9/5/08

Απαντήσεις

Κατ αρχάς ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας να αποστείλετε τη γνώμη σας για το περιεχόμενο της εκπομπής.
Ο αναγνώστης Τάσος Ραντζάκης αναρωτιέται ποιό το νόημα αυτού του blog. Κυρίως το δημιουργήσαμε για να στέλνουν οι τηλεθεατές της εκπομπής τις απόψεις τους για τη συζήτηση που θα διεξάγεται και ορισμένες απο αυτές τις απόψεις να τις προβάλλουμε ή να συζητάμε γι αυτές κατά τη διάρκεια της εκμπομπής.
Δεύτερον, θα θέτουμε υπόψη των αναγνωστών του blog τα θέματα της εκπομπής και θα ζητάμε τη συμμετοχή τους και στο θέμα αυτό καθαυτό αλλά και στον τρόπο που κατά την άποψή τους θα είχε ενδιαφέρον να το προσεγγίσουμε.
Το θέμα της επόμενης εκπομπής Τετάρτη 14 Μαίου θα είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με αφορμή και ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ του National Geografic που κυκλοφορεί και απο το οποίο με την άδεια του διευθυντή του περιοδικού στην Ελλάδα Νίκου Μάργαρη θα προβάλλουμε εκτεταμένα αποσπάσματα.
Το ερώτημα, κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πως θα προσεγγίσουμε το θέμα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να εστιάσουμε στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, προσωπικότητα άξια επισημάνσεων.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τις τελευταίες στιγμές της αλώσεως ή για τις συνέπειες που είχε στην ιστορική εξέλιξη.
Σ αυτό το ζητούμενο θα θέλαμε την άποψή σας.
Ένας τρίτος λόγος που δημιουργήσαμε το blog είναι να γράφουμε τη γνώμη μας για θέματα που προσεγγίζουμε με δημοσιογραφικές αποστολές που πραγματοποιούμε. Για παράδειγμα σήμερα Παρασκευή πηγαίνουμε στο Βελιγράδι για κάλυψη των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή.
Υπάρχουν πολλά που λόγο χρόνου δεν προβάλλονται στα δελτία. Θα μπορούσαμε να τα παρουσιάσουμε εδω. Όχι μόνο δημοσιογραφικά αλλά και ως ανάλυση.
Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι η προβολή εδω, αφου τη μεταφράσουμε, μιας θαυμάσιας συνέντευξης που πήραμε απο τούρκο καθηγητή για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Να, λοιπόν, ορισμένοι λόγοι για τους οποίους είπαμε να έχουμε ένα blog. Πέραν του γεγονότος ότι η επαφή, έστω και ηλεκτρονική, με έναν κόσμο τον οποίο δεν γνωρίζεις είναι γοητευτική αυτή καθαυτή.
Έναν κόσμος τον οποίο, το πιθανότερο, ποτέ δεν συνάντησες αλλά είναι υπαρκτός και έχεις μαζί του μια συνομιλία.

Ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας

Παντελής Σαββίδης

15 σχόλια:

Hippo είπε...

Ποιος είναι ο σκοπός του blog ;

Αναρωτήθηκαν κάποιοι από μάς, εννοώντας προφανώς ότι είναι άχρηστο.

Να επισημανθεί ότι, ασφαλώς αυτό το blog δεν είναι "ΚΑΙ...Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!", είναι όμως μια θετική ενέργεια προς τη κατεύθυνση της αμφίδρομης επικοινωνίας.

Μία επικοινωνία που ατυχώς, από τα περισσότερα ΜΜ-"Ε" έχει μετατραπεί σε τηλεοπτικό μονόδρομο (σκουπιδότοπο θα το λέγαμε) και που στη συντριπτική πλειοψηφία, χαράσσεται σε πλήρη αντίθεση με τους αποδέκτες (εμάς δηλαδή).

Ο γράφων, είναι ένας τυπικός μέσος αποδέκτης πληροφοριών και με αυτό το τρόπο μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι μετατρέπομαι από αποκλειστικά "διαμορφούμενος" έστω και για το ελάχιστο σε "διαμορφωτή".

