6/6/08

Ενέργεια:Παρόν και μέλλον.

Έπρεπε να φθάσει το πετρέλαιο τα 136 $ το βαρέλι για να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το θέμα της ενέργειας.
Προσφάτως έγινε στη Θεσσαλονίκη ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την ενέργεια το οποίο παρακολουθήσαμε, όχι όσο θα έπρεπε, αλλά εξασφαλίσαμε κάποιες ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις.
Διευθυντής του Ινστιτούτου που οργάνωσε το συνέδριο είναι ο κ. Κώστας Σταμπόλης, ένας απο τους καλύτερους γνώστες ενεργειακών θεμάτων στην Ελλάδα.
Ο κ. Σταμπόλης θα είναι ένας απο τους προσκεκλημμένους στην εκπομπή της Τετάρτης της οποίας το θέμα θα είναι η ενέργεια και τα ενεργειακά δίκτυα.
Όταν λέμε ενέργεια εννοούμε κάθε μορφής ενέργεια.
Δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας με όσα γνωρίζω γύρω απο αυτήν. Αλλά, δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχει κάποιας μορφής ιδεολογική τρομοκρατία όταν επιχειρείς να θίξεις κάποια θέματα τα οποία μια ομάδα συμπολιτών μας τα θεωρεί ταμπού.
Μιλάς για πυρηνική ενέργεια, για παράδειγμα, είσαι κατά της ειρήνης, υπέρ του θανάτου, είσαι υπηρέτης του καπιταλισμού, υπέρ των σκοτεινών δυνάμεων του κόσμου.
Και όλα αυτά απο αυτόκλητους υερασπιστές των δικαιωμάτων του λαού και εν ονόματι του λαού.
Αυτό δεν σημαίνει πως η κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να οργανώνεται. Αντιθέτως, πρέπει να το κάνει και καθυστέρησε.
Και οι κοινωνικές οργανώσεις, όμως, στηρίζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον ορθό λόγο και το επιχείρημα. ’Οχι στον αφορισμό και τον εύκολο χαρακτηρισμό.
Και μια που το έφερε ο λόγος, που βρίσκονταν όλες αυτές οι οργανώσεις, όταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να σταματήσει η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων αποδέχθηκε το αίτημά τους να κυκλοφορούν τα σαββατοκύριακα περισσότερες ώρες στους δρόμους;
Εν πάσει περιπτώσει, γράψτε, παρακαλώ, τις απόψεις σας για το θέμα που θα συζητήσουμε την Τετάρτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

ΥΓ. Για τον φίλο μου τον aspic.
Τελικά θα μείνεις μόνος να γράφεις στο χώρο του aspic. Ένα σχόλιο είχαμε, μόνο, και αυτό ήταν δικό σου.

Π. Σαβ.

18 σχόλια:

aspic είπε...

Λές στην πρώτη σου φράση κιόλας παντελή,ότι: "Έπρεπε να φθάσει το πετρέλαιο τα 136 $ το βαρέλι για να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το θέμα της ενέργειας."

Και την ανησυχία αυτή θα την βασίζεις βέβαια,και δικαίως,στις οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία,και στα προβλήματα που δημιουργούνται στην περαιτέρω αναπτυξιακή πολιτική της δύσης (και όχι μόνο της δύσης) και στην "ευημερία" της εν γένει.

Όμως από περιβαντολογική άποψη,θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε στην πρότασή σου και ακριβώς το αντίθετο.Ότι δηλαδή,έπρεπε να φθάσει το πετρέλαιο τα 136 δολλάρια για να αρχίσουμε να ελπίζουμε στην σωτηρία του πλανήτη.
Και θα το βασίζαμε αυτό,δικαίως επίσης,στο ότι όσο πιο ακριβό θα γίνεται το πετρέλαιο,τόσο πιο οικονομικά συμφέρουσες και για αυτό εφαρμόσιμες θα γίνονται οι εναλλακτικές μορφές καθαρότερης ενέργειας (που τώρα δέν είναι ακόμη οικονομικά ανταγωνιστικές),καθώς επίσης και ένα σωρό άλλες τεχνολογικές καινοτομίες και (οικο)πολιτικοί σχεδιασμοί.
Και επίσης,θα το βασίζαμε,στο ότι ακριβό π ετρέλαιο σημαίνει περιορισμό της κατανάλωσής του (όπως άρχισε να συμβαίνει σε κάποιο ελάχιστο βαθμό ήδη),άρα λιγότεροι ρύποι(και αυτό βέβαια ισχύει και για τα περισσότερα αγαθά.Ακριβά προιόντα σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον και στο στάδιο της παραγωγής τους και της κατανάλωσης και μένει μόνο να διερευνήσουμε ποιά είναι η χρυσή τομή μεταξύ κόστους και περιβάλλοντος).
Και κάτι τέτοιο νομίζω το έχουν υποστηρίξει και κορυφαίοι περιβαλλοντολόγοι,όπως και πολλές βιομηχανίες αυτοκινήτων,που ισχυρίζονται ότι όσο το πετρέλαιο είναι ακόμη φθηνό ή σχετικά φθηνό,δέν μπορούν να προχωρήσουν σε πιο εντατικές έρευνες για μαζική παραγωγή καθαρότερων αυτοκινήτων.
Και βέβαια μπορεί όλη αυτή η στροφή να έβαζε φρένο ενδεχομένως στην ανάπτυξη ,όμως θα ανταπέδιδε την ζημιά ,με την δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας που χρειάζονται οι καινούργιες τεχνολογίες σε σ χέση με τις συμβατικές (καθότι δηλαδή,για να βρωμίσεις τον χώρο σου απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια από το να τον καθαρίσεις).

Έτσι λοιπόν,και μιάς και η παραπάνω πρότασή σου στην ουσία είναι δυό αντικρουόμενες προτάσεις,θα ήθελα να μας διευκρινήσεις κατά που σκέφτεσαι να την πάς την συζήτηση.Στον καθαρά οικονομικό τομέα,ή σκοπεύεις να πιάσεις και τον περιβαλλοντολογικό;
Και έχεις σκοπό να καλέσεις και κανέναν σκληροπυρηνικό περιβαλλοντολόγο-οικολόγο,ή απλώς θα μείνεις στην μιά και μόνο καθαρά ενεργοοικονομική πτυχή του ζητήματος;
Και θα αναφερθείς μόνο τοπικά και στο ζόρι που τραβάμε εμείς στο ελλάντα,ή θα το γενικεύσεις το πράγμα;
Όχι να ξέρουμε δηλαδή και εμείς,άν θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τα μανταλάκια ή όχι.
Διότι καλά στο είπε και ένας μπλογκεράς,ότι πρέπει να φροντίζεις να έχεις καλεσμένους με αντικρουόμενες απόψεις,όχι μόνο για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η εκπομπή,αλλά και γιατί ένας δρόμος ποτέ δέν σε βγάζει στην "αλήθεια".
Αυτά,μελέτησέ το καλά το ζήτημα και κοίτα να μήν σου βγεί πατάτα.
Εμείς πάντως,οι τηλεθεατές,σε προειδοποιήσαμε.

ΥΓ Πιστεύεις ότι οι συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου ,ευθύνονται για την καθυστέρηση ή και αναστολή προγραμμάτων για τις εναλλακτικές πράσινες ενέργειες στην ελλάδα;

ΥΓ 2 Και κάτι άσχετο αλλά και σχετικό.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω,για τις εκπομπές σου καταστρώνεις ένα βασικό σχέδιο που θα οδηγηθεί η κουβέντα,ή τα αφήνεις χύμα τα πράγματα και ότι προκύψει;

ΥΓ3 Και μιάς και αρχίζει το ευρωπαικό σε λίγες μέρες,γιατί ρε παντελή δέν κάνεις και μιά εκπομπή για το ποδόσφαιρο να είσαι και μέσα στην επικαιρότητα,να δώσεις και μερικές άλλες διαστάσεις του φαινομένου;
Ωραία θα ήταν να κάνεις μιά εκπομπή,εξετάζοντας την συμβολικότητα του παιχνιδιού, πώς ξεκλειδώνει πανάρχαιες συνήθειες,ένστικτα και ορμές βαθειά ριζωμένα στο εγκεφαλικό σασί του ανθρώπου,τι είναι το κυνήγι της μπάλλας,η στόχευση,το τίναγμα των δικτυών,ο θάνατος,η ζωή,ο χορός στις κερκίδες,η επιτυχία ο νικητής,η ατομικότητα,η συνεργατικότητα,οι κανόνες,η τέχνη και η δεξιότητα,το έπαθλο και τόσα άλλα.
Το ποδόσφαιρο αποτυπώνει ένα σωρό πτυχές και κρυμένα κίνητρα της ανθρώπινης λειτουργίας και συμπεριφοράς.Είναι μιά εγκυκλοπαίδεια από μόνο του.Γιατί δέν φέρνεις εκεί τίποτα δεξιοτέχνες του λόγου αλλα και του έργου,να μάς βγάλουν καμμιά ωραία φαλτσαριστή μπαλιά,μπάς και πιάσουμε και εμείς καμμιά κεφαλιά απο τον καναπέ μας να χαρούμε λίγο παιχνίδι που γίναμε σάν βόιδια απο τις πίτσες και τις μπύρες;















































Γιατί ρε παντελή,πιστευες ότι θα έγραφε κανείς άλλος εκτός από μένα στον χώρο της κριτικής;
Εγω,ούτε τον εαυτό μου δέν περίμενα να γράψει.
Τέλος πάντων μήν το κοροιδεύεις το πράγμα,γιατί μπορώ να φτειάξω δέκα είκοσι εκατό διαφορετικά νίκ και να μπώ να σας φλομώσω στις κριτικές.
Πάντως το μπλόγκ σου φαίνεται να μήν κινείται εκτός εκπομπής.
Αυτό όμως είναι γενικώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα μπλόγκς,αφού είναι αναπόφευκτο να παράγουν ασφυκτικές εξαρτήσεις και δέν ευνοούν πιο δραματουργικές προσεγγίσεις στην επικοινωνία.
Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία,που δέν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν εδώ μέσα.

Αλέξανδρος Ντάκας είπε...

