων φιλων ειδικα αν η Ε.Ε. εκτροχιαστει απο την πολιτικη της ενωση οπως φαινεται να θελουν οι υπερατλαντικοι μας συμμαχοι? Ειναι αληθεια οτι και οι Σλοβενοι ισχυριζονται οτι καταγονται απο τους Ιλλυριους ενω οι Κροατες απο τουσ Περσες(!)? Μπραβο Τιτο

Μιχαήλ Μιχαήλ είπε...

Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει στην Ελλάδα γιατί απλώς υπάρχουν Μακεδόνες. Όπως ακριβώς υπάρχουν Θράκες - Θεσσαλοί - Ηπειρώτες-Κρητικοί κ.τλ

Μιχαήλ Μιχαήλ είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω με την Ελληνκή μειονότητα στα Σκόπια τι γίνεται; Από ότι ξέρω υπάρχουν Έλληνες Σαρακατσάνοι εκεί.

Γεώργιος Μαυρόπουλος είπε...

Ο όρος Σλαβομακεδόνες είναι σαν το Ελληνοαμερικάνος, Λαζοdeuts, Ρωσοπόντιος κλπ. δεν μπορεί να είναι η ονομασία ενός έθνους, είναι γνωστό και ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο πως οι Μακεδόνες είναι ένα ελληνικό φύλο όπως είναι οι Κρήτες, οι Πόντιοι, οι Θεσσαλοί κλπ. Είναι παράλογο και προκλητικό να χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας επειδή εχούν την τύχη να ζουν σε μακεδονικά εδάφη και να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν για να προωθούν τα επεκτατικά τους σχέδια για την "αιγαιατική μακεδονία". Μακεδνός=Έλλην

Wolf01 είπε...

ΣΑΒΒΙΔΗ , Ο ΓΡΙΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ(ΤΕΡΑΣΤΙΟ) ΜΟΝΟ ΣΤΟ WC ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΔΙΒΑΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ. ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΜΑΒΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΗΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΚΑΓΟ.ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ, ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ IQ. KAI S' AYTO O ΓΡΙΒΑΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. Υ.Γ. Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΛΕΑΝΘΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΠΟΡΝΕΙΟΥ", ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ "ΣΦΑΓΕΙΟ" ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΣ

Συνεργάτες