10/7/08

Ο χώρος του aspic

Ο χώρος του aspic, είναι ο χώρος όπου την επομένη μιας εκπομπής γίνεται κριτική στο περιεχόμενο και την παρουσίασή της.
Περιμένουμε να σας διαβάσουμε, λοιπόν, αν και στην αυτοκριτική που κάνουμε δεν μείναμε ικανοποιημένοι.
Ένα τεχνικό πρόβλημα, η σύνδεση με τη Σέριφο μας εξενεύρισε- κακώς για τα χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά.
Το ενδιαφέρον, όμως, εν προκειμένω είναι να ακούσουμε εσάς.

35 σχόλια:

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Η εκπομπή εχθές είχε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά.

Στα θετικά ήταν η σύνθεση, από επιστημονικής άποψης. Η γεωγραφία, η ιστορία, η δημοσιογραφία και η πολιτική ήταν αυτά που χρειαζόταν για να πάρουμε μια εικόνα του χθες σε σχέση με το σήμερα.

Αρνητικό ήταν η χημεία των προσκεκλημένων που δε φάνηκαν να διαθετημένοι να συνδυάσουν τις γνώσεις τους, αλλά λέγαν ο καθένας τη γνώμη του, στο πεδίο του, ανεξάρτητα από αυτά που είχε πει ο άλλος στο δικό του πεδίο. Λίγο ο Λυγερός και ο πρέσβης συζητήσαν. Ο ιστορικός δεν μας είπε και τίποτα σπουδαίο.

Στα θετικά ήταν τα βιντεάκια. Και το ένα για τα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών, και το άλλο για τις διάφορες ονομασίες που προτείνονται με τα προβλήματα που υφίστανται σε κάθε περίπτωση.

Αρνητικό: δε σχολιάστηκαν πολύ αυτά τα βιντεάκια. Πχ ο πρέσβης έπρεπε να πει κάτι επ' αυτού.

Λυπήθηκα το στυλό που πλήρωσε με μια ανώμαλη προσγείωση στο γραφείο τις διακοπές με τον Κωφό. Έφαγε ένα γερό χτυπηματάκι, όταν τα τεχνικά προβλήματα (δηλαδή το κακό σήμα που είχε ο Κωφός στο κινητό του) υπήρχαν και την δεύτερη φορά.

Τα τεχνικά τέτοιου είδους συμβαίνουν. Και ειδικά οι τηλεφωνικές συνομιλίες, είναι ό,τι πιο συχνό, να έχουν προβλήματα. Άσε που όταν συμβαίνει και κάτι τέτοιο, αποτελεί ένα μικρό χάπενινγκ για τους τηλεθεατές και φτιάχνει μια πιο ωραία διάθεση.
Μετά ο Σαββίδης έχασε τον ειρμό του απ' την τσατίλα του, και ευτυχώς τον έσωσαν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι αρχίσαν να μιλάνε από μόνοι τους, χωρίς να τους έχει ρωτήσει.
Αν δεν είχε αρχίσει να μιλάει ο γεωγράφος, θα ήταν σα να τηρούμε ενός λεπτού σιγή.
Τον έβλεπα τον Σαββίδη να σκέφτεται "πω πω! τώρα τι θα μου πούνε αύριο στο blog!"

Επίσης, για ακόμα μια φορά αδικήθηκαν οι ερωτήσεις που γίναν κατά τη διάρκεια της εκπομπής στο blog.
Δε μπορούνε να τις εκτυπώνουν κάπου μέσα από το κοντρόλ, όχι ολόκληρες, αλλά περιληπτικά, και στο τρίτο μέρος της εκπομπής να απαντώνται;
Το να δείχνεις το blog στην οθόνη δεν ενδείκνυται, εκτός και αν το σκρολάρισμα της οθόνης το κάνει αυτός που διαβάζει και την ερώτηση. Δηλαδή, κάποιος ανεβοκατέβαζε τη σελίδα των σχολίων, και ό,τι είδαμε, είδαμε.

Μερικές ερωτήσεις βέβαια, είναι φύσει αδύνατον να απαντηθούν. Άλλος πχ παραπέμπει σε μια σελίδα, άλλος, γράφει ένα τεράστιο κείμενο, άλλος γράφει ένα λεπτό πριν κλείσει η εκπομπή (άλλος έγραψε αφού τελείωσε η εκπομπή!).
Αλλά έτσι όπως βλέπω τα post, μερικές μπορούσαν να απαντηθούν.

Μάθαμε πάλι κάποια ενδιαφέροντα πράγματα και περάσαμε ωραία ως τηλεθεατές.

Ελπίζω να ικανοποίησα και τον Άσπικ που θέλει να λέμε πολλά αρνητικά σχόλια...

anetos είπε...

Καλή η χθεσινή εκπομπή ιδιαίτερα ο πάντα τεκμηριωμένος
Ορθολογιστής αλλά και ήπια μαχητικός Λυγερός .
Στην διπλωματία δεν χωρούν απαισιοδοξίες και
Ηττοπάθεια αλλά επιμονή και στρατηγικοί στόχοι .αυτό λείπει από τον
Σημερινό έλληνα και από πολλούς πολιτικούς.
Το ερώτημα που μου γεννήθηκε είναι από που οι Σκοπιανοί
Αντλούν το θράσος τους .
Ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ?
Δεν νομίζω ότι φθάνει η υποστήριξη των Μπους και σία.
Ούτε ότι το βέτο της Ελλάδας έχει όρια , το παράδειγμα της Τουρκίας με την Κύπρο
Είναι αρκετό.
Ούτε η αγάπη για το «έθνος» τους, διότι πολλοί έχουν γίνει βούλγαροι ήδη
Εξάλλου δεν έχουν κάνει ποτέ κάποιον αγώνα για λευτεριά μέχρι τώρα .
(το Ιλιντεν έγινε όταν ήταν Βούλγαροι..)

Μήπως είναι πρωτάρηδες και αφελής όπως παλαιότερα ο Μπερισα στην πρώτη
Του θητεία .? μπορεί αλλά δε φθάνει να ερμηνεύσει τόσο θράσος
Δεν μπορεί κάτι θα ξέρουν ..... που εμείς δεν ξέρουμε
Ίσως είναι και η λύση στην ακαμψία τους

aspic είπε...

Εμένα αντιθέτως με τους δύο "προγραφήσαντες" συναδέλφους (πάει, μας το κόλλησε ο παντελής το συναδελφιλίκι εδώ μέσα) δέν μου άρεσε ο λυγερός,έστω και άν είχε δίκιο σε καποια σημεία.
Μου φάνηκε να λέει αρκετές μεγαλοστομίες,να ισχυρίζεται πώς αυτός ξέρει την απλή αλήθεια που δέν έχει κατανοήσει ούτε ο ελληνικός λαός ούτε ακόμη και οι διπλωμάτες,κυβερνητικοί και λοιπά,αλλά όταν εύλογα ρωτήθηκε από τον παντελή να μας πεί επιτέλους αυτην την αλήθεια του που αγνούμε οι υπόλοιποι,τα μπέρδεψε και μας είπε τελικά μιά παπαριά και μισή.
Εκτός αυτού ήταν και αρκετά επιθετικός στους χαρακτηρισμούς του,παραμέρισε τους αρχαιολόγους λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ποιός τους γαμεί και αυτούς,απαξίωσε την ιστορία επειδή ούτε αυτής πρέπει να της πέφτει λόγος,για να μας πεί τελικά πώς η λύση είναι απλή και διπλωματική,αλλά όταν και πάλι εύλογα ρωτήθηκε από τον παντελή να μας πεί την απλή διπλωματική του λύση ,τα ξαναματαμπέρδεψε και πάλι και μας είπε εκ νέου μιά παπαριά και μισή.
Επίσης πολλές φορές έκανε τον τσαμπουκά εκ του ασφαλούς απέναντι στα σκόπια,με κορυφαίο ισχυρισμό του ότι δέν θα μπούμε στα παπούτσια τους να τους κατανοήσουμε. Με την ίδια λογική του όμως τότε,γιατί να μπεί και η διεθνής κοινότητα στα δικά μας παπούτσια για να κατανοήσει εμάς;
Και εντέλει νομίζω πώς ήταν ένας αρνητικός συζητητής,και δέν καταλάβαμε ποιά ήταν αυτά τα καινούργια πράγματα που έλεγε στο βιβλίο του,που ηταν και η αφορμή να κάνει ο παντελής αυτήν την εκπομπή σε ανύποπτο χρόνο όπως μας είπε.

Αντιθέτως με τον αλύγιστο λυγερό,οι δυό άλλοι συζητητές,ήταν πιο λογικοί ήπιοι και διαλλακτικοί, χωρίς αλλαζονίες και εξυπνακίστικα σχόλια,στις απόψεις τους.
Ο γουναρης νομίζω πώς πολύ σωστά έθεσε το ζήτημα σφαιρικά και αντικειμενικά,προσπαθώντας να μας βάλει να δούμε το πρόβλημα και από την θέση των άλλων (σκοπιανών),έστω και άν ενοχλεί τους περισσότερους κάτι τέτοιο.
Και βέβαια του δίνω δίκιο στην ήπια διαφωνίατου με τον λυγερό,ότι η διπλωματική λύση του ονόματος πρέπει να είναι και ιστορική,με την έννοια ότι το όνομα ένα σύμβολο είναι που απεικονίζει βαθύτερες αιτίες κοινωνικοιστορικές,(η ερμηνεία των λεγομένων του είναι δική μου βέβαια),εν αντιθέσει με τον κοντόφθαλμο και επιδερμικό λυγερό που όλο το πρόβλημά του είναι απλώς το όνομα και μόνο.
Και ο γεωγράφος καλά τα είπε,μόνο που μας μπέρδεψε λίγο και αυτός,αφού ξέραμε πώς εν αντιθέσει με τους ελληνιστικούς χάρτες,οι οθωμανικοί και ρωμαικοί περιελάμβαναν στην μακεδονία και τα σκόπια,πράγμα που αυτός όμως αρνήθηκε και τελικά δέν ξέρουμε και εμείς ποιά είναι η αλήθεια και ποιό το ψέμα.
Τελικά μιά γνώση στέρεη και αδιαμφισβήτητη που να γίνεται δεκτή από όλους δέν υπάρχει πιά σε τούτο τον μάταιο κόσμο,να μπορούμε και εμείς κάπου να ακουμπήσουμε να ξεκουράσουμε την λογική μας;


Τέλος,ο κωφός,που τον προλόγισε αρκετές φορές ο παντελής για τις ενδιαφέρουσες απόψεις του και τον περιμέναμε εναγωνίως να δούμε τι στο διάολο είχε πιά να μας πεί,αποδείχτηκε ότι ήταν και μουγκός τελικά και ποτέ δέν τον ακούσαμε.
Και όντως μας έμεινε ένα "γαμώτο" τελικά μέσα μας,και δικαιολογώ απόλυτα τον εκνευρισμό του παντελή,αφού και εμείς οι θεατές το ίδιο εκνευριστήκαμε,ποσο μάλλον αυτός που ήταν και ο υπεύθυνος της συζήτησης.
Διαφωνώ όμως ερμάριον μαζί σου ότι ο παντελής σ κέφθηκε: "πώ πώ τι θα μου πούν αύριο στο μπλόγκ".
Απεναντίας,όταν τραβήχτηκε πίσω στην πλάτη του καθίσματός του να χαλαρώσει,παραιτούμενος και αποδεχόμενος οριστικά πιά την στραβή που έγινε με την σύνδεση,έμοιαζε σάν να σκεφτόταν: "άει στο διάολο και οι εκπομπές και τα κινητά σας και τα σκόπιανά σας, κουράστηκα πιά μεσα στο καλοκαίρι.Να πάω να μιλήσω και αύριο,και μετά θα πείτε τον παντελή παντελάκη άμα με ξαναδείτε για δυό μήνες".
(καλά ερμάριον,ακόμη και στις σκέψεις του παντελή κάνουμε κριτική σε αυτό τον μπλόγκ).
Αλλά και εσείς ρε σαββίδη,πώς εμπιστεύεστε τα κινητά σε μιά ζωντανή εκπομπή;
Γιατί δέν εξασφαλίζετε μιά γραμμή σταθερού τηλεφώνου που είναι πιο αξιόπιστη;

(Γράφω πολλά;
Σωπάτε μωρέ που είναι πολλά.
Είναι που είναι στενόμακρος ο πίνακας και φαίνονται πολλά )


Και το επιμύθιον της ιστορίας ,κατά την άποψή μου πάντα, είναι ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι λύση δέν υπάρχει και να μάθουμε να ζούμε με το πρόβλημα αυτό.
Στις ζωές μας δέν μπορεί να είναι όλα σαφή και ξεκαθαρισμένα.
Και αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί τελικά είναι το ίδιο μας το κράτος όπως λέει και ο μακεδόνιαν,αφού αυτό μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος εχθρός μας.
Όπως λέει πάλι ο μακεδόνιαν δηλαδή,αλλα και άλλοι,καλύτερα να αφήσει τα πράγματα ώς έχουν,παρά να βιαστεί να υπογράψει σε κάτι ,δεσμεύοντας έτσι το παρόν,το παρελθόν,αλλά κυρίως το μέλλον.
Επιτέλους τέλειωσα!!!
























Πού πάτε ρε,ψέμματα σας είπα,δέν τέλειωσα ακόμη.
Ρε παντελή,όλο την άλλη φορά και την άλλη φορά μας λές όταν αναφέρεσαι στις ερωτήσεις των μπλογκεράδων που δέν διάβασες.
Πότε θα έλθει άραγε αυτή η άλλη φορά και τι θα μας περιμένει σε αυτήν;
Μου θυμίζεις όταν δανείζουμε το τιρμπουσόν για το κρασί στον γείτονα,ξεχνάει να μας το δώσει παρά όποτε μας βλέπει έξω μας λέει την άλλη φορά να θυμηθώ να το φέρω,και όταν μιά μέρα πάμε να του το ζητήσουμε γιατί το χρειαζόμαστε μας λέει έκπληκτος,....μα αφού σας το δωσα την προηγούμενη φορά.
Η συχνή αναφορά στο μέλλον,μήπως κατοχυρώνει τελικά ένα ψεύτικο παρελθόν (ιστορία) θέλω να πώ τελικά δηλαδή και δηλαδή τελικά;

Και δέν μου λές ρε παντελή,γιατί δέν αποχαιρέτησες τους θεατές σου στο τέλος της εκπομπής που είχαμε πάρει και εμείς τις πετσέτες από το τραπέζι που τρώγαμε να στις κουνήσουμε αποχαιρετώντας σε και από την μεριά μας;
Δέν πιστεύω να σημαίνει αυτό ότι θα κάνεις και άλλες εκπομπές μέσα στο καλοκαίρι έ;
ΝΤΙΙΙΙΙΙΙΙΓΚ.....
(ο στυλός μου που χτύπησε στο τζάμι ήταν από μιά νευρικότητα που αισθάνθηκα ξαφνικά).

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Τι τελείωσαν οι εκπομπές για φέτος; Νόμιζα ότι πρόκειται να έχει ακόμα μία, στις 16 Ιουλίου και ύστερα θα κάναμε διακοπές.

Πάντως, μην πολυπιστεύεις και τα του Παντελή περί πολύ φόρτου εργασίας. Τον είδα μαυρισμένο σε σχέση με την προηγούμενη εκπομπή -εκτός και αν πρόβαρε τον λόγο του όπως ο Δημοσθένης, μπροστά στα αφρισμένα κύματα.

Οπότε παιδιά, αν δεν ξαναμιλήσουμε για φέτος σας εύχομαι καλές διακοπές. Εγώ κι όλας θα παντρευτώ στις 19 Ιουλίου, και τη συνέχεια θα την βλέπω στην μικρότερη - αλλά βολικότερη- τηλεόραση που θα έχω στο δικό μου σπίτι.

Πότε θα ξαναρχίσουν οι ανιχνεύσεις να μαζευόμαστε να κάνουμε την κριτική μας;

Ανιχνεύσεις είπε...

Κατ αρχάς ερμάριον καλούς απογόνους.
Οι εκπομπές για όσους ενδιαφέρονται τελειώνουν στις 30 Ιουλίου.
Απο τις τρείς εκπομπές που απομένουν θα σας συνιστούσα να μη χάσετε την εκπομπή της 30ης Ιουλίου.
Δύο ώρες πριν την προβολή της λήγει το εμπάργκο της συμφωνίας που έκανε διεθνές περιοδικό με τους επιστήμονες που μελετούν το μηχανισμό των αντικηθύρων.
Υπάρχουν πάρα πολύ ενδιαφέροντα νέα στοιχεία που προέκυψαν απο τη μελέτη του μηχανισμού, θα τα παρουσιάσουμε στην εκπομπή και αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια αίσθηση.
Την επόμενη Τετάρτη το θέμα μας θα είναι τα ταξίδια στο διάστημα που ετοιμάζονται ήδη, (μιλήσαμε με τον κ. Πήτερ Διαμάντης που κάνει ακριβώς αυτήν τη δουλειά). Στην ίδια εκπομπή θα μιλήσουμε για τον Αρη και το νερό στην επιφάνειά του και για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας στην οποία συμμετέχουν πέντε νεαροί έλληνες.
Η εκπομπή της 23ης Ιουλίου θα έχει ως θέμα το κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή.
Είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνονται ανεξαρτήτως του μεγάλου ή όχι ενδιαφέροντος του κόσμου. Αυτές τις ημέρες έχουμε άλλη μια επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής στο νησί.

macedonian είπε...

Χαίρομαι που θα μιλήσετε για τον Άρη κύριε Παντελή (αλλά μεταξύ μας αν μιλούσατε και για τον Άρη Θεσ/νίκης δε θα ήταν άσχημα )
just joking,just joking...

aspic είπε...

Γιατί ρε παντελή θα πάς τις εκπομπές μέχρι το τέλος του ιουλίου;
Γιατί ρε ερμάριον θα παντρευτείς μέσ τον ιούλιο;
Δέν ξέρω ποιόν από τους δυό σας να λυπηθώ περισσότερο .
Για ξανασκεφτείτε το και οι δύο.
Και εσύ ρε παντελή αφού μας είχες πεί ότι η χθεσινή θα ήταν η τελευταία εκπομπή, άν είχα καταλάβει καλά,γιατί τα αλλάζεις τώρα;
Και εσύ επίσης ρε ερμάριον,τι θέλεις και μπλέκεις με γάμους τώρα νέο παιδί;
Ούτως ή άλλως οι επτά στους δέκα χωρίζουν μέσα σε ένα χρόνο,θές να τρέχεις με δικηγόρους και διατροφές τον επόμενο ιούλιο;
Τέλος πάντων,αφου επιμένετε καλό κουράγιο και στους δυό σας.
Ερμάριον ,βίον ανθόσπαρτον.......(χι χι χι χι χι)....συγγνώμη για το γέλιο αλλά δέν μπορούσα να κρατηθώ.Αυτός ο βίος ανθόσπαρτος πάντα μου φέρνει γέλιο.

Το λοιπόν,εγώ που λέτε τελειώνω την άλλη βδομάδα την δουλειά για φέτος και το επομενο διάστημα θα γελάω μαζί σας από τις παραλίες πιά.
Κορόιδα ε κορόιδα.
(χι χι χι χι χι)
Είναι ωραιες οι διακοπές και είναι ακόμη ωραιότερες όταν οι άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν.















Παντελή,όσον αφορά την πρώτη εκπομπή,τι είναι αυτο το εμπάργκο της συμφωνίας του περιοδικού με τους επιστήμονες;
Ύποπτο μου ακούγεται.
Για το δεύτερο θέμα, τι ακριβώς δουλειά κάνει ο διαμάντης σε σχέση με τα ταξίδια στο διάστημα που λές;
Ταξιδιωτικός πράκτορας είναι;
Όσο για το τρίτο,είπα και εγώ,να τελειώσει την φετινή σαιζόν ο σαββίδης χωρίς εκπομπή για την κύπρο;

Όμως ρε παντελή,καθότι ζέστη και λιοπύρι τώρα,και ο αέρας αρχίζει και μυρίζει ήδη περίεργα ωραία έξω, να κανες και μιά εκπομπή για το καλοκαίρι της αναρχίας,την ισπανική επανάσταση,και τι στον κόσμο πιά.
Και μάλιστα να χες και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον δικό μας,τον μιχάλη τον ράπτη,αυτόν τον τόσο ξεχωριστό και μοναδικο έλληνα,που κανείς δέν τον θυμάται πιά,θα ήταν το καλύτερο.
Να δώσεις και ένα ωραίο όραμα για τους νέους ρε αδελφέ.
Δέν βγάζεις την εκπομπή με τα ταξίδια στον άρη ή να κάνεις εμπάργκο και εσύ στο εμπάργκο του περιοδικού με τους επιστήμονες και να βάλεις στην θέση τους την εκπομπή που σου λεω;
Μπάς και επηρεαστεί και το ερμάριον που είναι νέο παιδί,επαναστατήσει και αφήσει τον γάμο να ανοιχτεί στον κόσμο (να πάει για πουρνάρια δηλαδή) που λέει ο λόγος.

ΒΓ Ερμάριον να μας βάλεις το βίντεο του γάμου σου στο μπλόγκ,να σου κάνουμε μιά ωραία κριτική και εσένα.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις ευχές τους πάντες.

Χαβαλέ θα έχει και ο γάμος. Θα σπάσουμε πλάκα που θα μαζευτούν τα σόγια και θα πούμε και καμιά βλακεία.
Και από κει και πέρα, όπως θα έλεγε και ο mirage θα προσπαθήσουμε να υπερβούμε το εγώ μας και να κάνουμε όσο καλύτερη γίνεται αυτήν την νέα κοινωνία. Ή, με πιο απλά λόγια, να κάνουμε φοβερή παρέα.
Αν κάνεις φοβερή παρέα γιατί να χωρίσεις;

Όσον αφορά τις επόμενες εκπομπές, την πρώτη, στις 16 θα την δω, τις άλλες λίγο χλωμό, διότι θα βρίσκομαι στη Σύμη.

