17/7/08

Ο χώρος του "aspic" (16/07/08)

Ο "Χώρος του aspic" , καθιερώθηκε ως ο χώρος όπου την επομένη της παρουσίασης μιας εκπομπής "Ανιχνεύσεων", οι φίλοι bloggers κάνουν την κριτική τους σε διάφορες παραμέτρους της εκπομπής.
Περιμένουμε να σας διαβάσουμε, λοιπόν.

5 σχόλια:

aspic είπε...

Παντελή,μιάς και σάν χώρο του άσπικ δέν έρχεται πολύς κοσμος,λεω να το μετονομάσω αυτή την φορά σε καντίνα του άσπικ.
Καθήστε στο τραπεζάκι λοιπόν και περιμένετε να σας σερβίρω την κριτική της χθεσινής εκπομπής.


Το λοιπόν,ξεκινήσαμε χθές με φάβα για ορεκτικό,συνεχίσαμε στο κυρίως πιάτο με καλομαγειρεμένο μπριάμ από κολοκύθια μελιτζάνες πιπεριές και ότι άλλα λαχανικά είχαμε ανάμικτα,και στο τέλος σάν επιδόρπιο απολαύσαμε μιά παραδοσιακή δροσερή βανίλια υποβρύχιο,που παραήταν γλυκιά όμως.
Το γεύμα συνοδεύτηκε με κρύα μπύρα, βιολογική μέν,ξεθυμασμένη δε, γιατί την είχαμε ξεχάσει ανοικτή.
Συνολικά το τραπέζι ήταν αρκούντως καλοκαιρινό,εύγευστο και ελαφρύ και δικαίως θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τον παντελή με το χρυσό κουταλομαχαιροπήρουνο.
Άντε με το καλό να του δώσουμε και τον χρυσό σκούφο κάποτε.
Ελπίζουμε μόνο να μήν μας έλθει να πληρώσουμε ακριβά τον λογαριασμό στο τέλος.


Για το ορεκτικό λοιπόν,την φάβα αλα πητ διαμαντής,κανονικά θα έπρεπε να του την είχαμε επιστρέψει του σαββίδη σάν απαράδεκτη, διαμαρτυρόμενοι εντόνως μάλιστα,αλλα επειδή μας προειδοποίησε ότι λόγω καλοκαιριού θα έπρεπε να αρκεστούμε σε κάτι πιο ελαφρύ και ανώδυνο,άντε την φάγαμε χωρίς πολλά πολλά.
Όμως να προσέχει,γιατί την επομενη φορά δέν θα του χαριστούμε.
Καθότι,τα υλικά ήταν απαράδεκτα,νοθευμένα,με πλαστική γεύση και έτσι μαγειρεμένα που να είναι εμφανές ότι κάποιος προσπαθεί να μας εξαπατήσει.
Ο κύριος διαμαντής,ούτε λίγο ούτε πολύ έψαχνε να διαφημήσει τις εταιρίες του,λειτουργώντας σάν τυπικός αμερικάνος πλασιέ,προσπαθώντας να κολακεύσει και να παραπλανήσει τους υποψήφιους πελάτες του.Ιδίως στο σημείο που προσπάθησε να μας καλοπιάσει αναφερόμενος στην ένδοξη ιστορία μας,που δέν μας επιτρέπει να μήν μετέχουμε και εμείς σαν περήφανοι έλληνες σε μιά τέτοια πρωτοποριακή απόπειρα,έτσω και άν αυτή στοιχίζει είκοσι εκατομύρια ευρώ, ήταν τόσο κιτς και καρακίτς τα λεγόμενά του,που μόνο να γελάσουμε μπορούσαμε και ούτε κάν να του ρίξουμε δέκα φάσκελα όπως θα πρεπε με αυτά που έκπληκτοι βλέπαμε και ακούγαμε.