Το ενεργειακό ζήτημα καθορίζεται δυστυχώς από τις οικονομικές συνθήκες. Η τιμή του πετρελαίου δεν αυξάνεται επειδή καταστρέφουμε τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη (λανθασμένα λέμε οτι καταστρέφουμε τον πλανήτη. Στην ουσία καταστρέφουμε τις συνθήκες εκείνες υπό τις οποίες μπορεί να υπάρχει ζωή. Ο πλανήτης Γη έχει περάσει και περιόδους με απόλυτο πάγο ή υψηλότατες θερμοκρασίες και δεν πρόκειται να καταστραφεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα), αλλά για οικονομικούς λόγους.

Το πλαίσιο δηλαδή προώθησης των εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων, δεν στηρίζεται στις κλιματικές αλλαγές, αλλά κυρίως στις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται...

Εγώ απλά να θυμίσω μια πολύ ωραία παρατήρηση του Κάρολου Παπούλια, ό,τι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών (που οφείλονται στις ενεργειακές μεθόδους που ακολουθούμε) είναι προπάντων θέμα κοινωνικό, διότι οι φτωχοί θα υποστούν τις οδυνηρές τους συνέπειες, ενώ οι πλούσιοι θα βρουν τους τρόπους με την οικονομική τους δύναμη να ζουν σε μέρη ή με τρόπους που θα περιορίζουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.

aspic είπε...

axel's belief,δέν είπα ότι η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται επειδή καταστρέφουμε τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη,αλλά αντιθέτως,ότι οι συνθήκες διαβίωσης του πλανήτη καταστρέφονται επειδή το πετρέλαιο είναι φθηνό (σε σχέση με άλλες μορφές ενεργειας).
Είναι το ανάλογο με τα αγροτικά προιόντα δηλαδή,που επιβάλλεται να είναι ακριβά,εξασφαλίζοντας έτσι και καθαρή παραγωγή αλλά και μειωμένη κατανάλωση,καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο στην βιολογική τους μορφή (εξάλλου η βιολογική γεωργία,περισσότερο αφορά κοινωνικοοικονομικες αλλαγές,παρά αγροτικές όπως φαίνεται από πρώτη ματιά.Για αυτό και οι πρώτοι εμπνευστές της,περισσότερο κινηματικό χαρακτήρα είχαν παρά επαγγελματικό ή ότι άλλο. Δέν μπορείς να γεμίζεις τσάντες αγαθά,για να πετάς τα μισά στα σκουπίδια όπως γινόταν και γίνεται ακόμη (ο ιστορικός του μέλλοντος τα ασφαλέστερα συμπεράσματα για τον πολιτισμό μας,θα τα βγάλει ερευνώντας τις χωματερές μας).Όπως δέν έχουμε την πολυτέλεια να διοργανώνουμε πανάκριβες ολυμπιάδες ,φεστιβάλ γιουροβίζιον και λοιπά.Δέν δικαιούμαστε ρε αδελφέ να γαμάμε το περιβάλλον,να αφήνουμε τα παιδάκια να πεθαίνουν από την πείνα,για να βγαίνει η κάθε καλομοίρα μέσα στη χλίδα να μας λέει τραγουδάκια.Όχι ότι δέν πρέπει να υπάρχουν και αυτά.Αλλά το κόστος τους να είναι ανάλογο με τους κρίσιμους καιρούς που βρισκόμαστε.Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν,και αφού δέν μπορούμε να αλλάξουμε τις πλουτοκρατικές μας συνήθειες,είναι καταδικαστικό να έχουμε φθηνό πετρέλαιο.Διότι οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ μας,στην πραγματικότητα δέν γίνονται με χ ρήματα,αλλά με θάνατο και καταστροφή.Εν ολίγοις βρισκόμαστε σε κοινωνική παρακμή,ανάλογη της εποχής πρίν την γαλλική επανάσταση.Και επειδή εμείς οι δυτικοί είμαστε οι βασιλείς και οι ευγενείς,άν δέν καταστραφεί ο πλανήτης τελικά,τότε την επανάσταση να τ ην περιμένουμε από τους τριτοκοσμικούς.Θα κοπούν πολλά κεφάλια,και δυστυχώς θα είναι τα δικά μας αυτή τη φορά).

Και όντως,δέν καταστρέφουμε τον πλανήτη,αλλα τις συνθήκες διαβίωσης για τον άνθρωπο όπως λές.Όμως ένας πλανήτης σάν την γή που πιθανόν στο μέλλον δέν θα χ ει ανθρώπους,νομίζεις θα έ χει κανένα ενδιαφέρον περισσότερο από ότι έχει ένας οποιοσδήποτε ακατοίκητος πλανήτης στο σύμπαν;
Τι είναι η γή χωρίς τους ανθρώπους,τι είναι οι άνθρωποι χωρίς την γή;
Και εντάξει ο παπούλιας καλά τα είπε,όμως τελικά ούτε και οι πλουσιοι φαίνεται να την γλυτώνουν.
Εξάλλου και να την γλυτώσουν,τι είναι άραγε οι πλούσιοι χ ωρίς φτωχούς,τι είναι οι φτωχοί χωρίς τους πλούσιους;

































Τι είναι η ενέργεια τι είναι το ζουμί της δηλαδή.

macedonian είπε...

Από τα λίγα οικονομικά που σπούδασα και ξέρω μπορώ να επισημάνω τα εξής: 1)Το πετρέλαιο ανεβαίνει-το δολλάριο πέφτει-το πετρέλαιο πωλείται σε δολλάρια-το ευρώ ενισχύεται σε σύγκριση με το δολλάριο,ΑΡΑ ?
2)Το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προιόν-στα χρηματιστήρια "παίζουν"-"παίζουν" για να κερδίσουν-ποιοι παίζουν?

Αλέξανδρος Ντάκας είπε...

Ένα σχόλιο προς τον aspic:
- Η έννοια ενδιαφέρον προσδιορίζεται σε σχέση με τον ανθρώπινο νου. Οπότε ένας πλανήτης χωρίς έμβια όντα, δεν στερείται ενδιαφέροντος αλλά στερείται όντων που μπορούν να αναπτύξουν ενδιαφέρον ως προς αυτόν.

Γενικότερα τώρα, υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα προβλήματα όσον αφορά το ενεργειακό και κατ' επέκταση το περιβάλλον.
-Το πρώτο είναι η στάση των Η.Π.Α., οι οποίες δείχνουν να αγνοούν πλήρως τα ανησυχητικά σημάδια των κλιματικών αλλαγών και καθορίζουν την ατζέντα τους μονόπλευρα με οικονομικό σκεπτικό και όρους. Σήμερα διάβασα και αυτό: http://www.skai.gr/master_story.php?id=84016

-Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη της Κίνας, στοιχείο που μεταβάλλεται σε καταστροφικό για τη Γη(για τους όρους διαβίωσης του ανθρώπου καλύτερα) παράγοντα. Για να καταφέρουν να αναπτυχθούν οι Κινέζοι και να φθάσουν σε επίπεδα ζωής περίπου στα μισά ενός Ευρωπαίου, οι πόροι που θα καταναλωθούν και οι ρύποι που θα εκπεμφθούν ίσως να δημιουργήσουν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αν βέβαια δεχθούμε πως η Γη έχει τους πόρους για να προσεγγίσουν τέτοιο επίπεδο ζωής οι Κινέζοι..

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Αυτό που ποτέ μου δεν κατάλαβα είναι για ποιον λόγο η ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα δεν προχώρησε.
Με εξαίρεση τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, στους οποίους η πρόσβαση ήταν ελεύθερη (και γι' αυτό οι ελληνικές οικοδομές είναι γεμάτες από αυτούς), στα φωτοβολταϊκά που θα μετατρέπαν ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση.

Εάν είχαμε πρόσβαση σε έναν τέτοιο μετατροπέα ενέργειας, και είχαμε τη δυνατότητα να τον τοποθετήσουμε στις ταράτσες των σπιτιών μας (όπως ακριβώς τους ηλιακούς θερμοσίφωνες), νομίζω ότι δε θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα προχωρούσαν στην τοποθέτησή του.
Λάβετε δε υπόψη, ότι σε περιόδους και ώρες υψηλήες κατανάλωσης, δηλαδή τα μεσημέρια του καλοκαιριού με καύσωνα, η βοήθεια που θα παρείχαν συνολικά τόσοι μετατροπείς θα αποσυμφορούσε το δίκτυο.

Ακουστά έχω μόνο, ότι η γραφειοκρατεία και το υψηλό κόστος, καθιστούν την πρόσβαση απαγορευτική.
Αισθάνομαι ωστόσο ότι πρόκειται για εσκεμένα εμπόδια και όχι για πραγματικά προβλήματα για τους εξής λόγους:
1.α) τα φωτοβολταϊκά δεν είναι νομίζω πιο επικίνδυνα από τις κοινές γεννήτριες που λειτουργούν με πετρέλαιο (εννοώ αυτές τις μικρές γεννήτριες που συναντούμε σε ορισμένους μικροπωλητές, σε καντίνες κλπ). Οπότε, για ποιον λόγο τόση γραφειοκρατεία;
β) Θα μπορούσαν να είναι και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, με μια τροποποίηση (αν χρειάζεται) του μετρητή, οπότε, σε ώρες που δε χρησιμοποιούμε όση ποσότητα παράγουμε, να μειώνεται ο λογαριασμός μας.

2. Όσον αφορά την τιμή των φωτοβολταϊκών, και αυτό μου φαίνεται παράξενο. Υπάρχουν εδώ και είκοσι χρόνια υπολογιστές τσέπης που κυκλοφορούν ευρέως και έχουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό ενσωματομένο, χωρίς να έχουν μεγάλο κόστος. Για ποιον λόγο λοιπόν, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό, ύστερα από είκοσι χρόνια είναι πανάκριβο; Αν λάβουμε υπόψη τη βελτίωση της τεχνολογίας, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγής, θα έπρεπε να είναι πάμφθηνες τέτοιες συσκευές σήμερα. Και όμως, δεν είναι.

Η χώρα μας είναι ιδανική για τη χρήση ηλιακής ενέργειας, όμως ποτέ δεν είδα, και ποτέ δεν έμαθα για τρόπους που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο -το οποίο δε θα βασίζεται στο γραφειοκρατικό δημόσιο, αλλά σε ατομική πρωτοβουλία του καθενός.