Για τις θερινές εκπομπές, συνάδελφε Άσπικ (το κόλλησα κι εγώ το συναδελφικό) φρονώ πως είναι ό,τι καλύτερο.
Καθόμαστε με τις άσπρες φανελίτσες μπροστά στην τηλεόραση κι απολαμβάνουμε ήσυχα-ήσυχα αυτήν την θερινή θαλπωρή της τηλεόρασης.
Αν δε, χαλάσει και κανένα κλιματιστικό στην ΕΤ3, όπως πέρσι, θα γινόμαστε και λίγο κακοί με τον Σαββίδη, που φορώντας το κλασσικό κουστουμάκι,θα διευθύνει ιδρωμένος την εκπομπή εν μέσω καύσωνα.

Η επόμενη εκπομπή με τον Άρη πώς θα κινηθεί;
Αυτά τα θέματα με τον Άρη, τις περισσότερες φορές καταλήγουν στο αν υπάρχουν εξωγήινοι, με τους ορθολογιστές να χωρίζονται αρχικά σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχουν εξωγήινοι και σε αυτούς που το αρνούνται.
Επειδή όμως είναι ορθολογιστές, καταλαβαίνουν ότι όσο δε βλέπουμε τους εξωγήινους, δε μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα και έτσι όλοι συμφωνούν στο τέλος ότι δεν ξέρουμε.
Στην πραγματικότητα όμως, όλοι χαίρονται με το "δεν ξέρω" αφού πρόκειται για μια ισοπαλία, στην οποία δεν κέρδισαν, αλλά πήραν έναν πόντο που δεν έχασαν κι όλας. Ειδικότερα, αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει χαίρονται γιατί κερδίζουν χρόνο για τις έρευνές τους, ενώ αυτοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει χαίρονται γιατί το θέμα καταλήγει στην αδιαφορία, πράγμα που επιθυμούν.
Έτσι όλοι καταλαβαίνουν ότι ορθολογιστές δεν υπάρχουν σε ζητήματα πέρα από το γνωστό.

Απολαυστικό είναι επίσης να παρατηρείς σοβαρούς επιστήμονες, πώς καλύπτουν την πραγματική τους πεποίθηση πίσω από ντεμέκ ορθολογισμούς. Οι περισσότεροι ψοφάνε να βρούν έναν εξωγήινο, κι ας είναι ο ιός της γρίπης στην αρειανή του έκδοση. Αλλά πάλι, δεν το παραδέχονται.

Ο περιβόητος μηχανισμός των Αντικηθύρων, από την άλλη, δεν κατάλαβα ποτέ μου τι ακριβώς κάνει. Είναι ένα μαραφέτι που όλοι θαυμάζουν, όλοι εικάζουν για τις χρήσεις του, αλλά ούτε μισή βεβαιότητα!
Τουλάχιστον αυτή τη φορά θα μάθουμε δυο τρία βέβαια πραγματάκια γι' αυτόν; Μακάρι να μπορέσω να δω εκείνην την εκπομπή, αλλά δύσκολο. Μάλλον στις 30 του μήνα θα βρίσκομαι ακόμα στη Σύμη.

Τώρα θα γίνω φορτικός στην αξιότιμη, φιλότιμη, ευγενικότατη και προσηνέστατη κυρία Κάλλη αν της ζητήσω να βάλει τις εκπομπές στο διαδίκτυο;
(γλείφω όσο μπορώ, ελπίζω να πιάσει).

aspic είπε...

Γλύψε όσο μπορείς τώρα ερμάριον την κάλλη,γιατί μετά τον γάμο η μέλουσα συζυγός σου δέν θα σε αφήνει να γλύφεις άλλες γυναίκες.
Ούτε κάν τις εκπομπές στην τηλεόραση που σου αρέσουν,σάν και του σαββίδη,δέν θα σε αφήνει να βλέπεις κακομοίρη μου.
Να ξερες τι σε περιμένει ρε φουκαρά που χαίρεσαι κιόλας τώρα επειδή θα μαζευτούν τα σόγια.
Μη αυτό είναι το πρόβλημα,ότι θα μαζευτούν τα σόγια.
Και μήν κάνεις την μαλακία να κάνεις υπέρβαση του εγώ σου (αυτό που λέει ο μιράζ ισχύει για τα σόγια των ινδιάνων μόνο),γιατί την γάμησες.
Καλύτερα να το συρικνώσεις όσο γίνεται,το εγώ σου,να μήν μιλάς να μήν ακούς να μήν κοιτάς,να μήν γελάς να μήν τρώς να μήν πίνεις,να περάσει η μέρα με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.
Άντε,νέος είσαι,θα τα καταφέρεις μου φαίνεται να επιβιώσεις.
Κουράγιο.Εμείς οι φίλοι σου στο μπλόγκ πάντως, είμαστε μαζί σου.


Όσο για τις καλοκαιρινές εκπομπές του σαββίδη,δέν μπορεί να υπάρχει θερινή θαλπωρή ρε ερμάριον που λές,όταν τις παρακολουθείς στην τηλεόραση.Η θαλπωρή είναι μόνο χειμωνιάτικη.
Το καλοκαίρι έχουμε την μπέμπελη.Που θα την βγάλει σίγουρα ο παντελής και να δείς τα στυλό του πώς θα εκτοξεύονται σε τροχιά γύρω από τον άρη μετά, άν γίνει πάλι καμμιά στραβή με την σύνδεση.Εδώ δέν μπορούμε να πιάσουμε σύνδεση με την σέριφο,τα ταξίδια στον άρη μας μαράνανε.

Αλλά πετάς κάτι κουταμάρες και εσύ ρε ερμάριον.Έχεις τον σαββίδη να κάνει εκπομπές για εξωγήινους;
Έχεις δει ποτέ τέτοια θέματα στις εκπομπές του;
Για το νερό του άρη θα ασχοληθούν και πώς θα το φέρουν στη γή να το αξιοποιήσουν ,ή για τυχόν βάσεις που μπορεί να φτειάξει η α νθρωπότητα στο μέλλον εκεί.
Για να μπείς στο κλίμα της εκπομπής του,διάβασε ένα βιβλίο του ασήμωφ,οποιοδήποτε βιβλίο του.
Λοιπόν,ότι θα περιγράφει ο ασήμωφ στο βιβλίο του,είναι ακριβώς ότι δέν έχει η τεχνολογία μας ακόμη.Είμαστε τόσο πρωτόγονοι,ουσιαστικά χρησιμοποιούμε ακόμη ρουκέτες και βεγγαλικά για να βγούμε στο διάστημα,που όντως το μόνο που μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα με τα διαστημόπλοια-κουβάδες που διαθέτει,είναι να κουβαλάει νερό και αυτό άν το καταφέρει και δέν της χυθεί στο δρόμο.
Οι εξωγήινοι γιατί νομίζεις ότι μας επισκέπτονται;
Έρχονται για να γελάσουν με εμάς και τις πρωτόγονες μηχανές μας.
Το καλύτερο μέρος αναψυχής του γαλαξία είμαστε.
Οργανώνουν οικογενειακές εκδρομές από τον μακρινό τους πλανήτη στην γή,και έρχονται να διασκεδάσουν μαζί μας.Πώς ξεκαρδιζόμαστε εμείς στα γέλια,όταν βλέπουμε στα ντοκυμανταίρ τις μαιμούδες που έχουν πάρει ένα ξύλο και προσπαθούν να φθάσουν την μπανάνα ψηλά στο δέντρο,έτσι ακριβώς ξεκαρδίζονται και αυτοί μαζί μας,όταν βάζουμε φωτιά σε ένα τενεκέ για να τον στείλουμε στο διάστημα.
Και θα χεις μετά και τον πήτερ διαμάντης,όλο τουπέ,να μας κάνει τον σπουδαίο και τον καμπόσο και να μας μιλάει λές και απευθύνεται σε φτωχούς και αμόρφωτους χωριάτες.
Γιατί θα χει την α λλαζονία του επιστήμονα,δέν θα την έχει λές;
Και μαζί με αυτήν,θα χει και την αλλαζονία του ελληνοαμερικάνου που γυρνάει στο ελλάντα να μάθει τους ιθαγενείς πέντε πράγματα.
Εδώ ο νώντας ο σουβλατζής πηγε δυό μήνες στο γούστερ στα ξαδέλφια του και όταν γύρισε μετά στην ελλάδα,περπατάγαμε στην πλατεία,κοιτάει ένα ξεπουπουλιασμένο περιστέρι στο καμπαναριό και μας λέει: "κοιτάχτε ένα περιστέρι πώς είναι εκεί πάνω δίπλα στο...στο....στο πώς το λέτε αυτό στα ελληνικά; το ξέχασα".
Κατάλαβες;
Κάθησε δυό μήνες ο καράβλαχος ο σουβλατζής στην αμερική και ξέχασε πώς λένε το καμπαναριό.
Έτσι που λές.
Για αυτό μήν ψαρώσεις και εσύ και οι άλλοι μπλογκεράδες με ότι μας πεί ο πητ διαμάντης.
Εμένα να ακούσετε,που σας λέω ότι η τεχνολογία που έχει η γή σήμερα είναι για τα μπάζα.
Όπως και ο μηχανισμός των αντικυθήρων,ένα μπιχλιμπίδι είναι που έπεφτε το φώς του ήλιου και έδειχνε στον αγρότη της εποχής τι ώρα είναι πάνω κάτω, για να κάνει διάλλειμα να κολατσίσει.
Τώρα μας λένε οι επιστήμονες ότι ήταν ένας προηγμένος κομπιούτορας της εποχής.
Αυτά λένε,και έχουμε γίνει ρόμπα στο γαλαξία και γελάνε όλα τα εξωγήινα πλάσματα και πλασματάκια μαζί μας μετά.
Πούφ!
Συγχίστηκα πάλι.
Τι θελω και συγχίζομαι καλοκαιριάτικα και θα μου ανέβει καμμιά πίεση.



















Ά,και μιάς και είπαμε για εξωγήινους,άμα το φέρει η κουβέντα καμμιά φορά στο μέλλον,να σου διηγηθώ μιά επαφή τρίτου τύπου που είχα μαζί τους να σου σηκωθεί η τρίχα κάγκελο ερμαριε.
Ευτυχώς όμως που ήμουν κωλόφαρδος και είχα επαφή με τους καλούς,τους ψηλούς και ασπρουλιάρηδες και όχι τους μοχθηρούς,τους κοντούς και μαύρους,γιατί δέν θα την είχα γλυτώσει.
Πάντως από τότε,παρότι τα κορόιδευα αυτά τα εξωγήινα πράγματα,αρχίζω πιά να προβληματίζομαι με αυτή τη δουλειά.
Έφερα και τον παπά στο σπίτι να κάνει αγιασμό.
Ποτέ δέν ξέρεις τι μπορεί να συμβαίνει πιά στην πραγματικότητα,σε αυτήν την γαμημένη την παραμορφωτική κωλοδιάσταση που έχουμε πέσει.
Γιατί στο λέω,δέν το επιλέξαμε εμείς να ρθούμε.
Κάποιοι μας έσπρωξαν από πίσω την ώρα που αγναντεύαμε αμέριμνοι τον ορίζοντα.
Αλλά θα τους βρούμε,δέν θα τους βρούμε ποιοί μας το κάναν αυτό;
Και τότε να δείς ποιοί θα γελάνε με ποιούς μετά στον γαλαξία.
Πούφ!!
Ξανασυγχίστηκα τώρα!!!
Τι θέλω και συγχίζομαι πιά,θα με βλέπει κανένας εξωγήινος και θα ξεκαρδίζεται ακόμη περισσότερο;
Ούστ από δώ κωλοόντα του κερατά,να πάτε στον πλανήτη σας να γελάσετε.
Μας βρήκαν φτωχούς και ηλίθιους και γελάνε μαζί μας οι διαστημόμαγκες......

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Συμφωνώ ότι είναι η παγίδα του ζητήματος (αυτό το θέμα των εξωγήινων). Και είναι κάπως δύσκολο να πιάσει κάποιος το θέμα του Άρη και να μην αναφερθεί στο θέμα.

Αν θέλεις, πάμε και στοίχημα. Στην εκπομπή θα ακουστεί τουλάχιστον τρεις φορές η λέξη "εξωγήινος", όσο και αν ο Σαββίδης το γυρνάει αλλού το θέμα.

Γιάννης Τσαμπάζης είπε...

Η εκπομπή ανέδειξε ανάγλυφα για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο και περίπλοκο είναι το λεγόμενο «σκοπιανό» πρόβλημα.
Όπως σωστά εστιάστηκε το αληθινό πρόβλημα είναι στην εθνική ταυτότητα και στην ανασφάλεια των ανθρώπων αυτών, πράγμα που φαίνεται και από την όλη στάση τους.
Δυστυχώς η πασιφανής αλλά ενοχλητική αλήθεια, ότι είναι Βούλγαροι, (δημοσίως μόνο ο Θ. Πάγκαλος έχει τολμήσει να το αναφέρει), δεν βολεύει ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και την Ελλάδα απ’ότι φαίνεται.
Η καλύτερη λύση για μας, που ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα, θα ήταν το όνομα Σλαβομακεδονία ή Σλαβική Μακεδονία, όνομα που λύνει και το πρόβλημα της ταυτότητας.. Για προφανής όμως λόγους δεν υπάρχει περίπτωση οι γείτονές μας να το δεχθούν.
Όλες οι άλλες λύσεις που προτείνονται στη λογική της σύνθετης ονομασίας όχι μόνο δεν απαντάνε αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα της ταυτότητας των γειτόνων.
Πάντως από τα ονόματα που παίζουν, κατά την άποψή μου, (εδώ θα διαφωνήσω με τον Σταύρο Λυγερό και τον Ανδρέα Λοβέρδο και θα συμφωνήσω με τον Παντελή Σαββίδη και την Ντόρα Μπακογιάννη που όμως άγαρμπα το έκαψε), ότι το λιγότερο κακό για μας (αν και αδόκιμο) είναι το Νέα Μακεδονία με τη λογική ότι διαχωρίζει εθνοτικά τις δύο περιοχές.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω και μια απορία. Πως η διπλωματία μας δεν έχει καταφέρει να αναδείξει την ύπαρξη σκοπιανής εφημερίδας (κυκλοφορεί από την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας μέχρι και σήμερα) με το όνομα Nova Makedonija, προς όφελος των ελληνικών θέσεων;

doriforos είπε...

"μεταξύ των ενόπλων που έδρασαν το 1945-49 στις τάξεις των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» περιλαμβάνονταν και άτομα ρευστής εθνικής συνειδήσεως, τα οποία κατά την διάρκεια της Κατοχής ετάχθησαν υπέρ της Βουλγαρικής και Ιταλικής Φασιστικής στρατιωτικής παρουσίας στην Μακεδονία και Θράκη. Μόλις άρχισε να καταρρέει η φιλογερμανικές κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και Ιταλίας αυτοί οι ίδιοι –ο πιο γνωστός είναι ο Γκότσε(Δημάκης) μέσα σε μια νύχτα από φασίστες έγιναν κομμουνιστές (μερικοί ήσαν ήδη κομμουνιστές πριν γίνουν φασίστες) προσχώρησαν στην προπαγάνδα του Γιουγκοσλάβου Κομμουνιστή Τίτο, ο οποίος ίδρυσε εντός της Γιουγκοσλαβίας την «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την μετέτρεψε σε όχημα αλυτρωτικών βλέψεων εις βάρος των γειτονικών χωρών."

Για τον κύριο Σαββίδη που αγνοεί τον ρόλο του ΣΝΟΦ και λοιπών.

Όσο για το "Νέα Μακεδονία" όσοι το υποστηρίζουν θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι αποτελεί χειρότερη επιλογή από το σκέτο Μακεδονία. Δηλώνει την αναγέννηση των Μακεδόνων.

Όπως είπε και ο Ζαχαράκης το πιο σωστό είναι το Σλαβομακεδονία γιατί λύνει και το πρόβλημα έθνους και γλώσσας. Αλλά μάλλον οι Σκοπιανοί το αρνούνται κουτοπόνηρα λέγοντας ότι θα αντιδράσουν οι Αλβανοί, πιστεύοντας ότι θα ξεμπερδέψουν μ'άυτούς αργότερα.

Γενικότερα μιλώντας, οι Σκοπιανοί έχοντας την όποια Αμερικανική στήριξη εκμεταλλεύονται μέχρι γελοιότητας το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, ξέροντας ότι και στην ΕΕ δε θα βρουν αντιστάσεις. Η ΕΕ βέβαια δεν δείχνει αντιστάσεις γιατί η Ελλάδα έχει δείξει μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ότι δεν διαθέτει πυγμή ισχυρού κράτους.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Επιστρέφω λίγο στο Μακεδονικό ζήτημα κι εγώ.

Κοιτώντας όλα τα post βλέπω σχεδόν όλους να λένε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο.
Πολύπλοκο είναι για τους Σκοπιανούς, όχι για εμάς. Αυτοί έχουν πρόβλημα αυτοπροσδιορισμού, γιατί δεν έχουν μια ενιαία ιστορία για το μίγμα των εθνών τους, ενώ δε θέλουν να αποδεχθούν ότι ένα μεγάλο τμήμα τους είναι οι Αλβανοί.

Εξάλλου, όσο ο αυτοπροσδιορισμός τους έρχεται σε σύγκρουση με τον δικό μας αυτοπροσδιορισμό, έχουμε κάθε λόγο να μην τους αναγνωρίζουμε.

Το συμπέρασμα από την εκπομπή, ήταν να επιμείνουμε και να μην τρομοκρατηθούμε, είτε από την πολυπλοκότητα (που προσπαθούν οι Σκοπιανοί να μας την φορτώσουν), είτε από την επιμονή των Σκοπιανών.
Και σε αυτό ο Άνετος έχει δίκιο, η ηττοπάθεια δεν πρέπει να υπάρχει σε αυτό το ζήτημα.
Τόσα χρόνια επιμείναμε και με την Κύπρο, και παρότι σε αυτήν την περίπτωση οι Τούρκοι έχουν κατακτήσει με πόλεμο ένα τμήμα, βλέπετε ότι ο κόσμος αρνείται να το αναγνωρίσει.

Επιπλέον, στην εκπομπή είχε λεχθεί ότι ο όρος "Σκοπιανοί" είναι αδόκιμος.
Δεν είναι αδόκιμος. Εφόσον χρησιμοποιείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει καταστεί δόκιμος.
Εξάλλου υπάρχουν και παραδείγματα χωρών των οποίων το όνομα είναι το ίδιο με το όνομα της κυριότερης πόλης τους (πχ το Μεξικό).

________
Για την επόμενη εκπομπή τώρα, με τον Άρη, πρέπει να πω ότι ξέρω ελάχιστα.
Δυστυχώς, όσα έχω ακούσει ή διαβάσει για τον Άρη, ή ήταν επιδερμικά και με πολλές αμφιβολίες, ή ήταν αναμεμειγμένα με σενάρια εξωγήινων.
Δεν λέω Άσπικ ότι ο Σαββίδης θα αρχίσει να μιλάει για πράσινα ανθρωπάκια κλπ. Αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι σε μια στιγμή το ζήτημα από μόνο του θα πάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επειδή είμαι από εκείνους που περιμένουν να μην υπάρχει σοβαρή μορφή ζωής στον Άρη, μου φαίνεται ματαιοπονία το ψάξιμό της, ενώ οι συνειρμοί του τύπου "βρήκαμε άνθρακα στον Άρη, άρα υπάρχει, ή υπήρξε, ζωή" είναι ασταθέστατοι.
Τα χημικά στοιχεία είναι γύρω στα 100 όλα κι όλα. Φυσικά θα βρεθεί και άνθρακας,όπως θα βρεθούν και τα υπόλοιπα 99 σε έναν πλανήτη σαν τον Άρη.
Θα βρεθούν επίσης και ενώσεις του άνθρακα, όπως θα βρεθούν και ενώσεις του Καλίου και του Ιωδίου και όλων των άλλων στοιχείων. Το ότι βρίσκεις μια χημική ένωση, ακόμα και αν είναι οργανική, δε σημαίνει ότι η ένωση αυτή δημιουργήθηκε απαραίτητα από ζωντανό οργανισμό.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Βρε, βρε ο Άρης ... Θα ψάξουν για ζωή στον Άρη. O τρόπο που θα το κάνουν αυτό είναι να αναζητήσουν την ύπαρξη αμινοξέων, των δομικών λίθων της γήινης ζωής όπως την ξέρουμε.

Μάλιστα έχουν κατασκευάσει υπεραίσθητα όργανα για να διαπιστώσουν εάν τα αμινοξέα είναι αριστερόστροφα, δεξίόστροφα ή ουδέτερα.

Τα "ζωντανά" αμινοξέα που ξέρουμε εδω πάνω στην γη είναι όλα αριστερόστροφα!! Εαν ανακαλύψουν ατιστερόστροφα και στον Άρη θα αρχίσει να παίζει και πάλι το σενάριο με τους Αρϊανούς (η ζωή ήρθε απο τον Άρη, κπλ) μόνο που αυτήν την φορά θα είναι μικροσκοπικοί και χωρίς νοημοσύνη! Κάποιοι μάλιστα επιστήμονες θεωρούν (εντελώς αυθαίρετα κατ΄εμέ)πως η ζωή σε ολόκληρο το σύμπαν είναι αριστερόστροφη (δίνοντας πρόσφορο έδαφος στην θεωρία της πανσπερμίας) ... δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι μάνα και σπίτι μας είναι αυτός ο πλανήτης!

Δυστυχώς και πάλι η επικατρούσα επιστημονική σκέψη είναι ΔΥΤΙΚΟ-ΤΡΟΠΗ (χριαστιανική, συμπαντική, αφηρημένη, εξωγήινη). Σε κανέναν (ή μάλλον σε ελάχιστους) δεν έχει περάσει από το μυαλό το ενδεχόμενο, οι ΓΗΙΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ να ευνόησαν τα αριστερόστροφα αμινοξέα και έτσι να οδήγησαν μέσα απο δις χρόνια βιοχημικών διαδικασιών στην δημιουργία ζωής, δηλαδή στην οργάνωση βιοχημικής πολυπλοκότητας πάνω σε 10-20 βασικά δομικά στοιχεία.

Ελάχιστοι φαίνεται να αχολούνται σοβαρά με το πλανητικό οικοσύστημα ως ένα ΟΛΙΚΟ σύστημα και τις ιδιαιτερότητηες της γης σε σχέση με άλλους πλανήτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡXEI ούτε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΖΩΗ στον ΑΡΗ, χωρίς μαγνητόσφαιρα και με ημερέσιες διαφορές θερμοκρασίες της τάξης των 60 βαθμών Κελσίου (φαντάσου ASPIC να κοιμάσε με -30 βαθμούς και μετά να πηαγαίνεις για δουλειά με +30, για την ακρίβεια στον Άρη θα κοιμάσαι με -90 και θα πηγαίνεις στην δουλειά με -30 :) )

Εαν υπήρχε ζωή η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Άρη θα ήταν πολύ διαφορετική απο την σημερινή (99% Διοξείδιο του άνθρακα) όπως είχε εξηγήσει ο Λόβλοκ εδω και 50 χρόνια, μιλώντας για την ΓΑΙΑ! Ο μόνος φιλικός πλανήτης για ζωή είναι ο δικός μας! Τα αμινοξέα που ψάχνει η NASA δεν μπορούν να μετατραπούν σε φυτά και ζώα. Προσωπικά στοιχηματίζω πως δεν θα βρούν ούτε ένα αμινοξί (πόσο μάλλον με κάποια προτίμηση την στροφικότητα των ενώσεών του).

Κε Παντελή θα πρέπει στην συζήτηση να κελέσετε και κάποιον επιτστήμονα ατμόσφαιρας όπως ο ΖΕΡΕΦΟΣ και κάποιον βιολόγο για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Μην ακούσουμε μόνο για τους "τενεκέδες" (όπως λέει και ο ASPIC) που σκοπεύει να φτιάξει η NASA ...

Ας έχει επιτέλους η εκπομπή και ένα Οικολογικό μήνυμα! Πιστεύω πως θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρον ίσως το καλύτερο πόστ που έχω αναρτήσει ποτέ και αναφέρεται ακριβώς σε αυτήν την διάσταση, θα το βρείτε εδω, νομίζω πως αξίζει να συζητηθεί.

Τι λένε οι blogers, δεν αξίζει να μάθει ο κόσμος πόσο "κολόφαρδοι" είμαστε που υπάρχουμε, πόσο απίστευτα αφιλόξενο είναι το υπόλοιπο διάστημα ακόμη και στην γειτονιά μας και πόσο εξωφρενικό είναι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να "ζήσουμε" εξωγήινα ... Μόνο μηχανές ή έστω ίσως κάποια αμινοξέα μπορούν να ζήσουν εκτός της γης....

ΕΡΜΑΡΙΟΝ καλά κουφέτα και άστον τον ζηλιάρη να λέει ... άλλωστε εαν το σόι σου δεν είναι ινδιάνικο έχεις μερικούς bloggers με ινδιάνικες απόψεις για το εναλλακτικό σου σόι ;)

ASPIC αντί να λες μπράβο σε κάποιον που πάει κόντρα στην στατιστική και θέλει να αλλάξει τον εαυτό του (δηλαδή τον Κόσμο) πας και τον τρομοκρατείς, ταλιμπάν, έ ταλιμπάν ... Βέβαια η μεγάλη επανάσταση θα γίνει εαν δεν δόσει το (χριστιανικό) όνομα και το επώνυμο του σογιού στο παιδί αλλά όπως οι Ινδιάνοι ένα και μοναδικό όνομα περιγραφικό των ιδιαίτερών του χαρακτηριστικών (πρόταση συγκεκριμένη έχω κάνει ASPIC στο άλλο μαγαζί). Εγω σκέφτομαι να αλλάξω το δικό μου, αλλά αφού πεθάνουν οι γονείς μου για να μην τους στενοχωρήσω. Ούτε το Mirage μου αρέσει ποιά, ίσως το αλλάξω και αυτό.

aspic είπε...

Περί της ενιαίας ιστορίας που λές ερμάριον ότι δέν έχουν οι σκοπιανοί και υποτίθεται ότι έχουμε εμείς οι έλληνες,αλλά και για τους κομπασμούς τα νταηλίκια και λοιπές μαγκιές που ακούγονται από εμάς,τους έλληνες,εύκολα θα διαπιστώσουμε άν γυρίσουμε λίγο πίσω στην ιστορία (και άν είμαστε βέβαια σχετικά αντικειμενικοί και ψύχραιμοι),πώς και το υπό ίδρυση ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση,δέν ήταν τίποτα άλλο από τα σκόπια της εποχής,ένα προτεκτοράτο δηλαδή των ξένων δυνάμεων,και κυρίως των άγγλων.
Και στις οποίες ξένες δυνάμεις ωφείλουμε κατά κύριο λόγο όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη του κράτους,αλλά και του ελληνικού ονόματος-χαρακτήρα που πήρε.
Και απλώς στο μόνο που διαφέρουν (η ελλάδα του χθές από τα σκόπια του σήμερα) είναι ότι δέν υπήρχε τότε ήδη ένα άλλο κράτος που να έχει κατοχυρώσει το όνομα ελλάδα,όπως συμβαίνει σήμερα για τα σκόπια με την μακεδονία.
Αλλοιώς θα είχαμε και εμείς τα ίδια προβλήματα.
Κατά τα άλλα,ούτε η σύνθεση των πληθυσμών,ούτε το αίμα και τέτοιες αηδίες που λέει ο άλλος ο μαιρας 665+1,ούτε η γλώσσα,ούτε η θρησκεία, ούτε τίποτα δέν μπορουσε να κατοχυρώσει στο υπο ίδρυσην κράτος την ελληνική του ονομασία,διαχρονία και λοιπά.
Ακόμη και την ελληνική συνείδηση οι ξένοι μας την εγχείρησαν στο κεφάλι με το ζόρι.
Για αυτό και δέν τέλειωσε καλά καλά η επανάσταση,όταν η ύδρα εξεγέρθηκε εναντίον του νεοσύστατου ελληνικού κράτους,το ίδιο και η ρούμελη εναντίον του μωριά και άν δέν ήταν οι ξένοι το κράτος θα είχε διαλυθεί με το καλημέρα που λέει ο λόγος.
Τουτέστιν,το νεοσύστατο ελληνικό κράτος,ήταν ένα πλαστό κρατίδιο που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των άγγλων κυρίως,όπως το ίδιο σήμερα συμβαίνει με την πλαστότητα των σκοπίων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αμερικάνων.
Και όλα αυτά περί ιστορίας είναι κολοκύθια με ρίγανη,και απλώς μαζί με άλλους εθνικούς μύθους,συνθέτουν τα περίφημα μεγάλα θεσμοθετημένα ψέματα του έθνους μας,που πιάνονταν (και πιάνονται ακόμη) πάνω τους όλοι αυτοί οι λωποδύτες και κατσαπλιάδες στην πλειοψηφία τους για να γεμίσουν το κεφάλι μας με φούμαρα και τις τσέπες τους με λεφτά και που εσύ ονομάζεις έλληνες με ενιαία ιστορία.



Και για τον άρη που λές ερμάριον,νομίζω ότι πιθανότερο είναι να ακουστεί στην εκπομπή του σαββίδη τρείς φορές η λέξη σκουληκομυρμηγκότρυπα,παρά η λέξη εξωγήινοι που λές.
Διότι κατ αρχήν κάνεις το λάθος και συνδέεις τους εξωγήινους με τους αρειανούς,που είναι μιά παλιά αντίληψη που τώρα δέν ισχύει.Όπως και το άλλο θέμα συζήτησης για τα διαστημικά ταξίδια,δέν σχετίζονται και πολύ με τους εξωγήινους.
Περισσότερο θα πάει η κουβέντα εκεί που λέει ο μιράζ για ύπαρξη ενώσεων του άνθρακα ή οποιασδήποτε άλλης υποτυπώδους μορφής ζωής.
Και μάλλον μιράζ,ίσως συζητηθεί και το κατά πόσο μπορεί τεχνητά να δημιουργηθεί ζωή στον άρη.Είχα διαβάσει μάλιστα,ότι μπορούν να προκαλέσουν ατμόσφαιρα μιμούμενοι το έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου που υπάρχει σήμερα στην γή.Θα βάλουν να δουλεύουν δηλαδή ρυπογόνες μηχανές που η έκλυση διοξειδίου θα βάλει μπροστα τον μηχανισμό σχηματισμού ατμόσφαιρας.
Αυτό που σκοτώνει εμάς στην γή δηλαδή,θα μας δώσει ζωή στον άρη.
Εξάλλου όπως αναφέρεις μιράζ και μπλόγκ σου,στην γή υπάρχει ζωή επειδή βρίσκεται σε μιά πολύ συγκεκριμένη απόσταση από τον ήλιο,που η ένταση της ηλιακής ενέργειας είναι ευνοική για αυτήν (την ζωή).
Ελάχιστα πιο μακριά (από τον ήλιο),ελάχιστα πιο κοντά,η ηλιακή ενέργεια δέν θα επέτρεπε την ζωή.
Δεδομένου όμως ότι η ηλιακή ενέργεια αυξάνεται,αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον αυτή η συγκεκριμένη ζωογόνος θέση θα έχει μετακινηθεί πρός τον άρη.
Οπότε ούτως ή άλλως,η συνέχεια της ζωής και του ανθρώπινου είδους,άν υπάρχει ακόμη,είναι όντως στον διπλανό μας πλανήτη.
Για αυτό άς ελπίσουμε ερμάριον,να αποκτήσουμε και εμείς οι έλληνες έγκαιρα διαστημοκουβάδες και να τρέξουμε στον άρη να κατοχυρώσουμε ελληνικά οικόπεδα στο όνομά μας.
Στο μέλλον να δείς τι αγώνας δρόμου θα γίνει από τα έθνη.
Παλιά είχαμε τους μακεδονομάχους να παρελαύνουν πάνω σε μουλάρια στις εθνικές επετείους,στο μέλλον θα χουμε τους αρειανομάχους να παρευλάνουν πάνω σε άκατους.
Διότι τελικά,όπου και να πάμε,ότι και να κάνουμε,δέν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι.


























Μιράζ,σκέψου να αλλάζαμε τόσα ονόματα σε ένα άνθρωπο από την γέννησή του όπως οι ινδιάνοι,πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι και γραφειοκρατία θα έπρεπε να υπάρχει για να τα προλαβαίνουν.
Είναι θέμα οργάνωσης δηλαδή.
Άλλο οι ινδιάνοι,άλλο ο σημερινός μας πολιτισμός.
Εξάλλου στο μέλλον ούτε κάν όνομα δέν θα έχουμε,παρά έναν αριθμό,άντε ίσως και μερικά γράμματα,σάν τις πινακίδες των αυτοκινήτων.
Πάντως μήν αλλάζεις τίποτα από τα ονόματά σου.
Μπορεί όντως το όνομα να πρέπει να ταιριάζει σε μάς,αλλά δέν είναι και λάθος και εμείς να ταιριάζουμε στο όνομά μας.
Διότι εκτός των άλλων,είμαστε και το όνομά μας,έστω και άν αυτό μας δόθηκε.
Με αυτήν την έννοια δηλαδή,όντως άν κάποιος λέγεται έλληνας,μπορεί στο μέλλον όντως να γίνει και έλληνας,για να γυρίσουμε στο προηγούμενο θέμα.
Εγώ πάντως θα κολλήσω δυό κεραίες στο κεφάλι,και θα αρχίσω να δηλώνω εξωγήινος σε λίγο καιρο.
Όχι τίποτα άλλο,μήπως διευρύνω λίγο τους ορίζοντες δηλαδή.

ΒΓ Η αθηνά ρε παιδά τι έγινε και δέν γράφει;
Της είπατε τίποτα και θύμωσε;

Ανώνυμος είπε...

"εύκολα θα διαπιστώσουμε άν γυρίσουμε λίγο πίσω στην ιστορία (και άν είμαστε βέβαια σχετικά αντικειμενικοί και ψύχραιμοι),πώς και το υπό ίδρυση ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση,δέν ήταν τίποτα άλλο από τα σκόπια της εποχής"

Το "αντικειμενικοί" από που πηγάζει εδώ ωρέ μάστορα;
Α, ξέχασα και οι Σκοπιανοί είχαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε επαναστάσεις και σφαγές που υπέστησαν.


"ούτε η γλώσσα,ούτε η θρησκεία, ούτε τίποτα δέν μπορουσε να κατοχυρώσει στο υπο ίδρυσην κράτος την ελληνική του ονομασία,διαχρονία και λοιπά.
Ακόμη και την ελληνική συνείδηση οι ξένοι μας την εγχείρησαν στο κεφάλι με το ζόρι."


Καλά μέσα σε 2 γραμμές έχεις αποδομήσει το Σβορώνο λέμε.
Μήπως σου έχει εγχειρήσει το κεφάλι ο Νακρατζάς και χωρίς πολυ ζόρι;

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Σωστά όλα αυτά που λες Άσπικ, με εξαίρεση το ζήτημα της συνοχής. Αξίζει νομίζω να το δούμε λίγο αυτό το θέμα.

Η θρησκεία ήταν αυτή που μας όριζε σε σχέση με τους Τούρκους.
Από την άλλη, στα πλαίσια της ορθοδοξίας, η γλώσσα και τα πατριαρχεία ήταν αυτά που, παρότι δε μας χώριζαν, μας διαχώριζαν αισθητά από τους Σλάβους.
Οι Σλάβοι είχαν τη δική τους, σλαβονική γλώσσα στις εκκλησίες τους και οι εικόνες τους περιγράφαν τον άγιο στο κυριλλικό αλφάβητο.
Από την άλλη, τα πατριαρχεία έχουν ορισμένες μικρές, αλλά χαρακτηριστικές διαφορές στο τυπικό τους, γεγονός που διαχωρίζει και άλλο την δική μας μεριά από αυτήν των Σλάβων.
Όλα αυτά μπορεί να μην έχουν να κάνουν με κινήσεις μεγάλων κρατών, και να αποτελούν απλές καθημερινές διαφορές, στις οποίες όμως, απλές καθημερινές διαφορές έγκειται η διαχωρισμός των πολιτισμών.
Η δε πρακτική των Σλάβων να επιβάλουν την Σλαβονική στις εκκλησίες των Ελλήνων, όταν κατακτούσαν έναν τόπο, ήταν που τους έκανε μισητούς. Ποτέ μας δεν συμπαθήσαμε τους κρεμμυδόσχημους ναούς και τις ακραίες πολυτέλειες των Σλαβικών εκκλησιών. Και αυτό, είναι δείγμα μιας τάσης ενός ολόκληρου έθνους.

Όσον αφορά τον όρο "Έλληνας" μπορεί μεν να επιβλήθηκε, αλλά μόνο σα λέξη είχε χαθεί στο πέρασμα των αιώνων και αυτό, γιατί στους Ελληνιστικούς χρόνους και ύστερα Έλληνας, σήμαινε ειδωλολάτρης. Οι άνθρωποι αυτού του τόπου είχαν συνείδηση του ποιοι είναι, ακόμη και αν αγνοούσαν τη φιλολογία γύρω από το ζήτημα.

Και αν στο κάτω κάτω όλα όσα λέω είναι θεωρίες, για ποιο λόγο ο Μακρυγιάννης να ζητήσει να μην πουλήσουν τα αρχαία αγάλματα αν δεν τα θεωρούσε κληρονομιά του;
Ή από την άλλη, γιατί ήρθαν Κρητικοί να βοηθήσουν τους Μακεδονομάχους αν δεν υπήρχε η πεποίθηση ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος;
______________

Για το θέμα των εξωγήινων, εύχομαι να έχεις δίκιο. Ούτως ή άλλως, δεν είναι και το αγαπημένο μου θέμα.

Θα κάτσω να μετρήσω πάντως πόσες φορές θα λεχθεί η λέξη εξωγήινος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σαββίδης δε μας αποσαφήνισε τι ακριβώς θα συζητηθεί γύρω από τον Άρη.
Δηλαδή, οι ανακαλύψεις γίναν. Ποιο στόχο έχουν;
______________

Όσον αφορά τα ονόματα, μου αρέσει περισσότερο η δική μας κουλτούρα. Όλα τα ονόματά μας εξάλλου σημαίνουν κάτι. Εμένα με λένε Αλέξανδρο και σημαίνει κάτι που μου αρέσει πολύ.

Προτιμώ δε τα ελληνικά ονόματα, που αναφέρονται σε έννοιες από τα ινδιάνικα που αναφέρονται σε περιστατικά.
Δείτε (Άσπικ και Mirage) μερικά ονόματα και αναρρωτηθείτε τι σημαίνουν:
Ανάργυρος, Θεόφιλος, Νικόλαος, Λαόνικος, Βασίλειος, Χαράλαμπος, Παντελεήμονας, Αθανάσιος, Ζωή, Ευτυχία, Αγάπη, Ανδρονίκη, Σοφία κλπ.
Προσέξτε τα ένα-ένα και δείτε πόσο σημαντικό νόημα έχουν!

Ψάχνοντας δε στο αγιολόγιο βρίσκουμε και μερικά εξαιρετικά ονόματα που δυστυχώς χρησιμοποιούνται σπάνια ή δε χρησιμοποιούνται καθόλου: Ανεμπόδιστος, Ανίκητος, Νίκων, Ιλαρίων, Ακάκιος, Πίστη, Ελπίδα κλπ.

Όχι παιδιά! Τα πριτμώ αυτά τα ονόματα.
______________
Όσον αφορά τον αρχιλοχία 666,6 και τον δεκανέα είρωνα, μη με συγχέεις με αυτούς, δεν έχω καμία σχέση. Πιθανολογώ ότι μπαίνουν να γράψουν ένα τρολ για να σπάσουν πλάκα.

anetos είπε...

Μάλλον aspic είσαι από αυτούς που διαβάζουν (και ιστορία) στην πρωινή τους τουαλέτα, για να λες τέτοιες κοτσάνες περί "αντικειμενικής μελέτης της ιστορίας" .Τέτοια έμπνευση μόνο από την λειτουργία της αφόδευσης μπορεί να προκύψει.... «όλα τα φαγητά είναι τα ίδια , αφού ότι και να φας τελικά ,γίνεται σκ...τά,»

aspic είπε...

Ερμάριον,κατ αρχήν δέν είναι και πολύ σαφής ο θρησκευτικός διαχωρισμός ελλήνων και τούρκων,μιάς και αρκετοί έλληνες,την εποχή αυτή,είχαν προσχωρήσει στον μωαμεθανισμό,λόγω του ότι ο τελευταίος ήταν πιο απλός και κατανοητός για τον λαό,αλλά και πολυ ανεκτικός ώς πρός τον χριστιανισμό.
Ιδίως οι κρητικοί,είχαν γίνει μουσουλμάνοι σε μεγάλο ποστοστό,εξ ου και η κατάληξη -ακης στα επίθετά τους,που τους την έβαλαν οι χριστιανοί έλληνες για να τους υποβιβάσουν και μειώσουν.
Αλλά και θρησκευτική ομοιογένεια δέν σημαίνει και τίποτα,μιάς και δέν σου εξασφαλίζει ούτε εθνική συνείδηση,ούτε φυλετική καθαρότητα και τέτοια βέβαια,λόγω προσυλητισμού,θρησκευτικής βίας ή αναγκαιότητας που κάνει τις θρησκείες να διαχέονται εύκολα ανάμεσα στους λαούς.
Όμως και η ορθοδοξία από μόνη της,ήταν σχεδόν κοινή σε όλα τα βαλκάνια,χωρίς μεγάλες διαφορές,για αυτό και ο ρήγας φερραίος με γνώμονα την κοινή αυτή θρησκεία διατύπωσε την προοδευτική άποψη για την εποχή του,περί ενός κοινού βαλκανικού κράτους ή ομοσπονδίας κρατών.
Βέβαια οι διαφορές στην θρησκεία προέκυψαν αργότερα τεχνητά,όπως στην περίπτωση άς πούμε των βουλγάρων που στον μακεδονικό αγώνα εσκεμένα διαφοροποιήθηκαν δογματικά, για να διαχωρίσουν έτσι τα συμφέροντά τους από τους άλλους βαλκάνιους (άν και α υτό σε πολλές περιπτώσεις τους γύρισε μπούμερανγκ αφού έχασαν και αρκετούς ομοεθνείς τους που αρνήθηκαν να αλλάξουν δόγμα).

Όσο για την συνείδηση του όρου "ελληνας" που λες ότι είχαν οι άνθρωποι αυτού του τόπου,από που το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα;
Οι μισοί άνθρωποι αυτού του τόπου που επαναστάτησαν ήταν αρβανίτες που μιλούσαν βέβαια την αρβανίτικη,ενώ ανάμεσα στους επαναστάτες ήταν ακόμη και τούρκοι.
Η επανάσταση του εικοσιένα,δέν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πλέον ότι ήταν ταξική και όχι εθνική.Εκτός άν πιστεύουμε ακόμη την ιστορία που διδάσκουν στα σχολεία και τα μεγάλα θεσμοθετημένα ψέματα όπως ξανάπα,της φυλής μας.
Ο όρος έλληνας που λές είχε χαθεί αιώνας πρίν οριστικά,και ακόμη και η ελληνική γλώσσα που παρέμενε (όπου παρέμενε),δέν αποδεικνύει με τίποτα την φυσική συνέχεια των ελλήνων στην ιστορία.
Καθότι επειδή οι χριστιανικές γραφές γράφτηκαν στην διεθνή "λόγια" γλώσσα της εποχής τους,την ελληνική,ήταν επόμενο ο μέγας κωνσταντίνος αφού έφτειαξε ένα θρησκευτικό κράτος, (το βυζάντιο) να επιβάλλει και αυτή την γλώσσα (την ελληνική).
Το ότι τα ελληνικά μιλιόντουσαν στην ανατολική μεσόγειο,δέν σημαίνει ότι και αυτοί που τα μίλαγαν απαραιτήτως θα ήταν έλληνες,που μπορεί να ήταν,αλλά μπορεί και να μήν ήταν.Άν γίνει η περιβόητη παγκοσμιοποίηση και επικρατήσει η αγγλική των άλλων γλωσσών,δεν θα σημαίνει ότι και εμείς που μιλάμε αγγλικά,θα είμαστε και άγγλοι.
Βασικά επί οθωμανικής αυτοκρατορίας,ο χώρος που ονομάστηκε αργότερα ελλάδα ήταν κυρίως δίγλωσσος.Η αρβανίτικη ήταν η πιο καθημερινή,και η ελληνική η πιο λόγια και θρησκευτική.
Και για να μπορούν να συννενοούνται μεταξύ τους οι άνθρωποι της εποχής, θα έπρεπε λίγο πολύ να ήξεραν και τις δύο γλώσσες,ή τουλάχιστον να τις ήξεραν αρκετοί από αυτούς.
Το ίδιο συνέβη και στην επανάσταση,που χρησιμοποιούνται και οι δυό γλώσσες για να υπάρξει συννενόηση.Έτσι λοιπόν,δέν ήξερες άν αυτός που μίλαγε την ελληνική ή την αρβανίτικη,ήταν πράγματι έλληνας ή αρβανίτης,ή την μίλαγε απλώς για να συννενοηθεί με τους άλλους ή επειδή εκεί που έμενε ήταν η πιο διαδεδομένη.


Τώρα αυτό το περιστατικό με τον μακρυγιάννη που λές δέν το ξέρω,υποθέτω όμως ότι θα εμπόδισε να πουληθούν τα αγάλματα,για να τα πουλήσει αυτός αργότερα και να πάρει τα λεφτά μόνος του (ο μακρυγιάννης απέκτησε τεράστια περιουσία από το πλιάτσικο που έκανε).
Ούτε οι κρητικοί νομίζω ότι πήγαν να βοηθήσουν στον μακεδονικό αγώνα.
Ώς τι πήγαν,και ποιός τους έστειλε,αφού δέν είχαν ενσωματωθεί ακόμη στην ελλάδα και ούτε το επιθυμούσαν βέβαια;
Εξάλλου στην επανάσταση της κρήτης,οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι κρήτες (τουρκοκρήτες) σφάζονταν και μεταξύ τους.
Οπότε ποιά εθνική συνείδηση;
Αλλά και στην αρχή του μακεδονικού αγώνα δέν συμμετείχε ούτε καν το ελληνικό κράτος που δέν ήξερε άν πρέπει ή όχι να συμμετάσχει και άν η μακεδονία είναι ή δέν είναι ελληνική,παρά μόνο ο ίων δραγούμης σάν ιδιώτης έφτειαξε κάτι κομιτάτα εκεί,αλλά ούτε και αυτός είχε κατά νού την ενσωμάτωση της μακεδονίας στην ελλάδα.
Αλλά και οι ίδιοι οι έλληνες της μακεδονίας,καμμιά ιδιαίτερη χαρά δέν είχαν άν θα τους έπαιρνε η ελλάδα,η όχι.Απλώς σίγουρα προτιμούσαν την ελλάδα από την οθωμανική αυτοκρατορία ή την βουλγαρία,αφού μάλλον θα πέρναγαν καλύτερα με αυτήν.

Τέλος πάντων,γνώμη μου είναι,ότι όπως διαλύθηκε τώρα η αυτοκρατορία του ανατολικού μπλόκ,μαζί και η πρώην γιουγκοσλαυία και έπρεπε να μοιραστούν τα κομμάτια εδώ στα βαλκάνια (σε ένα χώρο ουσιαστικά με ιδιαίτερη και ανεξάρτητη γεωπολιτική υπόσταση) και όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε,το ίδιο έγινε και όταν διαλύθηκε η οθωμανική αυτοκρατορία.Με την ελλάδα να είναι τότε,ότι είναι σήμερα τα σκόπια,η βοσνία και λοιπά.
Και πάντα βέβαια την μοιρασιά την κάνουν μεταξύ τους οι ξένες δυνάμεις,αναλόγως των συμφερόντων τους.
Όσο για την ελληνική συνείδηση και την αρχαία ελλάδα,αυτή άν συνεχίστηκε συνεχίστηκε σίγουρα στην δύση.Και άν κατά κάτι τι ειμαστε έλληνες,είμαστε όχι τόσο σάν κάτοικοι της ελλαδας,όσο σάν κάτοικοι της ευρώπης.
Και τελικά,στην γερμανία άς πούμε,εξελίχτηκε κατά πολύ περισσότερο η αρχαία ελληνική σκέψη από ότι στην σημερινή ελλάδα.Τουτέστιν ένας γερμανός,μάλλον είναι κατά πολύ περισσότερο έλληνας από έναν σημερινό ελληνα,και άς ο πρώτος μιλάει γερμανικά και άς ο δεύτερος μιλάει ελληνικά.
Αλλά και ένα ακόμη πολύ ωραίο επιχείρημα που άκουσα περί του θέματος (δεν θυμάμαι από που το άκουσα) είναι ότι επειδή ο ελληνικός πολιτισμός είναι μέρος εν γένει του πολιτισμού ,τότε είναι αδύνατον οι νεοέλληνες που στερούνται πολιτισμού συνολικά,να έχουν ένα μέρος του σάν ελληνικό πολιτισμό.Άν απουσιάζει το γένος δηλαδή,θα απουσιάζει σίγουρα και το είδος.





Για τον άρη που λές,εντάξει κάτσε να μετρήσεις τις λέξεις εξωγήινος,αλλά ελπίζω ο σαββίδης να μήν το στήσει το πράγμα και πεί επίτηδες τρείς φορές την λέξη για να μήν σου χαλάσει το χατήρι.
Πάντως νομίζω,αντιθέτως με σένα,ότι δέν χρειάζεται να αποσαφηνίσει τίποτα άλλο για το τι θα συζητηθεί.
Είπε περί νερού,ζωής,και δυνατότητας διαπλανητικών ταξιδίων εκεί.





Και για τα ονόματα συμφωνώ μαζί σου.
Και οπωσδήποτε τα ελληνικά ονόματα έχουν και νόημα όπως λές,αλλά και μουσικότητα,έστω και άν τα έχουμε συνηθίσει και δέν μας κάνουν εντύπωση.
Πάντως εσύ είσαι κωλόφαρδος και έχεις ωραίο όνομα,όπως είναι το αλέξανδρος.
Τι να πώ και εγώ που με βγάλαν χαραλάμπη και με φωνάζουν μπάμπη;
Ξέρεις πόσες γκόμενες παλιότερα,ξύνιζαν τα μούτρα τους μόλις τους έλεγα το όνομά μου; Μιά φορά παλιά μου λέει μιά γκόμενα κουλτουριάρα: "καλά ρε κακομοίρη,πώς μπορείς και ζείς με αυτό το όνομα; Σάν να είσαι φαναρτζής ακούγεται".
Τι να της πείς και τι να της γαμήσεις μετά όταν σε ξενερώνει έτσι;
Πάντως τώρα νομίζω πώς το έχουμε ξεπεράσει λίγο αυτό και δέν δίνουμε σημασία στο όνομα.
Ο έλληνας έγινε πιο ιδεολόγος.
Δίνει σημασία,μόνο στο πορτοφόλι πιά.



Και βέβαια δέν σε μπερδεύω με τον ακατανόμαστο και τον είρωνα (τα περισσότερα για αποδόμηση είναι είρων,άν δέν θέλουμε να καταλήξουμε λοβοτομημένοι στο τέλος ).
Εσύ είσαι ανοιχτόμυαλος άνθρωπος.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Επειδή οι διαφωνίες μας έχουν να κάνουν με το ποιους συμπαθούμε (πχ συμπαθείς τον Ρήγα και όχι τον Μακρυγιάννη, ενώ εγώ είμαι το αντίστροφο),απλώς θα αποσαφηνίσω λίγο τις δικές μου ιδέες περισσότερο.

Κατ' αρχάς, δεν τάσσομαι με αυτούς που πιστεύουν ότι το αίμα είναι που κάνει τους Έλληνες, αλλά ο πολιτισμός.

Ακόμα, δε νομίζω ότι το ισλάμ προσήλκυσε πιστούς χάρη στην απλότητα της κοσμοθεωρίας του, αλλά χάρη στη βιαιότητα των Τούρκων.

Η θρησκεία ήταν αυτή που μας ξεχώριζε από τους Τούρκους. Και όποιος γινόταν οθωμανός, λέγανε ότι έγινε και Τούρκος. Εξ ου και η φράση "ο τάδε τούρκεψε".

Η θρησκεία μας ξεχώρισε και από τους Ευρωπαίους, ενώ η νοοτροπία των Σλάβων ορθοδόξων, καθώς και η γλώσσα τους, ήταν που μας ξεχώρισε και από αυτούς.

Επειδή είμαι από τη Δράμα, αξίζει να σου πω μερικά παραδείγματα για να δεις πόσο υπέφερε ο λαός εδώ από τους Βούλγαρους.
Τα συγκεκριμένα που θα σου πω, δεν είναι διηγήσεις από βιβλία, αλλά προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που ζήσαν τη Βουλγαρική κατοχή και μου τις είπανε οι ίδιοι.

Κατ' αρχήν είχαν υποχρεώσει όλες τις εκκλησίες να ψέλνουν σλαβονικά. Μόνο σε μια εκκλησία επιτρέψαν να ψέλνονται ακόμη τα ελληνικά, και στην οποία γινόταν το αδιαχώρητο. Στις άλλες εκκλησίες δεν πήγαινε ο κόσμος.

Πήραν τις εικόνες και σβήσαν τα ελληνικά γράμματα και γράψαν σε κυριλλικό αλφάβητο τους αγίους.
Αυτό ειδικά, σου το λέω εγώ που το βλέπω με τα μάτια μου.
Εδώ λοιπόν, στη Δράμα, υπάρχει η Αγία Σοφία, μια εκκλησία παλιά, μικρή, ημιυπόγεια.
Εκεί λοιπόν που κάθομαι βλέπω απέναντί μου εδώ και χρόνια τον Άγιο Βασίλειο.
Από παλιά είχα παρατηρήσει κάτι μουντζούρες στα αριστερά και στα δεξιά και δεν καταλάβαινα τι ήταν.
Τι ήταν λοιπόν, το ανακάλυψα τα Χριστούγεννα:
Υπήρχε γραμμένο το "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ" τρεις φορές, η μία πάνω στην άλλη.
Η πιο παλιά ήταν ελληνική, και είχαν περάσει μπογιά από πάνω της. Η αμέσως νεότερη ήταν στο κυριλλικό αλφάβητο και είχαν περάσει επίσης μπογιά από πάνω της. Η πιο νέα απ' όλες ήταν ξανά ελληνική και ήταν αυτή που φαινόταν.
Απεφάσισε λοιπόν ο παπάς να στείλει τις εικόνες για συντήρηση και είδα ξανά την πρώτη γραφή.

Τι είχε συμβεί. Όταν είχαν έρθει οι Βούλγαροι, πήραν τις εικόνες και γράψαν από πάνω τους στα βουλγάρικα το όνομα του άγιου, μπογιατίζοντας παράλληλα την πρώτη γραφή που ήταν ελληνική.
Όταν φύγαν οι Βούλγαροι, οι Έλληνες μπογιάτισαν την κυριλλική γραφή και γράψαν ξανά στα ελληνικά τους αγίους.

Αν δεν είναι αυτό μάχη για τη γλώσσα τότε τι είναι;
Και σκέψου ότι η Δράμα επανήλθε τελικά σε ελληνικά εδάφη. Κάποιες κομωπόλεις και χωριά που μείναν στη Βουλγαρία, χάσαν τελείως την ταυτότητά τους. Πχ το Άνω Νευροκόπι, ανήκει στη Βουλγαρία, παρότι το κατοικούσαν Έλληνες. (Στις ειδήσεις, όταν μιλάνε για κρύο, ακούς μόνο για το Κάτω Νευροκόπι. Το Πάνω Νευροκόπι ξέχνα το, δε θα το ακούσεις ποτέ).

Ας σου πω ειδικά για τη γλώσσα τώρα.

Μου είχε πει ένας παππούς: έπαιζε λέει κουτσό στο σχολείο και μετρούσε "ένα-δύο, ένα-δύο, ένα-δύο-τρία".
Και εκεί που έκανε το κουτσό, τον πιάνει ο Βούλγαρος δάσκαλος και τον αρχίζει στις κλωτσιές και στις σφαλιάρες γιατί μετρούσε στα ελληνικά.
Αυτός σταμάτησε το σχολείο από τότε, φοβούμενος τον βούλγαρο δάσκαλο.

Ή, ο θείος μου, μου είπε τις προάλλες, εκεί που περπατούσε στον δρόμο, τον πιάνει ένας βούλγαρος αξιωματικός και του λέει "τι είσαι; Βούλγαρος ή Έλληνας;"
"Έλληνας" του απαντάει ο θείος μου.
Δώστου ξύλο.
Γυρνάει ο θείος μου και του λέει "κάτσε, αν ήθελες να σου πω ότι είμαι Βούλγαρος, να μου το έλεγες από την αρχή". Και τότε σταμάτησε ο Βούλγαρος να τον δέρνει.

Γι' αυτούς τους λόγους, μου φαίνονται εντελώς ανούσιες όλες οι ακαδημαϊκίστικες αμφιβολίες του τύπου "η ελληνικότητα να είναι αδύνατον να οριστεί και επομένως καθίσταται ασαφής".

Σαφέστατη είναι η ελληνικότητα του χώρου αυτού και των κατοίκων του. Και γι' αυτό και σφάξαν οι Βούλγαροι στη Δράμα 10.000 κόσμο.

Με τον κομμουνισμό πήραν αυτό που τους άξιζε. Τέτοιο συνάφι που ήταν τέτοια τους άξιζαν.
Κλέφτες και δολοφόνοι ήταν για τη Δράμα, ανεπρόκοποι και βρωμιάρηδες. (Οι Βουλγάρες, μου είχε πει μια γιαγιά, κατουρούσαν όρθιες!)

Όσον αφορά τα Σκόπια, απλώς έχουμε μια άλλη version του Βουλγαρικού επεκτατισμού.
Και λαμβάνοντας υπόψη εκείνο το βιντεάκι για τα σκοπιανά βιβλία που έδειξαν οι ανιχνεύσεις, καταλαβαίνω ότι ακολουθούν την ίδια τακτική με αυτήν που ακολούθησαν οι Βούλγαροι στη Δράμα. Φυσικά εκείνοι δεν είναι Έλληνες, και ίσως δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι είναι, οπότε ό,τι τους πουνε ότι είναι, θα το δεχτούν.
Μόνη διαφορά στο αποτέλεσμα: στα Σκόπια θα το πετύχουν να τους πείσουν ότι ο Μεγαλέξανδρος λεγόταν Αλεξανδρέφκι (ή όπως τέλος πάντων τον ονομάζουν αυτοί).

Τώρα, για το τι θα πει ο τάδε καλοζωϊσμένος ιστορικός, ο οποίος από φόβο μην του κολλήσουν την ταμπέλα του εθνικιστή, φοβηθεί να πει την αλήθεια, δε δίνω δεκάρα. Αυτά που έχω ακούσει από δεκάδες παλιούς Δραμινούς αποτελούν την απόδειξη της Ελληνικής συνείδησης του τόπου. Αυτούς πιστεύω που τα ζήσανε.

(Σόρυ, τα πήρα λίγο στο κρανίο όσο θυμόμουν τις διηγήσεις αυτών των ανθρώπων, αλλά δε σβήνω τίποτα και δε διορθώνω τίποτα για να βγει λίγο και η τσατίλα μας απέναντι σε όλα αυτά, κι ας χάνουν κάπου τη συνοχή, και ας έχουν και κάποια ορθογραφικά ή οτιδήποτε άλλο λάθος).
_____________

Κάτσε να πιω έναν καφέ και να κάνω ένα τσιγάρο για να συνεχίσω ήρεμος.
_____________


Όσον αφορά τα ονόματα χαίρομαι που συμφωνούμε και βεβαίως μερικά ονόματα ακούγονται κάπως περίεργα, αλλά αυτό νομίζω ότι συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες.

Το δε Αλέξανδρος, πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαν να μου το κάνουν "Αλέκος", κλπ, αλλά τους το έκοψα.
Μόνο συγκεκριμένα άτομα τα άφησα να με λένε με άλλες εκδοχές για συναισθηματικούς λόγους. Πχ είναι μια κοπέλα (35 ετών πια) μια που από μικρή δε μπορούσε να προφέρει "ο Αλέξανδρος" και έλεγε "ο Άσασας". Ε, εκεί το άφησα.

Κι εσύ γιατί τους άφησες να στο γυρίσουν στο "Μπάμπης"; Κάνε τους να λένε το Χαράλαμπος και ας βαριούνται να προφέρουν τις τέσσερεις συλλαβές.
Όσον αφορά τις κουλτουριάρες, είναι θύματα οι κακομοίρες, οπότεδες τις με συγκατάβαση.

Άσε που όταν τελικά η άλλη σε καψουρευτεί, και Λάκη να σε λένε, της φαίνεται γλυκό και όμορφο.

_____________

Mirage μια συμβουλή: τα παιδιά σου μην τα ονομάσεις κάτι σε στυλ "σπασμένο φτερό" ή "κόκκινος βίσονας" γιατί τα άλλα παιδιά στο σχολείο θα τα κοροϊδεύουν.

Είχα διαβάσει την ιστορία ενός συνομήλικού μου (πάνω κάτω) στο internet που τον είχαν βγάλει οι γονείς του Flower, επειδή ήταν χίππηδες.
Ε, το τι είχε ακούσει το παλικάρι σαν παιδί από τα άλλα παιδια, και το τι τραύματα του είχε δημιουργήσει αυτό το "flower" δε λέγεται...

aspic είπε...

Δέν ξέρω για σένα ερμάριον,αλλά εγώ δέν κρίνω την ιστορία βάσει προσώπων και ιδεολογιών που συμπαθώ,αλλα προσπαθω να είμαι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός.
Καθότι anetos,το έντερό μου δουλεύει καλά και δέν είμαι δυσκοίλιος όμως μου φαίνεται ότι είσαι εσύ.Και στο κάτω κάτω,σίγουρα η ιστορία περισσότερο φωτογραφίζει το παρόν που ζούμε παρά το παρελθόν.Και περισσότερο με α υτήν προσπαθούμε να κρύψουμε ελλείματα του εαυτού μας,παρά των προγόνων μας.

Ξεκινώντας από τα παραπάνω λοιπόν ερμάριον,μου φαίνεται ότι είσαι άδικος όταν λές ότι οι οθωμανοι έκαναν με την βία τους ανθρώπους μουσουλμάνους.
Που βασίζεσαι και το λές αυτό;
Ίσα ίσα που είχαν δώσει προνόμια και ελευθερίες στο ορθόδοξο ιερατείο.Και γενικά ο μωαμεθανισμός είναι μιά πολύ ανεκτική θρησκεία,η οποία εύκολα συνυπάρχει με άλλες θρησκείες,φθάνει να μήν προσβάλλουν βέβαια την πίστη τους και να μήν ισχυρίζονται ότι ο χριστός είναι ανώτερος από τον μωάμεθ.
Εξάλλου και ο χριστός και ο μωυσής για τους μουσουλμάνους είναι προφήτες.Και το ότι όποιος γινοταν μουσουλμάνος λέγαν ότι τούρκεψε όπως λές,αυτό το έλεγαν οι ορθόδοξοι όμως οι οποίοι ανέχονταν πολύ πιο δύσκολα αλλόπιστους,όπως και ο χριστιανισμός εν γένει είναι πολύ λιγότερο ανεκτικός από τον μωαμεθανισμό.
Για αυτό υπάρχει και η δικαιολογημένη άποψη,ότι ευτυχώς που ο ελληνικός χώρος δέν καταλήφθηκε από φράγκους αντί για οθωμανούς,γιατί ορθοδοξία σήμερα δέν θα υπήρχε.


Τώρα τις ιστορίες για την δράμα δέν καταλαβαίνω τι θέλεις να αποδείξεις,όπως δέν καταλαβαίνω γιατί βάσει αυτών των ιστοριών λές ότι είναι ανούσια η άποψη πώς η ελληνικότητα είναι ασαφής,ή τι ρόλο παίζει η γλώσσα στην ιστορική συνέχεια ενός λαού.
Βέβαια σε βρίσκω υπερβολικά φανατισμένο,πράγμα που μου κάνει εντύπωση για νέο άνθρωπο του σήμερα,όπως και υπερβολικά μεροληπτικό υπέρ της ελλάδας.
Δέν λαμβάνεις υποψην σου,πώς ότι λέει ο παππούς σου και ο θείος σου,προφανώς τα αντίστοιχα θα λέει από την ανάποδη όμως,και ένας παππούς και θείος στην βουλγαρία,στον εγγονό του η στον ανηψιό του.
Τι σε κάνει να πιστεύεις πώς αυτά που έκαναν οι βούλγαροι δέν τα έκαναν,ή δέν θα τα έκαναν, και οι έλληνες αντίστοιχα;
Και πώς μπορείς να λές ότι ανήκει στην ελλάδα το άνω νευροκόπι επειδή το κατοικούσαν έλληνες;Είσαι σίγουρος ότι το κάτω νευροκόπι δέν το κατοικούσαν βούλγαροι;
Έλληνες και βούλγαροι είχαν παραβγεί σε ένα μακεδονικό κυνήγι,εξελληνίζοντας τους πληθυσμούς την μιά μέρα και εκβουλγαρίζοντάς τους την άλλη,σφάζοντας και βιάζοντας οι μέν τους πληθυσμούς των άλλων.
Ουσιαστικά,η ελλάδα ήταν τυχερή γιατί άν και ουδέτερη πρόλαβε στο τέλος να πάει με τους συμμάχους στον πρώτο παγκόσμιο και πήρε ώς λάφυρο την μακεδονία και την θράκη.Τότε έγινε και ανταλλαγή πληθυσμών,μεταξύ βουλγάρων και ελλήνων.
Δηλαδή,γιατί λές μόνο αυτά που σε συμφέρουν,ότι έλληνες ζούσαν στην νότιο βουλγαρία και δέν λές και ότι μεγάλο πληθυσμός βουλγάρων ζούσαν στην σημερινή ελληνική μακεδονία;
Δηλαδή,όχι δέν μπόρεσαν και αυτοί να έχουν μιά έξοδο στην θάλλασα να κάνουν κανένα μπάνιο το καλοκαίρι οι άνθρωποι,να τους παίρναμε από πανω και τα βουνά τους να μήν έχουν ούτε σε μια κορφή να ανέβουν να δροσιστούν;
Να μαστε λογικοί ερμάριον,μήν είμαστε και πλεονέκτες;
Και μάλιστα αξίζει να πούμε,ότι η μακεδονία ήταν τόσο αραιοκατηκοιμένη από ελληνικό πληθυσμό,που ουσιαστικά ελληνικό χαρακτήρα πήρε με την εγκατάσταση των προσφύγων από την μικρά ασία (αυτό ήταν ένα θετικό άν μπορούμε να πούμε της μικρασιατικής καταστροφής).
Τέλος πάντων στο ξαναλέω,μου κάνει εντύπωση ο φανατισμός και το μίσος που έχεις για τους γείτονες.
Σε συμβουλεύω,για να γίνεις πιο ήπιος να διαβάσεις πιο σφαιρικα την ιστορία και να μήν ακούς μόνο τις διηγήσεις του παππού σου και του θείου σου.
Εγώ πάντως από τα ελάχιστα που έχω διαβάσει,περισσότερους λόγους βρήκα για να ντρέπομαι που είμαι έλληνας,παρά για να καμαρώνω.
Και άν το είχα καταλάβει από νέος,τι κωλοράτσα είμαστε θα την είχα κάνει για το εξωτερικό.
Θα είχα αλλαξει και το όνομα και θα είχα πάει στους ινδιάνους του μιράζ που λέει ο λόγος,που είναι πιο πολιτισμένοι και έντιμοι από μάς.


ΥΓ Και γιατί γίνεσαι κακός ρε ερμάριον και φχαριστιέσαι με την ατυχία και την δυστυχία των άλλων,όταν λές ότι καλά να πάθουν ότι έπαθαν οι βούλγαροι απο τον κομουνισμό;
Κατ αρχήν το ξέρεις ότι σε αυτούς το ωφείλουμε ότι δέν μας πήρε εμάς ο στάλιν,αφού μας αντάλλαξε με την βουλγαρία και την ρουμανία;
Αλλά και από την άλλη,εμάς που μας πήραν οι φασίστες μήπως είμαστε καλύτερα τελικά νομίζεις;
Ζώα είμασταν και ζώα μείναμε.























Ούφ, τα πήρα και εγώ τώρα στο κρανίο και δέν μπορώ να πιώ και καφέ για να ηρεμήσω τέτοια ώρα.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Κοίταξε, δέχομαι ότι κάναμε κι εμείς χαζομάρες, αλλά αυτά που υπέφερε η Δράμα, δεν τα υπέφερε καμιά γειτονική (τουλάχιστον) Βουλγαρική πόλη.

Καμία μεγάλη Βουλγαρική πόλη δεν υπήρχε στην περιοχή, και οι Βούλγαροι ήταν αυτοί που θέλαν να μας κάνουν με το στανιό Βουλγάρους κι εμάς.

Πράγματι, ήταν αραιοκατοικημένη η περιοχή, αλλά είχε μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου, η πόλη της Δράμας, ενώ τα χωριά είχαν από καμιά 500αριά κατοίκους το καθένα (τότε).

Αυτό που ήθελα να δείξω με όλα τα παραδείγματα είναι ότι η ελληνικότητα ήταν σαφής για τους κατοίκους. Είχαν πλήρη συναίσθηση του ποιοι είναι και τι είναι. Και γι' αυτό γινόταν και οι σφαγές αμάχων.
Δεν επρόκειτο για κατοίκους που λέγαν "ε, ίσως να είμαι Έλληνας, ίσως να είμαι Τούρκος, ίσως Βούλγαρος", όπως πολλοί συγγραφείς πάνε να περάσουν.
Ούτε υπήρχε το "είμαστε όλοι μία ψυχή". Μπούρδες είναι αυτά.

Θέλω επίσης να διαχωρίσω δύο σημαντικά ζητήματα: άλλο το να κατακτήσει ένα στράτευμα μια πόλη και να βιάζει και να κάνει χίλια δυο, και άλλο το να δέρνουν οι δάσκαλοι όσα παιδιά μιλάνε ελληνικά, ή μετράνε στα ελληνικά.
Τα στρατεύματα έχουν τη δικαιολογία ότι από τις κακουχίες έχουν χάσει την αίσθηση του πολιτισμού. Οι στρατιώτες έχουν μετατραπεί σε αγριανθρώπους από την πλύση εγκεφάλου που τους έχει γίνει, καθώς και από τις παραφύση άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούνε για μήνες ολόκληρους.
Ο δάσκαλος όμως, που σαπίζει στο ξύλο έναν πιτσιρικά, επειδή μετρούσε στη γλώσσα του, είναι φασίστας και δεν έχει καμία δικαιολογία. Ακολουθεί ένα μεθοδευμένο σχέδιο.
Αν θεωρηθεί φανατισμός το ότι εξοργίζομαι με ένα τέτοιο περιστατικό, τότε γιατί να θεωρήσουμε εξοργιστικούς τους βομβαρδισμούς της Αμερικής ανά τον κόσμο;
Και στο κάτω κάτω γιατί να νοιάζομαι τότε για τα φονικά των Αμερικανών στο Βιετνάμ, αν δε νοιάζομαι για τα φονικά των Βουλγάρων στην ίδια μου την πόλη;
Επειδή τυχαίνει σε αυτήν την περίπτωση να είμαι Έλληνας θα πρέπει να αποφύγω να πάρω θέση μήπως θεωρηθώ φανατισμένος; Ή θα πρέπει να γλυκάνω τη σφαγή της Δράμας με δισταγμούς του τύπου "και εμείς δεν ήμασταν τέλειοι".

Όπως είπα το "φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι" όταν βομβάρδισαν το Βελιγράδι, έτσι είπα και το φονιάδες Βούλγαροι.

Και, μια και θέλεις να μιλάμε για το παρόν. Στο παρόν, βλέπεις καμιά απόπειρα επεκτατισμού από την Ελλάδα;
Εγώ δε βλέπω. Ούτε την Μικρά Άσία διεκδικούμε, ούτε την Κωνσταντινούπολη, ούτε τίποτε από τη Βουλγαρία, ούτε τίποτε από τα Σκόπια, ούτε από την Αλβανία.

Για πάρε τώρα τους εκλεκτούς μας γείτονες: ποιος από αυτούς δεν στέλνει επίσημα ή ημιεπίσημα μηνύματα αμφισβήτησης;
Οι Τούρκοι μας έχουν πρήξει με τις γκρίζες ζώνες. Οι Βούλγαροι είχαν προκαλέσει ντόρο όταν είχαμε μετονομάσει το υπουργείο Βορείου Ελλάδος σε υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οι Σκοπιανοί είχαν εκδώσει εκείνα τα χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο. Οι Αλβανοί (κυρίως του UCK) είχαν μιλήσει για μια μεγαλούτσικη Αλβανία που περιείχε και κάποια δικά μας μέρη.

Ναι, είμαστε διαφορρετικοί. Μακάρι να ήταν ειρηνικοί λαοί, συμβιβασμένοι με αυτά που έχουν, και να μη ζητάνε να πάρουν και άλλα.
Μακάρι όλοι οι γείτονές μας να ήταν νορμάλ κράτη, όπως οι Ιταλοί.
Όμως δεν είναι.

Όσον αφορά τους Τούρκους, πάλι θα σου μιλήσω με συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η πρόγιαγιά μου αρραβωνιάστηκε όταν ήταν 6 χρονών, τον 12χρονο προπάππου μου.
Παντρεύτηκε όταν ήταν 12 χρονών, όταν ο προπάππους μου είχε γίνει 18.
Κάναν το πρώτο τους παιδί όταν πάτησε τα 15 της.
Ξέρεις γιατί; Γιατί εκεί στη Σινώπη που ήταν, αν βλέπαν οι Τούρκοι κάνα νόστιμο ανύπαντρο κοριτσάκι το παίρνανε. Και αυτό είχε γίνει κανόνας, οπότε με το που γεννιόταν (που λέει ο λόγος) το κοριτσάκι, το παντρεύανε κι όλας οι γονείς του για να αποφύγουνε το τούρκεμα.

(Προτιμώ όταν έχω συγκεριμένα περιστατικά μιλώ με αυτά, γιατί αν μιλήσω για γενικές ιστορίες, θα μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την ορθότητά τους)

Οι γενίτσαροι πάλι τι ήταν; Δεν ήταν τούρκεμα με το στανιό;

Και στο κάτω κάτω τι σόι ειρηνικός πολιτισμός είναι αυτός που ανά δεκαετία, μέχρι και την εισβολή στην Κύπρο, έχει στο ενεργητικό του μία σφαγή ή έναν διωγμό εναντίον μας;

Ξέρω τι θα μου πεις: κι εμείς κάναμε. Ε, όχι, δεν τα κάναμε. Αν τα είχαμε κάνει, θα είχαμε αποδεκατίσει τους Τούρκους της Θράκης, όπως αποδεκάτισαν και αυτοί τους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε διανούμενε ασπίκ του ασπικο-ανιχνευτικού αυτού μπλογκ.
Η ζημιά από την εγχείρηση του Νακρατζά φαίνεται να είναι ανεπανόρθωτη.

"αρκετοί έλληνες,την εποχή αυτή,είχαν προσχωρήσει στον μωαμεθανισμό,λόγω του ότι ο τελευταίος ήταν πιο απλός και κατανοητός για τον λαό,αλλά και πολυ ανεκτικός ώς πρός τον χριστιανισμό. Ιδίως οι κρητικοί,είχαν γίνει μουσουλμάνοι σε μεγάλο ποστοστό,εξ ου και η κατάληξη -ακης στα επίθετά τους,που τους την έβαλαν οι χριστιανοί έλληνες για να τους υποβιβάσουν και μειώσουν."

Τρικυμία εν κρανίω. Μήπως, λέω μήπως έχει συμβεί το αντίθετο; Ξέρεις την εξουσία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την είχαν οθωμανοί στο νησί. Δεν μπορεί όλο και κάπου θα το άκουσες.



"Όσο για την συνείδηση του όρου "ελληνας" που λες ότι είχαν οι άνθρωποι αυτού του τόπου,από που το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα;"

Μήπως γιατί χρησιμοποιούσαν τον όρο Γραικός-Ρωμιός που σήμαινε το ίδιο ουσιαστικά από το 1071 και δώθε όπως υποστηρίζουν Σβορώνος, Runciman και βάλε;


"Οι μισοί άνθρωποι αυτού του τόπου που επαναστάτησαν ήταν αρβανίτες που μιλούσαν βέβαια την αρβανίτικη"

Συνιστώ:
http://kleftouria.blogspot.com/

Με πολλές παραπομπές και βιβλιογραφία. Οι Αρβανίτες σε όσες περιοχές υπήρχαν δεν ξεπερνούσαν σχεδόν ποτέ το 10% του πληθυσμού. Άσε που οι περισσότεροι από αυτούς ήταν δίγλωσσοι εξαρχής.


"Η επανάσταση του εικοσιένα,δέν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πλέον ότι ήταν ταξική και όχι εθνική."

Από ποιον αποδεικνύεται αυτό; Μόνο στα δημοτικά τραγούδια που σώζονται από την εποχή η εθνική παράμετρος είναι κυρίαρχη.


"Ο όρος έλληνας που λες είχε χαθεί αιώνας πρίν οριστικά,και ακόμη και η ελληνική γλώσσα που παρέμενε (όπου παρέμενε),δέν αποδεικνύει με τίποτα την φυσική συνέχεια των ελλήνων στην ιστορία."

Ξανά Σβορώνος, Runciman, Smith, Πλήθωνας Γεμιστός και 29 ανθρωπολόγοι διαφωνούν μαζί σου.



Smith:
"Αυτό δεν σημαίνει πως αρνούμαστε ούτε τις τεράστιες πολιτισμικές αλλαγές που υπέστησαν οι Έλληνες (παρά το γεγονός ότι επιβίωσε η αίσθηση της κοινής εθνότητας) ούτε την πολιτισμική επιρροή που άσκησαν επάνω τους οι λαοί και οι πολιτισμοί που τους περιέβαλλαν για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Όμως ταυτόχρονα, αν λάβουμε υπόψη τη γραφή και τη γλώσσα, ορισμένες αξίες, την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος και τον πόθο του νόστου, την αδιάκοπη κοινωνική αλληλεπίδραση και την αίσθηση της θρησκευτικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας -ακόμα και του αποκλεισμού-μπορεί να πει κανείς πως, κάτω από το πλήθος των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων, διατηρήθηκε η αίσθηση της ελληνικής ταυτότητας και τα κοινά εθνοτικά αισθήματα"

C.S. Coon, The Races of Europe:
"It is inaccurate to say that the modern Greeks are different physically from the ancient Greeks; such a statement is based on an ignorance of the Greek ethnic character."


"Τώρα αυτό το περιστατικό με τον μακρυγιάννη που λές δέν το ξέρω"

Εμ, που να το ξέρεις, εσύ ένας ψύχραιμος και αντικειμενικός μελετητής...




"Ούτε οι κρητικοί νομίζω ότι πήγαν να βοηθήσουν στον μακεδονικό αγώνα.
Ώς τι πήγαν,και ποιός τους έστειλε,αφού δέν είχαν ενσωματωθεί ακόμη στην ελλάδα και ούτε το επιθυμούσαν βέβαια;"


Μερικά ονόματα:
"... συμμετοχή των Κρητικών, πού τότε είχαν σταματήσει οί απελευθερωτικοί αγώνες στο νησί τους και διέθεσαν τον κρητικό δυναμικό τους στον ελληνικό βορρά. 'Ονομαστοί έγιναν στούς νέους αγώνες καπεταναίοι σαν τον Βάρδα, σαν τον Ρούβα, τον κατοπινά στρατηγό Γ. Κατεχάκη, τον ηρωικό Γεώργιο Μπολάνη, τούς Καραβίτη, Γ. Δικώνυμο (Μακρή), Στ. Κριαρά, Μιχ. Μάντακα, Στρατή Μπολάνη, Παύλο Γρυπάρη, και άλλους πολλούς. Και νεκροί τού αγώνος, οί καπεταναίοι Πιαπάκης, Νικολούδης, Σκαλίδης, Κλειδής, Παπαμαλέκος, Καμηλάκης, Κατσίγαρης, Καλογεράκης, Βρανάς, Άδριανάκης, Δεληγιαννάκης, Γρ. Παπαδάκης, Φιωτάκης."


"Όσο για την ελληνική συνείδηση και την αρχαία ελλάδα,αυτή άν συνεχίστηκε συνεχίστηκε σίγουρα στην δύση."

Διάβασε Runciman.



"μου φαίνεται ότι είσαι άδικος όταν λές ότι οι οθωμανοι έκαναν με την βία τους ανθρώπους μουσουλμάνους.
Που βασίζεσαι και το λές αυτό;
Ίσα ίσα που είχαν δώσει προνόμια και ελευθερίες στο ορθόδοξο ιερατείο.Και γενικά ο μωαμεθανισμός είναι μιά πολύ ανεκτική θρησκεία,η οποία εύκολα συνυπάρχει με άλλες θρησκείες,φθάνει να μήν προσβάλλουν βέβαια την πίστη τους και να μήν ισχυρίζονται ότι ο χριστός είναι ανώτερος από τον μωάμεθ."


Τι να πει κανείς; Υπάρχουν ακόμα μαρτυρίες για βίαιους εξισλαμισμούς μέχρι και μετά το 1922.



"Τι σε κάνει να πιστεύεις πώς αυτά που έκαναν οι βούλγαροι δέν τα έκαναν,ή δέν θα τα έκαναν, και οι έλληνες αντίστοιχα;"

Δεν ξέρω αν το έχεις πληροφορηθεί αλλά οι Βούλγαροι είχαν συμμαχήσει με τον άξονα και κατείχαν ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας στον β' παγκόσμιο πόλεμο και ξέρεις ... να, δεν ήταν και τα καλύτερα παιδιά.



"...πήρε ώς λάφυρο την μακεδονία και την θράκη...
Και μάλιστα αξίζει να πούμε,ότι η μακεδονία ήταν τόσο αραιοκατηκοιμένη από ελληνικό πληθυσμό,που ουσιαστικά ελληνικό χαρακτήρα πήρε με την εγκατάσταση των προσφύγων από την μικρά ασία"


Ανέτρεξε σε οθωμανικές απογραφές των περιοχών θα εκπλαγείς ... δυσάρεστα.




"αλλά εγώ δέν κρίνω την ιστορία βάσει προσώπων και ιδεολογιών που συμπαθώ,αλλά προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός.
... Εγώ πάντως από τα ελάχιστα που έχω διαβάσει..."


Μήπως από τα ελάχιστα που έχεις διαβάσει είναι το bulgarmak;



"Και άν το είχα καταλάβει από νέος,τι κωλοράτσα είμαστε θα την είχα κάνει για το εξωτερικό."

Σε καταλαβαίνω ... δυστυχείς εδώ. Αλλά εύκολο είναι να βγάλεις διαβατήριο.

anetos είπε...

Μετά την τεκμηριωμένη απάντηση του irona δεν νομίζω ότι χρειάζονται αλλα απάντηση
Οι κοτσάνες του aspic ,χάρηκα ιδιαίτερα το σημείο με τον Μακρυγιάννη ..! Εξάλλου δεν νομίζω ότι όταν κάποιος «αντικειμενικός» ιστοριοδίφης πετάει κάτι με σνομπ και μπλαζέ (εξυπνακίστικο) τρόπο ..έτσι για πλάκα ..η για να ξεπεράσει την πλήξη του η την μελαγχολική του διάθεση ,επειδή η μοίρα τον καταδίκασε να ζει σε μια τόσο «επαρχιώτικη» χώρα, οι υπόλοιποι πρέπει να τρέχουν να απαντούν στις βαθυστόχαστες παπαρολιγίες του (βλ. ερμαριον) ....... .Τέλος το Βlog του
Παντελή είναι καλό αλλά ο «διανοούμενος» του είναι μάλλον άμπελο-φιλόσοφος.....

aspic είπε...

Συνάδελφοι μπλογκεράδες,είρωνα και άνετε,επειδή δουλέψατε πολύ τον εγκέφαλο για να τα γράψετε όλα αυτά και θα σας έχει πέσει το ζάχαρο,αλλά επειδή κάνει και ζέστη,πλησιάστε λίγο στην οθόνη σας παρακαλώ γιατί σας έχω μιά ευχάριστη έκπληξη.
Πλησιάστε,πλησιάστε,πλησιάστε,ψηλά το κεφάλι........
































ΣΠΛΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑΦΦΦΣΣΣΣΣΣΣΣ!!
ΣΠΛΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑΦΦΦΣΣΣΣΣΣΣΣ!!

Από μιά τούρτα παγωτό στα μούτρα σας,γιατί εκτός των άλλων μας το παίζετε και πατριώτες του κερατά,αλλά και επειδή αφήνετε αιχμές ότι είμαι ο προστατευόμενος ή το τσιράκι του σαββίδη εδώ μέσα.
Και επίσης γιατί στο παρατσάκ μόνο πράκτορα των βουλγάρων δέν με είπατε ακόμη.
Εσένα ερμάριον δέν σου πετάω τούρτα,γιατί θα φάς την γαμήλια σύντομα.



Κατ αρχήν άνετε που χαίρεσαι και γελάς με τις κοτσάνες μου,δέν ξέρω γιατί το είπε ο μακρυγιάννης.Τι θές να κάνω τώρα;
Σας το παιξα τίποτα ξερόλας εδω μέσα,ακαδημαικός ή πανεπιστήμονας;
Το κεφάλαιο μακρυγιάννης δέν το χω δουλέψει πολύ ακόμη στο κεφάλι μου.
Άμα το δουλέψω θα σου απαντήσω.
Ώωωωωχοοου πιά!!
Και τι έχει το ύφος μου που φαγωθήκατε όλοι με το ύφος μου;
Άει από κει,δέν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα και αμέσως να του φορτώσουν διάφορα.
Φάε την τούρτα σου τώρα όμως μέχρι να απαντήσω μιά στιγμή στον είρωνα και επανέρχομαι να σας περιλάβω και τους δύο μαζί μετά.


Το λοιπόν είρωνα,δέν θα απαντήσω σε όλες τις ειρωνίες σου,είτε διότι άλλες από αυτές τις βρίσκω μόνο ειρωνίες,είτε επειδή σε άλλες δέν καταλαβαίνω τι θές να πείς,είτε επειδή κάποιες τις βρίσκω δευτερεύουσες και δέν υπάρχει λόγος να χασομεράμε.
Θα σου απαντήσω λοιπόν σε αυτές που βρίσκω πιο ουσιαστικές.
Κατ αρχήν τον νακρατζά δέν τον ξέρω οπότε δέν μπορώ να σου απαντήσω τίποτα επ αυτού (άρε γέλιο και χαρά που θα κάνει πάλι ο άνετος που δέν ξέρω τον νακρατζά).
Και περί της κατάληξης των κρητικών επιθέτων,όντως η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι οθωμανοί την πρόσθεσαν,όπως και των μανιατών και των πελλοπονήσιων και λοιπά.
Μοιάζει να είναι όμως τόσο αληθινή,όσο αληθινά ήταν και τα κρυφά σχολεία.
Διότι και σε τίποτα δέν εξυπηρετούσε την οθωμανική εξουσία να ασχολείται με τέτοια,αλλά και γιατί δύσκολα μπορεί να επιβάλλει μιά εξουσία ονόματα στους υποτελείς της.Και άν το έκανε αυτό,γιατί αυτοί οι υποτελείς της δέν εγκατέλειψαν αυτές τις καταληξεις όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν;
Κυρίως τα κοροιδευτικά ονόματα , "επιβάλλονται" από τον κοινωνικό περίγυρο.
Και ο κοινωνικός περίγυρος είχε διάφορους λόγους(θρησκευτικούς,ταξικούς,οικονομικούς και λοιπά) να είναι απαξιωτικός και με αυτόν τον τρόπο,άν και δέν είναι σίγουρο ότι αυτά τα επίθετα δέν ήταν σε πολλές περιπτώσεις και ειλικρινώς χαιδευτικά.
Και αφού προσπεράσουμε βιαστικά τους κρήτες με τα ονόματα που α ναφέρεις ότι πήγαν στην μακεδονία,αφού βέβαια δέν πήγαν σάν συγκροτημένο σώμα υπό του κράτους, αλλά σάν ιδιώτες για να πάρουν μέρος στο πλιάτσικο υποθέτω,να πούμε εν τάχει ότι ελπίζω τουλάχιστον να μήν διαφωνείς στο ότι οι κρήτες σε μεγάλο ποσοστό είναι αραβικής καταγωγής.
Δέν θα το λεει υποθέτω ο σβορώνος σου αυτό,διότι η ξενοφοβία του τον παρέσυρε σε διάφορα μαγειρέματα,θέλοντας να προβάλλει μιά ιδιαίτερη και ανένταχτη φύση του έλληνα σε σχέση με τους άλλους βαλκάνιους,που την ώφειλε περισσότερο στην πολιτιστική του παράδοση,παρά στην βιολογική.
Δέν θα μπορούσαμε όντως να πούμε πώς είναι καθαρός ρατσιστής,έναν διαφορικό ρατσισμό όμως τον βγάζει.
Για την συνέχεια των ελλήνων στην ιστορία και το απόσπασμα του σμίθ,νομίζω ότι αυτό (το απόσπασμα) θα είναι ότι πρέπει να το απαγγέλουν οι μαθητές την εικοστηπέμπτη μαρτίου.
Όντως το βρίσκω θαυμάσιο για τέτοιες επετείους.

