15/11/08

Ο χώρος του «aspic»

Στο χώρο αυτό μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας για την εκπομπή της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου που είχε ως θέμα το πως διαμορφώνονται οι σύγχρονες ταυτότητες.

Μπορείτε επίσης να γράψετε την άποψή σας για το θέμα της επόμενης εκπομπής: «Η φιλοσοφία και η σημασία της για μας σήμερα».

ΥΓ. Που κατέληξε η συζήτηση για το blog; Η πρόταση να το μεταφέρουμε ως ξεχωριστό μόνιμο χώρο στο portal δεν είναι άσχημη. Τι λέτε;

30 σχόλια:

macedonian είπε...

Συμφωνώ,το βρίσκω πιο εύχρηστο.

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Εγώ έχω ήδη συμφωνήσει με αυτή την πρόταση.

aspic είπε...

Και εγώ συμφωνώ,μιάς και πρέπει να ενώνουμε τα πράγματα και όχι να τα χωρίζουμε.
Όλα τα κόλπα πρέπει να βγαίνουν από το ίδιο καπέλο δηλαδή.
Αλλά και το καπέλο μήν το παραγεμίζουμε στα κόλπα,γιατί άμα σπάσει δέν το γλυτώνει ούτε ο ταχυδακτυλουργός.
Όμως αυτό αφορά το πόρταλ για τυχόν μελλοντική ανάλογη συζήτηση.

Να πώ και δυό λόγια για την εκπομπή της τετάρτης,όσο την θυμάμαι ακόμη βέβαια,η οποία με απογοήτευσε,μιάς και κατά την γνώμη μου οι καλεσμένοι κολλήσαν σε κάτι π ράγματα τώρα,που τελικά δέν είχαν και ιδιαίτερη σημασία.
Τα είδαν κάπως αποσπασματικά,χωρίς να δώσουν μιά συνολική εξήγηση του τι συμβαίνει κατά την γνώμη τους.Το ότι όλοι έχουμε καταληξει εμπορεύματα σήμερα,όπως συμπαίρανε ο ψυχαναλυτής (δέν θυμάμαι το όνομά του),δέν λέει τίποτα,μιάς και αυτό ειναι το σύμπτωμα και όχι η αρρώστεια (θα ανήκει στην συμπεριφοριστική σχολή μάλλον ).Ούτε πολυκατάλαβα τι ήθελε να μας πεί ο κάτω κύριος δεξιά (και αυτουνού δέν θυμάμαι το όνομα),ότι όλα ξεκίνησαν από κάποια ειδικα μαθήματα για μειονωτικές ταυτότητες στα αμερικα΄νικα πανεπιστήμια το εβδομήντα,ή ότι για την κρίση της ελληνικής ταυτότητας,ευθύνεται λίγο πολύ μιά μελέτη του άντερσον στις χώρες της λατινικής αμερικής.
Μάλλον θα φταίει που μετά τις έντεκα με πιάνει νύστα και δέν τον κατάλαβα.
Εντάξει η κρίση υπάρχει όταν κάποιος διατυπώσει ότι υπάρχει κρίση,αλλά όταν το διατυπώσει κάποιος για τους άλλους για να ισχύει θα πρέπει να το διατυπώσουμε και εμείς για εμάς.
Και προφανώς για εμάς η κρίση βρίσκεται στο ότι δέν μπορούμε να διατυπώσουμε τι κρίση έχουμε (να βρούμε την κρίση που περνάμε δηλαδή).
Βέβαια ο παπα λουδοβίκος (ε, αυτουνού αλλοίμονο άν δέν το θυμόμουν το όνομα ) σωστά το έθεσε ότι τελικά τρελλαθήκαμε και την πάμε την δουλειά σε κάποιου τύπου μεταφυσικό κράτος που προλαβαίνει να διατυπώνει τις κρίσεις προτού υπάρξουν για να δίνει έτσι άμεση λύση ,όμως αυτό περισσότερο το είπε για να μήν μείνει ο ορθόδοξος θεός που πρεσβευει έξω απο την συζήτηση (που τελικά έμεινε όμως),παρά γιατί ήθελε να κάνει χιούμορ με τα λεγόμενα των άλλων.
Και τέλος πάντων,τελικά μάλλον μπερδεύτηκα απο την εκπομπή,οπότε δέν μπορώ να διατυπωσω και εγώ με σαφήνεια τίποτα για αυτήν.
Το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι μάλλον οι καλεσμένοι ήταν αρνητικοί στις εξελίξεις και δέν βλέπουν να βγαίνει τίποτα καλό από αυτές.
Άς ελπίσουμε στην επομενη εκπομπή για την φιλοσοφία να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

ΥΓ Όμως ρε παντελή,θα μπορούσες να άφηνες για αργότερα αυτή την εκπομπή για την φιλοσοφία και με αφορμή την επετειο του πολυτεχνείου να έκανες μιά σχετική εκπομπή.
Τι κάνει η νεολαία σήμερα; Πώς αντιδρά στην εξουσία;Μήπως άμα απαγορευτεί το τσιγάρο στις καφετέριες τελικά,βγεί στους δρόμους για νέους αγώνες; Ποιός θα είναι ο νέος αριστερός λόγος που θα μας βρεί; Κανένα αφιέρωμα σε κάποιον έλληνα επαναστάτη διανοητή;
Κάτι τέλος πάντων για να είμαστε στο κλίμα.
Χωρίς να σημαίνει βέβαια,ότι εν γένει η φιλοσοφία δέν καλύπτει και αυτό το θέμα.



























Πάει ερήμωσε το μπλόγκ.
Και πώς λές παντελή να το ενταξεις μέσα στο πόρταλ;

cyclos είπε...

Το μπλογκ ερήμωσε γιατί ετέθη το θέμα να πάει στο πόρταλ. Θα μπορούσε αντί να αντικατασταθεί το μπλογκ με το στρογγυλό τραπέζιτου πόρταλ, να κλείσει αυτό και το μπλογκ να μπει στο πόρταλ ως έχει. Έτσι δεν θα στριμώχνονται πολλοί λαγοί μέσα στο καπέλλο. (Εμένα, μ' αρέσει περισσότερο να γράφω στο μπλογκ, παρά στο πόρταλ, για να είμαι ειλικρινής.)
Στα υπόλοιπα άρθρα που δημοσιεύονται στο πόρταλ ας παραμείνει η δυνατότητα σχολιασμού, δεν είναι κακό.

Ανιχνεύσεις είπε...

Πήγε στρατιώτης ο τεχνικός μας και αναζητώ άλλον για την τελική πρόταση που έγινε, να μεταφερθεί το blog στο πορταλ.Εμάς μας αρέσει το portal γιατί θυμίζει λίγο εφημερίδα απο την οποία όλοι ξεκινήσαμε. Και μάλιστα, μια περιορισμένη σε θεματολογία και έκταση εφημερίδα που μπορεί να τη διαχειριστεί ένα μόνο άτομο.

Ανιχνεύσεις είπε...

Δεν πρόσεξα την ερώτηση του aspic: «Πως λες Παντελή να το εντάξεις μέσα στο πορταλ». Όπως προτείνεις aspic.
Όσοι μείναμε ακόμη εδώ, έχω μια πρόταση που μπορεί να σας αρέσει.
Λέμε στις 17 Δεκεμβρίου να κάνουμε μια εκπομπή με τίτλο:Ταβέρνα, κρασί και συζήτηση. Αυτό δηλαδή που είχε ως διασκέδαση και αναγκαιότητα η γενιά μας. Έχω σκεφθεί δύο τρία ονόματα αλλά αυτά δεν είναι πράγματα που συζητιώνται δημοσίως. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι να βρούμε αυτό που στο βαρδάρι λένε: Concept της εκπομπής. Δεν βιαζόμαστε. Σκεφτείτε λίγο και γράψτε μας. Να κάνουμε και κάτι που θα μας δημιουργήσει μια γλυκιά μελαγχολία, μέρες που έρχονται.