Ανώνυμος είπε...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται τίποτα, θα εξακολουθεί να υπάρχει το ενεργειακό πρόβλημα και φυσικά να ακριβαίνει το πετρέλαιο.Μη ξεχνάμε πως όταν ανακαλύφτηκε το πετρέλαιο κόστιζε 2$ το βαρέλι.Συγκρίνεται τη διαφορα με σήμερα...

ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ= COMfORTER είπε...

.
.
ΩΔΕ ΕΙΣ ΤΗΝ GREECE ΟΜΙΛΟΥΣΙ &
ΓΡΑΦΟΥΣΙΝ ΕΙΣ ΤΑ Μ. Μ. Ε. ΕΚ ΤΗΣ
ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ, ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΚΙ ΥΜΕΙΣ
ΩΣ & ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ ΤΗΣ ΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΛΕΦΑΒΗΤΑ! ΚΑΙ
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΟΛΙΓΩΝ ΕΛΛΗ(ΝΙΚΩ)Ν
ΛΕΞΕΩΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤΕ.ο.! Ο ΔΕ
ΟΜΗΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΥΜΑΣ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΑΣ!
.
ΟΡΑΤΕ >>>>> bqommata.blogspot.com
DOWNLOAD & ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ
ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΕΛΛΗ(ΝΙΚΩ)Ν ΒΙΒΛΙΟΝ .ο.!
Ο ΘΕΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗΝ ΚΑΙ
ΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩ ΤΗΣ : ΔΡΑΧΜΗΣ = =
ΕΣ + ΗΛΙ + ΦΟΙΝΙΞ .ο.!! ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ!
.
ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ {(3. 7. 2008)} ΕΙΝΕ
Η ΝΟΥΜΗΝΙΑ {= ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ) ΤΩΝ
ΑΤΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΜΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ
ΟΙΔΙΠΟΔΟΣ : ΘΗΒΑΙ ταυτότης "Ε +
+ ΔΗ" + ΒΙΑ .ο.!! ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΠΡΟΣ
ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΑΙΑΝ ΚΑΙ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥΣ
ΥΜΩΝ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΔΙ {9} ΗΜΕΡΑΣ.ο.!
.
Η ΑΜΩΝ ΠΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ
ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ ΤΣΙΤΑΝ Ε- MAIL ΕΠΕΦΕΡΕ
ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑΝ .ο.!
.
.
.

stelpas είπε...

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα είναι στο εξής υποχρεωτική σε όλα τα νεόδμητα κτίρια, στο πλαίσιο του νέου οικοδομικού κώδικα που προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο κώδικας θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο και προβλέπει ότι τα νέα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικία, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα νοσοκομεία, πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκά συστήματα για να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους απαιτήσεων.

Όσον αφορά τα νέα σπίτια, η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να καλύπτει το 30 με 70 τοις εκατό της κατανάλωσης ρεύματος για ζεστό νερό, ανάλογα με την τοποθεσία και την αναμενόμενη κατανάλωση νερού.

Ο νέος οικοδομικός κώδικας προβλέπει επίσης καλύτερη μόνωση των κτιρίων, αυξημένη χρήση του φυσικού φωτός και συστηματικότερη συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης.

«Οι νέες προδιαγραφές θα προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30 με 40 τοις εκατό για κάθε κτίριο και μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας κατά 40 με 55 τοις εκατό» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Στέγασης.

Μέχρι πρόσφατα η ηλιακής ενέργεια αντιστοιχούσε σε ένα αμελητέο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας στην Ισπανία, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις διοχετεύονταν για την προώθηση κυρίως της αιολικής ενέργειας.

Η πολιτική ωστόσο αλλάζει, και η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει στην Ανδαλουσία μια από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

.in.gr

http://www.stelpas.com/?p=791

favoct είπε...

1) Φυσικο αέριο στα ΙΧ - Μπαίνει - συμφέρει; - Απο εγγυήσεις αντιπροσωπειών τι γίνεται;
2) Βιο-καύσιμα! Τι δυνατότητες δίνουν;
3) Πυρηνική: Εκεί οδηγούμαστε; Τι κάνουμε με τα απόβλητα αν ναι;
Τα σκόπια είναι αποθήκη πυρ. αποβλήτων των ΗΠΑ! Πως μας επηρεάζει αυτό;

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Φαίνεται ότι το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σχετικά με την πυρηνική ενέργεια είναι η ασφαλής διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Θα ήθελα να με διαφωτίσει πλήρως κάποιος ειδικός στο πως διαχειρίζονται τα πυρηνικά απόβλητα αυτή τη στιγμή οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στον τομέα αυτό. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν αποκαλύψει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο στις κεφαλές των Αμερικανικών πυραύλων δεν ήταν παρά ένας τρόπος «ξεφορτώματος» των αποβλήτων των πυρηνικών εργοστασίων.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι σύγχρονοι πυρηνικοί σταθμοί ελαχιστοποιούν την πιθανότητα ατυχήματος, η πιθανότητα αυτή είναι μη μηδενική. Επομένως ακόμα και ένα πυρηνικό ατύχημα κάθε εκατό χρόνια κατά μέσο όρο για παράδειγμα, είναι αρκετό να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατασκευή πυρηνικών σταθμών επομένως φαντάζει εφιαλτική σε χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία ή ακόμη και η Ελλάδα διότι οι υποδομές, η τεχνογνωσία και η νοοτροπία όσον αφορά την πρόληψη ατυχημάτων και την διαχείριση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι τουλάχιστον προβληματική.