Ο τρόπος που μίλησε ο διαμαντής,μου θύμισε περασμένες αμαρτωλές εποχές,και πώς δικαιολογούσαν τα "πρωτοποριακά" τους έργα ,και κυρίως το κόστος τους,μέσα απο την ένδοξη ελληνική μας ιστορία και κληρονομιά,αλλά πάει στο διάολο δέν λέω τίποτα περισσότερο γιατί θα μας την πέσουν πάλι οι πατριώτες εδώ μέσα και θα βγούμε εκτός θέματος.
Πάντως τέτοια ακούμε και γινόμαστε και κακοί χωρίς να το θέλουμε τελικά,γιατί πιστεύω οι περισσότεροι από τους θεατές σκεφτήκαμε: αμάν παναγιά μου,να δηλώσει συμμετοχή κανένας κόκκαλης κανάς βαρδινογιάνης και να πάνε στο διάστημα, να χαλάσει το διαστημόπλοιο και να μείνουν σε τροχιά γύρω από την γή για όλη τους την ζωή, να απαλαγούμε πιά από δαύτους.
Το σκεφθήκατε,δέν το σκεφθήκατε και εσείς ρε παιδιά αυτό;



Και περνάω στο κυρίως πιάτο,το οποίο γευστικά ήταν ενδιαφέρον,το σέρβις άριστο,με τους επιστήμονες φιλικούς και χωρίς να μας κοιτάνε αφ υψηλού όταν μας σέρβιραν τις γνώσεις τους και κυρίως με την μύτη τους στην φυσιολογική θέση που πρέπει να είναι οι μύτες των ανθρώπων (άν τα μάτια λένε ότι είναι η δίοδος της ψυχής,η μύτη είναι η έξοδος του χαρακτήρα.Και καθότι όπως λεει και ο λαός,πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι,η μύτη είναι πολύ πιο βασική από τα μάτια για να κόβουμε τι είναι ο άλλος).
Βέβαια πάλι μείναμε με την αίσθηση ότι υπήρχαν ακόμη πράγματα να πούνε αλλα δέν προλάβανε,ή ότι σε αυτά που είπαν μειναν διάφορα θολά σημεία επειδη δέν είχαν τον χρόνο να είναι αναλυτικότεροι.
Και νομίζω οτι αυτή η εύστοχη ερώτηση του σαββίδη περί της αντίληψής μας για την ζωή,που ο επιστήμονας,δε΄ν θυμάμαι πώς τον λέγαν,του είπε ότι πετάει την μπάλλα πολύ μπροστά,θα μπορουσε να ήταν το θέμα γ ια μιά επόμενη εκπομπή στο μέλλον.
Και τελικά ρε παντελή,γιατί δέν κάνεις συχνότερα τέτοιες εκπομπές και έχεις κολλήσει όλο με τα πολιτικά και τα γεωπολιτικά;


Τέλος, και το επιδόρπιο ήταν καλό,ίσως το θετικότερο από όλα,αφού όντως τα νέα παιδιά χρειάζονται τέτοια θέματα και στην τηλεόραση για να αποκτήσουν ωραία και συναρπαστικά ενδιαφέροντα.
Να βρούν κάτι να κάνουν και αυτά πιά,που όλη την μέρα με ένα φραπέ στις κα φετέριες αράζουν.
Μπράβο σαββίδη.Είχες μιά πρόταση για την νέα γενιά τελικά.
Άντε περιμένουμε την επόμενη εκπομπή που θα ναι για την κύπρο άν θυμάμαι καλά,να δού΄με τι πρόταση θα χεις και για την παλιά γενιά.



















Και αυτόν τον μεταπτυχιακό αστροφυσικό που είπες, τι τον έχετε εκεί στο στούντιο να σας κρατάει τα καλώδια και χαραμίζεται ο άνθρωπος;
Γιατί δέν τσοντάρετε κάτι όλοι,να τον στείλετε έξω;
Ο διαμαντής τόσα λεφτά βγάζει,δέν μπορεί να τον πάρει σε καμμιά εταιρεία του;
Ή ο κόσμος των ιδεών του πλάτωνα ισχύει για αυτόν μόνο όταν τα τσεπώνει και όταν είναι να δώσει κανένα φράγκο πάει με τον κόσμο των ιδεών του σκρούτζ μακ ντακ;
Αλλα και εσύ ρε παντελή δέν ξέρεις να μιλησεις.
Πέστου,θα σου διαφημήσουμε τις εταιρίες σου,αλλα θα προσλάβεις και εσύ μερικούς αστροφυσικούς που έχουμε πρόχειρους εδώ στο στούντιο.
Άμα δέν βοηθήσεις εσύ τα παιδιά εκεί που χεις τα μέσα,ποιός θα τα βοηθήσει που κάθεσαι και παραπονιέσαι μετά στην εκπομπή;

ΒΓ Αυτό που δέν καταλαβαίνω,είναι πώς είναι δυνατόν η τεχνολογία να μπορεί να δημιουργήσει εξ αρχής μιά ατμόσφαιρα στον άρη,αλλά να μήν μπορεί να διορθώσει-καθαρίσει,μιά ήδη υπάρχουσα ατμόσφαιρα στην γή.

Ανιχνεύσεις είπε...

Διάβασα τον aspic και θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για σοβαρή και σε βάθος συζήτηση.
Είναι ο ρόλος της αστικής τάξης σε μια κοινωνία. Νομίζω ως ερώτημα προκύπτει απο την επιθυμία του apic να χαλάσει το διαστημόπλοιο με τους έλληνες εκπροσώπους αυτής της τάξης ως επιβάτες του.
Μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή και με αξιώσεις σύγχρονη κοινωνία, κοινοβουλευτική στο πλαίσιο του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού, χωρίς αστική τάξη;
Η άποψή μας είναι πως όχι. Βεβαίως, όχι μια αστική τάξη που το μόνο της ενδιαφέρον είναι το κέρδος. Κέρδος για το κέρδος. Αλλά μια αστική τάξη με ιδεολογία αστού και επίγνωση του ιστορικού ρόλου της. (Αν νομίζετε ότι προέρχομαι απο αυτήν και επιχειρώ να την υποστηρίξω, μάλλον λάθος εκτίμηση κάνετε).
Φοβάμαι πως η κάθε είδους υστέρηση, σήμερα, της Θεσσαλονίκης, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική, οφείλεται στο ότι δεν έχει αναπτύξει μια ισχυρή αστική τάξη όπως την περιέγραψα παραπάνω.
Αν υπάρχει σε μια κοινωνία αστική τάξη με συνείδηση της αποστολής της τότε αναπτύσσεται και πνευματική ελίτ που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κάθε είδους προβληματισμού μιας κοινωνίας και πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα. Η πόλη, η περιοχή ή η χώρα που αναπτύσσει ισχυρή αστική τάξη αποκτά και άλλου είδους πολιτική επιρροή.
Αν χρειασθεί θα επανέλθω.
Και κάτι για το θέμα της επόμενης εκπομπής.
Οι εξελίξεις με τα Σκόπια μας αναγκάζουν να αλλάξουμε κάπως το περιεχόμενό της επόμενης εκπομπής.
Θα παρουσιάσουμε μια συνέντευξη με τον κύπριο ΥΠΕΞ αλλά σήμερα το πρωί (Παρασκευή 18 Ιουλίου) φεύγουμε μαζί με την Κάλλη για τα Σκόπια και απο εκεί για τη Μελίτη Φλώρινας. Μάλλον το τι είναι μειονότητες και αν υπάρχει στην Ελλάδα σλαβομακεδονική μειονότητα θα κάνουμε.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Παιδιά δυστυχώς δε μπόρεσα να δω την εκπομπή. Είχα δουλειές με το γάμο (μετέφερα κάτι έπιπλα) και ξεμπέρδεψα στις 1 το βράδυ.
Ούτε την επανάληψη μπόρεσα να δω, παρότι προσπάθησα μέχρι τις 2 να κρατήσω ανοιχτά τα μάτια μου, αλλά μάταια. Η κούραση με παρέσυρε.

Δεν ξέρω αν κέρδισα το στοίχημα (πόσες φορές ελέχθη η λέξη εξωγήινος;).

Χάρηκα που είδα να πηγαίνει καλά και η συζήτηση με τη Μακεδονία και που τα βρήκατε με τον Είρωνα, γιατί στεναχωριόμουν που ανέβηκαν οι τόνοι και έλεγα μήπως έφταιγα εγώ που άρχισα ένα τέτοιο αγκαθωτό θέμα.

Τώρα θα τα ξαναπούμε εμείς το Σεπτέμβρη.
Από μένα έχετε καλό καλοκαίρι.

Καλή συνέχεια και σε σας κύριε Σαββίδη με τις επόμενες δύο εκπομπές.

Ανιχνεύσεις είπε...

Παναγιώτης.


Αγαπητέ φίλε aspic...Είμαι ο άνεργος αστροφυσικός που εμφανίσθηκε στο studio του Παντελή. Ευχαριστώ για τη προτροπή να με στείλουν στο εξωτερικό αλλα ανήκω σε αυτούς που έφυγαν για το εξωτερικό και μετά από δύο χρόνια σπουδών στο Imperial College είναι προσωπική μου επιλογή να μην ασχοληθώ με την αστροφυσική και να στραφώ προς την κοινωνιολογία των Μ.Μ.Ε. Επειδή όμως ο κύκλος των Αστροφυσικών στην Ελλάδα είναι περιορισμένος και όλοι γνωριζόμαστε εντυπωσιάζομαι με το σχόλιο ενός καλεσμένου πως οι δικοί του διδακτορικοί φοιτητές βρήκαν όλοι δουλειά.
Φοβάμαι πως ως επαγγελματική αποκατάσταση νοείται το να ζείς στην ηλικία των 32 χρόνων με πόρους προγραμμάτων αβέβαιης διάρκειας και με μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Επειδή όμως αυτή ίσως να είναι η κατάσταση σε πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα θα κλείσω και με ένα σύντομο σχόλιο στο εξωτερικό.
Τα πράγματα φοβάμαι πως και εκεί δεν είναι καλύτερα και αν και αναγνωρίζω πως ένα διδακτορικό γίνεται με πολύ πιο συστηματικό και εντατικό τρόπο το να βρείς μια δουλειά στο χώρο της αστροφυσικής προυποθέτει αρκετά χρόνια νομαδικής περιπλάνησης με διάφορα post-doc ανά τον κόσμο. Ενδιαφέρον τρόπος ζωής για κάποιους αλλά όχι για όλους.
Επιπλέον ειδικά στην Αγγλία είναι γνωστό πως μετά την κατάργηση του PPARC (Particle and Astrophysics Research Council) ή χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραματικά με επιπτώσεις στον αριθμό των φοιτητών που τελικά σπουδάζουν αστροφυσική. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε συγκεκριμένους τομείς όπως η φυσική των αστέρων. Επίσης απειλείται με κλείσιμο το Αγγλικό τηλεσκόπιο Isaac Newton στα Κανάρια και σε περσινό που η επιβλέπουσα μου καθηγήτρια οργάνωσε στη Royal Astronomical Society προσπάθησε να μεταπείσει (ανεπιτυχώς) το συμβούλιο Επιστημών της Αγγλίας. Τέλος η συμμετοχή της Αγγλίας σε πειράματα όπως αυτά της ανίχνευσης σκοτεινής ύλης και Τηλεσκόπια Υπερύθρων.
Νομίζω οι παρακάτω συνδέσεις είναι κατατοπιστικές και μπορείτε να βρείτε περισσότερα μέσω της Royal Astronomical Society αλλά και σε άρθα στο BBC4.
http://www.ioppublishing.co.uk/Media/Press%20Releases/file_27824.pdf
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7341535.stm
http://www.strudel.org.uk/blog/astro/000743.shtml
Συγγνωμη που καταχράστικα το χώρο σας αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι πολλές φορές για τη σχέση που έχουν με το διεθνές περιβάλλον ορισμένοι πανεπιστημιακοί. \
Σταματάω εδώ και ως συνοψίζω πως το πρόβλημα της Αστροφυσικής ως επιστήμης είναι παγκόσμιο και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετώπισει και το ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι ένα πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου συνδέεται με την αλλαγή στο τρόπο που παράγεται η γνώση σε ένα πανεπιστήμιο και με το γεγονός πως το σύστημα της οικονομίας έχει κυριαρχήσει στο σύστημα της πολιτικής και της κοινωνίας. Η κατάτμηση της γνώσης (scarsity) που βοηθάει την εμπόρευση της είναι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Επιπλέον στα πλαίσια μια μαρξιστικής ανάλυσης θα πρέπει κανείς να σκεφτεί το φαινόμενο του brandin-λογότυπου των μεγάλων πανεπιστημίων και του λεγόμενου celebrification της επιστήμης με επιστήμονες τηλεαστέρες-συγγραφείς.
Τα φαινόμενα αυτά έχουν λάβει σημαντικές διαστάσεις στο εξωτερικό και αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό πανεπιστήμιο θα πρέπει ληφθούν υπ'όψιν.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και θα χαρώ να διαβάσω τις ενστάσεις σας. Ενας άνεργος--άεργος αστροφυσικός.

aspic είπε...

Αγαπητέ αστροφυσικέ παναγιώτη,κατ αρχήν ελπίζω να το καταλάβατε ότι ένα αθώο καλαμπούρι έκανα και δέν είχα σκοπό βέβαια να διασκεδάσω με την ανεργία σας.
Είχα και εγώ την γνώμη ότι όντως τρέχουν πολλά προγράμματα όπως είπε ο καθηγητής στην εκπομπή σας,καθότι υπέθετα ότι η αστροφυσική θα πρέπει να είναι μιά επιστήμη αιχμής στον χώρο της ερευνας και λυπάμαι που είναι έτσι τα πράγματα τελικά όπως τα περιγράφετε.
Άν κατάλαβα καλά,είπατε ότι στο εξωτερικό τα πανεπιστήμια είναι κάτι σάν ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλάνε εκλαικευμένη γνώση στο καταναλωτικό κοινό,ενώ υπάρχουν και οι τηλεαστέρες-συγγραφείς που κάνουν το ίδιο (κάτι σάν τους δανέζη θεοδοσίου δηλαδή);
Τα έσοδά τους όμως δέν γυρνάνε και πάλι στον χώρο της έρευνας;
Ακόμη και του διαμαντή οι εταιρίες,νόμιζα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό,έμμεσα ή άμεσα χρημαδοτούν την έρευνα και δίνουν δουλειά στους νέους επιστήμονες.
Και τελικά κρίμα που σπουδάσατε,υποθέτω κάτι που σας άρεσε και αγαπούσατε,και αναγκάζεστε να ασχολείστε τώρα με κάτι άλλο.
Και εντύπωση μου κάνει πώς μεταπηδήσατε σε ένα άσχετο χώρο με την επιστήμη σας,όπως η κοινωνιολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης (που ιδέα δέν έχω βέβαια τι είναι).
Εκεί υπάρχει δουλειά;
Πάντως μεταξύ μας τώρα,εγώ έχω σκυλομετανοιώσει που όταν ήμουν νέος δέν κάθησα να πείσω τον πατέρα μου να πουλήσει το χωράφι να πάω στην αμερική που τελικά πάντα α υτό ήθελα,αλλα δέν το ήξερα.
Δυστυχώς στα νιάτα μου ήμουν αρκετά σοβαρός και μετρημένος και έπρεπε να φθάσω στα μετασαράντα για να καταλάβω ότι πρέπει τα πράγματα να τα βλέπει ο άνθρωπος πολύ πιο χαλαρα.
Στερνή μου επιπολαιότητα να σε ειχα πρώτα που λέει και ο σοφός λαός δηλαδή.
Για αυτό,δέν θέλω να στο παίξω συμβουλάτορας βέβαια,αλλά άμα σε γεμίζει η αστροφυσική,βάλε το σακίδιο στην πλάτη και ακολούθησέ την.
Με επτακόσια ευρώ;
Ναι και με επτακόσια ευρώ,γιατί όχι;
Γιατί νομίζεις ότι άμα βγάζεις αύριο τρείς και πέντε και δέκα χιλιάδες ευρώ θα είσαι καλύτερα;
Γάμησέ τα όλα σου λέω,και κάνε αυτό που σε γεμίζει και άς κοιμάσαι στο παγκάκι.
Το αίσθημα της ολοκλήρωσης στον άνθρωπο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα και ευτυχώς ή δυστυχώς είναι σίγουρο ότι δέν του το εξασφαλίζουν τα χρήματα.
Και μήν ξεχνάς ότι ο πραγματικός πλούτος στον άνθρωπο είναι στο "είναι" του και όχι στο "έχειν" του.
Εντάξει μπορεί να ακούγονται ρομαντικές μαλακίες όλα αυτά,αλλα τι να κάνω αυτής της γνώμης είμαι.
Καλή τύχη πάντως σε ότι και άν επιλέξεις.