Ανιχνεύσεις είπε...

Πήγε στρατιώτης ο τεχνικός μας και αναζητώ άλλον για την τελική πρόταση που έγινε, να μεταφερθεί το blog στο πορταλ.Εμάς μας αρέσει το portal γιατί θυμίζει λίγο εφημερίδα απο την οποία όλοι ξεκινήσαμε. Και μάλιστα, μια περιορισμένη σε θεματολογία και έκταση εφημερίδα που μπορεί να τη διαχειριστεί ένα μόνο άτομο.

cyclos είπε...

Πήγα μια βόλτα απ' το πόρταλ να ρίξω μια ματιά, το περί φιλοσοφίας θέμα συνεχίζει να ταυτίζεται αποκλειστικά με το θείον.
Τί το ήθελες το μακρυνάρι εκεί άσπικ, νομίζεις ότι το διάβασε κανένας; Μόνο εμείς, μάλλον.

Στο πόρταλ πολλοί συμμετέχοντες θέλουν περισσότερο να εκφράσουν θέσεις παρά να κουβεντιάσουν.

Μ' άρεσε όμως αυτό που είπε ένας εκεί, να κρατήσουμε μονάχα την καινή διαθήκη γιατί ο εβραίος θεός ήταν εκδικητικός, φιλοεβραίος κ.λπ.

Αν κοτζάμ θεός δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι το παιδί του δεν θα κάνει του κεφαλιού του τί να κάνουν οι υπόλοιποι γονείς...
Πού είναι αλήθεια το ερμάριον να τα δει αυτά που θέλει να κάνει παιδί;

Ανιχνεύσεις είπε...

Δεν είναι έτσι, εγω μια χαρά το διάβασα το κείμενο του aspic. Θα βρούμε τη χρυσή τομή. Το θέμα είναι να κρατήσουμε το ηθικό μας ψηλά. Μην πτοούμεθα.

cyclos είπε...

Εσύ είσαι στο "εμείς". Δεν είπαμε ότι δεν το διάβασες κι εσύ.
Το σκέφτηκες πολύ το θέμα με την ταβέρνα; Εγώ μέσα είμαι αρκεί να μην παραγγείλει τα φαγητά ο μιράζ.
Το κυκλάκι δεν ξέρω αν θα δει την εκπομπή. Ίσως τη δει, του αρέσουν τα ιστορικά θέματα.

Καλά ήταν που πηγαίναμε μετά τις πορείες, σαν σήμερα ας πούμε...

macedonian είπε...

Concept?
Θα πάτε σε μία τυχαία απόμερη ταβέρνα (με πατάρι για να μπουν οι κάμερες).Θα πιάσετε ένα τραπέζι στη μέση και θα μοιράσετε ένα μικρόφωνο σε όλους τους τυχαίους και οιουσδήποτε πελάτες.Μετά μιλήστε για ότι τους απασχολεί.Υπ'όψιν θα θέλουν ζέσταμα μέχρι να λυθεί το στόμα τους ,άρα το κρασί δικό σας :-)
Απλά διαλέξτε μαγαζί που να εκπροσωπεί όλα τα πληθυσμιακά δεδομένα-έρευνα αγοράς λέγεται,θα κουραστείτε αλλά τουλάχιστον θα γινεστε "ζάντα" σε κάθε εξόρμηση.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Σε ταβέρνα βρε Κύκλε δεν έχω και πολλές πιθανότητες! Πάντωε άμα διαλέξω θα την βγάλετε με μαρουλοσαλάτα και κρασί! :)

Δεν κατεβαίνεις Παντελή να πάμε όλοι μαζί οι blogerάδες στο "Αρχαίων Γεύσεις" στην Αθήνα ... έχει και μια αίθουσα με ανάκλιντρα για παρέες που θέλουν να το φιλοσοφήσουν λιγάκι το πράγμα :) Κύκλε μην ανησυχείς το κυρίως πιάτο είναι μόνο κρέας ... Γνωρίζω επίσης και έναν εξαιρετικό καλιτέχνη που παίζει φλάουτο (ιστορικό του φλάουτου - μοναδική περίπτωση) και είναι επίσης πολύ καλός στην συζήτηση. Καλά, καλά ξέφυγα κάπως, ίσως στο 2η "γύρο".

Αλήθεια πόσοι είναι απο Θεσ/νίκη; Εγω πάντως μένω Αθήνα, αλλά ταξιδεύω Ιωάννινα και Θεσ/νίκη.

Η ιδέα να μπει το blog μέσα στο portal είναι η λογικότερη. Να φύγουν και τα διπλά posts σχολιασμού των εκπομπών.

aspic είπε...

Τελικά μπερδεύτηκα.
Ποιός προτείνει τώρα;
Και περί ποίου θέματος κάνει προτάσεις αυτή τη φορά;
Κύκλε με στενοχώρησες με το μακρυνάρι που είπες.Με χτύπησες στο ευαίσθητο σημείο,καθότι πάντα νοιώθω άσχημα όταν γράφω πολλά.
Νοιώθεις άσχημα αλλα τα γράφεις θα μου πείτε.
Ε τι να κάνω ρε παιδιά,δέν μπορώ να το καταπολεμήσω.

Το λοιπόν,δέν κατάλαβα τι συζητάμε ακριβώς τώρα,ποιοί είμαστε από την θεσσαλονίκη και ποιοί από την αθήνα που λέει ο μιράζ.Θα συναντηθούμε να παίξουμε μπάλλα όπως παλιά μικροί,πάνω κάτω γειτονιά;
Και το κόνσεπτ για την ταβέρνα που προτείνω,είναι απλώς να αφήσει το κρασί ο παντελής να ρέει άφθονο στους καλεσμένους του,και σίγουρα θα βγεί πετυχημένη η εκπομπή.
Τόσο καιρό τα ακούσαμε απο τους λογικούς,άς μας τα πούν και οι μεθυσμένοι τώρα.
Αυτά.
Ά,και μιά ένσταση για τα πολλά θέματα που έχει το πορταλ,που αρέσει βέβαια στον σαββίδη,αλλα εμείς νοιώθουμε σάν να μπαινοβγαίνουμε απο παράθυρο σε παράθυρο,σάν αυτά που έχει στην εκπομπή.
Όταν υπάρχουν τόσα θέματα για σχολιασμό,χάνεται τελικά το αυθόρμητο της σ υζήτησης.
Γινεται κομμάτια δεξιά και αριστερά.
Για αυτό αυτή τη φορά προτείνω τα άρθρα να μήν έχουν και δυνατότητα σχολιασμού.
Και η ελευθερία έκφρασης,θα μου πείτε;
Βρε ποιός την γαμεί την ελευθερία;Η ελευθερία σας μάρανε τ΄ωρα,γιατί σε όλα τα άλλα στην ζωή σας είσαστε ελεύθεροι;
Να διαβάζουμε τα άρθρα,και να μαζευόμαστε μετά να κουτσομπολεύουμε τους αρθρογράφους και να γελάμε μαζί τους.
Το καλύτερο παιδιά!!
Μήπως πρέπει να φτειάξει και ένα φόρουμ ο παντελής για να είμαστε πιο άνετα;


























Ά,και ελάτε δίπλα γιατί έχουμε ξεσηκωμό.
Κάποιος από τους ανιχνευτές σβήνει και ξαναβάζει τα θέματα.
Και κάτι συμβαίνει γιατί προσπαθώ να ποστάρω κάτι ωραία μπινελίκια που σκέφθηκα και δέν με αφήνει το σύστημα.
Δέν πρέπει να φταίνε αυτοί,αλλά εγώ θα τους κατηγορήσω για λογοκρισία,έτσι για να χουμε θέμα.
Καλά δέν θα κάνω;

MAIRA666 είπε...

ΕΚΛΗΣΗ


ΤΟΥΡΑΝΙΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ

ΙΣΧΥΡΟΙ , ΔΥΝΑΤΟΙ, ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΙ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

ΠΑΡΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ , ΤΟΥΣ ΥΙΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΣΑΣ.

ΤΟΥΡΑΝΙΟΙ , ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΙ, ΕΡΠΗΤΕΣ

ΨΥΧΡΟΙ, ΑΔΙΚΟΙ, ΜΑΥΡΟΙ, ΥΒΡΙΣΤΕΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΜΗ «ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ»

ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η «ΩΡΑ».

ΤΟΥΡΑΝΙΟΙ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΙΡΑΝ.


ΦΥΓΕΤΕ (ΞΟΥΤ)


ΙΡΑΝ= ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ=ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΔΕΝ
ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ?






ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΝΕΩΠΛΑΤΩΝΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ.


ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΑΦΑΝΕΙΣ Η ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ…..!!!!!!!

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟ. ?

ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ. ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΠΟΥ ?

ΠΟΥ ? ΠΟΥ ? ΠΟΥ?

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΑΤΑ ΝΙΩΘΩ ΗΛΙΘΙΟΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ
ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΑΛΟΓΕΣ , ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ , ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ , ΚΟΥΤΕΣ , ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ , ΑΝΟΗΤΕΣ ΚΛΠ



ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ.
ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΗΘΗ.

ΕΓΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ.



ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ « ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ». ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ
ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΠΙΚΙΟΣ , ΣΑΒΒΙΔΗΣ Η ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ ΕΓΩ.
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΓΝΩΣΕ ΠΛΑΤΩΝΑ,ΟΜΗΡΟ , ΑΙΣΧΥΛΟ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ .

ΑΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ.
ΑΝΑΓΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΩΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥ.


ΝΕΩΠΛΑΤΩΝΙΚΕ ΚΑΛΗΝΥΚΤΑ. ( ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΑΥΓΗ)

ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.



ΥΓ ΠΡΟΣ ΑΣΠΙΚΙΟΝ ΚΑΙ ΣΑΒΒΙΔΗ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ « ΘΕΟ ΜΟΥ» ( ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ?) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ
Ο ΠΡΩΤΟΣ , ΟΥΤΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ , ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΙΤΟΣ Η ΤΕΤΑΡΤΗ.




ΛΥΠΑΜΑΙ , ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ……… ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΞΕΡΩ Η ΕΛΠΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.
ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ Η ΕΛΠΙΣ
ΠΕΘΑΝΕ . ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ? …………….

ΤΟ "ΑΝΕΠΛΙΣΤΟ"


καλοπροαιρετα με θυμο

cyclos είπε...

Καλά τί εγινε δίπλα; Ανέβηκε κάτι, αντέδρασε βίαια ο άσπικ, κατέβηκε το κάτι και μεις δεν θα δούμε τίποτα;

Διαμαρτύρομαι που τα έχασα όλα αυτά και κατόπιν τούτου, συμφωνώ με την πρόταση να μην γράφουμε τίποτα κάτω από τα άρθρα και να μαζευόμαστε να τα γράφουμε στο μπλογκ ή στο φόρουμ που θα ενσωματωθεί στο πόρταλ.

Άσπικ γιατί αισθάνεσαι άσχημα που γράφεις πολλά; Αν δεν είχες κάτι να πεις νομίζεις ότι θα σε διαβάζαμε οι υπόλοιποι; Να γράφεις περισσότερα, αν είναι δυνατόν.
Απλώς παρατήρησα ότι πολλοί από τους συνομιλητές του πόρταλ δεν είναι συνομιλητές, δεν διαβάζουν αυτά που λένε οι άλλοι, ούτε αντιδρούν με κάποιο τρόπο σε αυτά, μόνο απευθύνουν μια επιστολή στο αφεντικό με την άποψή τους επί του θέματος.
Από αυτήν την άποψη, το ποστ έπρεπε να μπει εδώ, αφού έτσι κι αλλιώς εμείς μόνο το διαβάσαμε. Αν έμπαινε εδώ ίσως προλάβαινα κι εγώ λίγο γλέντι από κείνο το τόπικ.
Τώρα θα πρέπει να περιμένω την ταβέρνα.

y=αx+β είπε...

Διακρίνω μια αποδιοργάνωση στο μπλογκ. Πριν είχαμε 3 αναρτήσεις για κάθε εκπομπή και τώρα 1 ανάρτηση που συζητάμε μέσα και για την προηγούμενη και για της επόμενη εκπομπή και δεν έχει και τον τίτλο της εκπομπής. Γιατί;;
Είναι δύσκολο να είναι όπως πριν, ή έστω 1 ανάρτηση για κάθε εκπομπή χωρίς να αναμειγνύεται με την προηγούμενη ή την επόμενη και να μπαίνει η ανάρτηση στην ώρα της; Ένα απλό copy-paste είναι από το πόρταλ εδώ.

Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτή η πλήρης ενοποίηση του πόρταλ και του μπλογκ καθώς πόρταλ χρησιμοποιεί λογισμικό wordpress ενώ το μπλογκ λογισμικό google. Δεν ξέρω όμως γιατί δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Αυτό που γίνεται σίγουρα πολύ εύκολα για αρχή είναι να μπει link του μπλογκ εκεί και του πόρταλ εδώ. Αν εξυπηρετεί σε κάτι.

y=αx+β είπε...

τι έπαθε το πόρταλ; μπήκα μόλις τώρα και δεν εμφανίζεται

Ανιχνεύσεις είπε...

Έχουμε ένα πρόβλημα με το portal το οποίο θα λύσουμε μέχρι την Πέμπτη. Προς το παρόν ας γράφουμε στο χώρο αυτό τις απόψεις μας.

anetos είπε...

Κε Παντελη δεν θελει τιποτα ζωρικο τεχνικο για να μπει στο πορταλ το μπλογκ απλα μια θεση πανω στην σελιδα με την διευθυνση του μπλογκ πισω απο την λεζαντα του ...ετσι θα ειμαστε ολοι ευχαριστιμενοι. Σχετικα με την τελευταια εκπομπη για τις ταυτοτητες δεν πεσαμε και εξω στις προβλεψεις μας μερικοι ! ... τα θεματα και οι καλεσμενοι πρεπει να εχουν την ικανοτητα να αποτρεπουν τον υπνο (!) τετοιες ωρες ...

aspic είπε...

Είναι άνετε που δέν είσαι του φιλοσοφικού αλλά του πολιτικού για αυτο σε πήρε ο ύπνος.
Άς είχε καμμιά εκπομπή για τα σκόπια πάλι ο σαββίδης,να δείς πώς θα ήταν το μάτι σου γαρίδα.
Σωστά την είδαν από αυτή την σκοπιά την συζήτηση,απλώς κάπου κόλλησαν κατά την γνώμη μου.
Είχες την αίσθηση,όπως και σε άλλες εκπομπές,πώς οι συζητητές γυρόφερναν αυτό που ήθελαν να πούν,έμεναν στον πρόλογο και ποτέ δέν μπήκαν στο κυρίως θέμα.
Ίσως να φταίει που μάλλον έχει μικρύνει η διάρκεια της εκπομπής και δέν προλαβαίνουν,ίσως φταίει και το ότι μετατέθηκε πιο αργά και νυστάζουν.
Πάντως η εκπομπή του σαββίδη δέν έχει ξεπεράσει ακόμη το βασικό της πρόβλημα που είναι πρόβλημα αφήγησης άς πούμε.
Όλα πέφτουν χύμα στο τραπέζι και δέν ακολουθουν ένα βασικό δρόμο για να διευκολυνθούμε και ε μείς οι τηλεθεατές-ακροατές,παρότι ο σαββίδης συνήθως χωρίζει σε δυό κεφάλαια την συζήτηση.
Μήπως να τα χώριζε σε τρία;
Γιατί όχι και σε τέσσερα.

Κύκλε έχασες το καλύτερο τόπικ στο πόρταλ.
Θυμάσαι παλιά,το ογδόντα,πώς μας αντιμετώπιζαν οι σύντροφοι του κουκουέ άμα λέγαμε τίποτα που δέν πήγαινε με την γραμμή τους;
Απο φασίστες ακροδεξιους,μας χαρακτήριζαν,μέχρι αναρχοαυτόνομους;
Έ,ένα τέτοιο πράγμα ήταν το τόπικ που κατέβηκε.
Όσοι δέν συμφωνούν με την ιδεολογία των συγγραφέων,σύμφωνα με αυτούς (τους συγγραφείς), θα πρέπει να ντρέπονται γιατί κινουνται εκ του πονηρού για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.
Κατάλαβες πώς την πηγαιναν τη δουλειά;
Είχαμε που λές παλιά ένα σύλλογο επιμορφωτικό εδώ που ανήκε άτυπα λίγο πολύ στο κόμμα και πηγαίναμε γυμνασιόπαιδα τότε να παίξουμε κανά πιγκ πογκ,ουσιαστικά να κολλήσουμε σε καμμιά κουλτουριάρα δηλαδή,και τους είχε φοβηθεί το μάτι μου.
Αγέλαστοι,μουντρούχηδες,χαφ χαφ χαφ,γαυγίζαν σάν μαντρόσκυλα σε όποιον πήγαινε να πεί κάτι.Και όλο κατηγορίες και συκοφαντίες και χτυπήματα κάτω απο την ζώνη ήταν.
Ά γαμηθείτε πιά,μας τα πρήξατε.
Γιατί τι νομίζεις,μετά τον εμφύλιο οι μέν δεξιοί κυριάρχησαν οικονομικοπολιτικά και ρήμαξαν τον τοπο,οι δε αριστεροί διανοητικά και ρήμαξαν τα μυαλά μας.
Ουσιαστικά ο εμφύλιος τέλειωσε,άν τελειωσε βέβαια,πενήντα χρόνια μετά.
Θα μου πείς,εντάξει ρε άσπικ,γιατί κόλλησες και εσύ σε αυτό;
Όπως σου είπαν και οι ανιχνευτές, το τόπικ το έβαλαν εν γνώση τους, για να δούμε τα φιλοσοφικά ρεύματα και όχι για να ασπαστούμε την ιδεολογία των συγγραφέων.
Εντάξει μπορεί να χουν δίκιο,αλλά τι να κάνω και εγώ,λειτουργώ αντανακλαστικά μερικές φορές.
Άσε που πές πές όμως από τους συγγραφείς,θα πάνε τα παιδιά να διαβάσουν για τα ρεύματα τα φιλοσοφικά,και θα βγουν όλοι σκληροπυρηνικοί σταλινικοί μετά.
Γιατί, το αποκλείεις αυτό;
Τόσα κείμενα και τόσα βιβλία κυκλοφορούν φιλοσοφικά,χάθηκε να διαλέξουν ένα ουδέτερο;
Καλά δέν λέω;

Ορίστε,δυό λέξεις μπήκα να πώ και πάλι με σεντόνι θα βγώ τελικά.
Και βέβαια αισθάνομαι άσχημα κύκλε που γράφω πολλά,γιατί το χω δουλέψει και ξέρω ότι όσοι γράφουμε πολλά είμαστε μεγάλες ψωνάρες (εσένα σε βλέπω μετρημένο τελευταία στα γραπτά σου).
Τι νόμιζες δέν έχω αυτογνωσία;
Βασικά αυτός που γράφει πολλά και μπίρι μπίρι επιμένει σε ένα θέμα,είναι ένας ανόητος που με το ζόρι θέλει να αποδείξει ότι είναι ευφυής.
Διότι ο ευφυής δέν έχει α νάγκη να αποδείξει την ευφυία του,αφού την έχει ούτως η άλλως.
Βέβαια,επειδή έχει κίνητρο ο ηλίθιος να αποδειξει ότι είναι έξυπνος,θα κάνει τρόπο θα κατεβάσει γή και ουρανό για να πεί τελικά και κάτι έξυπνο.
Και αυτό είναι στα υπέρ του.
Και υπάρχουν και οι ηλίθιοι που λένε ηλιθιότητες αλλά αυτο είναι για άλλη συζήτηση.
Όπως και οι έξυπνοι μπορούν να πουν ηλιθιότητες επειδή δέν θα κάτσουν να σκεφτουν τι λένε και όχι επειδή όντως είναι ηλίθιοι.Αλλά το δύσκολο είναι οι έξυπνοι να πούν τα έξυπνα.Θα πρέπει να τους τα βγάλεις με το τσιγκέλι,πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι έξυπνος και εσύ.
Για αυτό πρόσεχε,άν σου φαίνονται ενδιαφέροντα αυτά που διαβάζεις σε ένα αβασάνιστο σεντόνι, δικό μου ή αλλουνού, στο διαδίκτυο,φοβάμαι πώς θα είσαι το ίδιο ανόητος με μάς και εσύ.
Βασικά ,και μείς εδώ και γενικώς σε όλο τον κυβερνοχώρο,τουλάχιστον τον ελληνικό,μιά ανοησία την έχουμε.
Παλιά που ήμουνα στα φόρα και επικοινωνούσαμε οι φορουμάδες και στο πραγματικό,έγραφε κάτι ΄ενας και χτύπαγε τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους άλλους με καμάρι για το αριστούργημα που πόσταρε.
Και εγώ το κανα αυτό,τι νόμιζες;
Αφού καθόμουν και ξαναδιάβαζα δυό και τρείς φορές το πόστ και μονολογούσα με θαυμασμό για τον εαυτό μου.
Ευτυχώς το κατάλαβα σχετικά γρήγορα τι ψώνια είμαστε,και από τότε το γιαούρτι πήγε σύννεφο.
Δέν ξέρεις τι γιαούρτια έχω ρίξει στα φόρα.
Μου είχαν βγάλει το παρατσούκλι ο γιαουρτοβόλος.
Βέβαια το ψώνιο δέν έφ υγε τελείως για αυτό συνεχίζω να γράφω.
Ευτυχώς όμως τώρα ντρέπομαι για τα πόστ μου.
Κάτι δέν είναι και αυτό;
Τι δουλειά έχουμε ρε συ να καθόμαστε να μιλάμε επι παντός επιστητού σάν αυθεντίες;
Ποιοί είμαστε τέλος πα΄ντων,μας βλέπει και ο σαββίδης,σοβαρός άνθρωπος και γινόμαστε ρεζίλι;
Αλλά είπαμε,το ψώνιο.

ΥΓ Ξανασυμφωνώ με τον κύκλο που συμφώνησε με μένα,πώς ωραία θα είναι να διαβάζουμε τα τόπικ στο πόρταλ και να γράφουμε σε ένα συγκεκριμένο χώρο μπλόγκ ή φόρουμ.

ΥΓ2 Και βέβαια κύκλε οι άλλοι οι ονοματεπώνυμοι που γράφουν στο πόρταλ απευθύνονται στους ανιχνευτές και μόνο.
Ακόμη και τα περισσότερα μπλόγκ λίγο πολύ έτσι δέν λειτουργούν,με διάλογο μεταξύ του μαγαζάτορα και των θαμώνων του;
Μην βλέπεις μερικά μπλόγκ,όπως και αυτό που είμαστε, που φορουμίζει κάπως.
Πάντως ακόμη και τώρα πιστεύω ότι τα φόρα ήταν τα κορυφαία μαγαζιά στο διαδίκτυο.
Έμοιαζαν σάν λαικά καφενεία,ταβέρνες μιάς και θα κάνει και εκπομπή για αυτές ο σαββίδης,που μαζευόμασταν όλοι,σε σχέση με τα μπλόγκ που είναι πιο περιοριστικά και μίζερα,σάν να πηγαίνουμε επίσκεψη στο σπίτι κάποιου.

ΥΓ3 Τι έπαθε το πόρταλ τελικά και χρωστάω και μια΄απάντηση στους ανιχνευτές και στον σύστεμ;



































Μάιρα,τελικά οι επικλήσεις στους ουράνιους που έκανες,είχαν αποτέλεσμα και έφεραν βροχή.Πρόσεχε όμως τώρα με μέτρο οι επικλήσεις,μήν πλημμυρίσουμε.

ΒΓ Μιά καλή εκπομπή΄μετά την φιλοσοφία,θα ήταν για την μαγεία.
Νομίζω ότι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους,και περισσότερο ακόμη έχει η επιστήμη με την μαγεία.

MAIRA666 είπε...

ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΑΣΠΙΚΙΕ


Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟΥΣ

Τ Ο Υ Ρ Α Ν Ι Ο Υ Σ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΡΑΝΙΟΥΣ.


ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟ ΑΛΛΟ
ΤΟΤΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ.

ΜΗΝ ΛΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΗΛΗΣΕΙ ΓΙΑ
"ΧΟΥΝΤΙΝΙ". ΠΡΟΣΕΞΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΕΣΥ ( ΜΙΚΡΕ ΜΑΓΕ) ΑΛΛΑ ΕΞΑΦΑΝΗΖΕΙ
ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΝΗΣΙΑ ( ΚΥΠΡΟ ) ΟΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΣΠΙΚΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ "ΟΡΕΚΤΙΚΟ" ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

ΚΑΙ ΑΝ ΣΕ "ΕΞΑΦΑΝΗΣΕΙ" ΠΟΥ
ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ "ΛΙΟΝΤΑΡΙ"?

ΤΩΡΑ ΚΑΛΑ "ΚΡΥΒΕΣΑΙ" ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.


ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΗΤΑΡΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΝΤΙΜΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ.

ΚΑΛΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΘΥΜΟΝ.

anetos είπε...

Aspic δεν είμαι ούτε του πολιτικού ούτε του φιλοσοφικού ,ούτε του ψυχολογικού ούτε κανενός.... παρά μόνο της «μεστής» συζήτησης οποία και να είναι, απλά θέλω πηγαίνοντας στο κρεβάτι μετά από μια τέτοια εκπομπή , να μην κοιμάμαι με την πρώτη, αλλά να την σκέφτομαι λίγο ακόμα όπως
συμβαίνει μετά από ένα καλό έργο στον κινηματογράφο .... δεν χρειάζεται να είναι το θέμα «πιασιαρικο» μπορεί να είναι κοινό ,όχι όμως κοινότυπο ,μπορεί να είναι ακόμα και « βαρύ» αλλά να είναι επεξεργασμένο «εκλαϊκευμένο» για να είναι εύληπτο απο ολους .
Από την άλλη θέλει τύχη με την επιλογή των συμμετεχόντων γιατί θα πρέπει να έχουν την σπάνια ικανότητα να επικοινωνούν (όχι να μονολογούν) , να μην είναι καβαλημένοι (λες και η εκπομπή γίνεται για την πάρτι τους ) , να μην αυτοθαυμάζονται ναρκισσευόμενοι και να μην παπαγαλίζουν με εμμονές αυτά που έμαθαν στο σχολειό τους η που διάβασαν σε κάποιο βιβλίο .και το βασικότερο να μπορούν να παράγουν
σκέψη στην διάρκεια της εκπομπής , εδώ και τώρα που λενε , για να παρασέρνουν τους θεατές σε δημιουργική συμμετοχή και όχι σε παθητικό ξενύχτι....

μπας και ζητάω πολλά ?

πιστεύω ( το έχω ξαναγράψει ) ότι ο Παντελής ηθελημένα η άθελα του
κάνει ότι πρέπει για να στρώσει παιχνίδι σε μια επιτυχημένη
συζήτηση και το ότι «αφήνει» λίγο επιμελημένα «χύμα τα πράγματα» εγώ θα έλεγα ότι είναι στα προσόντα της εκπομπής , αφού ήδη με το βίντεο έχει «χαλαρά» περιχαρακώσει τα όρια που θα πρέπει αυτή να κινηθεί.(σαν να περιγράφω κανένα νέο μπουκάλι Ξυνομαυρο.. )
Μην ξεχνάς ότι και εσύ το κάνεις (με τον δικό σου τρόπο) γράφοντας τα χαριτωμένα σεντόνια σου προσποιούμενος τον πολυλογά , περνάς τις απόψεις σου
«άναρχα » αλλά με τάξη και ρυθμό ... ...

Ανιχνεύσεις είπε...

Συμφωνώ με τον aneto. Δύο είναι τα μείζονα σε μια εκπομπή: Πρώτον να έχεις το χάρισμα της επικοινωνίας με τον κόσμο και δεύτερον να έχεις το υπόβαθρο και την ικανότητα να παράγεις προχωρημένη σκέψη την ώρα της συζήτησης.
Αν στο ίδιο κλίμα κινηθεί και ο συντονιστής, η συζήτηση μπορεί να πάει καλά.
Βεβαίως, θέλει μια καλή προετοιμασία με βασικούς άξονες απο πλευράς του συντονιστή. Για να γνωρίζει που πάνω κάτω θα την κατευθύνει.
Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά σε όλους.
Εκείνο που μας κάνει καμιά φορά να αναρωτιόμαστε "μήπως φτάνουμε στο τέλος μας ως εκπομπή" ειναι το εξής:
Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που σε "πιέζει" να την οδηγήσεις βαθύτερα. Η κρίσιμη αυτή μάζα, όπως και κάθε κρίσιμη μάζα δεν είναι μεγάλη αριθμητικά. Μήπως το να προχωρήσεις είναι ένα άλμα στο κενό; Μήπως αποκόπτεσαι απο τον πολύ κόσμο; Διότι για μας οι 150.000 τηλεθεατές που έχουμε είναι αρκετοί για να μιλάμε για πολύ κόσμο.
Ποιό το νόημα να ικανοποιήσεις την κρίσιμη μάζα;
Απο την άλλη αναρωτιέσαι μήπως αξίζει τον κόπο να απευθυνθείς σ αυτήν την κρίσιμη μάζα; Μήπως αυτή η μάζα είναι η πρωτοπορία ενός τόπου που χρειάζεται μια "ζύμωση" και κάπου πρέπει να την βρεί; Μήπως τα ουσιαστικότερα, για μια κοινωνία, οφέλη απο την εμβάθυννση είναι περισσότερα απο το να προσεγγίσεις ένα θέμα μέχρι του σημείου που μπορούν να παρακολουθήσουν οι 150.000 άνθρωποι;
Πέρυσι οι 150.000 ήταν λιγότεροι. Πρόπερσι ακόμη λιγότεροι. Το γεγονός ότι τους αυξάνουμε είναι σημαντικό για μας. Δεν μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε αν αυξάνονται με το να προσεγγίζουμε πιο επιφανειακά τα θέματα. Μάλλον όχι, αφού διαπιστώνουμε και εμείς πως φέτος επι παραδείγματι ορισμένα θέματα τα πήγαμε βαθύτερα και πιο "τηλεοπτικά" απο άλλες χρονιές.
Όπως βλέπετε, και η δουλειά του συντονιστή δεν είναι εύκολη. Έχει τις αγωνίες της. Δεν λέει απλώς: Τώρα θα μιλήσει ο aspιc τώρα ο system failure, τώρα ο macedonian, τώρα ο/η maira.
Πάντως οι συζητήσεις εδω μας βοήθησαν πολύ. Παλαιότερα, για το θέμα που επιλέγαμε για εκπομπή ρωτούσαμε πέντε έξη συναδέλφους μας και κρίναμε απο αυτά που μας έλεγαν. Τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε ένα κατά πολύ ευρύτερο αριθμό ανθρώπων κάθε προέλευσης.
Ορισμένα απο αυτά που γράφονται εδω είναι πιο προχωρημένα απο τη μέση δημοσιογραφική σκέψη. Αυτό δείχνει την απαίτηση της κοινωνίας; Δεν ξέρω. Είναι όσοι γράφουν στα blogs ο μέσος όρος της κοινωνίας;

anetos είπε...

Παντελή μας γέμισες με ερωτηματικά ενώ πιστεύω ότι ξέρεις την απάντηση...

Δηλαδή τι παει να πει κρίσιμη μάζα ? κάποια ελίτ απαιτητικών "διανοητών" ?
Μα η εκπομπή σου ,μόνο τις διαφημίσεις δεν χρειάζεται τόσο πολύ, όλα τα άλλα όμως τα έχει ανάγκη και ιδιαίτερα την ικανοποίηση ότι έχει απήχηση επειδή είναι κυριολεκτικά «ψυχ - αγωγικη» και χρήσιμη σε πολλούς (εμάς) , γιατί αυτούς χρειαζόμαστε σαν κοινωνια και όχι κάποια «διανοητική» (δήθεν) πρωτοπορία » .
Αν υπάρχει κάποια τέτοια που δεν είναι εντεταγμένη σε Κανενα κόμμα η κομματάκι , μπορεί άμα θέλει να έχει αλλά στέκια να «διαβουλεύεται»
Να ψυχοπλακονεται η να άμπελοφιλοσοφεί εδώ η εκπομπή πρέπει να είναι ένα τόπος Για πολλούς που θα δείχνει ότι στην τηλεόραση εκτός από το ποδόσφαιρο, τις ειδήσεις ,τα τοκ-σόου ,Τα τηλεπαιχνίδια και τις σειρές υπάρχει και λίγο επίπεδο πολιτισμικό
Μην αισθάνεσαι ένοχες και πίεση από την ελίτ ...την ξέρουμε και από το δημοτικό με τους σπασίκλες / γλείφτες που όταν έβαζε η δασκάλα κανένα εύκολο πρόβλημα για το λύσει και κανένας που είχε μείνει πίσω .... κάνανε ότι δυσφορούνε ......
Εξάλλου οποίος θέλει κάτι «παραπάνω» μπορεί να συνεχίσει και στο μπλογκ

cyclos είπε...

Άρα, οι εκπομπές σε βάθος και τα σεντόνια σε μήκος δεν θεωρούνται ένοχα. Aπαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών. Το λέει και ο άνετος.
Όσοι τα παρακολουθούν / διαβάζουν επιθυμούν με τον τρόπο τους να διασκεδάσουν.
Θα μπορούσα να απαντήσω στον άσπικ (ας το δει όμως και ο σαββιδης) ότι συμφωνώ: Οι (λιγοστοί) πραγματικά έξυπνοι δεν χρειάζονται ούτε μεγάλο μήκος ούτε μεγάλο βάθος. Δείχνει να τους είναι αδιάφορο.
Από την άλλη, οι «ηλίθιοι με κίνητρο να αποδείξουν ότι είναι έξυπνοι», ίσως να συγκροτούν την κρίσιμη μάζα, και όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα.
Τι να κάνει λοιπόν ο σαββίδης; Ίσως θα ήταν χρήσιμο να πάρει υπόψη ότι οι μέσοι εγκέφαλοι, όπως ξέρω από ιδία εμπειρία, λειτουργούν με κατηγοριοποιήσεις. Είναι πιο εύκολο να κρίνει κανείς τα πράγματα με βάση τις ομοιότητες παρά με τις διαφορές.
Όπως τη δεκαετία του 80 όσοι ανήκαμε στην συμπαθή τάξη των κάθε λογής συντρόφων, είμαστε ο χαφιές κάποιου άλλου, έτσι και σήμερα τόσο τα σεντόνια όσο και οι εκπομπές για να καταταγούν σε κάποια από τις σύγχρονες κατηγορίες, εξετάζονται με γνώμονα την ομοιότητά τους με κάποια προηγούμενη εμπειρία λόγου (αφού του δώσαμε τόση σημασία τελευταία).
Τα διασκεδαστικά σεντόνια (και οι διασκεδαστικές εκπομπές βεβαίως) είναι απρόβλεπτα. Κατεβάζουν από χίλια ποτάμια νερό, γιατί επιχειρήματα μπορεί να βρει κανείς για ο,τιδήποτε υπάρχει. Κι αν όπως λέει ο άσπικ φαίνονται ανόητοι όσοι το διασκεδάζουν είτε δημιουργώντας είτε βλέποντάς τα τί είχαμε, τι χάσαμε…. Πάντα όποιος έρχεται στο κέφι φαίνεται κάπως γραφικός στους νηφάλιους..
Δεν παραβλέπω βεβαίως ο συντονιστής εκπομπών έχει δυσκολότερο έργο από τον συγγραφέα σεντονιών να επιτελέσει. Τον συμπονώ και περιμένω να δω στην εκπομπή τι ψάρια θα πιάσει.

Ανιχνεύσεις είπε...

Cycle, μια απο τις εμπειρίες που είχα και με προβλημάτισαν θετικά σε σχέση με τη θεωρία του χάους, ήταν οι εκπομπές. Εκπομπές άριστα προετοιμασμένες εξελίχθηκαν πολύ άσχημα και εκπομπές ελάχιστα ή καθόλου προετοιμασμένες πήγαν πάρα πολύ καλά. Τι συνέβη;Πολλά πράγματα. Επειδή η εξέλιξή τους είχε πολλά τυχαία περιστατικά, αβεβαιότητες, χημείες μεταξύ των προσκεκλημμένων κλπ κλπ.το απέδωσα στη θεωρία του χάους.
Δεν αλλάζω θέμα. Και αυτά φιλοσοφία είναι.
Τα γράφω με αφορμή εκείνο "το αφήνει χαλαρά...". Ναι έτσι είναι. πρέπει να μπείς στην ουσία του θέματος. Να πιάσεις το ενδιαφέρον που θα έχει για σήμερα. Που βρισκόμαστε σήμερα απο φιλοσοφικής απόψεως: Στην αποδόμηση. Μήπως παρατράβηξε η αποδόμηση και σε λίγο δεν θα έχουμε που να βάλουμε τις κεφαλές μας; Μήπως κάτι άλλο χρειαζόμαστε και πιό είναι αυτό; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε την επαναδόμηση; Και τι μπορεί να περιέχει μια επαναδομητική θεωρία;
Και σε ποιό πρακτικό επίπεδο. Ο κόσμος αντιμετωπίζει με φόβο την επερχόμενη ή τη διανυόμενη κρίση. Ποιά στάση πρέπει να τηρήσουμε απέναντι στο φαινόμενο ως κοινωνία: Αυτό δεν είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα; Και για να γίνουμε πιο επίκαιροι: Μέχρι τώρα μέσα σε μια πλαστή ευμάρεια, τα κάθε μορφής σκάνδαλα προκαλούσαν μεν αντιδράσεις, αφομοιώνονταν, όμως, απο την κοινωνία. Η συνέχισή τους,τώρα, μήπως έχει περισσότερο απσαθρωτικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό;
Όταν κάποιοι πεινούν, καποιοι άλλοι να εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους για να πλουτίσουν, μήπως δημιουργήσει παρενέργειες που δεν θα αντιμετωπίζονται, πλέον;
Δεν είναι φιλοσοφικά ερωτήματα αυτά;

cyclos είπε...