Για το γραικός και το ρωμιός που λές ότι αποδεικνύουν την ελληνική συνείδηση,κατ αρχήν το γραικός το πήραν από τους λατίνους που λέγαν έτσι τους έλληνες (όπως και ολόκληρη η ευρώπη στην συνέχεια).
Αλλά και να μου πείς ότι δέν είναι έτσι,και ότι ο καραισκάκης και τα παληκάρια του για παράδειγμα είχαν διαβάσει ελληνική μυθολογία και με το γραικός αναφέρονταν στο γυιό του δία και την πανδώρας,τότε πώς εξηγείς την αντίφαση να λέγονται και ρωμιοί;
Αφού ρωμιός δέν είναι τίποτα άλλο,παρά η παραφθορά του ρωμαίος,και σήμαινε τον κάτοικο της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας.
Και γιατί αρέσκονταν οι έλληνες με την ελληνική συνείδηση να αυτοαποκαλούνται ρωμαιοι πολίτες ουσιαστικά και όχι έλληνες;

Και τελος φθάνω στο τελευταίο και το πιο ζουμερό,περί κλεφτών και αρβανιτών,όπου μας παραπέμπεις σε ένα μπλόγκ,το οποίο αποκαλύπτει τελικά και τι σόι πατριώτης είσαι και εσύ που δέχεσαι αυτά τα πράγματα.
Προτού σχολιάσω όμως αυτά που λέει το μπλόγκ,εντάξει χάρην υπερβολής και συντομίας είπα πώς οι αρβανίτες ήταν οι μισοί επαναστάτες,αφού ανάμεσά τους,υπήρχαν και τούρκοι,σλαύοι και ότι άλλες φυλές κατοικούσαν τον ελληνικό χώρο.
Πάντως το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτό το κομμάτι ήταν οι αρβανίτες,και έτσι η αλλοιώς,οι έλληνες ή αυτοί που θεωρούνταν ή θεωρούμε σήμερα σάν έλληνες δέν ξεπέρναγαν τους μισούς.
Αλλα και όπως είπα παρακάτω και δεν το πρόσεξες μέσα στην πατριωτική σου θολούρα που βρίσκεσαι,και πάλι,κανείς δέν μπορεί να βγάλει κανένα συμπέρασμα,ποιοί ει΄ναι οι μεν και ποιοί οι δε,αφού ούτε η γλώσσα ούτε κανένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ασφαλές,μετρήσιμο και ελέγξιμο.
Σε αυτό όμως θα επανέλθω αργότερα,αφού κάνω πρώτα μερικά σχόλια για το μπλόγκ που μας έστειλες.

Κατ αρχήν λοιπόν ο κλεφτομπλογκεράς,βάζει χέρι σε όσους ισχυρίζονται τα περί αρβανιτών επαναστατών,διότι έτσι λέει προσβάλλουμε τους αρβανίτες που τους ξεχωρίζουμε από τους έλληνες.
Διότι στο μυαλό του ο συνάδελφος, δέν μπορεί να καταλάβει,πώς οι αρβανίτες είναι έλληνες και η διάκριση είναι εσωτερική,σχεδόν τοπική,η ίδια διάκριση που χρησιμοποιούμε για τους στερεοελλαδίτες,πελλοπονήσιους,κρητικούς και τα λοιπά,και νομίζει πώς αναφερόμαστε σε ένα άλλο ξένο πρός τους έλληνες φύλο.
Παρακάτω όμως μας αποκαλύπτει γιατί έχει αυτή την στρεβλή αντίληψη όταν μας ανοίγει όλα τα χαρτιά του.
Έτσι λοιπόν,μας βάζει διάφορους άγγλους γάλλους πορτογάλους,πρόξενους,εμπόρους και περιηγητές της εποχής να μας λένε με εντυπωσιακή ακρίβεια τον αριθμό των αρβανιτών και το συνολικό τους ποσοστό επί του πληθυσμου της ελλάδας,κάνοντάς μας να ξύνουμε το κεφάλι μας,για το ποιά μεθοδολογία και τι εργαλεία μέτρησης να χρησιμοποίησαν άραγε.Αλλά γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται περί της γνωστής μανίας του ελληνικού κράτους αλλα και ιδιωτών της εποχής να αποδείξει ότι έχει ιστορική καταγωγή κατευθείαν από τον περικλέα,διεκδικώντας έτσι περισσότερα δάνεια και οικονομικη΄βοήθεια,σάν αποζημίωση για τον πνευματικό πλούτο που προσέφεραν οι πρόγονοί μας(και που καθόλου δέν θα θυμηθούν όμως την ευγενή τους καταγωγή όταν θα τα ξεκοκαλίζουν σάν λοιμάρηδες).
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν,διαβάζουμε στο μπλόγκ:
"Παραθέτω επίσης κάποιες πληροφορίες γύρω από τους Αρβανίτες που είναι πολύ σημαντικές(10 α).
Ο Άγγελος Έμμος,Βενετός κυβερνήτης της Πελοποννήσου κατά τα έτη 1703-1706, χαρακτηρίζει τους Αρβανίτες: « γένος άθλιον, περιορισθέν μετά των οικογενειών αυτών εις τα κρησφύγετα των όρεων, εν πενιχραίς καλύβαις, αποζών εκ των προιόντων των ποιμνίων, ων αυτοί σχεδόν αποκλειστικώς εισίν οι επιμεληταί» ."


Ενώ παρακάτω ο ίδιος μπλογκεράς καμαρώνει για μιά άλλη ωραία περιγραφή που έχει από τον πρόξενο της αμερικής:

"Ο Αμερικάνος πρόξενος(με ελληνική καταγωγή) G. A. Perdicaris το 1845 μας αφήνει μια ωραία περιγραφή των Μεγαρέων. (7)
«Ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την τύχη των Μεγαρέων, καθώς οι κάτοικοι των Μεγάρων, αντίθετα με αυτούς που κατοικούν στα χωριά της Αττικής, είναι ελληνικής καταγωγής. Τα σπίτια τους δεν μοιάζουν με αυτά των Αρβανιτών, και διαφέρουν τόσο στους τρόπους και την εμφάνιση όσο και στη γλώσσα τους. Οι άνδρες είναι αξιοσημείωτοι για την ευγενή και γεμάτη χάρη εμφάνιση τους, ενώ οι γυναίκες, αν και θέλουν εκπαίδευση για να γίνουν κυρίες της αυλής του Όθωνα, έχουν τα τέλεια χαρακτηριστικά και το “καθυποταγμένο αέρα” που παρατηρούμε σε κάποια μνημειώδη ανάγλυφα. Οι ευγενείς τους μορφές, οι καλές αναλογίες τους, και τα μεγάλα μαύρα μάτια τους αξίζουν την μελέτη του καλλιτέχνη.»


Έεεε; Σας αρέσουν αυτά είρωνα και ερμάριε έεεε;
Καμαρώνετε για την ελληνική μας καταγωγή,την ευγενή και γεμάτη χάρη εμφάνισή μας,σε σχέση με τους άθλιους άπλυτους και κτηνώδεις αρβανίτες έεε;
Δέν μου λέτε,μήπως συμφωνείτε και εσείς να πάρει η κυβέρνηση τα οικόπεδα από τους αρβανίτες εκεί στα μεσόγεια που πήραν αξία τώρα με το αεροδρόμιο και να τα μοιράσει στους "έλληνες"ενώ αυτούς να τους διώξει στην αλβανία,όπως άκουσα τις προάλλες να ζητάνε κάποιοι απο μιά εκπομπή στο ραδιόφωνο;
Κατά τα άλλα,ο μπλογκεράς ανησυχεί μήπως τους προσβάλουμε τους αρβανίτες όταν του λέμε ότι έλαβαν μέρος στην επανάσταση,ενώ με όλες αυτές τις κατευθείαν ύβρεις εναντίον τους δέν τους προσβάλει τρομάρα του.

Τέλος πάντων για να μήν σας μεταφέρω τώρα όλα τα αποσπα΄σματα,υπάρχουν ύβρεις και από τον φωτάκο το δεξί χέρι του μπιθαγκούρα (κολοκοτρώνη),και από τον μακρυγιάννη και από άλλους πολλούς εναντίον των αρβανιτών,ενώ το αποκορύφωμα είναι όταν ισχυρίζονται ότι υπήρξαν και μερικές θετικές προσωπικότητες αρβανιτών που κίνησαν για την επανάσταση,αλλά τους έσφαξαν προτού προλάβουν να πάρουν μέρος οι συντοπίτες τους,αρβανίτες επισης, που αγαπάνε την ανελευθερία γιατί ει΄ναι ζώα και αμόρφωτοι όπως χαρακτηριστικά τους κατηγορούν.
Ενώ για τους υδραίους και σπετσιώτες που δέν μπορούν να κάνουν και αλλοιώς παρά το να παραδεχθούν ότι είναι αρβανίτες,τους στολίζουν με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα και αυτούς,και ότι τελικά,δέν είναι αυτοί που επαναστάτησαν,αλλά οι έλληνες που ζούσαν σε αυτά τα νησιά και τους πήραν με το ζόρι α πό το χέρι να τους βγάλουν στον αγώνα.Αλλά που τελικα,για όλα τα δεινά της πατρίδας φταίνε αυτοί οι πλούσιοι αρβανίτες που ήταν συνωμότες και δολοπλόκοι,τόσο πλούσιοι βέβαια που κατά τα άλλα ζούσαν σε σπηλιές σάν αρκούδια πάνω στα βουνά σε ημιάγρια κατάσταση,όπως λένε σε άλλες περιπτώσεις.

Τα ίδια όμως δέν λέγαν οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ,για τους πρόσφυγες από την μικρά ασία,ότι είναι βρώμικοι και τουρκόσποροι και τους κυνηγούσαν όταν ήλθαν στην ελλάδα;
Ενώ τους φάγαν βέβαια και τις οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν από το εξωτερικό.
Και μήπως ακόμη δέν συνεχίζεται μιά τέτοια ρατσιστική συμπεριφορά;

Εν πάση περιπτώσει,όλα αυτά δικαιολογούνται από τον έντονο ρατσισμο που υπήρχε και υπάρχει στην ελληνική κοινωνία (απόδειξη για αυτό,ο τρόπος που φερόμαστε στους μετανάστες).
Και από την συνήθειά της να κατασκευάζει ενόχους,πρόσωπα ή ομάδες.
Να κατηγορούν οι μισοί τους άλλους μισούς ότι δέν είναι έλληνες,για να δείξουν έτσι την δήθεν δική τους φυλετική καθαρότητα.
Καθότι έλλην καθαρός είναι όποιος φωνάζει δέκα φορές την μέρα ζήτω η ελλάς,αλλά στο ανάμεσα ροκανίζει εν τω μεταξύ με δέκα μασέλες τα κομμάτια της.
Βασικά,όσο και να το επιθυμείτε είρωνα και άνετε,καθαροί έλληνες δέν υπάρχουν,και ο νεοέλληνας είναι ένας ανθρωπολογικός και πολιτισμικός τύπος ανθρώπου που προέκυψε από την μίξη διαφόρων φύλων,αποτελώντας έτσι έναν νέο εθνολογικό,πώς να τον πούμε, τύπο.
Και αντί να μας ευχαριστεί αυτό,που όλοι μαζί είμαστε αυτό που είμαστε και να κοιτάξουμε να γράψουμε την δική μας νεοελληνική ιστορία όμορφα και καλά,καθόμαστε τώρα και κρυβόμαστε πίσω από φασιστικές και ρατσιστικές μαλακίες,για να κρύψουμε τον κομπλεξισμό μας και την κακομοιριά μας.
Για αυτό,ώ ένδοξοι εσείς απόγονοι του περικλή ξαναπλησιάστε μιά στιγμή στην οθόνη σας,πιο κοντά,πιο κοντά.......



























ΣΠΛΛΛΑΑΑΑΑΦΦΦΦΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!
Τελικά ο τρόπος του βεγγου,είναι ο μόνος που μας λυτρώνει και μας ενώνει,αλλα και μας εκτονώνει σε αυτήν την κοινωνία.


ΒΓ Ερμάριον τι να σου απαντήσω τώρα,έτσι όπως τα κανες με τις φωνές σου και τους φανατισμούς σου και σε άκουσαν οι πατριώτες και μας την πέσαν εδώ μέσα;
Αυτά που λές για τους βούλγαρους δασκάλους επί κατοχής,και εμείς τα χουμε κάνει.
Τις προάλλες δέν άκουγες τους πανεπιστημιακούς για διωγμούς πληθυσμών από έλληνες,για σφαγές εγκύων γυναικών και τέτοια;
Δέν τα λέω,γιατί ξέμεινα από τούρτες που θα πρέπει να ρίξω μετά στους συναδέλφους όταν θα πρέπει να απαντήσουν.
Και επεκτατικές βλέψειςδέν έχει η ελλάδα όχι επειδή είναι καλή και ηθικη,αλλα΄επειδή έχει φάει τέτοια χαστούκια μα τέτοια χαστούκια,που έχει μαζέψει την ουρά στα σκέλια.
Είδες όταν θέλαμε να αναβιώσουμε την αυτοκρατορία του μεγάλου αλεξάνδρου τι πάθαμε.
Και μήν μου λές τώρα ότι οι ιταλοί είναι καλοί και οι βούλγαροι δέν είναι.
Είδαμε και τους ιταλούς τι είναι (και τι ήταν βέβαια).
Και μήν σε ξεγελάνε,σε επίπεδο κρατών δέν υπάρχει ηθική και καλοσύνη,παρά μόνο συμφέροντα και ανάγκες.Η ηθικη υπάρχει μόνο στα πρόσωπα.Για αυτό και όλοι οι πόλεμοι είναι εκ φύσεως ανήθικοι.
Όπως όντως ανήθικα και βάρβαρα είναι όλα αυτά που γίναν και σου περίεγραψε η γιαγιά σου.Και η τουρκία βάρβαρη είναι,και η βουλγαρία το ίδιο,το ίδιο και η σερβία, το ίδιο και εμεις.
Αλλά εσύ τώρα τι ζητάς;
Επειδή είναι βάρβαρα τα κράτη,καθότι βάρβαρη και η εξουσία,να γίνουμε και εμείς οι πολίτες τους βάρβαροι σε επίπεδο προσώπων;
Έεεε,άμα είναι έτσι.....
Αγάπη ερμάριον για τους συνανθρώπους σου,αγάπη και δικαιοσύνη.
Κακώς δέν στα λέει αυτά και ο παππούς σου που έχει περάσει τόσα,και σου μεταλαμπαδεύει το μίσος και τον φανατισμό.
Και πρόσεχε τι θα απαντήσεις άμα απαντήσεις,γιατί θα δείς και την δική μου βαρβαρότητα όταν θα σου πετάξω την τούρτα.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Λάθος κάνεις όταν λες ότι φωνάζω. Διαφωνούμε και διαφωνούμε κάθετα, αλλά δε φωνάζω.

Ούτε φανατισμένος είμαι, ούτε θέλω να σκοτώσω Βούλγαρους, Τούρκους, Σκοπιανούς ή Αλβανούς.

Ναι, φάγαμε τις σφαλιάρες για τη μεγάλη μας ιδέα, και την φάγαν και οι Ιταλοί, και όπως όλοι, μετά τη σφαλιάρα ηρεμήσαμε και είπαμε "αυτοί είμαστε, αυτά έχουμε, τέλος".

Δεν το έχουν πει όμως οι χερσαίοι μας γείτονες, γιατί (εικάζω) βρίσκονται 100 χρόνια πίσω στην κουλτούρα.

Σε ζητήματα κοινωνικά δε μπορείς να μιλήσεις για αγάπη, αλλά για δικαιοσύνη. Και εμένα σε αυτή τη φάση με νοιάζει να ησυχάσει η περιοχή από τους επεκτατισμούς της κάθε φτωχής χώρας που εποφθαλμιά τα της άλλης.

Έτσι όπως έχουμε κουράσει τη συζήτηση, θέματα όπως οι αρβανίτες κλπ τα προσπερνώ.
Προσπερνώ ακόμη αν θες και τα ιστορικά.

Δεν προσπερνώ την μεγάλη Βουλγαρία που ονειρεύονται οι Βούλγαροι, ούτε την μεγάλη Αλβανία, ούτε την Μεγάλη Τουρκία, ούτε τα μεγάλα Σκόπια.
Γιατί δεν τα προσπερνώ: γιατί βλέπω ότι μας έχουν ξεσκίσει στο ψέμα, μας συκοφαντούν ως κράτος, μιλώντας για καταπίεση ανύπαρκτων μειονοτήτων και γιατί στην τελική, αν βρουν την ευκαιρία, θα κάνουν και έναν επεκτατικό πόλεμο.

Έτυχε να το δω παλιότερα αυτό το βουλγάρικο προπαγανδιστικό site και έφριξα.
Ξέρεις τι είναι Ασπικ, εκεί που είσαι να βλέπεις ότι ο τάδε ηλίθιος έχει βάλει την πόλη σου με χρώμα βουλγάρικο στο χάρτη του;
Όχι δεν το ξέρεις, γιατί κατοικείς στην Αθήνα και την Αθήνα (τουλάχιστον) δεν την αμφισβητούν.


Γενικά, για να κλείσω αυτό το θέμα, γιατί το βαρέθηκα, επιλέγεις συνέχεια την αρνητική ερμηνεία της ελληνικής ιστορίας. Δεν πιστεύω ότι το κάνεις από κακή πρόθεση, αλλά επειδή δε θέλεις να μεροληπτείς και αυτό το σέβομαι.
Αλλά το παρακάνεις:
Ο Μακρυγιάννης ήταν αρχαιοκάπηλος, οι Αρβανίτες δεν γίναν ποτέ Έλληνες, εμείς οι Έλληνες είμαστε οι σφαγείς των Βαλκανίων, οι Κρήτες ήρθαν για πλιάτσικο στη Μακεδονία, η Μακεδονία κατοικούταν από Βούλγαρους, οι σημερινοί Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, το ισλάμ ήταν η καλοκάγαθη θρησκεία και ο χριστιανισμός η δύσκολη, εμείς οι Έλληνες είμαστε ζώα...
Ε! κάτσε λίγο! Είπαμε να μη μεροληπτείς υπέρ των Ελλήνων, αλλά ούτε και κατά.
Κάνεις σαν κάτι μανάδες, που όταν τα παιδιά τους τους κάνουν ένα παράπονο για ένα άλλο παιδί, αυτές ποτέ δεν παίρνουν το μέρος του παιδιού τους, επειδή φοβούνται μήπως τα παραχαϊδεύουνε!
Και έτσι τα παιδιά τους τρώνε ξύλο από άλλα παιδιά, αλλά δεν τολμούνε να ζητήσουν την προστασία της μάνας τους, γιατί αν το κάνουν, θα τ' ακούσουν κι από πάνω!

Ανώνυμος είπε...

Ασπίκιε, μας έκλασες μια μάντρα απίδια.

Ξέρεις εκείνος που κάνει συνεχώς αναφορές εδώ μέσα περί καθαρότητας φυλών είσαι παραδόξως εσύ. Αλλά εσένα σου έχουν έρθει όλα από θεία φώτιση, ενώ εμείς οι μαλάκες καθόμαστε και μελετάμε.

aspic είπε...

Με ρέγουλα η μελέτη είρωνα γιατί θα σου ανατιναχτεί το κεφάλι από τις πολλές γνώσεις που βάζεις μέσα του.
Και μήν χρησιμοποιείς κακές λέξεις,γιατί θα πώ του παντελή να σε αποβάλλει από την τάξη,παλιόπαιδο.


Και εσύ ρε ερμάριον,αμάν πιά,πολύ αγανάκτηση βγάζεις τελευταία.
Κατ αρχήν,πότε είπα εγώ ότι οι αρβανίτες δέν γίναν έλληνες και τέτοια που μου λές;
Απεναντίας είπα ότι ο νεοέλληνας,είναι μιά ωραία μίξη από διάφορα φύλα.
Μήν παραποιείς αυτά που λέω,γιατί νευριάζω και εγώ,δίνεις λαβή και στον είρωνα να πεί διάφορες παραδοξότητες μετά.
Και εντάξει όντως μπορεί να χεις και δίκιο,ότι είμαι αυστηρός με μάς,αλλά εδώ είμαστε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και την ψυχοθεραπεία μας,σάν πρόσωπα και σάν ομάδες,και όχι να χαιδευόμαστε.
Τα θετικά μας τα ξέρουμε,τι να τα λέμε συνέχεια;
Τα αρνητικά μας χρειάζεται να βγάλουμε στη φόρα.
Και τέλος πάντων ρε ερμάριον,τόσα θετικά λέω,εσύ γιατί μένεις μόνο στα αρνητικά;
Δηλαδή το ότι πρέπει όλοι μαζί μονιασμένοι χαρούμενοι και αγαπημένοι,να πάρουμε την ιστορία στα χέρια μας που λέω,αυτό γιατί το πετάς στα σκουπίδια και κολλάς στα αρνητικά που λέω για την ιστορία;
Δέν το χεις πιάσει ότι είμαστε ευνουχισμένοι από αυτήν;
Πώς το λέει ο ποιητής,φέρουμε όλοι στους ώμους κολλημένη μιά τεράστια μαρμάρινη προτομή που το βάρος της λυγίζει τα πόδια μας και δέν μπορούμε να πάμε πουθενά.
Ξεκόλα πιά από τους μύθους και κοίτα μπροστά.


Και τι κάθεσαι και χαλιέσαι τώρα με τους βούλγαρους ή τους σκοπιανούς ή τους τουρκους,άν βγαίνουν και λένε για μειονότητες και τόνα και το άλλο.
Αυτά είναι τα κόλπα των κρατών μεταξύ τους,για να μας κρατούν υπόδουλους και πειθήνιους,δέν το χεις καταλάβει;
Το ένα κράτος φαίνεται να απειλεί το άλλο,αλλα ουσιαστικά απειλεί τους ίδιους τους πολίτες του.
Η όποια εθνική μας συνείδηση,παίρνει υπόσταση ακριβώς από αυτές τις απειλές και τον φόβο που μας δημιουργούν τα άλλα κράτη,οι υποτιθέμενοι εχθροί.
Νοιώθεις περισσότερο έλληνας,όταν απειλείσαι από τους βούλγαρους.Το ίδιο και ο βούλγαρος όταν απειλείται από τους τούρκους και πάει λέγοντας,έτσι που το όλο εξουσιαστικό οικοδόμημα να μήν έχει καμμιά βάση,αλλά να αλληλοστηρίζεται.
Να στηρίζεται πάνω στις πλάτες,ημών των κορόιδων τελικά.
Λοιπόν,τι μου λές τώρα.
Και μόλις σε έχουν φορτίσει για τα καλά,να όπως καλή ώρα τώρα εσένα όπως σε βλέπω,θα σου δώσουν και ένα τουφέκι και άντε πήγαινε να σκοτώσεις πέντε δέκα βούλγαρους να εκτονωθείς θα σου πούν.
Και εσύ θα σκοτώνεσαι κορόιδο,και ο μεγαλοαστούρας θα μετράει τα κέρδη του.
Κορόιδο έ κορόιδο.
Γιατί νομίζεις ότι οι πλούσιοι δέν φανατίζονται με αυτά,και μόνο εμείς ο λαός τα φτωχαδάκια τσιμπάμε;
Έεεεε;
Για αυτό σου λέω γράψτους όλους και άστους να κουρεύονται.
Κανείς βούλγαρος δέν πρόκειται να σου πάρει την πόλη σου.Άν στην πάρει κάποιος θα είναι το ίδιο το κράτος σου που θα την προσφέρει για κάποια ανταλλάγματα στους άλλους.
Τέτοιος κίνδυνος δέν υπάρχει για το εγγύς μέλλον,μιάς και δέν κινδυνεύουμε ακόμη οικονομικά,οπότε τι κάθεσαι και σκάς;
Και άμα σε ενοχλεί να βλέπεις την πόλη σου με βουλγάρικο χρώμα στο χάρτη του άλλου που λές,πάρε και εσύ έναν βουλγαρικό χάρτη,διάλεξε μιά πόλη τους και πίεσέ την δυνατά με το δάκτυλο να την λειώσεις να πάρεις εκδίκηση.
Και μετά πάρε και τον ελληνικό χάρτη και πίεσε την αθήνα να την λειώσεις και αυτήν.
Καλύτερα οι άνθρωποι να καταστρέφουν τους χάρτες τους,παρά ο ένας τον άλλο.
Άντε ηρέμησε τώρα γιατί έχεις και τον γάμο σου μεθαύριο και θα φοβηθεί και ο παπάς μαζί σου άμα σε δεί έτσι όπως έχεις φουντώσει.
Χαλαρά.
Δέν κοιτάς εκεί που έχει πατώσει η δόξα δράμας (σε ποιά εθνική είναι τώρα; ) το χρώμα που βάλανε οι βούλγαροι στον χάρτη σε στενοχώρησε.
Έχεις και εσύ την τρέλλα σου,δέν μπορώ να πώ.


















Ά,είρωνα,μιάς και μελετάς,δέν ψάχνεις να βρείς και στοιχεία για την ζωή στον άρη να κάνεις καμμιά ωραία ερώτηση για την αυριανή εκπομπή; Γιατί κάπου διάβασα ότι είχαν πάει και έλληνες εκεί πρίν χιλιάδες χρόνια και είχαν φτειάξει και μιά ωραία ακρόπολη.
Δέν κοιτάς,μήπως είμαστε αρειανοί τελικά και δέν το ξέρουμε;
Όχι τίποτα άλλο,να τρέξουμε να προβάλλουμε δικαιώματα για τον άρη,μήν μας προλάβουν οι βούλγαροι.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Με τίποτα δε θέλω να γίνει πόλεμος. Το αντίθετο ρε Άσπικ. Τσατίζομαι και λυπάμαι με την αδικία και το κακό. Από όποιον και αν προέρχεται και σε όποιον κι αν προέρχεται.

Κακώς ίσως, φορτώνω τόσο πολύ, αλλά όταν βλέπω και μερικούς να είναι εντελώς απαθείς απέναντι στο κακό και το άδικο, λέω από μέσα μου "τι αναισθητικό χρησιμοποίησαν οι γονείς τους όταν τους διαπαιδαγωγούσαν;".

Αν κάτσεις κι εσύ, και ο Άνετος και ο Είρωνας και δείτε λίγο την όλη μας διαφωνία, ήταν καλή διαφωνία κατά βάθος.
Φορτιστήκαμε όλοι μας, ο καθένας γι' αυτό που νόμιζε ότι είναι για καλό.
Κι εσύ μπριζώθηκες λίγο, γιατί δε σου αρέσουν τα μίση μεταξύ των λαών.
Και ο Άνετος μπριζώθηκε, όπως και ο Είρωνας, γιατί δεν τους αρέσει να κακολογούν τους συμπολίτες τους.
Κι εγώ μπριζώθηκα γιατί τα πήρα με την προπαγάνδα των Σκοπιανών και των Βουλγάρων.

Πάντως, μια και το έφερε η συζήτηση για βιβλία, αυτός ο Σβορώνος τι σόι είναι; Λέει; Εγώ είχα πάντα τον Παπαρρηγόπουλο για να βρίσκω τα της ιστορίας, ή αν ήταν κάτι light, το έβρισκα από τις εγκυκλοπαίδειες.

Κι εσύ διάβασε τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Όχι τώρα, τον χειμώνα διάβασέ τα (το καλοκαίρι θέλει πιο ελαφρά βιβλία).
Θα σου αρέσει ο Μακρυγιάννης και θα τον πας. Ήταν κι αυτός γκρινιάρης.

Άντε, κι επειδή σε όλους πρόσφερες από ένα κομματάκι τούρτα, θα σου στείλω κι εγώ ένα κομματάκι από τη γαμήλια, για να σου φύγει η γεύση των ξινών λόγων που άκουσες.

(Μπούρδες είναι αυτά για τις γαμήλιες τούρτες.
Η τούρτα που κόβει το ζευγάρι, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που σερβίρεται στους προσκεκλημένους. Οι προσκεκλημένοι νομίζουν ότι παίρνουν τους κάτω ορόφους από την πενταόροφη τούρτα, ενώ οι κάτω όροφοι δεν είναι παρά φελιζόλ, λουσμένο με σαντιγί.
Αυτό που σερβίρεται στους προσκεκλημένους έχει ψηθεί σε ταψί. Γι' αυτό έχει και τετράγωνο σχήμα, ενώ θα έπρεπε, αν ήταν από την πενταόροφη να είναι κυκλικός τομέας).

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Υ.Γ.
Η Δόξα έχει πατώσει. Δεν ξέρω καν σε ποια ερασιτεχνική κατηγορία βρίσκεται. Κρίμα. Όχι γιατί με τρελαίνει το ποδόσφαιρο, αλλά γιατί από το καινούριο μου σπίτι φαίνεται το γήπεδο και θα μπορούσα να βλέπω κανέναν αγώνα στο τζάμπα. Το τζάμπα, ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρει, έχει μεγαλύτερη γλύκα.

aspic είπε...

Έτσι είναι και ο γάμος ερμάριον,σάν την γαμήλια τούρτα που λές.
Απ έξω σαντιγύ,και απο μέσα σκέτο φελιζόλ.
Μήν σου πώ δηλαδή ότι έτσι είναι και όλες αυτές οι πατριοιδεολογίες που λέτε και εσείς εδώ μέσα.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση πάντως,είναι ότι παρόλη την παγκοσμιοποίηση που λέμε και ξαναλέμε,τελικά ο κόσμος γυρνάει όλο και περισσότερο σε τέτοιες παμπάλαιες και αμαρτωλές εθνικόφρονες ιδεολογίες.
Που πάει ο κόσμος πιά!!
Αλλα και εσύ εντύπωση μου κάνει που τα κατάπιες έτσι εύκολα αυτά τα ελληνοπρεπή και ρατσιστικά αποσπάσματα που έβαλα από το άλλο μπλόγκ.
Που πάει ο κόσμος,ξαναλέω,πιά!!
Για αυτό και εγώ θα σου πρότεινα να διαβάσεις οπωσδήποτε επί τους θέματος το βιβλίο του βασίλη ραφαηλίδη "ιστορία του νεοελληνικού κράτους".
Δέν σου λέω ότι θα έχει δίκιο οπωσδήποτε σε όλα όσα γράφει,αλλά τέτοιες μέρες που ζούμε,πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε και την άλλη άποψη.
Που πάει ο κόσμος,ξαναματαλέω........








































....πιά!!


Τώρα που ξαναείδα το θέμα της συζήτησης στο πόστ με τις ερωτήσεις που μας βάλαν οι οικοδεσπότες,και αναφέρει για ζωή σε άλλους πλανήτες,μάλλον έχεις δίκιο και λογικά θα αναφερθούν και στους εξωγήινους.
Λές να χει καλέσει ο σαββίδης και κανέναν από αυτούς τους περίεργους που καλεί ο χαρδαβέλλας συχνά;

ΒΓ Και σήμερα στις έντεκα θα αρχίσει η εκπομπή;
Γιατί την πήγανε μιά ώρα πιο αργά;

ΒΓ2 Εδώ σε μάς παλιά,όταν ήμουν μικρός, που το γήπεδο ήταν δίπλα στις κατοικίες όπως στο σπίτι σου που λές,ανεβαίναμε στην ταράτσα με καθρέφτες και ρίχναμε τον ήλιο στο πρόσωπο του τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας να τον τυφλώσουμε και να φάει το γκόλ.
Δέν ξέρεις πόσα γκόλ είχαμε βγάλει με αυτόν τον τρόπο.
Και όχι μόνο δέν μας ευχαρίστησε κανείς από την ομάδα μας,αλλά μετά από καιρό μας απαγόρεψαν κιόλας να το κάνουμε αυτό,γιατί λεει ήταν αντιδεοντολογικό.
Ενώ κανονικά θα πρέπει να μας είχαν δώσει και το χρυσό παπούτσι που λέει ο λόγος,με τόσα γκόλ που τους είχαμε βγάλει.
Κατάλαβες αχαριστία!!
Άει σιχτίρ πιά,σε αυτόν τον τόπο κανείς δέν αναγνωρίζει τελικά το αληθινό ταλέντο.

Ανώνυμος είπε...

Ασπίκιε, γίγαντα της παγκοσμιοοίησης.

Κανείς δεν ξεκίνησε ρατσιτικά και εθνοκαπηλευτικά σχόλια εδώ πέρα.

Απλά είσαι περίπτωση που όταν ακούς κάποιον να νοιάζεται για την πατρίδα του, του κολλάς τις διάφορες γνωστές Ψυριζιώτικες ταμπέλες.

Τώρα τι θες να σου απαντήσω ρε παλικάρι για τα περί ακρόπολης στον Άρη; Με τέτειες παπαριές που τσαμπουνάς περιμένεις να σε πάρει κανένας στα σοβαρά;

Προφανώς και αγνοείς βασικά στοιχεία της Ελληνικής ιστορίας και απ'ότι φαίνεται οι πηγές σου είναι ο Ραφαηλίδης ... (Μέγας ιστορικός)

Στο είπα. Διαβατήριο δεν είναι δύσκολο να βγάλεις. Ένας ολόκληρος παγκοσμιοποιημένος κόσμος είναι εκεί έξω και σε περιμένει.

aspic είπε...

Είρωνα,δέν κατηγόρησα εσένα και κανέναν άλλο για ρατσισμό και εθνοκαπηλεία για να μου τα λές αυτά.Για το μπλόγκ που μας έβαλες τα είπα.Τώρα άν δέν κατάλαβες τι σημαίνουν αυτά τα αποσπάσματα που έβαλα,απλώς μάλλον θα είσαι αφελής,ή καλύτερα πολύ πρόθυμος να πιστέψεις μερικά πράγματα που θέλεις και πολύ δύσκολος να δεχτείς κάποια άλλα που δέν σου αρέσουν.
Καθότι τελικά,είναι αλήθεια αυτό,δέν είμαστε αυτό που μαθαίνουμε,αλλά μαθαίνουμε αυτό είμαστε.
Δηλαδή,ότι και να διαβάσεις,ότι και γνωρίσεις,είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις έστω και λίγο,από την βασική σου κοσμοθεωρία που έστω και αφηρημενα κάπως εφάρμοσες σάν αμυνα στα πρώτα χρόνια της ζωής σου (και δέν το λέω για σένα αυτό,αλλά για όλους μας).
Η πρώτη άμυνα που μας βγαίνει δηλαδή και έχει καλά αποτελέσματα στην ζωή μας,την υιοθετούμε μέχρι να πεθάνουμε μετά.
Τι σημαίνει αυτό,και γιατί εσύ υιοθέτησες μιά τέτοια αμυντική κοσμοθεωρία,εγώ μιά αλλη,το ερμάριον μιά τρίτη και τα λοιπά και τα λοιπα,είναι άλλη συζήτηση και θα μπλέξουμε.
Το ζήτημα είναι κατά πόσον είμαστε διατεθιμένοι,να κάνουμε υπέρβαση σε αυτά τα προσωπικά μας κολλήματα και να ερμηνεύουμε,όσο μπορούμε αντικειμενικά τον κόσμο.


Αυτά σάν πρόλογο για να περάσω και στο κυρίως θέμα που μου λες και μου ξαναλές ότι αγνοώ βασικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας(που σίγουρα αγνοώ αρκετά βέβαια),χωρίς να μου λές όμως ποιά είναι α υτά.
Σε όλα τα προηγούμενα πόστ με αυτά που έγραψα περί εθνικη΄ς συνείδησης,λίγο πολύ ισχυρίστηκα ότι πώς είναι δυνατόν να κληρονομήσαμε την εθνική συνείδηση από τους αρχαίους έλληνες μέσα από την ιστορική τους υποτίθεται συνέχεια που είναι η βυζαντινή αυτοκρατορία,αφού σάν τέτοια αυτοκρατορία,δέν είναι δυνατόν να είναι και εθνική.
Διότι οι αυτοκρατορίες είναι και λέγονται αυτοκρατορίες επειδή ακριβως είναι πολυεθνικές και συνεπώς δέν είναι κράτη και δέν υπάρχει εθνική συνείδηση στους υπηκόους τους.
Έτσι λοιπόν,για να είχαμε ελληνική συνείδηση,θα έπρεπε να μήν μεσολαβούσε ποτέ η βυζαντινή αυτοκρατορία,και δέν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε ότι και συνεχιστές των αρχαίων ελλήνων είμαστε,και συνεχιστές των βυζαντινών.Αυτό είναι αντιφατικό και ανόητο.
Και επίσης δέν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε,ότι και η οθωμανική αυτοκρατορία,μιά αυτοκρατορία είναι και αυτή,το ίδιο πολυεθνική και επίσης χωρίς εθνική συνείδηση.Διότι σίγουρα θα κάνεις το λάθος να συγχέεις την τουρκία με την οθωμανική αυτοκρατορία.
Πράγμα που σημαίνει ότι σε μιά αυτοκρατορία οι εξεγέρσεις είναι συνήθως και πρωτίστως ταξικές και όχι εθνικες και συμετάσχουν σε αυτές κάθε καρυδιάς καρύδι,έξω από φύλα εθνότητες λαότητες και ξέρω γω τι ά λλο.
Η ελληνικη επανάσταση λοιπόν ξεκινά σάν ταξική και στην συνέχεια βέβαια προσπαθεί να πάρει εθνικό χαρακτήρα με την σύσταση του κράτους,κάτι που είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο για πολλούς λογους,όταν μαλιστα είναι σχεδόν και επιτακτική η ανάγκη (της δημιουργίας κράτους) από τις ξένες δυνάμεις για διάφορα συμφέροντα ανάλογα με αυτά που έχουν σήμερα οι αμερικάνοι με τα σκόπια.
Που είναι το πρόβλημα λοιπόν;
Απόδειξη για τα παραπάνω το πρώτο σύνταγμα ,που προσπάθησε να βρεί μιά εθνική λυση ταυτίζοντας το θρήσκευμα με την εθνική συνείδηση,λεγοντας πώς έλληνας είναι όποιος είναι ορθόδοξος χριστιανός,δημιουργώντας ΄ομως ένα σωρό προβλήματα στην συνέχεια,με κύριο την φυγή πολλών ε λλήνων επειδή μόνο και μόνο ήταν μουσουλμάνοι.
Και ουσιαστικά το πρόβλημα της ελληνικότητας δέν λύθηκε ποτέ.
Παρά δυό αιώνες σχεδόν τώρα,οι έλληνες ακουμπάνε αυθαίρετα πάνω στην υποτίθεται ελληνική τους συνέχεια από το ένδοξο παρελθόν, κυρίως για να νομιμοποιήσουν μέσα από αυτήν,αυτούς τους ίδιους λό΄γους από τότε που ξεκίνησε η επανάσταση μέχρι σήμερα και οι οποίοι είναι να αρπάξουν από τον δυνάστη τους,είτε αυτός είναι η οθωμανική αυτοκρατορία είτε το ελληνικό κράτος,είτε τα ξένα κράτη,ότι μπορούν για να φάνε.
Αυτό το ένδοξο παρελθόν μας δηλαδή,έχει υποκαταστήσει ακόμη και το σύ΄νταγμα και τους νόμους,που δέν έχουν καμμιά ισχύ,αλλα εύκολα το σύνταγμα αναθεωρείται,οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς,για να ακυρωθουν τελικά μπροστά στην ιερότητα του παρελθόντος,στην ιερότητα της ορθοδοξίας,στην ιερότητα των ηρώων,στην ιερότητα της δικαιοσύνης,στην ιερότητα του στρατού και λοιπά και λοιπά,που δίνουν άλλοθι σε κάθε παρανομία,ιδιωτική και κρατική,κρυφή και φανερή.
Δηλαδή,σάν την σαντιγύ που κρύβει το φελιζόλ στην γαμήλια τούρτα του ερμάριον,έτσι και στην ελλάδα όλα είναι σκεπασμένο με ένα πέπλο ιερότητας,επειδή ακριβώς κάτω από αυτό όλα είναι ανίερα.
Για να μπορούν να αλωνίζουν οι κάθε είδους λωποδύτες κοτσαμπάσηδες και απατεώνες.
Αυτή είναι η εθνική μας συνείδηση που ψάχνουμε άν δέν το χεις καταλάβει.
Ότι φάμε,ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας.
Και βέβαια δέν είναι τυχαίο που ο μακρυγιάννης έγινε πρότυπο για τους έλληνες.
Ο απατεώνας, ο φαταούλας,ο λωποδύτης,που κρύβει την σαπίλα του επικαλούμενος διάφορες ιερές ψεύτικες ιδέες (ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ,ισχυρίστηκε πώς άν μόνο οι άλλοι τρώνε και όχι και εμείς,τότε άς πάει στο διάολο η ελευθερία).Για αυτό είναι και ο πρώτος που φέρνει τον λαικισμό στην ελλάδα,με ότι αυτό συνεπάγεται,άν σκεφθούμε ότι και ο φασισμός τελικά έχει λαική απήχηση,κυρίως μικροαστική.
Αλλά που ακόμη και η μικροαστική τάξη δυσμορφική είναι στην ελλάδα γιατί ποτέ δέν υπήρξε κανονικά,έτσι που και ο ελληνικός φασισμός και ρατσισμός,δυσμορφικός να είναι και αυτός.
Δηλαδή όλα,και τα θετικά και τα αρνητικα πλαστά και ψεύτικα είναι,κρυμμένα μέσα στο πέπλο της ιερότητας.
Μπορούμε σε ένα τέτοιο χώρο λοιπόν,που δέν υπάρχει ο στοιχειώδης πολιτισμός για να διαμορφώσει τις πολιτικές κυ΄ριως σχέσεις των κατοίκων του,αλλά ακόμη και τις κοινωνικές,να μου λέτε ότι έχουμε εθνική συνείδηση,κατ ευθείαν από τους αρχαίους έλληνες;
Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας τώρα για να κάνουμε τους καμπόσους ή πάμε να κοροιδέψουμε τους ξένους μήπως μας πετάξουν κανένα κομμάτι ψωμί επειδή δήθεν μας το ωφείλουν λόγω της ιστορίας μας;
Όπως λέει και ο ραφαηλίδης δηλαδή που δέν τον πάς,πάντα θα μας στενεύουν τα λουστρίνια,γιατί ποτέ δέν θα ξεσυνηθίσουμε τα τσαρούχια που φοράγαμε.
Ακούγεται λίγο ελιτίστικο αυτό,αλλα καταλαβαίνεις πώς το εννοεί.
































Και για τον ραφαηλίδη,εντάξει μπορεί να μήν είναι μέγας ιστορικός,είναι μέγας όμως διανοούμενος.
Και ο πραγματικός διανοούμενος,μπορει να ει΄ναι και μέγας ιστορικός και μέγας οτιδήποτε,ακόμη και μέγας αστροφυσικός που λέει ο λογος.
Και το θεμα δέν είναι τελικά μόνο να μπορείς να γεμίζεις με ένα σωρό στοιχεία το μυαλό σου,αλλα να μπορείς και να τα επεξεργάζεσαι και να τα κρίνεις τελικά.
Είναι όπως οι νόμοι που έχουμε πνιγεί με τόσους στην ελλάδα και το πρόβλημα είναι ποιός θα τους ξεχωρίσει και ποιός θα τους ερμηνεύσει νομικά όταν πρέπει,όπως πρέπει και όπου πρέπει.
Αλλοιώς είναι άχρηστοι.
Οι πολλοί νομοι οδηγούν στην ανομία,όπως και οι πολλές γνώσεις στην αγνωσία.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια εμφανίσθηκαν στα ελληνικά γράμματα και ακολούθως στην πολιτική σκηνή, δειλά στην αρχή, αλλά με όλο και πιο πολλή αυτοπεποίθηση στη συνέχεια, ορισμένοι γραμματιζούμενοι ισχυριζόμενοι καινοφανή τινά περί ασυνέχειας της ελληνικής γλώσσας κατ’ αρχήν και ασυνέχειας του έθνους των Eλλήνων στη συνέχεια;

Ποιοι είναι και για ποιον λόγο εισάγουν τέτοια κενά δαιμόνια στον δημόσιο βίο;
Aγράμματοι που επαναλαμβάνουν τα φληναφήματα του Φαλμεράυερ δεν είναι. Aντιθέτως, εμφανίζονται να τεκμηριώνουν τις δικές τους θεωρίες όχι σε φυλετικορατσιστικά κλισέ, αλλά σε πολιτικότερες προσεγγίσεις - δεν λέω έρευνες, διότι αυτές τις αποφεύγουν.
Tο παράδοξο δε είναι ακριβώς αυτό. Ότι αυτοί οι αναθεωρητές της Iστορίας βασίζουν τις εισηγήσεις τους περισσότερο στην επαγωγική σκέψη παρά στην έρευνα. Ξεκινώντας από αξιώματα, που δεν μπαίνουν στον κόπο να αποδείξουν, καταλήγουν σε συμπεράσματα εξ ίσου αξιωματικά. Aπό πλευράς επιστημονικής μεθοδολογίας, δηλαδή, καθαιρούν την Iστορία σε άποψη.
Tίποτε πιο μεταμοντερνικό.
H «αλήθεια» του καθενός μπορεί να γίνεται αλήθεια άνευ αποδείξεως μεν, αληθινή δε.
Παιδαριώδες;
Όχι. Σατανικό.
O μεταμοντερνισμός ταλανίζει τη δυτική σκέψη διά της επαναλήψεως της βλακείας του, ατάραχος. Tο λέγε-λέγε-λέγε-θα-μείνει αυτό που λες έχει υποκαταστήσει τη βάσανο της έρευνας και την ανάγκη της απόδειξης.
Tο ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι οι αναθεωρητές της Iστορίας έχουν κυριαρχήσει στα AEI, όπου μάλιστα ασκούν ιδεολογική τρομοκρατία κατά των αντιπάλων τους. Έχουν προσβάσεις, ισχυρές, στα MME, που τους εξασφαλίζουν προνομιακή προβολή, σχεδόν έναν διαρκή μονόλογο που, με τη σειρά του, έχει καθηλώσει, ακυρώσει κι εκμηδενίσει κάθε αντίλογο, ενώ ταυτοχρόνως έχουν την κάλυψη των πολιτικών κομμάτων -πλην μέρους της Aριστεράς- με τρόπον που να τους εξασφαλίζει ασυλία, προνόμια, ευμάρεια.
Tους βρίσκει κανείς παντού.
Eκσυγχρονιστές και, όταν λάχει, φιλελεύθεροι. Kαι με τον Σημίτη και με τη Γιαννάκου. Kαι με την αριστερά του καναπέ και στα κινήματα. Kαι με τις Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις και με το Yπουργείο Yγείας.
Kαι συγγραφείς βιβλίων και λογοκριτές θεατρικών παραστάσεων. Kαι με την αμφισβήτηση και με την εξουσία. Όχι, δεν είναι χαμαιλέοντες. Aπλώς, κάθε φορά διαλέγουν τα σταθμά που είναι πιο προσοδοφόρα.
Aγράμματοι δεν είναι. Γνωρίζουν ότι η ελληνική ουδέποτε έπαψε να ομιλείται ή να γράφεται, σε λόγια ή δημώδη μορφή, είτε από Έλληνες είτε από ξένους, ουδέ επί στιγμήν, ημέρα, εβδομάδα, μήναν, έτος, δεκαετίαν, αιώναν!
Kι όμως ομιλούν για ασυνέχεια της γλώσσας.
Γνωρίζουν ότι μια λέξη που πέρασε την έννοια της σε μιαν άλλη τον 16ο αιώνα, φέρ’ ειπείν, το έκανε σχεδόν ταυτοχρόνως και στην Kρήτη και στην Oδυσσό, αλλά μιλούν για ασυνέχεια της γλώσσας.

Για το αντίστροφο φαινόμενο, δηλαδή μια έννοια να μένει μέσα στην ίδια λέξη στον Πόντο ή την Aθήνα επί δύο χιλιάδες χρόνια, ενώ έχει αλλάξει αλλού ήδη δέκα λέξεις, επίσης γνωρίζουν! Aλλά πάλι ομιλούν για ασυνέχεια της γλώσσας.
Γνωρίζουν την εθνική γραμματεία απ’ το 1000 μ.X. έως το 1821 μ.X., έστω μέσα απ’ την «Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας και Zωής» του Mιχαήλ Περάνθη, για να αναφέρω μόνον ένα έργο, μόνον ένα Kώδικα Έργων και Συγγραφέων μιας Xιλιετίας, κι όμως ομιλούν για ασυνέχεια της γλώσσας.

Aνερυθρίαστοι. Γιατί;
Γιατί ποτέ δεν απαντούν στις αιτιάσεις εναντίον τους και τα επιχειρήματα που τις στηρίζουν παρά με
αφορισμούς
κλισέ
ρετσινιές
και συκοφαντίες;
Γιατί χαρακτηρίζουν τους αντιλέγοντες «εθνικιστές»; Ήταν εθνικιστές ο Kορδάτος, ο Παπανούτσος, ο Σβορώνος; Για να μην πω ο Kαβάφης, ο Eλύτης, ο Pίτσος, ο Kόντογλου και ο Σεφέρης;

Γιατί αυτοί που χρησιμοποιούν τόσον εύκολα τη ρετσινιά του εθνικιστή εναντίον όσων δεν πείθονται στις αναπόδεικτες μπαρούφες που εισηγούνται κατηγορούν το ίδιο εύκολα για αντισημιτισμό ή αντιαμερικανισμό όσους κάνουν κριτική στην πολιτική του Iσραήλ και των HΠA;
Eίναι σύμπτωση ότι αυτή η ελίτ που δεν μπαίνει στον κόπο της απόδειξης, αλλά διαρκώς μεγαληγορεί με κλισέ κι αφορισμούς είναι η ίδια που υποστήριξε (ή πάντως δεν αντέκρουσε) τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, την επέμβαση στο Aφγανιστάν, ακόμα -μερικοί- και την εισβολή στο Iράκ;
Eίναι τυχαίο ότι όχι μόνον δεν απαντούν στα αντεπιχειρήματα, αλλά «απαντούν» σαν να μην τα άκουσαν ποτέ, με μια αφόρητη επιμονή στα κλισέ και τους αφορισμούς τους. Ένα λέγε-λέγε-λέγε κάτι θα μείνει. Ένας διαρκώς επαναλαμβανόμενος συνειρμικός καταιγισμός χαρακτηρισμών που παραπέμπουν ο ένας στον άλλον: εθνικιστής (κι ας είναι κάποιος ακόμα και κομμουνιστής) - αντισημίτης - αντιαμερικανός - κολλημένος - συντηρητικός.
Tο μαύρο άσπρο.
Aλλά λέγε-λέγε-λέγε στο τέλος κι ο Γκαίμπελς βρίσκει το... «δίκιο του»!

Όμως γιατί τέτοια πρεμούρα και κόψιμο για την ασυνέχεια των Eλλήνων (εκτός απ’ την ασυνέχεια της γλώσσας τους);
Όταν διατυπώνουν την πρόχειρη θεωρία ή, μάλλον, το ιδεολόγημα περί κατασκευής των νέων εθνικών ταυτοτήτων απ’ τα νέα εθνικά κράτη, θέλουν να πιστέψουμε ότι αγνοούν τη βυζαντινή βιβλιογραφία που πραγματεύεται την έννοια του έθνους στη διαχρονία του με βάση τους πολιτικούς του προσδιορισμούς;
Eίναι αγράμματοι;
Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την καταγωγικότητα απ’ τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό; Όταν, μάλιστα, συμπίπτει με τους ετεροπροσδιορισμούς των άλλων;
Όταν έλεγε ο Γεμιστός «έλληνες εσμέν το γένος καθώς η πάτρια παιδεία μαρτυρά και η γλώσσα», συμπίπτοντας απολύτως με τους Φράγκους της εποχής του, που επίσης Έλληνα (κι ούτε καν πια Ρωμαίο) τον αποκαλούσαν, περιέγραφε κάποια ασυνέχεια του ελληνισμού;
Και χρειάστηκε να... «επιλέξουν» οι Έλληνες (;) διαφωτιστές τούς αρχαίους Έλληνες ως... προγόνους τους, στην προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους (το οποίον δημιούργησε ποιος;) να αποκτήσουν εθνική ταυτότητα και συνείδηση οι υπήκοοί του;
Δηλαδή αγνοούσε ο Κοραής τον Γεμιστό;
Κι αγνοούσε ο Γεμιστός τον Προκόπιο;
Κι αγνοούσε ο Προκόπιος τον Θουκυδίδη;
Κι αγνοούσε ο Θουκυδίδης τον Όμηρο;
Και δεν σχολίασε έξοχα τον Όμηρο ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης ούτε τον έπαιζε στα δάχτυλα η Άννα Κομνηνή;

Και χρειάστηκε να... επιλέξουν οι Έλληνες διαφωτιστές τούς... προγόνους τους; Oι οποίοι... Έλληνες διαφωτιστές πώς επέλεξαν να είναι... Έλληνες; Ώστε στη συνέχεια να επιλέξουν και... προγόνους.
Αν αυτές οι λογικές ανακολουθίες είναι αυταπόδεικτες ιστορικές μπαρουφολογίες, γιατί οι αναθεωρητές της Ιστορίας επιμένουν;
Μάλιστα, με τον ίδιον τρόπο που επιμένουν οι λιγούρηδες της Ιστορίας (όπως οι Σκοπιανοί) που προσπαθούν, οι φουκαράδες, να αποκτήσουν κι αυτοί ένα ιστορικό λίμπρο ντ’ όρο για τας Ευρώπας!
Αλλά, αν για τους λιγούρηδες της Iστορίας το πτωχοπροδρομικό σύνδρομο δεν μπορεί να κρύψει τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλο τόσο για τους αναθεωρητές της Ιστορίας είναι φανερή η πολιτική τους χειραγώγηση σε αλλότριες προτεραιότητες.
Η Ιστορική επιστήμη αναθεωρείται διαρκώς με βάση τις έρευνες και τις αποδείξεις. Με τα αξιώματα καθαιρείται σε προπαγάνδα.
Η Ιστορία παράγει ιδεολογίες, αλλά οι ιδεολογίες δεν παράγουν Ιστορία. Παράγουν δημαγωγία για λαϊκή χειραγώγηση, μεταμοντερνική μπουρδολογία και μαύρη προπαγάνδα. Των πραγματικών εθνικιστών. Των επικυριάρχων. Των ιμπεριαλιστών.

Υπάρχουν πολλά έθνη, αρχαία όπως οι Κινέζοι, οι Εβραίοι, οι Έλληνες, οι Άραβες, νεώτερα όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά και νέα όπως οι Αμερικανοί ή οι Αυστραλοί.
Η διεθνής βιβλιογραφία για το ελληνικό έθνος, είτε υπό τις κρατικές του εκάστοτε υποστάσεις, είτε ως υπόδουλου, είτε ως εν διασπορά διατελούντος, για την πολιτισμική του εξέλιξη, τη γλώσσα και την ύπαρξη, είναι απ’ τις ογκωδέστερες στα παγκόσμια γράμματα.
Πώς αίφνης μια δράκα κενολόγων έχει επιβάλει το κράτος της στα ακαδημαϊκά, λογοτεχνικά και πολιτικά πράγματα των σύγχρονων Ελλήνων είναι ένα ερώτημα εξαιρετικής πολιτικής βαρύτητας.
Ποιους βολεύει η σύγχυση, η αμφιβολία, η αναίρεση του αυτοσεβασμού;
Ποιοι επωφελούνται απ’ την ταύτιση του πατριωτισμού (αγάπη για το κοινό καλό της πατρίδας) με τον εθνικισμό (μίσος για τους Άλλους); «Ποιοι ωφελούνται;» όπως ρωτούσαν οι Λατίνοι απ’ τον εκφυλισμό του οικουμενισμού και του διεθνισμού σε κοσμοπολιτισμό και ομογενοποίηση (στο πλαίσιο μιας άκρως ταξικής παγκοσμιότητας, όπου νόμος των πατρίδων γίνεται το «δίκαιο» των Εταιρειών);
Ποιους βολεύει ο «πολυπολιτισμικός» χυλός και ο «πόλεμος των πολιτισμών» που επικαλύπτουν την άγρια εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών ο πρώτος και τους διαρκείς πολέμους κατά των «κατώτερων θεών» ο δεύτερος; Γιατί, αντί της όσμωσης και της ενσωμάτωσης η γκετοποίηση;
Γιατί αυτή η επιστροφή στην πολιτική των κανονιοφόρων πριν 100 χρόνια με όχημα θεωρίες, σημειολογία και ρητορικές που έχουν μόλις 20 χρόνια ζωής;
Ποιοι θέλουν τους Έλληνες ασυνεχείς, τους Σκοπιανούς λιγούρηδες, τους Σέρβους διαλυμένους, τους Κροάτες δέσμιους, τους Τούρκους έντρομους, τους Βούλγαρους ανδράποδα, τους Κύπριους κομμένους στα δύο, τους Παλαιστίνιους στα τέσσερα και τους Ιρακινούς στα δεκατέσσερα;
Είναι ασυνεχείς οι Έλληνες και είναι συνεχείς οι Κοσοβίτες; Είναι είδος προς εξαφάνισιν οι Ρωμαίοι της Πόλης και είναι Τούρκοι οι Πομάκοι ή οι Μουσουλμάνοι της Θράκης;

Κι είναι ισχυρότερος ο αυτοπροσδιορισμός του Ανθρώπου Που Γελά να δηλώνει Κινέζος Πρίγκηπας από την εθνική κυριαρχία του κράτους του, την ευνομία, τις διεθνείς συνθήκες, την ίδια του την πολιτική ελευθερία;
Κι από πότε είναι οι Έλληνες (σφαγμένοι σε πολέμους, σε εμφύλιες συρράξεις, μετανάστες και ταλαιπωρημένοι) τόσον κομπλεξικοί που να μην παραδέχονται την ασυνέχειά τους;
Να τελειώνουμε με τους θρασείς μπουρδολόγους.
Ή αγράμματοι είναι ή επωφελείς και χρήσιμοι σε άλλους.
Οι Έλληνες στα 200 χρόνια της νεώτερης κρατικής τους υπόστασης προχώρησαν πολύ, κάλυψαν μια μαύρη τρύπα 400 ετών, έφεραν τη χώρα, πότε πέφτοντας στο Μπιζάνι και πότε πλένοντας πιάτα στο Σικάγο, ανάμεσα στις 25 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Δεν είναι λίγο. Μας λείπουν πολλά.

Εμείς οι ίδιοι οικτίρουμε πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς μας για όσα δεν έχουμε πετύχει ακόμα.

Εμείς φταίμε αν μας εκμεταλλεύονται οι πονηροί, αν δουλεύουμε περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους και απολαμβάνουμε τα λιγότερα, από Παιδείας έως Ασφαλιστικού Συστήματος. Αλλά αυτά είναι πολιτικά προβλήματα που οι ίδιοι πρέπει να λύσουμε. Δεν θα τα λύσουν οι γκλαμουριαραίοι, ούτε οι νεόπλουτοι, ούτε οι αμόρφωτοι, ούτε οι συγκαμένοι, που λέει ο Κώστας Καββαθάς. Θα τα λύσουν οι φιλότιμοι, οι εργατικοί, οι επιστήμονες, οι ιδεολόγοι.
Οι «ασυνεχείς» δηλαδή, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι μπαγάσηδες, αυτά τα λαμόγια που δεν εννοούν ότι η λέξη μαλάκας, προς δόξαν της συνέχειας της γλώσσας, σημαίνει και σήμερα ό,τι σήμαινε και στα χρόνια του Περικλή.
«Πρωί» έλεγε ο Όμηρος, «πρωί» λέει και η θεία μου η Φωτούλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε τη γλώσσα του Θουκυδίδη, αλλά ότι μας μιλάει εκείνη όπως μιλάει (σε) όποιον μαθαίνει να σκέφτεται, Έλληνα ή Άγγλο, απ’ τον Κεκαυμένο έως τον Πούσκιν και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε (και τις αλληγορίες του με τον Γεώργιο τον Τραπεζούντιο μόνον και μόνον για να γράψει ένα εύθυμο διήγημα). Τον Ουγκώ, τον Γκαίτε και τον Έρασμο ως το Νόμπελ του Σεφέρη.
Να τελειώνουμε με όσους κατάλαβαν απ’ τα ανθρωπιστικά γράμματα ό,τι κατάλαβε και ο Γκαίμπελς.

«Λέγε-λέγε-λέγε» δεν θα είναι ό,τι λέμε συκοφαντημένο. Λάθος μπορεί να ’ναι. Αλάνθαστος ο Πάπας και οι νεκροί, αλλά συκοφαντημένο όχι. Όχι πια.

Δεν είμαστε αντιαμερικανοί όταν εναντιωνόμαστε στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τα Γκουαντάναμο και την περιστολή και των δικών τους, βεβαίως, πολιτικών ελευθεριών.
Δεν είμαστε αντισημίτες όταν καταγγέλλουμε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το ολοκαύτωμα ως άλλοθι εγκλημάτων πολέμου και ειρήνης.
Δεν είμαστε εθνικιστές, όταν κοπτόμεθα υπέρ πατρίδας, αντί να ’κονομάμε χλευάζοντάς την. Ούτε είμαστε γλωσσαμύντορες όταν «πάρεξ ελευθερίας και γλώσσας» γουστάρουμε ακτήμονες. Κολλημένοι, δηλαδή, υπέρ του φτωχού και κατά των 650 Eυρώ που παίρνει. Υπέρ Παιδείας κι όχι εξαρτημένης απ’ τις Eταιρείες εξειδίκευσης μόνον.
Αντιδρούμε στον κατευνασμό, διότι μας πάει στον πόλεμο και πραγματικοί πολεμοκάπηλοι είναι οι ραγιάδες που συνιστούν «νηφαλιότητα» - λες και δεν είναι «νηφαλιότητα» η άμυνα, η πρόνοια και η ισχύς.

Για να ψαχτούμε λιγάκι.
Ποιες Τράπεζες επιχορηγούν τους μπουρδολόγους; Ποια ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Πόσο μη κυβερνητικές είναι οι οργανώσεις με κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις; Πόσο σοφή είναι η διαφήμιση;

Πόσο μας χειραγωγούν οι μετρήσεις της AGB; Πόσο ποδηγετούν τις προθέσεις μας τα γκάλοπ και οι ομιλούσες γραβάτες των ΜΜΕ; Γιατί είναι ρετιρέ ο καθηγητής των 1.100 Eυρώ με 30 χρόνια υπηρεσίας και δεν είναι αληταράς ο δημοσιογράφος που του κανοναρχεί το «κάτσε καλά» από οθόνης ή εφημερίδας; Γιατί τα λεφτά απ’ τους φόρους μας να πηγαίνουν στους μιζαδόρους, τους κουμπάρους

και τους νταβατζήδες και όχι υπέρ Παιδείας, Υγείας κι Έρευνας;
Γιατί τριάντα χρόνια λέμε τα ίδια πράγματα; Γιατί μαραζώνουν οι γεωργοί στα χωράφια κι ανθίζουν οι αεριτζήδες; Γιατί, πότε ΠΑΣΟΚ πότε ΝΔ, στον ίδιο παρονομαστή ο πολίτης; Και γιατί, αποστρεφόμενος τάχα την πολιτική, αντί να μαυρίσει τα κόμματα που την ατιμάζουν, να ιδιωτεύει;

Γιατί;
***
Aν υπάρχει ένα εγκώμιο στην... ασυνέχεια των Eλλήνων και της γλώσσας τους, στην «ασυνέχεια» των ανθρώπων και του πολιτισμού, είναι η λέξη ιδιώτης, που μετανάστευσε σε πολλές άλλες γλώσσες για να σημαίνει σε όλες ακριβώς το ίδιο: πολιτικώς ηλίθιος.
Kι αν υπάρχει μια αξία στην α-λήθεια είναι ακριβώς ότι τη λήθη διαδίδουν οι ηλίθιοι.

ΣΤΑΘΗΣ Σ.

anetos είπε...

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι δεν θα ξαναμπώ στο blog του aspic για τους γνωστούς λόγους , αλλά δεν άντεξα να μην συγχαρώ
Τον irona για την τελευταία του απάντηση και για το επίπεδο της σκέψης και του λόγου του.
Εύχομαι να τον συναντήσω σε παρόμοιες χειμαρρώδεις απαντήσεις
Αλλά.... με πραγματικούς αντίπαλους και όχι με τον καημενούλη τον as...pic. που
« ταλανίζει» την συζήτηση « διά της επαναλήψεως της βλακείας του, ατάραχος»....

Συνεργάτες