Υπήρξε πρόσφατα μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πράσινη με αφορμή τις δηλώσεις Σουφλιά. Λόγω τις ενασχόλησής μου με τις ΑΠΕ, αυτό που γνωρίζω είναι ότι στην πραγματικότητα καμία μορφή ενέργειας που παράγεται τεχνητά από τον άνθρωπο δεν είναι 100% καθαρή. Όταν λέω καθαρή εννοώ να μην έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον. Το ορθότερο είναι να μιλάμε για μορφές ενέργειας που είναι περισσότερο ή λιγότερο πράσινες. Αυτή τη στιγμή λοιπόν οι ΑΠΕ είναι οι περισσότερο πράσινες σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας.

Οι ΑΠΕ σίγουρα δεν μπορούν από μόνες τους αυτή τη στιγμή να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης χώρας. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες εφαρμογής τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε χώρες που για διάφορους λόγους αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να υπάρχει το λεγόμενο «πυρηνικό λόμπι» το οποίο προωθεί την κατασκευή καινούργιων πυρηνικών σταθμών τη στιγμή που η περιοχή της Σκωτίας διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη και τα αιολικά πάρκα αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύονται ένα ελάχιστο μέρος του δυναμικού αυτού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ελλάδα η οποία αν και είναι από τις πρώτες χώρες που λειτούργησε ανεμογεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας, σήμερα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στη χρήση ΑΠΕ. Αν και γίνονται ορισμένες επενδύσεις σε κατασκευή αιολικών πάρκων θα έπρεπε τα Ελληνικά νησιά ήδη από την 10ετία του 90 να είναι πλήρως αυτόνομα ενεργειακά, μόνο με χρήση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών λόγω του πολύ καλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού τους. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Ισπανία. Η τελευταία μάλιστα έχει κάνει άλματα στη χρήση ΑΠΕ και κυρίως αιολικής ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανική IBERDOLA, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής αιολικών πάρκων εξαγόρασε πρόσφατα την Ελληνική ΡΟΚΑΣ AE.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου σήμερα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των κυβερνήσεων. Οι δηλώσεις Σαρκοζί για παράδειγμα περί κατάργησης της φορολογίας στα καύσιμα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως σπασμωδικές κινήσεις. Η μεγάλη διαφορά σήμερα είναι ότι μιλάμε για μια παγκοσμοιοποιημένη οικονομία, μια ελεύθερη αγορά που στην πραγματικότητα δεν υπόκειται σε κανόνες και περιορισμούς κάτι που ουσιαστικά βρήκε τις κυβερνήσεις των κρατών απροετοίμαστες. Το πρόσφατο παράδειγμα με την φούσκα των τραπεζικών δανείων στις ΗΠΑ είναι το πιο ενδεικτικό. Με βάση το ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου στον «Εξάντα» στη ΝΕΤ, όταν κατέρρευσε το σύστημα των τραπεζικών δανείων, οι τζογαδόροι του χρηματιστηρίου σε όλο τον πλανήτη άρχισαν να επενδύουν τα λεφτά τους σε βασικά είδη διατροφής. Το αποτέλεσμα ήταν η απότομη άνοδο στις τιμές των τροφίμων και οι επακόλουθες συνέπειες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Δυστυχώς βλέπω ότι αυτό τουλάχιστον στα Ελληνικά ΜΜΕ δεν αναφέρεται ξεκάθαρα παρά αποδίδουν την αύξηση αυτή κυρίως στην αλλαγή των καλλιεργειών για παραγωγή βιοκαυσίμων. Μια τόσο μεγάλη αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δικαιολογείται μόνο με χρηματιστηριακά παιχνίδια και όχι με αλλαγή καλλιεργειών.

Όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, πρόσφατα ο Μπους ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, όπου οι καλλιέργειες καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιοαιθανόλης σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Βέβαια η απόφαση αυτή ήρθε και μετά την απαγόρευση εισαγωγής του μεταλλαγμένου καλαμποκιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την αποτυχία των μεταλλαγμένων τροφών να εξαλείψουν την πείνα από τον πλανήτη όπως είχαν υποσχεθεί οι εταιρίες παραγωγής τους.