Όλα τα ερωτήματα καλά, εκτός από ένα: "ποιά στάση θα πρέπει να κρατήσουμε ως κοινωνία ως προς την κρίση;" Οι κοινωνίες δεν μπορούν να υιοθετήσουν στάσεις ως προς τις κρίσεις, με την έννοια ότι δεν μπορούν να παράγουν γεγονότα, ως τέτοιες. Χωρίς να ξέρω καλά από φυσικομαθηματικά το αποδίδω στην αδράνεια.
Εδώ θα είναι χρήσιμη η κρίσιμη μάζα "των ηλιθίων που θα ήθελαν να φαίνονται έξυπνοι" (πολύ μου άρεσε αυτό. θα ήθελα να ενταχθώ, αλλά μου λείπει η φιλοδοξία) και προσβλέπω με ελπίδα στην κινητικότητα που συνήθως επιδεικνύουν, λόγω τιμής.

aspic είπε...

Ρε συ ανιχνευτές,γιατί δέν μπορώ να ποστάρω και εγώ στο πόρταλ σάν όλα τα παιδιά;
Τι θα τα κάνω τωρα τόσα που έχω μαζέψει να απαντήσω εκεί;
Να τα κρατήσω μέσα μου να σκάσω;
Για φροντίστε το.Για πατήστε κανά κουμπί να δούμε μήπως διορθωθεί το πρόβλημα και μπορώ να ποστάρω και εγώ.
Με προσοχή τα κουμπιά όμως μήν το χαλάσετε τελείως το πόρταλ και δέν μπορεί να σας το φτειάξει κανείς μετά.

Και ποιός σας κάνει επίθεση παντελή;
Να πιστέψουμε τώρα ότι είναι οι υποχθόνιοι τουράνιοι που έκανε επικλήσεις ο ελ μάιρας να ρθουν να μας καταστρέψουν;
Ρε κωλόπαιδο μάιρα,μάζεψέ τους γρήγορα τους δικούς σου γιατί θα κάνουν καμμιά ζημιά στο μαγαζί του σαββίδη και θα τα πληρώσεις εσύ μετά.
Άντε μήν κάνω καμμιά επίκληση και εγώ τώρα σε κάτι δικούς μου εξωγήινους που έχω και σου καψαλίσουν το κώλο με τα λέιζερ.
Άει στο διάολο από κεί πιά.
Είπαμε να μαστε έντιμοι.Να παίζουμε με τους όρους της υφιστάμενης πραγματικότητας.Μήν ζητάμε βοήθεια και από τις άλλες διαστάσεις γιατί μπερδευόμαστε.
Άν και δέν αποκλείω παντελή,να σου κάνουν επίθεση από το κουκουέ που τους έβγαλες το τόπικ.
Είναι να μήν μπλέξεις με αυτούς.Δέν ξέρεις με πόσους τρόπους μπορούν να σε εκδικηθούν μετά.

Τέλος πάντων,για τα φιλοσοφικά ερωτήματα που λές σαββίδη σε σχέση με την κοινωνία,βρίσκω έξοχα αυτά που έγραψε ο δημήτρης στο πόρταλ.
Αυτά σας έλεγα και εγώ,αλλα που να με ακούσουν οι χρήστες εδώ μέσα,που είναι εγκλωβισμένοι στα διάφορα ιδεολογικά τους περιβλήματα.
Αυτοθέσμιση όπως λέει ο δημήτρης,δηλαδή συνεχή επαναπροσδιορισμό της θέσης του ατόμου στον κόσμο,που προυποθέτει την λειτουργία μιάς άμεσης δημοκρατίας.Ρήξη με την παράδοση,και ανάληψη των ευθυνών του κόσμου από το άτομο,είναι αυτά που οδηγούν στην πραγματική ελευθερία,σάν το κορυφαίο ενέργημα του ανθρώπου.Και όλα αυτά συστεμ (επειδή δέν μπορώ να σου απαντήσω από το πόρταλ),σημαίνουν ότι η φιλοσοφία αποστασιοποιείται απο το σχήμα της για να μπορεί να ελέγξει έτσι αποτελεσματικά τις επιστήμες,τους θεσμούς,τους φορείς και εν γένει την κοινωνία,το υποκείμενο δηλαδή σε σχέση με τον κόσμο,και εντέλει τον λογο.
Και νομίζω σαββίδη ότι αυτό είναι που λείπει σήμερα από τις κοινωνίες,με συνέπεια αυτές να αποδομούνται.Μιά πραγματική φιλοσοφική στάση του απλού κοινού ανθρώπου όπως παλιότερα,και όχι όλα αυτά τα μορφώματα και τα παραμορφώματα που του έχουν γαμήσει το μυαλό και τον έχουν κάνει αφασικό.
Για αυτό άν έχει η συζήτηση σήμερα τίποτα ιδεοληπτικές παρωπίδες και κολλήματα περι φιλοσοφίας,σάν και το μαρξιστικό τόπικ που διαβάσαμε,σάν και κάτι άλλα θρησκευτικά,αρχαιολατρικά,ηθικά και λοιπά που διαβάζουμε από διάφορους,θα είμαι ακόμη πιο βίαιος στην αντίδρασή μου αύριο από ότι ήμουν με το παπαρηγοτόπικ.
Να χεις το νού σου λοιπόν που θα κατευθύνεις την συζήτηση.
Καλά δέν κάνω κύκλε και τους απειλώ;
Είμαστε η κρίσιμη μάζα των τηλεθεατών και έχουμε απαιτήσεις.

Και για τα άλλα που συζητάτε,και βέβαια καταλαβαίνω τον δύσκολο και κρίσιμο ρόλο του δημοσιογράφου συντονιστή μιάς εκπομπής.
Οι λύσεις στα προβλήματα επιτυγχάνονται ή δέν επιτυγχάνονται,όχι εξαιτίας μόνο των πολιτικών και των όποιων αρμοδίων,αλλα και εξαιτίας και των δημοσιογράφων-συντονιστών που θέτουν ή δέν θέτουν τα σωστά θέματα,και κάνουν ή δέν κάνουν τις σωστές ερωτήσεις.
Και τελικά για το όποιο καλό ή κακό αποτέλεσμα η κριτική είναι το ίδιο υπεύθυνη με το έργο.
Και άν το προεκτείνουμε,το ίδιο υπεύθυνοι είναι και οι θεατές.
Για αυτό και για τα ζητηματα της αποδόμησης των κοινωνιών,ευθύνονται πρωτίστως οι κοινωνίες που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως προείπαμε.
Και καθώς οι κοινωνίες είναι πολυσύνθετες,με διάφορα προφίλ,πρέπει να αποφορτίζονται στο σύνολό τους,εκφράζοντας όλες τις πτυχές τους,πλειοψηφικές και μειοψηφικές.
Για αυτό και η τηλεόραση,πόσο μάλλον άν είναι και κρατική,πρέπει να ακολουθεί τα πλήθη βέβαια,πρέπει όμως να ικανοποιεί κατά ένα ποσοστό και τα περιθώρεια μιάς κοινωνίας,τις άκρες της,είτε είναι κρισιμη μάζα είτε δέν είναι.
Και για αυτό γνώμη μου είναι παντελή,πώς πρέπει να συνεχίσεις εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα θέματα,έστω και άν καταλήγεις σε μεγαλύτερη εξειδίκευση και ιδιαιτερότητα.
Κάποιος πρέπει να έχει και μιά τέτοια εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση και πόσο μάλλον στην κρατική επαναλαμβάνω.
Οι γάλλοι δηλαδή είναι καλυτεροι που έχουν τέτοιες εκπομπές;
Εμείς ζώα είμαστε;

ΥΓ Και ρε σαββίδη τι φοβάσαι δηλαδή άν ακολουθήσεις την κρισιμη μάζα;
Μήπως πέσει η τηλεθέαση και σε απολυσουν από την ετ τρία;
Αμα είναι να πέσει η τηλεθέαση θα πέσει χωρίς να καταλάβεις κάν πώς θα συμβεί αυτό.
Όπως είπες,εκπομπές που είχες προετοιμάσει καλά βγήκαν μάπα,και άλλες πιο φρουντουλιάρικες βγήκαν αστέρια.
Και τέλος πάντων,άμα δέν πάει καλά η εκπομπή θα σου συμπαρασταθούμε και εμείς εδώ.
Θα σε στηρίξουμε να φτειάξεις μιά διαδικτυακή εκπομπή,μήν ΄σου πώ δηλαδή και δική σου τηλεόραση στο διαδίκτυο.
Προχώρα λοιπόν,και άμα είναι θα πέσουμε όλοι μαζί στο γκρεμό.
Άντε παιδιά,σπρώχτε τον και εσείς να προχωρήσει.
Οι καιροί αλλάζουν,μήν καθόμαστε αδρανείς και περιμένουμε απλώς τα γεγονότα να μας βρούν.
Να τα βρούμε εμείς.

ΥΓ2 Που λές κύκλε,για να κάνω έναν ελιγμό ακόμη περί έξυπνων και ηλιθίων με βάση αυτά που λές,δέν ξέρω ακόμη άν ο ηλίθιος και ο έξυπνος είναι αυτός που όντως είναι ηλίθιος ή έξυπνος ή αυτός που το παίζει ηλίθιος ή έξυπνος.
Δέν έχω καταλήξει και το επεξεργάζομαι ακόμη.
Σάν ηλιθιος ή σαν έξυπνος το επεξεργάζεσαι,θα με ρωτήσεις.
Πράγματι,η παραπάνω ερώτησή σου ήταν πολυ εύστοχη και μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Τέλος πάντων το αφήνω για περαιτέρω επεξεργασία και αυτό μόνο που θελω να πώ είναι πώς δέν είναι σίγουρο ότι οι τηλεθεατές χωρίζονται σε διάφορες ποιοτικές κατηγορίες.
Μου φαίνεται πώς δέν είναι καθόλου απιθανο άνθρωποι που βλέπουν τις μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές,να βλέπουν και τον σαββίδη.
Εγώ τουλάχιστον το κανω.
Απλώς σε κάθε εκπομπή αλλάζω πουκάμισο που λεει ο λόγος και γίνομαι διαφορετικός.
Με αυτό θέλω να πώ,πώς και στο μπλόγκ του σαββίδη και σε όλο το διαδίκτυο οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε που κυκλοφορούμε έξω,απλως αλλαζουμε πρόσωπο,αναλόγως τον χώρο που βρισκόμαστε.
Έτσι που τελικά να πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως ο χώρος είναι που διαμορφώνει και το άτομο;
Όμως αυτή είναι άλλη συζήτηση και σταματάω εδώ.








































Ά, και ανιχνευτές,επειδη δέν μπορώ να σας απαντήσω στο πόρταλ,μιάς και είπατε ότι θα το ξαναβάλετε το τόπικ άν είναι να συμβάλετε έτσι στην καλύτερη ψυχική διάθεση των συνομιλητών σας,ξαναβάλτε το λοιπόν γιατί τουλάχιστον την δική μου ψυχική διάθεση θα την φτειάξετε.
Όσο σκέφτομαι δηλαδή,πω΄ς θα το διαβάσουν και ο κυκλος και ο σύστεμ και άλλοι που δέν το διάβασαν,και θα τους βγούν τα μάτια από αυτές τις ψείρες που είναι γραμμενο και θα βλαστημάνε την ώρα και την στιγμή που μπήκαν να το διαβάσουν,πάει η ψυχική μου διάθεση στα ουράνια.
Τέλος πάντων ξαναβάλτε το.
Το απαιτούμε σάν κρίσιμη μάζα των χρηστών εδω μέσα.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Παντελή ο ρόλος σου, δηλαδή του παρουσιαστή - θεματογράφου σίγουρα είναι πολύ δύσκολή. Εσυ είσαι ο κατεξοχήν φιλόσοφος, τολμώ να πω περισσότερο από τους καλεσμένους σου, αφού ΕΣΥ βάζεις τις ερωτήσεις ... οι άλλοι απαντάνε ;)

Γι αυτό πρέπει να τους καθοδηγείς με νέες ερωτήσεις. Και ξέρεις ότι είναι δυσκολότερο να κάνει κανείς τις σωστές ερωτήσεις, παρά να απαντάει ...

Η εκομπή σου ξεχωρίζει γιατί την έχεις μέσα σου την αναζήτηση ... την έχεις μέσα σου την φιλοσοφία.

Επομένως να το πας όσο βαθιά σου βγαίνει, όσο βαθιά το γουστάρεις, όσο βαθιά πρέπει. Ένα μόνο χρειάζεται, νομίζω, καθαρότητα, απλότητα και σαφήνεια. Και αυτές φαίνεται πως τις έχεις ...

Γι αυτό βάθυνέ το, ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ το ...μένο!

ATHENA είπε...

EN PROLABAINV NA ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΣΠΙΚ ΚΕΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ (ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΙ ΟΠΟΙΑΝΟΥ ΔΝΕ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΚΡΟΛΛ ΝΤΑΟΥΝ ΔΕΞΙΑ)
ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ

ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ως ΕΧΕΙ, ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΡΑΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΦΟΡΟΥΜΑΚΗΔΟΠΟΡΤΑΛΑΚΗΔΕΣ ΟΠΩς ΕΠΙΗΣς ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΣΑΤΑΤΖΗΔΕΣ



ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ . ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΛΠ.

ΑΝ ΤΕΣΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΝΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΣ ΜΠΕΙ ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΣΤ ΜΕ ΛΙΝΚ ΣΤΟ ΠΟΡΤΑΛ

H ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΧΟΜΕΝΟ ΚΙΤΣ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΠΡΗ!

ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥ! ΟΠΟΙΑΝΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.
ΓΟΥΕΛΚΑΜ ΤΟΥ ΔΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΛΕΜΕ!
ΓΡΑΦΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΧΕΙ ΣΚΡΟΛ ΝΤΑΟΥΝ ΔΕΞΙΑ ΔΙΟΤΙ ;-)

Συνεργάτες