18/9/08

O χώρος του Aspic

Περιμένουμε τα σχόλιά σας για τη χθεσινή εκπομπή που ασχολήθηκε με την πολιτική ηθική.

20 σχόλια:

macedonian είπε...

Μελαγχολική η εκπομπή...δεν πήγε σε τόσο μεγάλο βάθος όσο ίσως θα περίμενα.Λαλίστατοι οι ομιλητές αλλά η πληθώρα του αριθμού τους και οι διαφορετικές οπτικές γωνίες τους στο θέμα,σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο, μου άφησαν την παραπάνω εντύπωση.Μου έμεινε η ιδέα της αποδόμησης του ήθους που επιχειρείται,και η οποία με βρίσκει σύμφωνο,αλλά και η αδυναμία διατύπωσης μη γενικόλογων προτάσεων για την έξοδο από την κρίση που περιγράφηκε από όλους.
Δυστυχώς οι συμμετέχοντες (με την εξαίρεση φυσικά Ζουράρι-Γρίβα) ήταν υπερβολικά πολιτικώς ορθοί (μόδα που σιχαίνομαι)απέναντι σε ένα θέμα που έπρεπε να "σοδομίσει" τους πάντες και να εγείρει μια συζήτηση με συγκινησιακή φόρτιση.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Ρε aspic γράψε την κρίση σου! Εμένα μου ήρθαν αναπάντεχα κάποιοι επισκέπτες και δεν μπόρεσα να δω την εκπομπή.

aspic είπε...

Είχες επισκέψεις τα μεσάνυχτα ρε ερμάριον;
Χαρτοπαιχτική λέσχη έχεις στο σπίτι σου βρέιιιι;

Το λοιπόν ερμάριον,κατ αρχήν και εν μέρει θα συμφωνήσω με τον μακεδονικό.
Ο μανωλεδάκης και ο παπαγγελής (από τους οποίους περιμέναμε πολλα σάν πολιτειολόγος ο ένας,φιλόσοφος ο άλλος),υστέρησαν,και άν και μας είπαν αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα,τελικά δέν μας είπαν αυτό που είχαν και μπορούσαν να μας πούν.
Δέν πιάσανε απόδοση δηλαδή,αλλά ίσως να μήν φταίνε οι άνθρωποι και απλώς να ήταν κουρασμένοι λόγω του προχωρημένου της ώρας που γίνεται η συζήτηση (ένας λόγος ακόμη παντελή να την κάνεις νωρίτερα την εκπομπή).
Ο μανωλεδάκης δηλαδή μπερδεύτηκε κάπως στα όντως ωραία παραδείγματα που έδωσε,δέν επιχειρηματολόγησε σωστά και δέν του βγήκε τελικά η δουλειά όπως ήθελε,ενώ ο παπαγγελής τουλάχιστον εμένα με απογοήτευσε,με τον επιπόλαιο και βιαστικό τρόπο που επιχειρηματολόγησε στο γιατί ο σωκράτης αποδέχθηκε τους νόμους της αθηνας ή στο γιατί συμβαίνει σήμερα η αποδόμηση των περασμένων μεγάλων αφηγήσεων (και περί αυτής της αποδόμησης να σου πώ ερμάριον,ότι αυτή είναι που σε κάνει και σένα να λές αυτά τα εκπληκτικά πράγματα για τον υπουργό στο άλλο τόπικ,αλλά θα στα πώ εκεί αργότερα).Νομίζω ότι και οι δύο κάτι άλλο και κάπως αλλοιώς θέλαν να τα πούν και τελικά κάτι άλλο και κάπως αλλοιώς τα είπαν.
Εκτός άν.....


Για τον ζουράρις τώρα,αυτός ήταν ο γνωστός όπως τον ξέρουμε ζουράρις,με την ικανότητά του να φεύγει από την κουβέντα να ταξιδεύει στον κόσμο του μέσα από ετυμολογίες παρετυμολογίες ερμηνείες και παρερμηνείες,να μπαίνει από τα αρχαιοελληνικά και να βγαίνει από τα βυζαντινά να πηδάει στα νεωτερικά και να προσγειώνεται στα χριστιανικα,αλλά ξαφνικά ώς εκ θαύματος και εκεί που δέν το περιμένει κανείς να ξαναμπαίνει στο θέμα από την πίσω πόρτα και να μας ξαφνιάζει όλους.
Ζουράρις δηλαδή.


Ο μανιτάκης πολύ καλός,άν και νομίζω κάπου τον αδίκησε η σύνδεση μέσω ιντερνετ.Αρκετά δυναμικός στο λόγο του,κατέδειξε και τα μμε σάν βασικό παράγοντα της αποδόμησης και των κρίσιμων καιρών που ζούμε,και άν είχε και άλλο χρόνο πιστεύω θα έλεγε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.


Και τέλος αφήνω τον γρίβα στο τέλος διότι κατά την γνώμη μου ήταν ο κορυφαίος,επειδή κατ αρχήν για να το παινευτώ είπε σχεδόν αυτά που είχα γράψει και εγώ περί έμμεσης και άμεσης δημοκρατίας και διαμεσολαβητών αντιπροσώπων που της πίνουν το αίμα (ο μάιρας ο φωταψίας θα έχει σκυλιάσει από το κακό του),αλλά και διότι έπιασε σωστά την τονικότητα του θέματος και δέν φάλτσαρε.
Ο σαββίδης βέβαια που ορισμένες φορές δέν του αρέσουν πολύ τα λεγόμενα του κλεάνθη,τον διέκοπτε πάλι για να μήν ολοκληρώσει,αλλά αυτό τελικά δέν επηρέασε και δέν α φαίρεσε τίποτα από το τελικό αποτέλεσμα.
Το μόνο αρνητικό,ότι καθώς η ιντερνετοσύνδεση δέν είναι αρκετα ευκρινής και σταθερή,δέν μπορούσαμε να διακρίνουμε με ευκολία τα γυαλιά που ανεβοκατέβαζε,και τις σημειώσεις του που δίπλωνε και ξεδίπλωνε.Οπωσδήποτε είναι ένα μειονέκτημα της νέας τεχνολογίας αυτό.

Για να μήν στα πολυλογώ ερμάριον,αφού η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την αρχαία αθήνα σε σχέση με την νεωτερικότητα του σήμερα προσπαθώντας να ανιχνεύσει και να διευκρινήσει εντέλει τι είναι νόμοι τι είναι ηθική,τι είναι γραπτοί τι είναι άγραφοι νόμοι και λοιπά,κατέληξε τελικά ότι οι σύγχρονες κοινωνίες λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και ομογενοποίησης (αλλά και λόγω της απόλυτης επικράτησης του επιστημονικου ορθολογισμού σε είδος θρησκείας θα λεγα εγώ ) αποδομούν την παλιά ηθική που ήταν συνδεδεμένη και με την θρησκευτικότητα, υιοθετούν νέες πιο πρακτικές,αποτελεσματικές αλλά και εφήμερες ρυθμιστικές σχέσεις επί των κοινωνιών,και τελικά φέρνουν τον κόσμο σε ένα οριακό σημείο που κάτι πρέπει να αλλάξει σίγουρα άν δέν θέλουμε να κάνουμε αύριο τις μαιμούδες πάνω στα δέντρα.
Και όλα αυτά διευκολύνονται και προάγονται από τα μμε.
Ουσιαστικά ζούμε την αποτυχία του διαφωτισμού δηλαδή,που δέν το είπαν,κακώς δέν το είπαν,διότι τότε θα έπαιρνε μπάλλα η δουλειά και την επιστημονική τους ηθική και εγκυρότητα σάν πρόσωπα και θα έπρεπε να ψαχτούν και αυτοί τότε μαζί με εμάς.
Πάντως εν γένει η συζήτηση ήταν καλή,μάθαμε πολλά πράγματα που δέν τα ξέραμε,μας έβαλε σε ένα σ ωστό και υγιή προβληματισμό,δυστυχώς όμως δέν πήγε λίγο πιο πέρα.
Ίσως την επόμενη φορά.



Και όσον αφορά αυτή την ίδια την εκπομπή ήταν πολύ καλή,καλύτερη και από την καλή προηγούμενη,με δυό λόγια ήταν από τις καλύτερες του σαββίδη και άν συνεχίσει έτσι θα πιάσει το άριστα.
Πραγματικά φέτος "οι ανιχνεύσεις" είναι μιά έκπληξη,καθώς παντρεύουν αρμονικά το χθές με το σήμερα,το παραδοσιακό με το σύγχρονο.
Η εκπομπή δηλαδή δέν χάνει σε τίποτα από ζεστασιά,παρότι χρησιμοποιεί όλα αυτά τα καινούργια τεχνολογικά μέσα.
Μπράβο παντελή,μπράβο λοιποί τηλεάνθρωποι της ετ τρία.
Νομίζω πώς άν συνεχίσει έτσι,σίγουρα η εκπομπή του σαββίδη θα είναι η πρώτη και με διαφορά δημοσιογραφική εκπομπή συζήτησης της ελληνικής τηλεόρασης,ιδιωτικής και κρατικής.
Και μήν μου πείτε τώρα ότι γλύφω τον σαββίδη,γιατί πέρσι που δέν μου άρεσε όλη αυτή η ιστορία με τα παράθυρα,το τσουρούτικο σκηνικό και λοιπά,του τα χωνα δέν του τα χωνα;
Αλλά πρέπει να μαστε δίκαιοι και φέτος να του πούμε και τα καλά.

Και ο παντελής ήταν άψογος και στον συντονισμό της συζήτησης,οι ερωτήσεις ευρηματικές και επί της ουσίας,και άν αφήσουμε το ότι δέν άφηνε τον γρίβα να ολοκληρώσει που είναι η αδυναμία μου,παίρνει δέκα με τόνο ριομάρε.
Ακόμη,ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση σου δίνει την αίσθηση μιας καλής παρέας που συζητάει χαλαρά σε κάποια πάμπ,ένα καφενείο,ένα ουζερί ρε αδελφέ,χωρίς να βιάζει και να εκβιάζει τον θεατή.
Τέλος και το θέμα που επέλεξε αυτή την φορά ο παντελής ήταν πολύ καλό,και του συστήνουμε να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο να παίρνει σάν αφορμή για συζήτηση θέματα από την επικαιρότητα,ξεφεύγοντας από τα στενά του πλαίσια και διευρύνοντας με τέτοιο τρόπο που πραγματικά να αποτελεί μιά άλλη πρόταση,μιά άλλη οπτική,μιά ελπίδα ρε αδελφέ στην αποβλάκωση,στην κοινοτοπία και στην αυτοκτονική τηλεόραση που ζούμε.
Μπράβο σαββίδη,μπράβο λοιποί συντελεστές (ποιός τον ακούει τον μάιρα τώρα που θα μου πεί ότι τα παίρνω τελικά για να τα λέω αυτά).

Το μόνο αδύνατο σημείο και χωρίς να θέλω να είμαι προσβλητικός ή να στενοχωρήσω την κάλυ,είναι ο τρόπος που η τελευταία συμμετέχει στην εκπομπή,καθώς λόγω μή επαρκούς δραστηρηριότητας του πόρταλ,μοιάζει σάν να μήν έχει έργο,να μήν έχει λόγο ύπαρξης στην συζήτηση.Νομίζω ότι ο παντελής θα πρέπει να της δώσει κάποιες πρωτοβουλίες,να σχολιάζει περισσότερο τα βίντεό της,ίσως να κάνει και κάποιες ερωτήσεις στους καλεσμένους,γιατί όχι;
Και ίσως να έπρεπε να της παράσχουν περισσότερα μέσα, και εκτός από το λάπτοπ να την έχουν εξοπλίσει και με μιά αλατοπιπεριέρα η ακόμη καλύτερα με ένα μύλο να κόβει πιπέρι φρέσκο και καυτερό,να μπορεί να το παίρνει ανα πάσα στιγμή ο σαββίδης να το ρίχνει στην γλώσσα των καλεσμένων του,όταν λένε κακιές φράσεις σάν και του ζουράρις.
Δέν την είδες εσύ ερμάριον την εκπομπή,αλλά εκεί που μας νανούριζε γαλήνια ο ζουράρις με την ωραία του αρχαιοπρεπή γλώσσα εμπλουτισμένη με γαλλικά,πετάει ο πούστης ένα "σας γαμώ τα ράμματα" που ούτε στο έξτρα δέν το ακούς.
Ακόμη και το λάπτοπ και οι οθόνες κοκκίνησαν απο ντροπή.