Γιατί το κάνει ; Δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα...

Πρέπει να το επιβραβευσούμε ευχόμενοι να καθιερωθεί και αλλού.

Αlkimos είπε...

Κύριε Σαββίδη,

Θα ήθελα κατ’ αρχήν, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τον πολιτισμένο και άκρως αξιοπρεπή τρόπο, με τον οποία παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας. Πέραν αυτού, τα θέματα που επιλέγεται, σας καθιερώνουν ως έναν από του τελευταίους γνήσιους «φάρους» της ελληνικής δημοσιογραφίας, για να μην πως της διεθνούς (έχοντας ζήσει πάνω από τριάντα χρόνια στο εξωτερικό μπορώ να έχω άποψη επ’ αυτού).

Η τηλεόραση, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει πλατφόρμα πολιτισμού, έχει δυστυχώς καταντήσει «υπόνομος» παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και εκμετάλλευσης. Έχει μπει στα σπίτια των απλών ανθρώπων και τις ώρες που έχουν ανάγκη για χαλάρωση (ίσως μάλιστα να αποτελούν για κάποιους τις μόνες ελεύθερες ώρες που έχουν) τους βομβαρδίζουν με πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύονται, δια νόμου. Θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί νόμος – όπως έχει γίνει με τα τσιγάρα – ο οποίος θα επέβαλε στα κανάλια, με το που θα άνοιγε κάποιος την τηλεόραση, να έδειχνε το μήνυμα «ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»…

Είμαι βέβαιος Κύριε Σαββίδη ότι δεν θα παρεξηγήσετε την πικρόχολη αυτή παρατήρησή μου, διότι μου έχετε δώσει την εντύπωση ανθρώπου ο οποίος μπορεί να διακρίνει την διαφορά ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος. Και ο τρόπος χρησιμοποίησης αυτού του μέσου ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ!!!

Η δική σας περίπτωση αποτελεί μια πολύ ευχάριστη εξαίρεση και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το συνυπογράψουν εκατομμύρια Έλληνες.

Αποτελείτε μια όαση!

Συνεχίστε έτσι…

nerotsoulithras είπε...

Περαν των οσων γραψατε ,τα οποια εχουν μεγαλο ενδιαφερον,κατα την διαρκεια της εκπομπης ειπατε πως 8α δημιουργηθει κατι σαν αρχειο,οπου θα ανεβαζετε τις εκπομπες σας.
Βεβαια δεν ειναι αναγκη να υπαρχει η δυνατοτητα downloading,γιατι ισως υπαρξει θεμα πνευματικων δικαιωματων,αλλα τουλαχιστον η δυνατοτητα προβολης των εκπομπων (κατι σαν youtube)θα ηταν εξαιρετικο ενδεχομενο.
Καλη συνεχεια

Παύλος είπε...

Το θέμα της επόμενης εκπομπής Τετάρτη 14 Μαίου θα είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Συγχαρητήρια για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκπομπές σας, ως προς τα θέματα, τους ομιλητές και το επίπεδο του διαλόγου. Θα ήταν καλό μαζί με τα θέματα των προσεχών εκπομπών σας, να ανακοινώνετε και τα ονόματα των καλεσμένων.

Πιστεύω ότι στο θέμα της Άλωσης δεν θα πρέπει να εστιάσεται στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων τα οποία είναι λίγο έως πολύ γνωστά σε όλους. Αύτο που πρέπει να αναλύσεται είναι τα αίτια, (πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και εκκλησιαστικά) που οδήγησαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε μαρασμό. Γεγονότα που ξεκίνησαν να διαμορφώνουν τις συνθήκες της Άλωσης αιώνες πριν αυτή λάβει χώρα και που ίσως δεσμεύουν ακόμα το παρόν μας ως Έθνους και Κράτους.

macedonian είπε...

Συχαρητήρια για την εκπομπή σας κύριε Σαββίδη,την παρακολουθώ ανελλιπώς γιατί μου δίνει την αίσθηση ότι αναζητά την αλήθεια πίσω από τις δικαιολογίες.Να σας προτείνω μια ιδέα:ανάρτηση των επόμενων θεμάτων της εκπομπής εδώ ώστε να παίρνετε και τις δικές μας ιδέες,κάτι σαν προθέρμανση :-)

Αλέξανδρος Ντάκας είπε...

Συγχαρητήρια και από εμένα για την εκπομπή σας και την υψηλή της ποιότητα. Η προαναγγελια του επόμενου θέματος είναι πολύ σημαντική ώστε να υπάρχουν προτάσεις για την εκπομπή και πτυχές των θεμάτων με τις οποίες μπορείτε να καταπιαστείτε.
Θα ήταν πολύ σημαντικό επίσης να ανεβάζετε τις παλαιότερες εκπομπές γιατί υπάρχει δυσκολία να βρούμε τις εκπομπές που χάσαμε.
Καλή συνέχεια, με την ίδια σοβαρότητα και δυναμική!

sotomi είπε...

Μπράβο. Καλή η πρωτοβουλία. Ελπίζω έτσι να διαπιστώσετε στην πράξη ότι το web είναι περισσότερο θετικό και χρήσιμο παρά 'πρόβληματικό'. Συμφωνώ κ εγώ ότι θα ήταν πολύ καλό να βρίσκουμε τις εκπομπές σας ώστε να τις βλέπουμε όποτε μπορούμε/θέλουμε. Καλή συνέχεια!

spirito είπε...

Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την εκπομπή όσον αφορά τη θεματολογία της αλλά και τον αξιοπρεπή και ουσιαστικό τρόπο παρουσίασης των θεμάτων.Είναι από τις ελάχιστες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που τη παρακολουθείς χωρίς να αισθάνεσαι ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη σου. Θα ήθελα περισσότερα θέματα πολιτικού περιεχομένου όσον αφορά την επικαιρότητα διότι, πρώτον πιστεύω ότι θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση (εφόσον βέβαια τηρηθεί η υπάρχουσα ποιότητα), και δεύτερον θα καταδειχθεί το¨"στημένο" παιχνίδι των πολιτικών εκπομπών των ιδιωτικών καναλιών όπου εκτός από τη κακογουστιά είναι κανείς αναγκασμένος να υπομένει πάντα τα ίδια πρόσωπα,συνήθως πολιτικά ή κομματικά ή "βαμμένοι" δημοσιογράφοι.Δεν τολμάνε κάποια φορά να καλέσουν κάποιο πανεπιστημιακό πολιτικό επιστήμονα που να μπορεί να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να μη λαϊκίζει. Δε τους συμφέρει βλέπετε.
Σχετικά με το επόμενο θέμα, την Άλωση,νομίζω πιο χρήσιμο και εποικοδομητικό θα ήταν η συζήτηση να εντοπίσει στις συνέπειες για την Ευρώπη και τις μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις.

macedonian είπε...

Πρόταση για την επόμενη εκπομπή σας:Άλωση-το τέλος των Ρωμιών και η αρχή των Ελλήνων, ή ?

ΦΑΝΤΙ είπε...

Βρίσκω τους σκοποούς του Blog πολύ ενδιαφέροντες και ουσιαστικούς. Το "άνοιγμα" στην διαδραστικότητα εκτιμώ πως θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη ηψηλού επιπέδου περιεχόμενο των εκπομπών. Για παράδειγμα για την ερχμόμενη εκπομπή θα προτείνω σε έναν φίλο ερασιτέχνη ιστορικό τον Doctor να καταθέσει την γνώμη του ...

Unknown είπε...

κ. Σαββίδη,
είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάτε αυτή την προσπάθεια. Μέσα από την εκπομπή σας με θέμα το μπλογκινγκ, νάσου και το μπλογκ όπου θα σχολιάζονται όλα τα μελλοντικά θέματα των εκπομπών σας αλλά και εκείνα που ίσως δεν θα δουν το φως της τηλεοπτικής δημοσιότητας (ακόμη πιο ενδιαφέρον!).
Το διαδίκτυο, εφόσον το χειριστείτε με ανοιχτή διάθεση και ανυστερόβουλα, μπορεί να προσφέρει σε όλους (και στους ακροατές σας και σε σας) πράγματα που δεν τα έχετε φανταστεί, και πληροφόρηση για τα θέματα σας που δεν την περιμένετε. Θα σας συνιστούσα να μην αφήσετε τη σκοτεινή πλευρά του ιντερνετ να επηρεάσει αυτή την προσπάθεια, όπως για παράδειγμα ενοχλητικά, ή υβριστικά σχόλια, ή κανένα τρολ που θα θελήσει να διαλύσει το μπλογκ. Προετοιμαστείτε να τα αγνοήσετε.