ΥΓ Καλά,γιατί δέν έπιασες μετά το τέλος της εκπομπής αυτόν τον καθηγητή που το είπε αυτό,(ο κύριος τσιγκάνος δέν ήταν ; ) να τον ρωτήσεις που είναι αυτά τα προγράμματα που τρέχουν να σε πάρει να τρέξεις και εσύ μαζί τους;
Ή μήπως εννοούσε ότι είναι από αυτά τα προγράμματα που τρέχουν τόσο πολύ,σάν κατοστάαρηδες,που δέν μπορεί να τα πιάσει κανείς τελικά.






Παντελή,η επιθυμία μου δέν είναι να χαλάσω το διαστημόπλοιο με τους εκπροσώπους της αστικής τάξης (μεγαλοαστικής μάλλον άν κρίνουμε από τα είκοσι εκατομύρια),αλλά να το διαλύσουμε εντελώς και να φτειάξουμε ένα νέο,κατά το τραγούδι του καζαντζίδη,θα σου δώσω μιά να σπάσεις άρε κόσμε γυάλινε,για να φτειάξω μιά καινούργια κοινωνία άλληνε. Διότι το ελληνικο διαστημόπλοιο με τα χάλια που έχει άν πέσει σε καμμιά κοσμική καταιγίδα είναι σίγουρο ότι θα διαλυθεί και οι έλληνες θα σκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του σύμπαντος και ούτε που θα τους ξαναδούμε ποτέ.
Καθότι στην ελλάδα όχι μόνο ισχυρή αστική τάξη που λές δέν υπήρξε ούτε υπάρχει,αλλα ούτε απλώς και μόνο αστική ή κάν μικροαστική.
Για αυτό και δέν είχαμε ποτέ σ την ελλάδα πραγματικές ταξικές συγκρούσεις.Για αυτό ακόμη και το κκ ελλάδας,ελλείψει μάλιστα στην χώρα μας και αληθινού προλεταριάτου,λειτούργησε σε ένα χριστιανικο- φιλανθρωπικο πλαίσιο προσπαθώντας να παρηγορήσει-ελεήσει αυτούς τους απελπισμένους που δέν έβαλαν χέρι ακόμη στην μοιρασιά,απεναντίας μπορεί να τους κλέψαν κιόλας (για αυτό το κκ βασίστηκε στους πρόσφυγες) και χωρίς να είναι ικανό να αρθρώσει και να ακολουθήσει ουσιαστικά καμμιά μαρξιστική θεωρία.
Δηλαδή στην ελλάδα,συνεχίζουμε την επανάσταση του εικοσιένα,όπως λεω και στο άλλο τόπικ.Όπου το κυρίαρχο ζήτημα της επανάστασης ήταν να μοιραστούν οι οθωμανικές περιουσίες στους επαναστάτες,μετά μπήκαν και τα ξένα δάνεια και κεφάλαια και ουσιαστικά μεχρι σ ήμερα ακόμη στην μοιρασιά είμαστε,και μιά τα παίρνουν οι μέν μιά οι δε,λειτουργώντας μέσα από οικογένειες,κομματα και λοιπά,σάν κάθε μιά συμμορία από αυτήν να είναι και το πραγματικό τους κράτος που πρέπει να το υπηρετούν για να τους αγαπάει και να τους φροντίζει.Εξ ου και η πελατειακή σχέση μεταξύ βουλευτών και ψηφοφόρων.
Για αυτο και η ελλάδα λειτουργεί ακόμη με ολιγαρχίες.
Ουσιαστικά η μόνη τάξη που υπάρχει στην ελλάδα είναι ενός μαφιόζικου ή τριτοκοσμικού τύπου διοικητική - διαχειριστική,που αναλαμβα΄νει να κάνει την μοιρασιά των κλοπιμαίων στα μέλη της εκάστοτε συμμορίας που είναι κάθε φορά την εξουσία.
Ο νεοέλληνας δηλαδή,παραμένει ακόμη ανένταχτος στα βουνά,θεωρεί το κράτος δυνάστη του, συσπειρώνεται με όρκους τιμής (μπέσα) σε συμμορίες-φατρίες-κόμματα,εναντίον άλλων συμμοριών-φατριών-κομμάτων,με τελικό σκοπό την αρπαγή και το πλιάτσικο του κράτους,το οποίο κράτος προσαρμοσμένο πλήρως σε αυτή την πραγματικότητα,νομοθετεί αναλόγως,καλύπτοντας έτσι τους μεν εισπράτοντας από τους δε ή καλύπτοντας του δε και εισπράτοντας από τους μεν,διατηρώντας έτσι αενάως ένα φαύλο κύκλο,ένα συνεχή πόλεμο μεταξύ οικογενειών και παρατάξεων για το ποιός θα κλέψει τα περισσότερα από τον άλλο.
Ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία μοιάζει καταπληκτικά σε πολλά σημεία με τον αργεντίνικο λαό, έτσι όπως μας τον περιγράφει ο μπόρχες,με την διαφορά ότι ο τελευταίος χωρίς όλους αυτούς τους εθνικούς μύθους του έλληνα, έχει επίγνωση τελικά αυτής της ιδιαιτερότητάς του,αποκτώντας έτσι και ενός τύπου εθνική συνείδηση,σε σχέση με τον έλληνα που άλλα κάνει,άλλα λέει,αλλού κοιτάει και αλλού αρπάζει.
Και νομίζω,σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που ζεί η ελλάδα τα τελευταία διακόσια χρόνια,δύο πράγματα της μένουν να κάνει.
Ή αφού θέλει να χει τους εθνικούς μύθους της,να τους κρατήσει τελικά αλλα΄να είναι συνεπής με αυτούς,ή να απαγκιστρωθεί από αυτούς και να συνειδητοποιήσει αυτό που είναι.
Νομίζω ότι και από τα δύο να κάνει,θα δημιουργηθεί αυτό το κοινό πνεύμα,που με την σειρά του θα δημιουργήσει και την αστική τάξη,που το βασικό αίτημά της θα είναι φυσικά η δημιουργία επιτέλους ελληνικού κράτους.
Δηλαδή το ελληνικό αστρόπλοιο θέλει τουλάχιστον γενική επισκευή,άν όχι επισκευή και πέταμα για να αγοράσουμε ένα όμορφο καινούργιο και να μας ζηλεύουν όλοι στο διαστημα μετά.




Ερμάριον,κρίμα που δέν την είδες,γιατί ήταν καλή η εκπομπή.
Μιά φορά την λέξη εξωγήινος την είπε σίγουρα ο παντελής στην αρχή,μετά όμως ξέχασα να προσέξω άν θα την ξαναπεί.Για ρώτα τον ίδιο μήπως θυμάται.
Ά,ανέφερε και μένα στην εκπομπή με μιά ερώτησή μου ολίγον ειρωνική βέβαια,με ξέρεις τώρα.Κρίμα που δέν έχω μπλόγκ να το εκμεταλευθώ δεόντως.Πάντως όποιος θέλει αυτόγραφα,ευχαρίστως να του στείλω(γαμώτο,άν το ξερα ότι θα με έλεγε στην εκπομπή,θα ειδοποιούσα γνωστούς και φίλους να βάλουν την ετ τρία.Να το βλεπε και η θειά μου,που όλο άχρηστο με ανεβάζει,άχρηστο με κατεβάζει).
Όπως ανέφερε και τον μιράζ με μιά ωραία ερώτησή του (είχε πολλές ωραίες ερωτήσεις ο μιράζ),πώς θα συγκρατηθεί η ατμόσφαιρα του άρη δηλαδή,χωρίς μαγνητικό πεδίο,αλλά δέν πολυκατάλαβα την απάντηση που έδωσαν οι επιστήμονες.
Ελπίζω ο μιράζ να την κατάλαβε.
Άντε,τώρα εσύ θα παντρεύεσαι υποθέτω χθές όπως μας έχεις πεί (ελπίζω να χες το νού σου και να μήν σου πάτησε η σύγυζός σου πλέον το πόδι,και άν στο πάτησε ελπίζω να σκέφθηκες να πατήσεις και εσύ το πόδι του παπά για να διώξεις το κακό από πάνω σου) να ζήσετε,καλούς απογόνους και καλό μήνα του μέλιτος.
Δέν μας είπε και σε πιό μέρος θα πάει μήνα του μέλιτος το ερμάριον.
Υποθέτω ότι δέν θα είναι τα σκόπια βέβαια.

Συνεργάτες