Η κατάσταση σήμερα στον πλανήτη όσον αφορά την μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ήδη μη αναστρέψιμη. Και φαίνεται ότι μάλλον θα χειροτερέψει στο μέλλον με συνέπειες που είναι αδύνατον να υπολογιστούν αν σκεφθούμε την φρενήρη ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο από την αλλαγή του τρόπου ζωής των πολιτών στις χώρες τις Δύσης ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ενεργειακή σπατάλη και η περεταίρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και η ταχεία εξάπλωση των ΑΠΕ σε όλα τα επίπεδα με την ελπίδα να συμπαρασύρει και τις αναπτυσσόμενες χώρες στο μέλλον. Αυτό απαιτεί βαθύτατη αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας όλων μας. Μπορούμε; Το μέλλον θα δείξει…

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Υ.Γ.: Όταν μιλάω για τραπεζικά δάνεια αναφέρομαι βεβαίως στα στεγαστικά δάνεια που πρόσφατα έδιναν αφειδώς οι Αμερικανικές τράπεζες σε χιλιάδες Αμερικανούς, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Για το ζήτημα της γραφειοκρατείας που ανέφερα θέλω αποσαφηνίσω τα δύο σκέλη καλύτερα:
1.α) η μη επικινδυνότητα των φωτοβολταϊκών είναι που επιτρέπει την εφαρμογή τους χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες διαδικασίες προφύλαξης (επομένως και ιδιαίτερες εγκρίσεις από επιτροπές κλπ)
β) Η μέτρηση του ρεύματος που επιστρέφεται στη ΔΕΗ γίνεται (νομίζω) και με τους παρόντες μετρητές, οπότε ίσως και να μη χρειάζεται καμία τεχνική υποστήρηξη από αυτήν. Ίσως η μόνη γραφειοκρατική διαδικασία που θα χρειαστεί θα είναι αυτή που θα έχει να κάνει με τα οικονομικά -όσον αφορά τη ΔΕΗ- και όχι με το τεχνικό σκέλος.

Κωνσταντίνος είπε...

Διάβασα πρόσφατα σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ότι πέντε εταιρείες ανταγωνίζονται για την κατασκευή μια μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Ρόδο που θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο!!! Ισχύει αυτό;;; Αν ναι, τότε πραγματικά είμαστε άξιοι της τύχης μας! Για ποιόν λόγο οι κάτοικοι ειδικά των νησιών του Αιγαίου είναι τόσο , μα τόσο αρνητικοί στην χρήση της Αιολικής ενέργειας; Προτιμούν το πετρέλαιο άραγε; Τα αιολικά πάρκα παραμένουν στα χαρτιά την στιγμή που όλοι (υποτίθεται)διαμαρτυρόμαστε για τιμές των υγρών καυσίμων. Άκουσα σε μια εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι είναι μύθος ότι ο Έλληνας έχει μειώσει τις μετακινήσεις του με το Ι.Χ. (Στα ιδιωτικά κανάλια οι πολίτες όταν ερωτώνται αυτό δηλώνουν!)Ένας εκπρόσωπος των διυλιστηρίων ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 η ζήτηση ήταν σχεδόν ίδια με αυτήν του πρώτου εξαμήνου του 2007!!
Όσο για την πυρηνική ενέργεια ειλικρινά θεωρώ ότι οι Έλληνες δεν έχουν την κουλτούρα και την παιδεία για να διαχειριστούν αυτήν την υπόθεση. Φανταστείτε να ζήσουμε στιγμές με μια μακράς διάρκειας απεργία των εργαζομένων, με παρεμπόδιση της προσέλευσης του προσωπικού ασφαλείας, με κατάληψη διαφόρων εγκαταστάσεων ή υποδομών από κατοίκους γειτονικών οικισμών κτλ όπως συνέβη προσφάτως στην Κοζάνη!!!
Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την αποψινή εκπομπή σας.
Κωνσταντίνος Δρίτσας.

jojomartinni είπε...

thelw na mathw gia tin geothermia k tin aksiopish tis stin ellada..k genika protaseis sindiasmu enalaktikwn morfwn energeias giatin kalipsi twn energiakwn anagwn mias polikatikias alla k simvoules gia energiaki steganwtita ton spitiwn...praktika

Mpampis είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε τι γίνετε με τα Ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου π.χ Κατάκολο που την εποχή που βρέθηκε, βάση της τότε τιμής του πετρελαίου ήταν ασύμφορη η εξόρυξη του. ευχαριστώ.

Γεώργιος Παπασημάκης είπε...

Πιστευω πως ο αγωγος Πυργου (Μπουργκας) Αλεξανδρουπολη αναβαθμιζει σε μεγαλο βαθμο τη γεωπολιτικη θεση της χωρας, θωρακιζει τη Θρακη και καθιστα συμμαχο μας τη Ρωσσια η οποια θα εχει καθε συμφερον να υπαρχει ειρηνη στην Θρακη ουτως ωστε να μην διαταραχθει η ροη του αγωγου.

Επισης ειναι ενα ακομα βημα στον περιποθητο δρομο προς την εθνικη ανεξαρτησια αφου παυουμε πλεον να ειμαστε προσδεδεμενοι στο Αμερικανικο αρμα.

Γενικα θεωρω πως η συμφωνια αυτη αποτελει μια απο τις σπουδαιοτερες επιτυχιες της χωρας την τελευταια 50ετια.

george kwn. koumpenas είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ-(PROSPECTUS)

ενα σοβαρο ζητημα σημερα και στο μελλον στην ελλαδα, ειναι το ενεργειακο.εχει δυο σκελη ,το οικονομικο και το περιβαλλοντικο,τα οποια πρεπει να επιλυθουν ταυτοχρονα και τα δυο και επ'ουδενι λογω,το ενα σε βαρος του αλλου,οπως γινεται τωρα.

για να δωσουμε, ολοι μαζι λυση, προτεινουμε αμεσα τα ακολουθα :

1) για τα βενζινοκινητα οχηματα οιουδηποτε μεγεθους,εγκατασταση μετατροπης του νερου σε αεριο Brown, ( υδρογονο H2 ) ,το οποιο υποκαθιστα την βενζινη σε ποσοστο απο
20-100 % με κοστος απο 200 - 6 000 ευρω αναλογως μεγεθους.

2) για τα πετρελαιοκινητα οχηματα οιουδηποτε μεγεθους :

α) εγκατασταση μηχανισμου καυσεως τηγανολαδων με κοστος~~500 - 5 000 ευρω.
β) μετατροπη τηγανολαδων σε βιοντηζελ,δεν απαιτει μετατροπη στο αυτοκινητο με κοστος
~~ 100 - 100 000 ευρω, αναλογως μεγεθους και παραγωγης καυσιμου.
γ) καλλιεργεια ενεργειακων φυτων , πχ ελαιοκραμβη, και παραγωγη βιοντηζελ.το οποιο λυνει και το προβλημα των ελληνων αγροτων και αρα και της ελληνικης γεωργιας,δηλ. γινεται η ελλαδα πετρελαιοπαραγωγος χωρα,τοσο απλο. δηλαδη, αντι να πηγαινουν τα χρηματα τις ελλαδας στους σειχηδες ,πηγαινουν παλι στους ελληνες.
δ) εισαγωγη ετοιμου βιοντηζελ απο το εξωτερικο, σε τονους. αποθηκευση και καταναλωση. για ιδιοχρηση η εμπορια.

3) εισαγωγη αυτοκινητων MDI με κινητηρα πεπιεσμενου αερα ( αερα κοπανιστο,sic) απο ινδια η καλυτερα απο ευρωπη. αυτονομια ~~300 χλμ με κοστος ~~2 ευρω.
ταυτοχρονα επιτυγχανουμε ταπεινωση θερμοκρασιας πολεων η πιο απλα ψυξη των πολεων, εφοσον η εξατμιση του οχηματος αντι να βγαζει καυτα καυσαερια ,βγαζει παγωμενο αερα.
ειρησθω εν παροδω, μπορουμε ευκολα να ψυξουμε την πολη, μεταφεροντας παγοβουνα στους θαλασσιους κολπους.
οπως και οι ψυκτες απορροφησεως με σωληνες κενου απο ηλιακη ενεργεια η γεωθερμια.
ολα αυτα υποκαθιστουν απολυτα την μαστιγα, το ενεργειακο εγκλημα των αιρ κοντισιον.

4) παραγωγη ηλεκτρισμου απο τον ηλιο η/και τον ανεμο, στο σπιτι μας και απεξαρτηση απο το μονοπωλιο ηλεκτρικου ρευματος. κοστος απο 100 -100 000 ευρω αναλογα με το μεγεθος της εγκαταστασεως μας.
πρεπει πολυ συντομα να μετατρεψουμε την ελλαδα σε ηλιακο εμιρατο.
ετσι μπορουμε και στην ελλαδα οπως στην σαουδικη αραβια, να μην χρειαζεται να πληρωνουμε φορους η να πληρωνουμε πολυ λιγο ,το απαραιτητο.

5) επαναφορα των ανεμομυλων και σαν κατοικιες. λυση ιδιαιτερα αισθητικη,και φθηνη.

6) χρηση ηλιακου φουρνου με μηδενικο κοστος και μηδενικη ρυπανση. κοστος~~100-200 ευρω

7) στα πλοια πυρηνικοι κινητηρες σε συνδυασμο με ιστια ,κοινως πανια. ετσι δεν καταναλωνουν ρυπογονο εισαγωμενο πετρελαιο.ετσι γινεται και το εισιτηριο πιο φθηνο.

8) σε α' φαση κανουμε ιδιοπαραγωγη, σε β' δημιουργια συλλογου η ΜΚΟ,σε γ' δημιουργια καινουργιου πολιτικου κομματος με ονομα 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ' , η/και συνεργασια με ηδη υπαρχον κομμα, η/και συλλογο ,οργανωση.

9) παρακαλεισθε και μονον εφοσον ενδιαφερεσθε σοβαρα, δωσατε πληρη στοιχεια σας και εγγραφη σας ως μελους, προσδιοριζοντας και τον τομεα που σας ενδιαφερει ,πχ πρακτικη εφαρμογη,προσφορα βοηθειας η/και χρηματων, δημοσιοτητα,πολιτικη, εμπορικη εφαρμογη κλπ.

10) ειδικα για δημοσιογραφους,πολιτικους, κλπ παρακαλεισθε οπως δωσετε πληρη δημοσιοτητα

γιωργος κων. κουμπενας, γραβιας 19, βαρη αττικη, GR-16672, τηλ/φαξ 210 89 91 192
μηχ/γος μηχανικος gkoump@gmail.com κινητο 699 89 91 192

Συνεργάτες