Καλή επιτυχία!

ΥΓ. Φροντίστε να κάνετε ξεχωριστά ποστς για κάθε θέμα. Τώρα χρειάζεται ένα άλλο για το θέμα της επόμενης εκπομπής

ammonios είπε...

Κύριε Σαββίδη,
συγχαρητήρια για τις εκπομπές σας, τις οποίες παρακολουθώ και τις θεωρώ μια όαση μέσα στον χαμό της Ελληνικής TV.
Θα ήθελα να κάνετε μια εκπομπή σχετικά με την Εθνική θρησκεία των Ελλήνων, δηλαδή το Δωδεκάθεο.
Σε αυτή την εκπομπή που θα κάνετε καλό θα είναι να καλέσετε και εκπροσώπους των δωδεκαθεϊστών. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και πανεπιστημιακοί με ειδίκευση στην φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων, ώστε να ερευνηθεί το θέμα και από την φιλοσοφική του διάσταση.
Μπορείτε να επισκεφθείτε και το σχετικό Blog μου:

http://neoplatonikos.blogspot.com/

Oceanborn είπε...

Κύριε Σαββίδη,συγχαρητήρια για την εκπομπή σας, τον τρόπο που την παρουσιάζετε και την εξαιρετική επιλογή των καλεσμένων και των θεμάτων σας!Η δημιουργία blog είναι μία πολύ καλή ιδέα για να έχουν λόγω και οι τηλεθεατές οι οποίοι είναι πολλοί. Θα ήθελα να ζητήσω μια χάρη. Πριν από 2-3 μήνες κάνατε μια εκπομπή με αφιέρωμα στον μεγάλο Κορνήλιο Καστοριάδη. Θα ήθελα αν είναι εύκολο να γίνει και ένα αφιέρωμα σε έναν άλλο μεγάλο Ελληνα στοχαστή του εξωτερικού, το Νίκο Πουλαντζά. Ευχαριστώ

alphachina είπε...

Κύριε Σαββίδη,

Σε παλαιότερες εκπομπές σας, έχω παρακολουθήσει ότι σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι νέες θεωρίες στο χώρο της φυσικής και της κοσμολογίας. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι αυτή τη στιγμή (πιθανόν να το γνωρίζετε ήδη) στον Μεγάλο Ανδρονικό Επιταχυντή (LHC) στη Γενεύη περισσότεροι από 5000 επιστήμονες μηχανικοί και φοιτητές εργάζονται για την διεξαγωγή του μεγαλύτερου πειράματος στην ιστορία της Φυσικής. Για πρώτη φορά αναμένεται οι επιστήμονες να αγγίξουν ενέργειες στην κλίμακα των τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV)[1 τεραηλεκτρονιοβολτ ισουται με 1 τρισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ], όπου υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης του μυστηριώδους σωματιδίου Higgs υπεύθυνο κατά τις πιο σύγχρονες θεωρίες γι'αυτό που αποκαλούμε μάζα, ενδείξεις ύπαρξης της σκοτεινής ύλης ακόμη και επιπλέον χωρικών διαστάσεων. Ίσως να σας ενδιέφερε μια εκπομπή αφιερωμένη στο πείραμα αυτό όπου αν όλα πάνε καλά θα διεξαχθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Mpampis είπε...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ...ΝΑΙ...ΜΠΡΑΒΟ. ΑΛΛΑ Η ΒΕΝΖΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ ΕΙΝΑΙ 1,32Ε ΤΟ ΛΙΤΡΟ.

Συνεργάτες