Αυτά.

Sturm und Drang είπε...

Όσον αφορά την τελευταια ενότητα η οποία πραγματευόταν την δυνατότητα ενος "δίκαιου" πολέμου (και η οποία ήταν η μόνη που πρόλαβα να παρακολουθήσω ολοκληρωμένη)θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου και συνάμα την ανησυχία μου για το πνεύμα που κυριαρχεί στην ελληνικη διανόηση. Για να προϊδεάσω όποιον με διαβάσει θα αναφέρω το όνομα του Παναγιώτη Κονδύλη. Δεν θα επεκταθω στις ιδέες του αλλα θα παρουσιάσω τους λόγους που παραθέτω το όνομά του. Είναι ουσιαστικά δυο: είναι Ελληνας και εντάσσεται στην σχολή σκέψης που χαρακτηρίζεται ως πολιτικός ρεαλισμός. Το πρώτο στοιχειο, αυτό της καταγωγής του το παραθέτω μονο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα σε αυτην την πληκτική πνευματική ζωη της σύγχρονης ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης υπήρξε ένας ανθρωπος με τουλάχιστον ένα παραπάνω αισθητήριο της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας. Όσον αφορα το δεύτερο θέμα διαπίστωσα λοιπόν έκπληκτος ότι στην εκπομπή σας πέρα από έναν υπαινιγμό του κ. Ζουράρι(για την αρχ. ελλ. Έριδα)δεν υπήρξε αναφορά στο απλούστατο γεγονός ότι ένα ερώτημα για την δικαίωση ή όχι ενός πολέμου σε ηθικό επίπεδο μπορεί υπο ένα πρίσμα απλούστατα να παρακαμφθεί. Αλλά φυσικά: ζούμε κάτω από την απειλή του στίγματος του ολοκληρωτισμού (βλ. Ζιζεκ "Ποιος μιλησε για ολοκληρωτισμό;"), του μιλιταρισμού, του αντι- φιλελευθερισμού. Κάτω από τη νέα "κατηγορική προσταγή" του ολοκαυτώματος ο σύγχρονος άνθρωπος υπεκφεύγει μπροστά στην αναπότρεπτη φύση της πολιτικής πραγματικότητας. Η απολιτικοποίηση και η επιβολή της ηθικότητας χέρι χέρι με την κυριαρχία της οικονομιστικής ερμηνείας των καθαρα πολιτικών φαινομένων κρύβουν από το Πνεύμα τόσο την πραγματική υφή του κόσμου όσο και τις ρεαλιστικές του δυνατότητες. Πραγματικά πιστεύω ότι η ανικανότητα του Έλληνα στην άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής οφείλεται στην αναπηρία της σύγχρονης διανόησης του που αυτοτυφλώνεται από κάθε είδους ιδεολογήματα του τύπου "μόνον ο αμυντικός πόλεμος είναι δίκαιος ποτέ ένας επιθετικός" (πράγματι αναρωτηθηκαν ποτέ αυτοί που με τόση αυτονόητη σιγουριά εκφράζουν δημόσια αυτήν την τουλάχιστον αφελή άποψη αν η θέση τους βάλλεται από μια άλλη διάκριση: αυτήν μεταξύ πολιτικά αμυνόμενου/επιτιθέμενου και στατιωτικά αμ./επ.;;;). Για να θυμηθούμε και λίγο τον Χέγκελ, για να φτάσει το πνεύμα στο σκοπό του και να υπερβει τον κόσμο και τον εαυτό του πρέπει να το κάνει αυτό βασιζόμενος στην δουλειά και τον αγώνα και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: επαφή με την πραγματικότητα, την απτή πραγματικότητα, ρεαλισμός! Τα όνειρα και τα σχέδια δεν αποτυγχάνουν επειδή είναι καθ' εαυτά πολύ υψηλά αλλά επειδη δεν μπορεσαν να συντονιστούν με την πραγματικότητα, με τα ρεαλιστικά δεδομένα. Συμπέρασμα: πόλεμοι υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν και οποιος αρνείται να το παραδεχτει απλά θα δεχτεί παθητικά τα χτυπήματα..
Για να μην παρεξηγηθώ (κάτι που είναι πολύ πιθανόν στην σημερινή εποχή πόσο μάλλον στην καχύποπτη μεταπολιτευτική Ελλάδα)γράφω χωρίς την παραμικρή κομματική απόχρωση ουτε καν με τον ξεπερασμένο και καθ' ολα παραπλάνητικό διαχωρισμό αριστεράς - δεξιάς. Αυτά ειναι γελοιότητες για πολιτικά και πρωτίστως φιλοσοφικά ανώριμους.
Κατα τα άλλα σας συγχαίρω κύριε Σαββίδη για την εκπομπή σας και το έργο που επιτελείτε προς λαική επιμόρφωση. Είναι μάλλον φανερο ότι προτιμώ τις πολιτικού περιεχομένου εκπομπές σας και μάλιστα αυτές που σχετίζονται με την διεθνή πολιτική. Ελπίζω να είχατε το κουράγιο και την υπομονή να διαβάσετε τις απόψεις μου αυτές.
Φοιτητής Φιλοσοφίας

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Τό 'πιασα το κλίμα και στεναχωρήθηκα που έχασα την εκπομπή. Το ντουέτο Γρίβας-Ζουράρις πρέπει να έκοβε λίγο την μονοτονία των βαρετών ηθικολόγων, και στ' αλήθεια έχασα πράματα.

Τέλος πάντων. Αν βγει στο πόρταλ θα την δω.

Όσον αφορά τους φίλους μου, ήρθαν εκείνη την ώρα, γιατί τότε είχα τελειώσει τη δουλειά.
Είμαι μάλλον από τους λίγους που θέλουν η εκπομπή να είναι αυτήν την ώρα, γιατί αν ήταν νωρίτερα θα την έχανα.

Και, ναι, εδώ που τα λέμε (κρίνοντας από τις προηγούμενες εκπομπές) η κυρία Κάλλη θα πρέπει να κάνει και κάτι ακόμα στην εκπομπή. Δίνει την εντύπωση ότι αδιαφορεί για τη συζήτηση και απλώς σερφάρει στο ίντερνετ, βλέπει email, μιλάει στο msn, και όταν τα πράγματα σκουρύνουν, αλλάζει παράθυρο και λέει:
"έχουμε πολλούς τηλεθεατές που ρωτούν..."

aspic είπε...

Κύριε φοιτητά της φιλοσοφίας,σεβαστές οι ρεαλιστικές απόψεις σας,άν και φανήκατε λίγο ακριβός με τον πόλεμο,φθηνός με τους σφαγμένους.
Τέλος πάντων αυτό που με προβληματίζει εμένα στα λεγόμενά σας είναι πώς μέσα από την ηθική του πολέμου ή του ρεαλισμού που θα συντονίσει τα όνειρα και τις ιδέες με την πραγματικότητα όπως λέτε,αναπόφευκτα θα παραχθεί και μεγάλο πλήθος αναπήρων,αρρώστων και ανημπόρων που εκ των πραγμάτων θα αποσυντονίσουν και πάλι στην συνέχεια το θείο ρεαλιστικό έργο της ταύτισης πραγματικού και ιδεατού.
Αυτούς τους άχρηστους κηφήνες που θα μας χαλάνε την συνταγή τι λέτε να τους κάνουμε;
Να τους κάψουμε,να τους πετάξουμε στους υπονόμους ή να τους εκτοξεύσουμε στο διάστημα;
Τι μας συμφέρει καλύτερα;
Τι λέει ο κονδύλης για αυτό;
Τι λέει και ο χέγκελ;
Πάντως ο νιτσε δια του χίτλερ βρήκε την πιο οικονομική και ρεαλιστική λυση να τους κάνει σαπούνια.
Και προφανώς κάποιες πλάκες σαπούνια με το όνομα του συγγενή τους,φίλου τους η γνωστού τους ( και αδελφού τους ακόμη ερμάριον),θα παρέλαβαν μετά τον πόλεμο και αρκετοί εδώ στην ελλάδα,για αυτό έγιναν έτσι πληκτικοί και ανάπηροι διανοητές που λέτε κύριε φοιτητά.
Κρίμα!!
Δέν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι μπροστά στις καθαρές σαπουνισμένες ρεαλιστικές υψηλές ιδέες τι είναι οι βρωμεροί δειλοί και συναισθηματικοί άνθρωποι;
Τι είναι ο λαός μπροστά στον αδελφό του υπουργού δηλαδή ερμάριον;
Μπράβο παιδιά.Σαπουνιστείτε καλά από την ηθική σας να λαμποκοπήσει η καθαρότητα των ιδεών σας.
Άνθρωποι υπάρχουν πολλοί και δέν πρόκειται να μας λείψουν τα σαπούνια.
Τι κόσμος μας περιμένει ρε παναγία μου!!!!!





































Ερμάριον,από που έβγαλες το συμπέρασμα πώς ήταν μονότονοι και βαρετοί ηθικολόγοι οι συζητητές αφού δέν είδες την εκπομπή;
Από αυτά που είπε ο κύριος φοιτητής τα διαπίστωσες αυτά;
Και έτσι να είναι,πώς καταλήγεις δηλαδή στο συμπέρασμα πώς αυτός που λέει ότι ο πόλεμος δέν έχει ηθική είναι ηθικολόγος,ενώ αυτός που λέει ότι έχει δέν είναι;
Τι σόι αντεστραμμένη λογική είναι αυτή;


Και τι δουλειά κάνεις επιτέλους που τελειώνεις τα μεσάνυχτα;
Ύποπτος μου φαίνεσαι άμα σκεφθούμε και τις περίεργες απόψεις που μας λές τελευταία.
Πρόσεχε μήν αμολύσει κάτι λαγωνικά ρεπόρτερ που έχει ο σαββίδης να στα βγάλουν όλα στην φόρα κακομοίρη μου.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Γιατί ρε παιδιά, εσάς όταν σας έρχονται προσκεκλημένοι τι ώρα φεύγουν; Ή μήπως είσαστε από εκείνους που αρχίζουν να χασμουριούνται για να τους διώξουν γρήγορα;

Sturm und Drang είπε...

Τελικά δεν απέφυγα τον κίνδυνο να παρεξηγηθώ.. και άρχισαν οι ειρωνίες και οι υστερίες… Ας δικαιολογήσω, λοιπόν, αρχικά την υπο-γραφή «φοιτητης Φιλοσοφίας» που σας έδωσε την πρώτη λαβή να με ειρωνευτείτε κ. Aspic. Ο μόνος λόγος που προσέδωσα στον εαυτό μου αυτόν τον χαρακτηρισμό είναι για να κάνω φανερό το «πεδίο δράσης», την «ειδικότητά» μου, γιατί αν κάτι σιχαίνομαι στο διαδίκτυο (το οποίο μόνο σπερματικά εμφανίστηκε στην τηλεόραση) είναι η απόλυτη ισοπέδωση, ότι καθείς δηλώνει ό, τι γουστάρει χωρίς να αναγνωρίζει κανέναν διαχωρισμό μεταξύ ειδήμονος (φυσικά δεν υποστηρίζω ότι είμαι τέτοιος απλά ότι όσο να ‘ναι δεν είμαι ο πρώτος τυχάρπαστος) και απλής υποκειμενικής απόψεως. Αν με κατηγορήσετε για αλαζονεία θα με έχετε παρεξηγήσει.. Και τώρα το σημαντικότερο: όπως το περίμενα το στίγμα το ολοκληρωτισμού είναι μάλλον δύσκολο να το αποφύγεις απλά δείχνοντας την καλή σου πρόθεση. Επομένως θα πρέπει να απαντήσω στις κατηγορίες σας.
Ας αρχίσουμε με το ζήτημα για «τους άχρηστους κηφήνες που θα μας χαλάνε την συνταγή». Πίσω από αυτήν την ειρωνική έκφραση κρύβεται η άποψη των αιώνια καταπιεσμένων λαών από κάποιους εκμεταλλευτές, φιλοπόλεμους, αναίσθητους ηγήτορες που σέρνουν την ανθρωπότητα, άθελα της πάντα, στα δεινά των πολέμων και της αλληλοεξόντωσης. Πολύ βολική λύση δεν λέω και οι Έλληνες φαίνεται ότι είναι ο πρώτος λαός που την εκφράζει και την εφαρμόζει με τόση συνέπεια αφού με κάθε πολιτικό ατόπημα του διεφθαρμένου συστήματος που ο ίδιος διατηρεί με την ψήφο αλλά και με την έμπρακτη στήριξή του (ας μην κοροϊδευόμαστε η φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις αφορούν και το μικρότερο μόριο της ελληνικής κοινωνίας) αποποιείται της κάθε του ευθύνης και γκρινιάζει για την αδικία… Οι λαοί δεν έχουνε καμία δικαιολογία! Και αν κάποιος τους υποτιμάει στην πραγματικότητα αυτός δεν είμαι εγώ αλλά αυτοί (και σε αυτούς προφανώς περιλαμβάνεστε και εσείς κ. Aspic ) που θέλουν να τον αντιμετωπίζουν σαν άμοιρο των ευθυνών του! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το ζήτημα των ευθυνών στην πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρει και τόσο (απλώς έπρεπε να αναφερθώ σε αυτό αφού το θίξατε έμμεσα). Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πολεμικό φαινόμενο δεν είναι τίποτα πέρα από μια επέκταση των κοινωνικών συγκρούσεων μιας κοινωνίας. ( βλ. Κονδύλης «Θεωρία του Πολέμου» κεφ.1ο και Κλαούζεβιτς «Περί του Πολέμου» «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα»). Και αυτό μην το εκλάβετε μόνον με την έννοια μιας αλλοιωμένης μαρξίζουσας έννοιας της πάλης των τάξεων (αν και η πραγματική μαρξιστική και λενινιστική θεωρία του πολέμου είναι από τις πιο αξιόλογες, με επιρροές από τον Κλαούζεβιτς και σίγουρα πολύ πιο ρεαλιστική από αυτές των φιλελεύθερων στοχαστών…) αλλά ως την πρωτοκαθεδρία της αντικειμενικής πολιτικής σε βάρος της υποκειμενικής. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα παρέπεμπα τον ενδιαφερόμενο στο έργο του Κονδύλη που ανέφερα παραπάνω, στον Κλαούζεβιτς, καθώς και στον Αριστοτέλη. Εν συντομία οι καταστάσεις και η ισορροπία των δυνάμεων μιας κοινωνίας είναι πιο σημαντικές από τις μεμονωμένες αποφάσεις συγκεκριμένων πολιτικών οντοτήτων, φορέων και προσώπων. Η ειρήνη είναι και αυτή σύγκρουση απλά άλλης φύσεως(δλδ δεν συνεπάγεται ένοπλη βία) από των πόλεμο και η μία προκαλεί την άλλη.
Ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα επίσης να αναφερθώ είναι αυτό την διάκρισης μεταξύ πολιτικά επιτιθέμενου και αμυνόμενου και στρατιωτικά επιτ. και αμυν. στο οποίο αναφέρθηκα την άλλη φορά, με σκοπό να δείξω πόσο απατηλή είναι η αντίληψη περί διεθνών σχέσεων η οποία βασίζεται σε ηθικά κριτήρια ανάλογα με την ανάληψη της επιθετικής πρωτοβουλίας. Ως παράδειγμά θα χρησιμοποιήσω τα καλοκαιρινά συμβάντα στον Καύκασο, τα οποία εκτός του ότι είναι φρέσκα ενδείκνυνται για την περίπτωση μας. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το ποιος άρχισε ουσιαστικά τις εχθροπραξίες. Και μόνο αυτή η αστυνομικού τύπου προσέγγιση του ζητήματος είναι γελοία, αλλά ακόμα και έτσι το ζήτημα περιπλέκεται. Ας δεχτούμε το σενάριο ότι η Γεωργία ξεκίνησε απροκάλυπτα τις εχθροπραξίες. Την καθιστά όμως αυτό πολιτικά επιτιθέμενοι μπροστά σε μια Ρωσία που στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά είναι η «αρκούδα» και η Γεωργία η μέλισσα. Αλλά επειδή τα φαινόμενα είναι ακόμα πιο απατηλα είναι η Ρωσία πραγματικά η επιτιθέμενη;; Δεν είναι οι Η.Π.Α. που στηρίζουν φιλοδυτικούς θύλακες στο εγγύς εξωτερικό της Ρωσίας; Μήπως οι Ρώσοι απλά προλαμβάνουν τον κίνδυνο μιας πολιτικής και στρατιωτικής κύκλωσης από χρωματιστές επαναστάσεις, αντιπυραυλικά συστήματα και γιάπηδες προέδρους τύπου Σαακασβίλι;;;
Ελπίζω να απάντησα σε κάποιες εκ των κατηγοριών και να κατέδειξα και μέρος της φύσεως του πολεμικού φαινομένου.
Μόνο οι λαοί που δεν είναι μίζεροι και δέχονται την ιστορική τους ευθύνη επιβιώνουν. Οι υπόλοιποι παρακολουθούν την κηδεία τους (μέσα σε αυτές και η Ελλάδα βλ. Χρ. Γιανναρά «Επιφυλλίδα», «Καθημερινή» Αύγουστος 2008)

MAIRA666 είπε...

Προς Ασπικιο / Σαββιδη / Sturm und Drang
Και για όποιον άλλο ενδιαφέρεται

Διαβαζοντας τα κολακευτικα σχολια του ΑΣΠΙΚΙΟΥ προς
τον antiaspic = ΣΑΒΒΙΔΗ μονο με μια λεξη μπορω
να τα σχολιάσω. …….. ΑΛΩΠΗΞ !!

Α Λ Ω Π Η Ξ = « Η γαρ αλωπηξ το ζωον , ενθα (οπου) ουρηση,τον τοπο ακαρπον ποιει , ξηραινουσα και την προυπαρχουσα βοτανη»

ΑΛΩΠΗΞ = ΑΛΕΠΟΥ


Ο ενας απλώς καθηγητης πανεπηστημιου ! ο άλλος φ ι λ ο λ ο γ ο ς .!
Ο ζουραρης αν ακουσα και καταλαβα καλα ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ και πολιτειολογος !! και ο γριβας ΚΟΛΗΤΑΡΙ του Ασπικιου και ψυχιατρος !! ΕΝ- ΔΙΑ -ΦΕΡΟΝ.


Εγω απαντω στον Γριβα με τα λογια του Η Ρ Α Κ Λ Ε Ι Τ ΟΥ

«Πολεμος πατηρ παντων» Δ Ι Α Λ Ε Ξ Τ Ε ?
Ο Σαββιδης εκανε την εκλογη του . Το ιδιο και ο Ασπικιος. ΕΓΩ την
δικη μου. ΕΣΥ ?

Και αν νομιζετε κυριοι ότι το ερωτημα είναι μονο για να περασουμε την
Ωρα μας νομιζω ότι κανετε λαθος. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ
Και ΑΜΕΣΟΝ. ΔΕΝ το βλεπετε ? αλλα ξεχασα ματια εχετε αλλα δεν βλεπετε.. Το μποζονιο του θεου δεν φτανει.!!!

Και επι ευκαιριας το CERN εκλεισε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Ευτυχως που οι χομο –θεοι ( τεκνα ποιανου ?) δηλωναν ότι περιπτωση λαθους δεν υπαρχει.!!!!!!!!!!!. Ξαναδιαβαστε τι γραφω για το θεμα. Θα ΔΟΥΜΕ !!!!!

ΕΥΧΗ Η ΚΑΤΑΡΑ ? .

Ο γριβας ειπε ότι ο « πολεμος» είναι το χειριστο των ανθρωπινων πραγματων. Οποτε αναγκαστικα η «ειρηνη» είναι το κάλλιστο ολων των
πραγματων. Αυτό προκυπτει δεδομενου ότι ο πολεμος και η ειρηνη είναι οι
δυο αντιθετες καταστασεις της ΖΩΗΣ
Αν ισχυει κατι τετοιο τοτε το ΜΟΝΟ που μπορω να « ΕΥΧΗΘΩ» ειλικρινέστατα και καλοπροαίρετα είναι ΝΑ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ και άρα ΠΟΤΕ να μην ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ για το παραμικρο.

Το ιδιο ισχυει και για ολους τους συνταυτιζομενους. ΣΑΒΒΙΔΗ , Ασπικιο κλπ

Ασπικιε πονηρε

«Πάντως ο νιτσε δια του χίτλερ βρήκε την πιο οικονομική και ρεαλιστική λυση να τους κάνει σαπούνια.
Και προφανώς κάποιες πλάκες σαπούνια με το όνομα του συγγενή τους,φίλου τους η γνωστού τους ( και αδελφού τους ακόμη ερμάριον),θα παρέλαβαν μετά τον πόλεμο και αρκετοί εδώ στην ελλάδα,για αυτό έγιναν έτσι πληκτικοί και ανάπηροι διανοητές που λέτε κύριε φοιτητά.»

Μηπως και εσυ παρελαβες τετοια πλακα ? ΓΙΑΤΙ αν παρελαβες
θα σου πω εγω ποιος την εστειλε.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Γκολ !!! από την σέντρα . Άλλαξε τερματοφυλακα.


Ειδικη σημείωση μονο για τον νεαρό ΦΟΙΤΗΤΗ.
Sturm und Drang
Συμποσιον // Σωκρατης
« οι δε οικέται, και ει τις άλλος εστιν βέβηλος τε και αγροικος , πυλας πανυ μεγαλας τοις ωσιν επίσεσθαι.»

μεταφραση = και εσεις οι δουλοι ,και αν καποιος α μ υ η τ ο ς η α ξ ε σ τ ο ς
βρσισκεται εδώ , πορτες μεγαλες βαλτε στα αυτια σας.

Αν και η μεταφραση δεν είναι και η καλυτερη ( εκδοσεις καδμος) μου αρκει.

Σε παρακαλω δωσε περισσοτερα στοιχεία για τον κυριο παναγιωτη ΚΟΝΔΥΛΗ. Π.χ βιβλιογραφια

Συμβουλη, με τον Ασπικιο και λοιπους μην ασχολείσαι .Αστον να προσπαθει να δει Τα θυματα της ειρηνης που θα τα παει , γιατι όπως καταλαβες τα θυματα Του πολεμου τα βολεψε .

Τι σημαινει το ονομα σου ? αν θελεις και είναι πρεπον περιμενω εξηγηση ?

Και η δευτερη αναρτηση πολύ πετυχημένη. Σε παρα πολλα μπορω να συμφωνησω εκτος το τελευταιο. Ο Αλεξανδρος 30.000 ελληνες και μερικες εκαντονταδες ΕΛ_ληνες χρειάστηκε για να να φερει τα πανω κατω.



Θα δεις τωρα τι μα__Κακιες προκειται να σου γραψει. Αν θελεις διαβασε προηγουμενες αναρτησεις του και θα καταλαβεις.
ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.

MAIRA666 είπε...

Προς Α Σ Π Ι Κ Ι Ο / ΕΡΜΑΡΙΟΝ / MIRAGE και οποιον ενδιαφέρεται

1. Με κατηγόρησες για υποκρισία ΑΡΕΤΗΣ δεδομενου ότι πηρα το μερος
του ερμαριον. Ευκολο θα ηταν να διαλεγα το αντιθετο και να εκανα
κυρηγμα Ηθικης στο ερμαριο και σε εσενα.Το αφησα λοιπον να το
κανεις εσυ για να φανεις ( όχι ότι εισαι) και λιγο ΕΛ-ληνας η
εστω ελληνας.
( αυτό που μισείς κατά δήλωση σου).
Ετσι λοιπον εστω και για λιγο , χωρις να το θελεις, εκανες αυτό
που μισεις. ( ΓΚΟΛΑΡΑ )
Εχεις την κακη συνηθεια να μην ακους αλλα μονο μιλας.

Κειμενο δικο μου

«Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με οσα λες Ερμαριον αλλα ο τροπος
αντιδρασης ηταν εξαιρετικός»

Μιλαω κυριως για τον Τ Ρ Ο Π Ο και και όχι για την θεση
που πηρε ακριβως το ερμαριον.
Αρα ολες οι κατηγοριες είναι α ν υ π ο σ τ α τ ε ς. Αν διαβασεις καλυτερα το μυνημα μου θα δεις ότι τον προτρεπω στο διαβασμα και όχι στην ασταματητη φλυαρια.

Επι ευκαιρια, δεν βλεπω καμια αναφορα Στην ΔΥΝΑΤΟΤΑ εξελιξης του Ερμαριο και στην ΠΙΘΑΝΗ δικη σου «ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ»

Η κανεις πως δεν καταλαβες? Τοσο καιρο ολο το κοροιδο κανεις.

Το ερμαριον εχει « ευατο» , εσυ μονο «αυτό»

Ένα μονο Ε ( εψιλον )ολη η διαφορα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτό ομοιαζει με αυτό που λενε οι χωμο-θεοι ( επιστημονες) ότι
Ο ανθρωπος ( ποιος ανθρωπος ?) διαφερει μονο στο 1% των γονιδιων από τον Πίθηκο.


Στο εχω γραψει δεκαδες φορες αλλα εσυ ……….
Αυτό το τελευταιο αποτελει και απαντηση στο ειρωνικο σου
σχόλιο στην αναρτηση που λες γιατι δεν εγινε η ερωτηση από
Τον σαββιδη για να γελάσετε.

ΑΥΤΟ το απλο , ότι εγγυηση είναι Μ Ο Ν Ο η υπαρξη του
Ε υ α τ ο υ μας , δεν μπορειτε (τουλαχιστον ακομη ) να το καταλάβετε.
ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΗ , ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ.

Και μια τελευταια παρατηρηση. ΔΕΝ βλεπω να ανταποκινεσαι επαρκως στα θεματα που σου ανοιγω. ΤΑ προσπερνας σαν
να μην υπαρχουν. ΤΟ συστημα του κονελιου όμως ( για να θυμομαστε και τα δικα σου τα παραδειγματα ) δεν ξερω για ποσο
θα κρατησει. ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ είναι εδώ και προετοιμαζεται.

Δεν ειδα σχολιο για το ονομα σου η και το δικο μου.
Δεν ειδα σχολιο για τα μαθηματικα.
Δεν ειδα σχολιο για ότι ψεμα + ψεμα= ψεμα.
Δεν ειδα σχολιο για την ΛΑΣΠΗ
Δεν ειδα σχολιο για το μποζονιο του θεου.
Δεν ειδα……………

Αλλα αν γραψεις σε παρακαλω μην γραψεις ασυναρτησιες .!!!!

Mirage ειμαι υποχρεωμένος να σε ευχαριστησω για τα καλα σου
λογια αν ηταν ειλικρινή. Αλλα ηταν ?
Δεν ξερω !! η τελευταια φραση « Κάτι σαν το "όλα εδω πληρώνονται"
αφηνει μπουκαπορτες ανοιχτες προκειμενου το πλοιο να μπασει
νερα , κατι σαν σαμποταζ διακρινω. Μπορει να κανω λαθος.
Θα δειξει !!!!

Δυστυχώς Α Λ Ω Π Η Ξ ( ερμηνεία στην προηγουμενη αναρτηση )

Τα αγαθα συναισθηματα και οι αρετες του mirage φανερωθηκαν στην επομενη αναρτηση. ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ εμενα και τον aspic στην ιδια
Θεση ,στον ιδιο κοινο αγωνα κατά του ερμαριον και υπερ της
Αξιοσυνης. Αν και δεν το λες mirage μαλλον δημοσιογραφος και εσυ εισαι και μαλιστα κατι σαν τομεαρχης.

Παρατηρηση αν και στο εχω πει παλι. ΠΡΙΝ από την ΑΦΙΞΗ του
ΕΛΛΗΝΑ και ΑΦΙΞΗ του Α Μ Φ Ι Κ Τ Υ Ω Ν Α ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.
Υπαρχουν οι λεγομενοι προσελληνες η προελληνες. Αυτοι μετεξελιχθησαν σε ΕΛ_ληνες η ελληνες.- ( τελεια και παυλα )
Τωρα αν και στο εχω ξαναπει δηλαδη τι νομιζεις ότι πριν
Από την ίδρυση « ΠΟΛΗΣ» δεν υπήρχε έριδα.
*******************************************************************************************
Αποσπασμα από σχολιασμο κειμενου του αγαπητου mirage η
Της ιστορικης αυθεντιας κρασα…ταδε


« Ενώ λοιπον στο προηγουμενο αποσπασμα παραδεχονται
ολοι ότι η γεωργια είναι η αιτια πολεμου , αρα πριν την
εμφανιση της δεν υπηρχαν πολεμοι , τωρα σε τουτο το αποσπασμα μας
λενε
«κάπως όπως και τα ζώα, για εξεύρεση πηγών διατροφής, ενώ η πιο ισχυρή ομάδα όπου πήγαινε έδιωχνε αυτή που έβρισκε μπροστά της, για να εκμεταλλευτεί αυτή το χώρο.»

πως την εδιωχνε ? επεφτε γονατιστη και ελεγε σας παρακαλω φυγετε.
Η μαλλον εκανε κατι καλυτερο εδειχνε το συμβολο 666 και
εφευγαν?
Ασε που παραδεχοντε ότι εκεινοι οι «ανθρωποι» ηταν σχεδον ζωα., Η και ζωα.

Πληρη σ χι ζ ο φ ρ ε ν ε ι α. Δρομοκαιτιο ανοιξε τις Π Υ Λ Ε Σ


και για να τελειωνω Δεν συμφωνώ με το Ερμαριο σε όλα,
αλλα αν ειχα να επιλεξω καποιον για καποια θεση ΤΑΜΙΑ , μεταξυ σας , μονο το ερμαριον θα διαλεγα. ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ.


Επι ευκαιριας καλα τα λες Ερμαριον περι ισοτητας και ανισοτητας. Προσεξε όμως το ΚΑΛΥΤΕΡΟ είναι παντα συγκρινομενο με την αρετη. Δεν θαυμαζουμε περισσοτερο τους τυχερους από αυτους που π ο λ ε μ ο υ ν για την αρετη.Επισης προσεχε γιατι
στην πρωτη σοβαρη Αντιδραση σου ειδες με ποσα βελη σου επιτέθηκαν. Τι τους θελεις του εχθρους αν εχεις τέτοιους φιλους ?
ΔΙΑΒΑΖΕ και μιλα λιγοτερο. ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ.



Και κατι σαν ειδηση . Μην ψάχνετε το ονομα του σκαβινανδου υπουργου . Εχουμε παραδειγμα τρανότερο τον κυριο ΟΜΠΑΜΑ .
Ναι ο κυριος υποψηφιος ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ εχει ετεροθαλή αδελφό στην Αφρικη που ζει σε μια μπαραγκα πολύ κατω από το οριο της
Φτωχιας. !!!! ( δεν θα επεφτε η οικονομια της Αμερικης η του κοσμου αν φιλοξενειτο σε καποιο ιδρυμα η αν του εστελνε από το «υστερημα» ένα μικρο ποσο για τα προς το ζειν ) μου φαίνεται ότι ο Ομπαμα μαλλον σκανδιναβος της Αριας φυλης είναι με Ανωτεροτητα που φιλά στο στόμα τις συγγενικές - γνωστές γυναικες κατ’ Έθιμον. Αυτό θα σας το εξηγησω άλλη φορα.


Αν δεν ειμαι εναρετος κατά φυση , αλλα με οδηγει η αρχαιολατρία όπως λες, τοτε ΝΑΙ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ( ΘΡΗΣΚΕΙΑ) με κανει ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ? ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ
ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ και στον « αυτό» σου ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ
« ΕΥΑΤΟΣ» .Δεν θα επρεπε να το διαδωσεις παντου , από το να το μισείς και να το πολεμας .( κατά τα αλλα εισαι με τον ειρηνοποιο γριβα). Ασπικιε εισαι ΠΙΘΗΚΟΣ.

ΠΙΘΗΚΟΣ = Αυτος που προσπαθει να σε κανει να πιστεψεις ότι πράττει το καλό




Καλοπροαιρετα και με θυμο

aspic είπε...

Ωραίες οι φιλοπόλεμες αναλύσεις και ιδέες σας,κύριε φοιτητά,που ήταν και αναμενόμενο βέβαια να κατέληγαν στις γλυκειές πατρίδες (που αλλού να καταλήξουν άραγε; ),όμως εγώ σας ρώτησα κάτι πολύ απλό το οποίο αποφύγατε να απαντήσετε.
Τι θα κάνουμε με τους τραυματίες,τους αρρώστους και τους ανάπηρους που αφήνουν πίσω τους οι πολεμοι;
Τουτέστιν,σας έθεσα το δίλλημα, άν η φρίκη του πολέμου δικαιολογεί τις υψηλές ιδέες ή και το αντίθετο άν θέλετε,άν οι υψηλές ιδέες δηλαδή δικαιολογούν την φρίκη του πολέμου.
Όσο για την ειρωνία,την προτιμω πάντα αφού είναι η πλέον αναίμακτη και ανώδυνη.
Και βέβαια συμφωνώ μαζί σας ότι ο καθένας ότι δηλώνει είναι.
Εγώ πάντως δηλώνω ώς ο πρώτος τυχάρπαστος εδώ μέσα.

Όλοι αυτοί οι "μεγάλοι" που ανατρέχετε κύριε φοιτητά,χέγκελ,μάρξ και λοιπά,όπως και ο ηράκλειτος του μάιρα του φωτολαμπιγέτη,είναι ευτυχώς η δυστυχώς υπερεκτιμη μένοι.Τους θεωρούμε μεγάλους,επειδή δυστυχώς εμείς νοιώθουμε ή είμαστε μικροί. Η αλήθεια είναι ότι δέν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα τόσα ωραία που είπαν από τις άλλες τόσες μπαρούφες που επίσης είπαν.Διότι τα μισά που είπαν,ήταν όντως κουταμάρες.
Κοιτάξτε για παράδειγμα κύριε φοιτητά τον μάιρα πώς προτυποποιεί και αποθεώνει τους αρχαίους αθηναίους.Λές και αυτοί δέν ήταν άνθρωποι,λές και εκτός από την περίφημη όντως αθηναική δημοκρατία,τις θαυμάσιες φιλοσοφικές σχολες,την αρετή και λοιπά,λές και παράλληλα δέν ήταν αυτοί που είχαν δούλους,που είχαν σε κατώτερη θέση την γυναίκα,που ήταν δοσίλογοι προδότες,άθλιοι,που είπαν αμίμητες και μνημειώδεις ηλιθιότητες στο πέρασμα της ιστορίας.
Χρησιμοποιούμε φράσεις κλισέ,σάν το "πατέρας όλων ο πόλεμος",χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε και ποιά είναι η μητέρα των πάντων,αλλά και αδυνατώντας και να κατανοήσουμε τι ήθελε να πεί ο παππούς ηράκλειτος περί φυσικών δυνάμεων,και να κρίνουμε άν και κατά πόσο ισχύουν οι θεωρίες των αντιθέτων και λοιπά,αλλά και τι ολέθριες συνέπειες είχαν και έχουν δυστυχώς ακόμη (ο ηράκλειτος και ο αριστοτέλης,σάν ερμηνεία που τους δίνουμε αλλά και σάν αυτές καθ αυτές αντιλήψεις,είναι οι κύριοι υπευθυνοι για την στρέβλωση της ανθρώπινης φύσης έτσι όπως εκφράζεται σήμερα από την αμερικάνικη κοσμοκρατορία,και της υπονόμευσης των κοινωνιών).
Το ερώτημα λοιπόν είναι,γιατί οι άνθρωποι όταν για διάφορους λόγους κονταίνουν,κατασκευάζουν μιά τεράστια μνημειώδη και αγιοποιημένη ιστορία των πνευματικων τους ή βιολογικών τους προγόνων;
Εν ολίγοις,γιατί οι μικροί άνθρωποι φτειάχνουν μεγάλες ιδέες,ενώ οι μικρές ιδέες φτειάχνουν μεγάλους ανθρώπους;

Στο ερώτημα αυτό,ο πιο αρμόδιος να απαντήσει είναι ένας ψυχίατρος.Για αυτό και ο γρίβας και σάν τέτοιος,το έχει πιάσει καλά το θέμα.
Ο άνθρωπος και σε επίπεδο είδους και σε επίπεδο προσώπου,πάσχει από ενδογενή ιδιοπαθή κατάθλιψη.
Άκου που σου λέω κύριε φοιτητά και μήν το γελάτε καθόλου.
Η θέση του στον κόσμο είναι τόσο τυραννική και αντιφατική,που πραγματικά τον αρρωσταίνει.Και δέν το εννοώ μόνο κατα σοπενχάουερ λόγω της αναπηρίας του,αλλά και κατά χριστόν λόγω της διπλής του φύσης,ή ακόμη και κατά πλάτωνα λόγω της ψευδαισθησιακής του απεικόνισης.
Η κατάθλιψη αυτή επιτείνεται μέσα από την τραγική του ιστορική διαδρομή (βλέπε πόλεμοι και άλλες συμφορές ακόμη και φυσικές),φέρνοντάς τον κατά εποχές σε πραγματικά σχιζοειδείς καταστάσεις.
Την ίδια ακριβώς ιστορική διαδρομή του είδους,βιώνει περισσότερο ή λιγότερο και το άτομο μέσα από την προσωπική διαδρομή της ζωής του (για αυτό κατά πολλούς πρόσωπο είναι ο κόσμος,και πάντες είναι πρόσωπο).
Και έτσι λοιπόν,ένα μικρό παιδί το οποίο θα στερηθεί για διάφορους λόγους την αγάπη της μητέρας του,ή θα θελήσει ένα πατίνι που ποτέ δέν θα του το πάρει ο πατέρας του όπως στον πολίτη κεην του μεγάλου θείου όρσον, είναι ευνόητο ότι θα υποκαταστήσει αυτή την απώλεια ψυχικης και υλικής ικανοποίησης, κατασκευάζοντας φανταστικούς φίλους όπως συνηθίζουν να κάνουν τα παιδιά.
Αυτοί ακριβώς οι φανταστικοί φίλοι που θα το ικανοποιήσουν,τόσο σε επίπεδο επαναλαμβα΄νω προσώπων όσο και είδους,είναι οι ΙΔΕΕΣ.
Τώρα πλέον το άτομο,αλλα και η κοινωνία,από απλώς καταθλιπτική έγινε ψυχαναγκαστική.
Εδώ τα χει παίξει τελείως πιά,δέν σταματάει τίποτα την άσκηση βίας και είναι σίγουρο ότι θα χυθεί αίμα.Είναι εντελώς μα παντελώς επικίνδυνος και για τους άλλους,και για την φύση,και για τον ίδιο του τον εαυτό.
Και βέβαια οι πατρίδες και όλα αυτά εντάσσονται μέσα σε αυτές τις φανταστικές ιδέες που μας αρρωσταίνουν.
Οπότε καλό μου παιδί,κύριε φοιτητά,καταλαβαίνω την δυναμική της νιότης σου και ότι θέλεις να τα σπάσεις όλα,αλλά κάνε λίγη υπομονή και περίμενε τουλάχιστον να πάρεις το πτυχίο σου.
Διότι σκοπός δέν είναι να γίνουμε καλά γιατί αυτό πρός ώρας είναι ανέφικτο.Σκοπός είναι,πώς αυτή την αρρώστεια μας θα την διοχευτέσουμε σε έργο δημιουργικο και ωραίο,σε γέλιο και χ αρά και όχι απλώς σε μαυρίλα σε καταστροφή και φρίκη.
Και όσο ναναι ικανούς καθηγητές έχεις στην σχολή σου,δέν μπορεί να μήν σου μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη για δημιουργία και να σε αφήσουν να καταστρέφεσαι και να αυτοκαταστρέφεσαι.
Ωρίμασε πιά,γιατί αλλοιώς να,ο μάιρας ο φωτοτρελλαμένος εδώ είναι,θές να γίνεις σάν και αυτόν;
Υπομονή λοιπόν,μιά κρίση είναι θα περάσει.
Και εμείς άρρωστοι είμαστε,για αυτό μαζευτήκαμε να κουβεντιάσουμε και πές πές να γίνουμε και καλά που λέει ο λόγος.
(άν και δέν το βλέπω με αυτά που λέμε).






































Μάιρα φωτοθαμπωμένε,με τα του ερμάριου μπερδεύτηκες περισσότερο και από αυτό το ίδιο το ερμάριον.
Τι να σου πώ και τι να σου απαντήσω εγώ λοιπόν;
Απαντάς μόνος σου με τον καλύτερο τρόπο.
Τι αρετή μου λές τώρα και τέτοια;Τα φόρτωσες από ότι φαίνεται όλα στον ελ-κόκκορα (ελκόκκορες και ελπουλάδες είναι τα πρώτα κοτόπουλα που έστειλαν οι θεοί στους ένδοξους ελ- ληνες.
Ο κόσμος εσένα περιμένει να τον κυβερνήσεις,να πάρεις και ταμία το ερμάριον που λές και να κάνει την τύχη του.
Να βάλετε και τα ελαδέλφια σας ελξαδέλφια σας,ελπαπούδες σας,στην δουλειά να φάνε και αυτοί ελιδέες και ελλεφτά.

ΒΓ Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε κύριε φοιτητά και φωτομάιρα,πώς όντως οι πολεμοι σάν αναγκαίο κακό,ή σάν φυσικός μηχανισμός,ωφέλησαν τον κόσμο.Και ωφέλησαν πολλαπλώς και στην ανανέωση των κοινωνιών,και στις τέχνες και στην οικονομία και ήταν η αφορμή,ίσως και η αιτία,πολλών επιτευγμάτων ακόμη και επιστημονικών.
Ακόμη και αυτή η φιλοσοφία,θα μπορούσαμε να πούμε ότι δέν είναι τίποτα άλλο,παρά το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε δυό πολέμους,ο απολογισμός του πολέμου που πέρασε και η μελέτη-προετοιμασία του πολέμου που έρχεται (τουλάχιστον ο μάρξ και ο χέγκελ κύριε φοιτητά,αυτό ήταν).
Νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε μαζί μου και ο ηράκλειτος.
Τα παραπάνω όμως θα ήταν αληθή,άν όντως η ανώτερη της αγάπης δικαιοσύνη (αφού η τελευταία εμπεριέχει την πρώτη σάν αγάπη των πάντων) ταίριαζε γάντι στον κόσμο που υπάρχουμε και ζούμε.
Δυστυχώς η ευτυχώς όμως,η δικαιοσύνη αφορά μόνο ολοκληρωμένους και αυτάρκεις,για αυτό και ιδανικούς κόσμους,που δέν χάνουν από πουθενά ενέργεια η υλικά που θα έλεγαν και οι φυσικοί.Αφορούν ένα κο΄σμο δηλαδή,που τα πάντα είναι γνωστά και προβλέψιμα.
Ο κόσμος όμως είναι εκ φύσεως ελλειματικός,χάνει από παντού,για αυτό σε έναν τέτοιο κόσμο ταιριάζει περισσότερο η αγάπη.
Για αυτό μάιρα και ο χ ριστιανισμός,εξελλίσει και βελτιώνει την δικαιοσύνη των αρχαίων.
Βέβαια και το παραπάνω σχήμα που σας λέω είναι εξαιρετικά απλοικό,αφού στην πραγματικότητα συνυπάρχουν ταυτόχρονα,σάν το μυστήριο της αγίας τριάδος μάιρα,τόσο ο ολοκληρωμένος όσο και ο ελλειματικός κόσμος (τουλάχιστον έτσι μας είπε ο πλάτωνας).
Και έτσι ο ελλειματικός απωθεί τον ολοκληρωμένο με την αγάπη,ενώ ο ολοκληρωμένος έλκει τον ελλειματικό με την δικαιοσύνη,και άν χαθεί η αγάπη τότε ολοκληρωμένος και ελλειματικός θα συγκρουστούν και δέν θα μείνει τίποτα,και άν λείψει η δικαιοσύνη τότε θα απομακρυνθούν για πάντα και πάλι στο τίποα.
Και αφού αναρωτηθούμε ,τι είναι ο ελλειματικος χωρίς τον ολοκληρωμένο και τι είναι ο ολοκληρωμένος χωρίς τον ιδανικό ή τι είναι η αγάπη χωρίς την δικαιοσύνη (άδικο) και τι η δικαιοσύνη χωρίς την αγάπη (μίσος),καταλήγουμε τότε στο έστω και κάπως βιαστικό συμπέρασμα,ότι εντέλει ο πόλεμος είναι μιά καταστροφική παρεκτροπή,μιά ανωμαλία στην αρμονία της σχέσης των κόσμων.
Διότι πιο απλά,όταν συναντήσεις κάποιον στον δρόμο,δυό πράγματα έχεις να κάνεις.
Ή να τον αγκαλιάσεις,ή να τον σφάξεις.
Εσείς γιατί προτιμάτε να τον σφάξετε,αφού μπορείτε να τον αγκαλιάσετε;
Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.
Γιατί καταδικάζετε τους κόσμους στην ανυπαρξία τους;

ΒΓ2 Πλήν επί πλήν ίσον σύν.Την μαθηματική σου λογική εφάρμοσα.Τι κάθεσαι και με ρωτάς λοιπόν περί ψέμματος;

ΒΓ3 Μάιρα φωτομάιρα,ακόμη και να μισώ όπως λές εσύ τους έλληνες,τουλάχιστον προσπαθώ να τους κατανοήσω.Εν αντιθέσει με εσένα που απλώς τους αγαπάς.
Οπότε το ερώτημα είναι,τι θα θέλαν οι ίδιοι οι αρχαιοέλληνες,σύμφωνα με τις τότε αντιλήψεις τους.
Να τους αγαπούν ή να τους κατανοούν;
(μάζεψε τώρα την μπάλλα από το πλεκτό για να μάθεις άλλη φορά να εφαρμόζεις σωστά το τεχνικό οφσάιντ και να μήν διαμαρτύρεσαι στο διαιτητή ότι η αλωπεκή στο βάθος δέν καλυπτόταν και ήταν σε καταφανή θέση οφσάιντ.Αυτό δέν είναι ενάρετο,βλακώδες είναι.Εμείς παίζουμε μπάλλα εδώ,που τις είδες εσύ τις αλεπούδες στο γήπεδο;
Εξάλλου ο χορτοτάπητας είναι ζωηρός και καταπράσινος.Είδες να τον έχει κατουρήσει πουθενά καμμιά αλεπού και να χει ξεραθεί; ).

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Μια και η συζήτηση μεταφέρθηκε εδώ ας θέσω συνοπτικά ένα-δύο πράγματα για όσα ελέχθησαν:

1. Στο θέμα της δικής μας διαφθοράς: Δε θεωρώ διαφθορά το να διορίσεις ένα κοντινό συγγενικό σου πρόσωπο. Δεν αποτελεί ιδιοτέλεια αυτό το πράγμα.
Η διαφθορά ξεκινάει όταν κλέβεις.

2. Στο θέμα του Δανού υπουργού. Δε με πείθει ούτε για το ότι είναι ένας ικανός υπουργός, ούτε για το ότι είναι ένας σπουδαίος ιδεολόγος.
Όσον αφορά το δεύτερο, μάλλον είναι ένας στενοκέφαλος, στο στυλ του Σαρτζετάκη, τον οποίον όλοι είχαν περί πολλού, μέχρις ότου τον είδαν ως πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται.
Και σε σχέση με το πρώτο, δηλαδή για το πόσο καλός υπουργός είναι, μάλλον είναι ένας φοβισμένος υπάλληλος, ο οποίος τρέμει τις κατηγορίες που μπορεί να του προσάψουν, ακόμα και όταν αυτό που έχει κάνει (να διορίσει δηλαδή τον αδερφό του κάπου) δεν είναι κάτι μεμπτό. Μιλάμε δηλαδή για έναν ευθυνοφοβιβικό γραφειοκράτη, ο οποίος έχει μάθει να κάνει τη δουλειά του, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην του κάνει παρατήρηση ο ανώτερός του.
Ακόμη, απορώ που τρώτε το παραμύθι και τον προσκυνάτε ως υπόδειγμα ανιδιοτέλειας, τη στιγμή που μιλάμε για ένα ακραίο φαινόμενο ιδιοτέλειας. Φαινόμενο το οποίο φτάνει στο σημείο να αγνοεί ακόμα και άτομα της οικογένειάς του, άτομα με τα οποία πέρασε μαζί τα παιδικά του χρόνια.

3. Για τις μεγάλες ιδέες: Δε με νοιάζει ποιες μεγάλες ιδέες αλτρουισμού έχει κάποιος, αλλά πώς συμπεριφέρεται στους οικείους του. Αυτό είναι το πρώτο δείγμα της ποιότητας ενός ανθρώπου.
Η αγάπη για να περιλάβει στους κόλπους της τους χιλιάδες αγνώστους συμπολίτες και τα εκατομμύρια ομοεθνών μας, δίνει τα διαπιστευτήριά της στους οικείους και τους γνωστούς μας.
Αν αποτύχει σε αυτά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για τους χιλιάδες, και μυριάδες, κι εκατομμύρια αγνώστους.

4. Ποτέ μου δεν είπα ότι θα εκβίαζα τον Δανό υπουργό αν ήμουν αδερφός του. Θα τον έφτυνα, για την ανήθική του στάση προς εμένα.

5. Τα είπα και στο άλλο post: Δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική, δεν έχω αδέρφια πολιτικούς και κανένας μας δεν έχει ποτέ του βάλει βύσμα για οτιδήποτε. Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα οικογενειακώς.

6. Aspic, το επίθετό μου είναι Corleone και είμαι έμπορος πυρηνικών όπλων...

ΦΑΝΤΙ είπε...

666 άλλο να σκοτώνεις απο ΑΝΑΓΚΗ(για να φας ή να επιβιώσεις) και άλλο να σκοτώνεις για να επεκτίνεις το βασίλειό σου, την εξουσία σου, την περιουσία σου ή πολύ περισσότερο για λόγους ΤΙΜΗΣ!

Μελέτα τους Ινδιάνους θα σου φανούν χρήσιμοι ... και μην ξεχνάς όλα εδω πληρώνονται :) οι ΕΛληνες δεν είναι εξωγήινοι !

A και σταμάτα να με αποκαλείς ειρωνικά δημοσιογράφο αν θες να διαλογίζεσαι μαζί μου. Εγω σε παίρνω στα σοβαρά και απαιτώ το ίδιο και εσυ. Το να προσπαθείς να μιμηθείς τον Aspic στο "στόλισμα" των κειμένων δεν σημαίνει ότι τα καταφέρνεις κιόλας. Περιορίσου σε αυτό που είσαι καλός και άσε τον Aspic να εκδηλώνει το ταλέντο του.

Ermario αγάπη δεν είναι να σε ξελασπώνει ο αδερφός απο μια δύσκολη στιγμή ενω μπορείς μόνος σου με λίγη παραπάνω προσπάθεια. Ούτε η συμπόνια είναι αγάπη. Αγάπη θα έδειχναν αν ήταν μαζί σου στις επιτυχίες σου! Διάβασε το παρακάτω πόστ μπας και σε αγγίξει κάτι

http://notes-mirage.blogspot.com/2007/12/blog-post.html

αν και σε καταλαβαίνω είσαι πολύ μικρός ακόμη, η ζεστασιά και η ασφάλεια της οικογένειας είναι πολύ νωπές, δύσκολα θα καταλάβεις ότι ήρθες και θα φύγεις εντελώς μόνος σε αυτόν τον κόσμο.

Έτσι τα αδέρφια σου θα σε μάθουν να στηρίζεσαι σήμερα σε αυτούς, αύριο θα σε στηρίζει η εκκλησία ή το κράτος, πάντα σε κάποια εξουσία ια στηρίζεσαι και όχι στην ισότητα των δικών σου δυνάμεων. Έτσι μεγάλωσαν γεννιές νεο-ελλήνων, με την στήριξη των οικογενειών τους μέχρι τα 30 ^ 40 τους χρόνια, με δανεικά (1 δις δανείζειται το κράτος κάθε 10 ημέρες) και με τα ψέμματα. Αυτή είναι η κατάρα της νέας ελλάδας, η ασφυκτική "αγάπη" της οικογένειας, οι νέοι μεγαλώνουν με ΔΑΝΙΚΑ και ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ αντί με ΙΔΑΝΙΚΑ!

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Mirage μάλλον διαφωνούμε σε πολύ βασικά θέματα.
Δεν ήρθα μόνος μου στον κόσμο, κάποιοι με έφεραν και κάποιοι με περίμεναν. Και νομίζω πως όσοι δεν έρχονται με παραφύσιν τρόπους, έτσι έρχονται.

Ούτε ζω μόνος μου. Ζω μαζί με άλλους, προσφέρω σε αυτούς και προσφέρουν αυτοί σε μένα. Αυτό είναι που κάνει τους δύο πιο δυνατούς από τον ένα, ακόμη και αν αθροιστικά η δύναμή τους είναι μικρότερη από αυτήν του ενός.

Ούτε πιστεύω ότι θα φύγω μόνος μου. Αλλά σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, αυτό είναι θέμα πίστης.

Σε κάθε περίπτωση, μια και μιλάμε για το τώρα, για την παρούσα ζωή έχω να πω δύο πράγματα.
Πρώτον, το να έχεις έναν πυρήνα ανθρώπων που σε στηρίζουν και τους στηρίζεις (συγγενείς, φίλους, γείτονες) είναι πολύ σημαντικότερο από το να έχεις χιλιάδες κόσμου που σε θαυμάζουν, χωρίς όμως να σε ξέρουν και να σε ζουν. Όχι μόνο για λόγους ασφάλειας (δεν είμαι κανένας παππούς που θέλει κάποιον δίπλα του) αλλά για να μην είμαστε μόνοι.
Δεύτερον, αν καταλαβαίνω καλά, θεωρείς ότι ένας μοναχικός άνθρωπος μαθαίνει να παλεύει καλύτερα και γίνεται πιο αυτάρκης.
Αυτή η αρετή (της αυτάρκειας) όχι μόνο δε μου φαίνεται 100% αρετή, αλλά αφαιρεί και την χαρά της προσφοράς στους άλλους.
Και ακόμα κι αν το ζήτημα είναι η επιβίωση με τον τρόπο που διδασκόμαστε από την φύση, θα σου πω ότι εκτός από τη μοναχική τίγρη, θα βρεις και τις αγέλες των λύκων, και ακόμη περισσότερο τις μεγαλουπόλεις των μυρμηγκιών. Δεν είναι λοιπόν αφύσικο αυτό το πράγμα.

Κι με όσα λες, με κάνεις να απορώ: εσύ με τ' αδέρφια σου δεν βοηθάτε ο ένας τον άλλον;

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Υ.Γ. και για το τί είναι αγάπη. Πάλι διαφωνώ. Αγάπη είναι να συλλυπάσαι και να συγχαίρεσαι με τον άλλο. Όχι μόνο το ένα.
Αν ωστόσο υπάρχει ένα καλό κριτήριο για να δεις ποιοι σ' αγαπάνε και ποιοι σ' έχουν γραμμένο, αυτό είναι η στεναχώρια και οι δυσκολίες.
Τότε είναι που οι ψεύτικοι φίλοι αποχωρούν.

MAIRA666 είπε...

Ασπικιε , αστο αγορι μου , δεν το Εχεις.

Τα/το προβατα/ο εφυγαν από το μανρτι. ΔΕΝ ξαναμπαινουν μεσα. Εγιναν αγρια .Το μήνυμα ελπιζω να παρεληφθη σωστα.


Προταση , κατεβασε στο τερραίν και το Σαββιδη και οσους ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ θελεις . αφου δεν εχεις το αντικείμενο που εξεταζει
ο παραπανω ιατρος δεν θα σε βοηθησουν καθολου.


ΣΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ. Εισαι δολιοφθορεας ψυχων γιατι σου λείπει το «Ε».

( Και μην νομιζεται ότι τουτο το «Ε» είναι ασχετο με το περιβοητο
«ΕΙ» των Δελφων )

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΑ Τα θ υ μ α τ α της ΕΙΡΗΝΗΣ που θα βαλεις ?

ΣΕ ρωτησα μηπως ελαβες δεμα για να σου απαντησω ποιος είναι Ο ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ?

Σε εχω ρωτησει και αλλα πραγματα . Το κοροιδο όμως!!!!!

Στο κατω κατω αφου δεν εισαι ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ γιατι με πολεμας ?

Ζησε ευδαίμων εν ειρηνη και ασε εμας τους φιλοπολεμους να βγαλουμε
τα ματια μας. Εσυ το μονο που πρεπει να κανεις είναι να πηγαινεις με τον νικητη και να χοντραινεις την κοιλια σου . Τα υπολοιπα αστα!
Παψε, και μην μιλας. Μην σκεφτεσαι . Ακολουθησε το ρητο του Σαρδαναμπαλου ότι φαμε , ότι πιουμε και ότι γα……. ΟΙ κοιλαραδες μονο τρωνε γι’ αυτό ο θεος τους εδωσε το στόμα. ΟΧΙ για να ομιλουν .

Εξαλλου σου εδωσα ευχη στο προηγουμενο κειμενο .

« Αν ισχυει κατι τετοιο τοτε το ΜΟΝΟ που μπορω να « ΕΥΧΗΘΩ» ειλικρινέστατα και καλοπροαίρετα είναι ΝΑ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ και άρα ΠΟΤΕ να μην ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ για το παραμικρο.»

Κειμενο του ασπικιου

«Για αυτό μάιρα και ο χριστιανισμός,εξελλίσει και βελτιώνει την δικαιοσύνη των αρχαίων.»


Σημερα κατι νέο . Μεχρι χθες ησουν αθεος σημερα σε βρισκω χριστιανο.
Και πλατωνα βλεπω διαβαζεις ! αλλα επειδη εισαι και χριστιανος σημερα ,σε βλεπω ως Ιεροκήρυκα να μιλας . ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ βεβαια ποιος
ο βαθυτερος λογος που διαβαζουν οι γνησιοι χριστιανοι και ιδιαιτέρως οι ιεροκήρυκες ( ειδικος κλαδος της ιεροσυνης) Πλατωνα και λοιπες Δυναμεις. Αν όχι πες το και θα στο εξηγησω και αυτό. ΤΙ άλλο θα σκαρφιστεις πεμπτοφαλαγγίτη. Κάθε μερα αλλαζεις προσωπείο. 1000 μασκες φορας. Αλλα όσες και να φορεσεις η ΟΥΣΙΑ δεν αλλάζει.
Και οσο αφορα τον υπαινιγμο ότι ο χριστανισμος ( Ελληνορθοδοξια ) εξελλισει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ θρησκεια ( ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ) ουτε να το διανοηθεις.Αλλο αν για λογους ταχτικης ειμαι Υποχρεωμενος να συμπαραστεκομαι θετικα προς αυτην και σε καμια περιπτωση γενικα
περι χριστιανισμου. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟ ειμαι ετοιμος να συνεχισουμε αυτό το θεμα.

ΒΡΕΣ μου , που εχω πει για αθηναικη Δημοκρατια , για αθηναιους και
αλλα παλαβα που λες. Πες μου πως γινεται να αγαπαω κατι και να μην
το κατανοω. Τοτε πως το αγαπησα? Μετα , εξηγησε το και αντιστροφα , αφου εσυ κατά δηλωση σου ποια , και επισημα , και με την βουλα , ΜΙΣΕΙΣ τους ΕΛΛΗΝΕΣ και ΕΛληνες και ελληνες.ΠΟΙΟΥΣ αγαπας ?
αν βεβαια αγαπας καποιον ? Εσυ ξερεις , Εγω ξερω , Αυτοι γιατι να μην ξερουν?

Ένα ένα , σιγα σιγα , και όλα θα αποκαλυπτουν .

Για το υπολοιπο κειμενο αν καταλαβε ο Σαββιδης κατι , παρακαλειται
να μας το εξηγησει . Εγω δεν καταβα σχεδον τιποτε. Μαλλον ανοητος πρεπει να ειμαι ! Μαλλον πρεπει να ηταν τοσο μαθηματικα και λογικα δεμενο το κειμενο που μου ηταν αδιανοητο να καταλαβω τα υψηλα μαθηματκα της ΑΛΩΠΗΞ. Κατρουλιαρης μου φαινεσαι γιατι στο γηπεδο
δεν υπαρχει καθολου πρασινο. Όλα ΨΕΥΤΙΚΑ είναι σαν τον ΥΑΗΟΟ.
Καταλαβες ?


ΥΓ ενώ όμως συμφωνήσαμε για τον συμβολισμο των 666 οπου δηλωνει Κατι το θετικο εσυ ως γνησιος χριστανος δεν το γραφεις διπλα στο υπολοιπο ονομα μου.

ΥΓ. και την Μητερα ολων σου εχω ηδη πει Εξαλλου θα επρεπε να την Γνωριζεις ως ΓΝΗΣΙΟΣ ΧΡΙΣΙΑΝΟΣ . Είναι η ΠΑΝΑΓΙΑ.
ΠΑΝ +ΓΑΙΑ = ΠΑΝΑΓΙΑ ( Η Γ Α ΙΑ δεν είναι η γη ουτε βεβαια και
και η Α Ι Α ).

Mirage Πιθανον να μην εισαι δημοσιογραφος αλλα εισαι τομεαρχης.
Τομεαρχης που ? θα δουμε. Παντως προς το παρον σεβομαι την θεληση
σου και σταματω να σε αποκαλω ετσι αν και εγραψα την λεξη πιθανον
αν προσεξες.

Κειμενο mirage
«και μην ξεχνάς όλα εδω πληρώνονται :) οι ΕΛληνες δεν είναι εξωγήινοι !»


Καλως το καταλαβα από την αρχη . Το θεωρησα ως άμεση Α Π Ε Ι Λ Η. Αλλα είναι όντως απειλή ?

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για πρωτη φορα αρχιζουμε να ξεχωριζουμε τις εννοιες ΕΛ_ληνες και ελληνες.

Και για να μην ξεχνιομαστε
ΣΚΟΠΟΣ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

ΣΚΟΠΟΣ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ !!!!!

Συγχαρητηρια ακομη, γιατι τιμας το 666 , πραγμα που ο ασπικιος ουτε αυτό κανει.Βεβαια θα προτιμουσα να γραφεις ολοκληρο το ονομα μου, γιατι μονο αν σας αθροισω και του δυο (ασπικιο +mirage) κανω ολοκληρο το ονομα μου.


ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ γιατι στην αρχη τα περασε για αστειακια. ΤΩΡΑ που τα παραδεχονται σιγα σιγα και οι κολλητοί του θα παρει θεση ? θα γραψει κατι ? εστω και να μου πει ακομα οτι ειμαι φαντασιοπληκτος.


Και κατι περιεργο τωρα . ΔΕΝ είναι απειλη αυτό που ειπες είναι
Πραγματηκοτητα. ΓΙατι πρωτα πρωτα στους ΕΛληνες και ελληνες αλλα και ελλαδιτες θα πεσει ότι είναι να πεσει. Ετσι οριστικε.
Εγω το περιμενω και αλλοι το περιμενουν είναι ΥΨΙΣΤΗ Α Ν Α Γ Κ Η να γινει ετσι. ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ!!!!! ΤΩΡΑ για το εξωγηινοι αν και είναι λιγο πολυπλοκο δεν θα σου κανω το χατηρι να σου απαντησω άμεσα γιατι εισαι «βεβηλος η αγροικος» . Θα σου πω μονο ότι δεν είναι ουτε ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ ΟΥΤΕ ΕΠΙΧΘΟΝΙΟΣ ΟΥΤΕ ΧΘΟΝΙΟΣ.

Θα συμφωνησω ότι λιγοτερο απεχθες είναι να σκοτώσεις από αναγκη Βιολογικη παρα να σκοτωσεις απο αδηφαγία (ιμπεριαλισμος). Προσπαθησε τωρα να δεις που Βρισκεται η Αδηφαγια εντος ΠΟΛΗΣ η εκτος ΠΟΛΗΣ. Αν βρισκονταν εντος πολης δεν θα μπορουσε να υπαρξει πολη (κοινωνια) αφου θα καταστρεφοταν από μεσα αρα μαλλον εκτος πολης βρισκεται ο «επεκτατισμος» αφου η πολη προσπαθει να περιορισει αυτην την ταση γιατι μονο ετσι μπορει να Υπαρξει.

Αλλα δεν θα συμφωνησω ότι είναι προτιμοτερο να σκοτωσεις από αναγκη παρα για την τιμη. Ο λογος είναι απλος.
Στην πρωτη περιπτωση σκοτωνεις για το «ζειν» στην δευτερη για
Το « ευ ζειν» και το «Ε Υ» είναι όλα τα λεφτα λαικιστι και βαρβαριστι.

Στο κατω κατω για μια τσιπα ζουμε ( όχι ολοι ) και όχι για το φαι.
Πρόσεξε μονο γιατι το θεμα της ΤΙΜΗΣ είναι μεγαλο θεμα και δεν θα ηθελα να το παμε παραπερα. Όχι τωρα τουλαχιστον.

Πιπερι θα σου βαλω στην γλωσσα mirage. Για ποια ΙΔΑΝΙΚΑ μιλας στον ερμαριο ? Για τα ΙΔΑΝΙΚΑ των ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ αυτων που εκαψαν μεχρι και το μνημειο Του ΑΓΝΩΣΤΟΥ στρατιωτη. Για τους φονιαδες των ΨΥΧΩΝ.

Σας θυμιζω μονο αποσπασματα του mirage για να μην τολμησουν καποιοι να πουν ότι κακολογω και παραφερομαι.

Θαυμάστε !!!!!!!

Κειμενο mirage

«Αυτή είναι η κατάρα της νέας ελλάδας, η ασφυκτική "αγάπη" της οικογένειας, οι νέοι μεγαλώνουν με ΔΑΝΙΚΑ και ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ αντί με ΙΔΑΝΙΚΑ!»


« Η εποχή μας μας καλεί να κοιτάξουμε μπροστά αντί για πίσω, να τα κρεμίσουμε ΟΛΑ, είναι χρέος μας υμών που δώσαμε τα ΦΩΤΑ στον Δυτικό πολιτισμό να διορθώσουμε την ΥΒΡΙΣ(εάν μπορούμε βέβαια) “



«Δεν πρέπει επομένως να είμαστε και τόσο περήφανοι που δώσαμε τα "φώτα" μας στην Δύση ... ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ποτέ δεν ήταν πραγματικά παν-ανθρώπινος. Η απάντηση στην κρεατομηχανή της χρηματοοικονομικής αυτοκρατίας που πολτοποιεί τους παλιούς πολιτισμούς δεν είναι ο εθνικισμός, οι εθνικές μειονότητες η ιστορική επιστροφή και ο "πατριωτισμός" ...»

«Η νέα παγκόσμια εθνοτική ταυτότητα είναι το ζητούμενο και το αναζητούμενο και όχι η Μακεδονική ή η Ελληνική ;)»

δεν θελω να στα αναλυσω ακομη μια φορα εκτος αν θελεις εσυ ?


To ξερω ότι σε βολευει η ΛΗΘΗ και όχι η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Μην γινεσαι θρασυς και υβριστικος λοιπον στο ερμαριον « φιλε μου.» ΠΡΟΣΕΧΕ !!!!!



Καλοπροαιρετα με πολύ πολύ θυμο. !!!!

Sturm und Drang είπε...

Προς maira666
Ευχαριστώ για την πληροφόρηση του «ένοχου» παρελθόντος και παρόντος του φίλου μας. Λοιπόν για Π Κονδύλη τα βιβλία του σε ελληνική γλώσσα:Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη (1983), Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα (1984), Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Ι-ΙΙ (1987), Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός (1988), Ισχύς και απόφαση (1991), Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού (1991), Πλανητική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (1992), Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία (1992), Θεωρία του πολέμου (1997). Ξεχωρίζουν : Θεωρία του πολέμου, Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Ισχύς και απόφαση.
Sturm und Drang σημαίνει «Θύελλα και Ορμή» που ήταν ένα ρομαντικό καλλιτεχνικό κίνημα στην Γερμανία τον 19ο αιώνα. Απολύτως πρέπον λοιπόν.

Προς aspic
Είστε αλήθεια δημοσιογράφος;; Που; Lifo ή Athens Voice; Αν δεν είστε πάντως θα μπορούσατε… θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για να σας απαντήσω αλλά πραγματικά αδυνατώ να συνομιλήσω με έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να βγει πέρα από τον στενό πλαίσιο των προκαταλήψεων μιας μικροαστικής ηθικής. Μερικές παρατηρήσεις όμως θα τις κάνω.
Πρώτον, η αναγωγή σε ψυχολογικά αίτια λέγεται «ψυχολογισμός» αν και στην περίπτωσή σας θα δίναμε υπερβολική σημασία στα λόγια σας αν τα χαρακτηρίζαμε με αυτόν τον όρο. Το σφάλμα είναι μόνο κοινό. Δεν κατανοεί κανείς ούτε στο ελάχιστο φαινόμενα όπως τον πόλεμο όταν προσπαθεί να τα εξηγήσει πόσο μάλλον να τα επικρίνει με τέτοιου είδους «ψυχολογίστικα» τεχνάσματα που δεν υπακούουν ούτε σε βασικούς επιστημολογικούς κανόνες.
Δεύτερον, όσον αφορά τον Νίτσε, πέραν της γελοιωδέστατης απόψεως σας για αυτόν και την σύνδεση του με τον εθνικοσοσιαλισμό, που δεν έχω πραγματικά να σχολιάσω κάτι (χάσιμο χρόνου…) θα σας συμβούλευα με όλη την καλή διάθεση να διαβάσετε Νίτσε. Αλλά για να τον καταλάβει κανείς πρέπει πρώτα να διαβάσει Χέγκελ. Και ακόμα και αν δεν προχωρήσω σε περαιτέρω επιμήκυνση της πνευματικής αυτής αλυσίδας θα σας χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια για να έχετε μια άποψη όσον αφορά τις ιδέες τους και την ιστορική τους πορεία.
Τρίτον, οι αναχρονισμοί σας είναι τόσο γελοίοι και ταυτοχρόνως τόσο κλισέ (περί δουλείας π.χ.) που φανερώνουν την παντελή απουσία ιστορικής σκέψης.
Τέταρτον, αν δεν σας είχα αποκαλύψει την φοιτητική μου ιδιότητα δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι θα καταλαβαίνατε την ηλικία μου. Αν τώρα βλέπετε την ωριμότητα ως φιλήσυχη κατάσταση και ως απουσία πνευματικών ερεισμάτων είστε στην καλύτερη περίπτωση ένας αλλοτριωμένος bourgeois.
Πέμπτον, κάτι πιο σοβαρό. Μην νομίζετε ότι η πολυτέλεια να κάθεστε στον Η/Υ σας και να χασομεράτε γράφοντας περί ανέμων και υδάτων πιστεύοντας ότι επιτελείτε κάποιου είδους κοινωνικό λειτούργημα ή ότι ασκείται το δικαίωμα της σύγχρονης κοροϊδίας περί ηλεκτρονικής δημοκρατίας ή το «ιερό»επάγγελμα του δημοσιογράφου, μην νομίζετε λοιπόν ότι αυτή η κατάσταση είναι
κάτι αυτονόητο, ξεχνώντας ότι προήλθε από τους δύο παράγοντες που έθεσε ο Χέγκελ ως κινητήρια δύναμη της Ιστορίας : τον αγώνα και την εργασία. Μην γίνεστε λοιπόν απολογητής των τεμπέληδων, των δειλών και των βολεμένων.
Τέλος, μην μου προσάπτεται ιδέες που εξέφρασα! Αν εσείς επιθυμείτε να βλέπετε παντού τον κίνδυνο των παρανοϊκών φασιστών, εθνικιστών, χουντικών ή ό,τι άλλο τέλος πάντων αποτελούσε τον παιδικό σας μπαμπούλα επί της πολιτικής, μην προσπαθείτε να με εντάξετε στο πακετάκι που σας αρέσει γιατί το «κοστουμάκι» σας μου είναι πολύ στενό…

aspic είπε...

Όπως κατάλαβες και το λές τελικά μιράζ,το ερμάριον με αυτά που λέει και ξαναλέει επιβεβαιώνει τις απόψεις που λένε πώς η ελληνική κοινωνία ,ούτε συλλογική συνείδηση έχει,ούτε βέβαια αληθινά εθνική,και κατα πόσον μάλλον έχει συνείδηση του κόσμου που περιβάλλεται.
Το πρόσωπο περιορίζεται μόνο στην οικογένειά του,άντε το πολύ και σε μιά τοπικότητα,γεωγραφική ή φυλετική,ακόμη και ιδεολογική (βλέπε μάιρα και κύριο φοιτητή).
Όλοι οι άλλοι έξω από αυτόν τον στενό του ορίζοντα είναι ξένοι,σχεδόν εχθροί,που θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο μαζί τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων του (ανάλογο πόλεμο έχει κυρήξει και στο φυσικό περιβάλλον).
Αυτό πάντα υπέβοσκε ανομολόγητα στην ψυχοδομή του έλληνα.Το ανησυχητικό όμως σήμερα είναι ότι πιά δηλώνεται ξεκάθαρα,έστω και μέσα από μιά αθωωτική αφέλεια ή αφελή αθωώτητα σάν και του ερμάριου.
Μπορείς να πείς τίποτα άλλο πιά,εκτός απο την ατάκα του αυλωνίτη "ρε που πάμε,ρε που πάμε!!!";

Και εσύ ερμάριον αφού κατά τα λεγόμενά σου η οικογένεια είναι η υπέρτατη σχεδόν αξία του ανθρώπου όπως λές,τότε να υποθέσω ότι άν ήσουν υπουργός και ο αδελφός σου άς πούμε ήταν έμπορος ναρκωτικών και τον μπουζουριάζαν,τότε θα χρησιμοποιούσες την θέση σου για να τον ξεμπλέξεις.
Γιατί άν δέν το κανες,τότε κάποιες άλλες αρχές και αξίες είναι ανώτερες από την οικογένεια.Και μήν μας πείς πάλι ότι θα βοηθουσες τον αδελφό σου μόνο όταν είχε καλά και θεμιτά αιτήματα,διότι τι είναι καλό και θεμιτό είναι υποκειμενικό,και για αυτό υπάρχουν οι νόμοι και το δίκαιο και η τυφλη υπακοή σε αυτά,πέρα από οικογένειες και τέτοια.
Μπορεί δηλαδή για έναν άλλο υπουργό (βλέπε κεφαλογιάννη),η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών να είναι μιά καλή εμπορική δραστηριότητα που συνεισφέρει μάλιστα και στην ανάπτυξη και προκοπή του τόπου και έτσι είναι καθήκον του να βοηθάει τους συγγενείς ή φίλους όταν έχουν τέτοιες ευγενείς κατ αυτόν ενασχολήσεις.Ή μπορεί για κάποιον άλλο υπουργό,η καταστροφή του περιβάλλοντος να είναι επιβεβλημένη για την οικοδόμηση και την καταπολέμηση της ανεργίας,έτσι που και αυτός να βοηθούσε τυχόν αδέλφια του ή γνωστούς του που ήταν καταπατητές.
Ποιός λοιπόν διασφαλίζει τις κοινωνίες,ότι η πράξη που θα κάνεις πρός ώφελος του αδελφού σου,δέν μας βλάπτει εμάς σάν κοινωνία,δέν βλάπτει δηλαδή τα δικά μας αδέλφια τελικά;
Γιατί και οικογενειοκρατικά άμα το πάρουμε το πράγμα όπως θές,ο δικός σου αδελφός δηλαδή,ή ο αδελφός του τάδε υπουργού που θα βρεί δουλειά,είναι πιο μάγκας από τον δικό μου αδελφό και τον αδελφό του άλλου;
Ή μήπως η δική σου οικογένεια είναι πιο ιερή από την δική μου ή του μιράζ;
Βλέπεις πώς γίνεται ζούγκλα η κοινωνία σύμφωνα με τις αντιληψεις σου,και θα βγάλουν τα μαχαίρια οι οικογένειες να έχουμε βεντετες σε όλη την επικράτεια μετά;
Για αυτό σου λέω,λογικέψου ερμάριον.Μάλλον έχει δίκιο ο μιράζ που σου λέει ότι σε χάιδεψε πολύ η οικογένεια για αυτό έχεις τέτοιες απόψεις.Διότι άμα δέν είχε μπεί να φάει το ξύλο ο αδελφός σου που λές στο άλλο τόπικ και σε είχαν κάνει μαύρο εσένα τα γυφτάκια τελικά όταν ήσουν μικρός,να δείς τώρα πόσο πιο λογικά θα σκεφτόσουν.

Και σου λέει μεγάλη και σοφή κουβέντα ο μιράζ ότι μόνος σου ήλθες και μονος σου θα φύγεις σε αυτό τον κόσμο.Βασικά σου λέει ότι η ολοκλήρωση σου είναι προσωπική σου υπόθεση,και δέν θα στην κάνει ο αδελφός σου για λογαριασμό σου.
Να και άν δέν με πιστεύεις ρώτα και τον μάιρα που έχει διαβάσει τους αρχαίους να σου πεί ότι ο σοφοκλής έλεγε πώς άν δέν γαμήσεις την μητέρα σου και δέν σκοτώσεις τον πατέρα σου,δέν ολοκληρώνεσαι σάν άτομο.
Που σημαίνει,ότι τον αδελφό σου πρέπει και να τον γαμήσεις και να τον σκοτώσεις που λεει ο λόγος.
























Καλό μου παιδί,κύριε φοιτητά,και μάιρα φωταγωγημένε,μήν τσαντίζεστε και ξεπέφτετε σε φθηνό υβρεολόγιο,επειδή σας έκανα μιά απλή ερώτηση ,περί του τι θα κάνουμε τους νεκρούς,τους τραυματίες και τους αρρώστους,βιολογικά και ψυχικά,που αφήνει ένας πόλεμος.
Ψυχραιμία.
Εγώ φταίω δηλαδή που ένας πόλεμος δημιουργεί τέτοια προβλήματα;
Γιατί ενοχλείστε έτσι;

Το γένος που φωνάζεις μάιρα θα βρεί τον τρόπο να σωθεί,εσένα δέν βλέπω να σώνεσαι με τις γραφικότητες που λές.
Και εσύ καλό μου παιδί,κύριε φοιτητά,υποθέτω πώς θα είσαι στο πρώτο έτος για αυτό μας μιλάς για τόσο ξεφτισμένα και ξεπερασμένα πράγματα.Υπομονή,στα επόμενα έτη θα μάθεις και τα επομενα κεφάλαια στην επιστήμη σου,πολλά πράγματα έγιναν έκτοτε,ο λόγος μπήκε σε πιο περίπλοκα κανάλια,γιοφύρια πίσω μας γκρεμίστηκαν γκρεμοί ανοίχτηκαν μπροστά μας, τέλος πάντων με το καλό να πάρεις το πτυχίο σου και εδω είμαστε εμείς να τα ξανασυζητήσουμε.
Δέν φεύγουμε,τώρα που βρήκαμε τον σαββίδη που να πάμε;
Από προσωπική πείρα σου λέω πάντως,πώς το δύσκολο δέν είναι να μάθεις,το δύσκολο είναι να ξεμάθεις.Η ουσία δηλαδή είναι στην αφαίρεση.
Και μήν τσιμπάς περί δημοσιογράφων και τέτοια που λέει ο μάιρας.Έχει πάρει πολύ φώς στον εγκέφαλό του,δέν το κατάλαβες;

Sturm und Drang είπε...

Προς απλή πληροφόρηση δεν είμαι πρωτοετής. Βρίσκομαι στο πτυχίο και ετοιμάζομαι για μεταπτυχιακό στην Γερμανία. Σταμάτα πια να νομίζεις ότι είσαι ο "σοφός δάσκαλος" γιατί από ό,τι έχω καταλάβει ούτε ηλικιακά και σίγουρα όχι πνευματικά δεν σου αξίζει αυτός ο ρόλος…

aspic είπε...

Αντε με το καλό και το μεταπτυχιακό και σε περιμένουμε πώς και πώς να γυρίσεις στην πατρίδα για να δώσεις καινούργιο αέρα στην πληκτική ελληνική διανόηση όπως την χαρακτήρισες.













Έ όχι καλό μου παιδί,κύριε φοιτητά,σας το παίζω και σοφός δάσκαλος!!!
Τι άλλο θα μου πείς πιά;
Απλώς είμαι έμπειρος μαθητής.


ΒΓ Πώς πάνε τα πράγματα εκεί στην γερμανία,υπάρχουν εξελίξεις στον χώρο σου,ή απλώς συνεχίζουν οι γερμανοί να τρώνε τα μουστάκια τους;

Συνεργάτες