30/6/08

Η εποχή της απολικότητας και η νέα ισορροπία δυνάμεων

Στην εκπομπή της Τετάρτης θα ασχοληθούμε με το πώς διαμορφώνεται το νέο παγκόσμιο σύστημα και οι ισορροπίες των δυνάμεων

- μήπως περνάμε σε ένα σύστημα απολιτικότητας και όχι μονοπολικότητας, όπως περιγράφει και ο R. Haas στο τελευταίο τεύχος του Foreign Affairs?
- Ποια η θέση των ΗΠΑ (σε περίπτωση μάλιστα που εκλεγεί ο Ομπάμα), της Ρωσίας (με το νέο δίδυμο Πούτιν-Μεντβέντεφ στην εξουσία), της Κίνας (με το απίστευτο οικονομικό θαύμα, που πολλοί όμως αμφισβητούν) αλλά και της ΕΕ (που μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής συνθήκης από την Ιρλανδία βρίσκεται ενώπιον μιας νέας κρίσης ταυτότητας;)
-Ειδικά ως προς την Κίνα παρατηρούμε ένα έντονο ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου BBC, CNN, αλλά και άλλα δίκτυα παρουσίασαν εκτενή αφιερώματα στη σύγχρονη Κίνα τα οποία εστίαζαν ιδιαίτερα και στο θέμα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το είδαμε εξάλλου έντονα και στις εικόνες που διαδραματίζονταν σε πολλές πόλεις τους προηγούμενους μήνες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ολυμπιακής φλόγας με τους ακτιβιστές για το Θιβέτ.
Στην εκπομπή θα προσπαθήσουμε να θίξουμε και αυτή τη διάσταση με αφορμή μια ομάδα της Θεσσαλονίκης που ασχολείται με το Φαλούν Γκονγκ, την οποία και θα παρουσιάσουμε.
- Τέλος θα ασχοληθούμε και με το θέμα του Ιράν το οποίο θεωρείται από πολλά think tanks το top θέμα που επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις αυτή τη στιγμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνεργάτες