6/9/08

Το πείραμα του CERN

Υπάρχει η γενική εκτίμηση πως οι χρήστες των σύγχρονων τεχνολογιών δεν είναι συντηρητικοί και αναζητούν αενάως κάτι καινούριο.
Έτσι, δημιουργήσαμε και μεις ένα portal στη διεύθυνση www. anixneuseis.gr.
Εκεί αναρτούμε και το θέμα της επόμενης εκπομπής αλλά και άλλα θέματα που νομίζουμε πως το υποστηρίζουν ή παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον.
Αν, όμως, κάποιοι συνάδελφοι bloggers δεν θέλουν να αποχωρισθούν τον αγαπημένο τους τρόπο επικοινωνίας, θα έχουμε παράλληλα και εδω αναρτημένο το θέμα για συζήτηση.
Τα πειράματα που θα γίνουν στο CERN αρχής γενομένης με τη δοκιμαστική δέσμη που θα αποσταλεί την Τετάρτη, θα είναι το θέμα της επόμενης εκπομπής.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο portal μας στη διεύθυνση που προανέφερα.

Π.Σαβ.

1 σχόλιο:

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Κατ'αρχην συγχαρητήρια για καινούριο portal, προσπάθησα να στείλω μήνυμα αλλά μου βγάζει κάποιο λάθος.

Θεωρώ ότι το πείραμα αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της επιστήμης ως σήμερα. Μπορεί να μην δείξει κάτι συνταρακτικό, μπορεί όμως να αλλάξει εντελώς την Φυσική και την αντίληψή μας για το Σύμπαν.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Ο επιταχυντής δεν μπορεί να φτάσει σε ενέργειες που επικρατούσαν στα ~10^-43 δευτερόλεπτα μετά το big bang. Είναι μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς απ'οσο γνωρίζω έχουμε την λεγόμενη πρώτη ρήξη συμμετρίας με την βαρύτητα να "διακρίνεται" από τις υπόλοιπες 3 θεμελιώδεις δυνάμεις. Πριν από το χρονικό αυτό σημείο ο χωροχρόνος έχει τελείως διαφορετική μορφή και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια αντίστοιχη φυσική θεωρία.
Έχω καταλάβει ότι οι φυσικοί θα προσεγγίσουν αυτή τη χρονική στιγμή θεωρητικά. Το ερώτημα είναι: Πώς είναι βέβαιοι ότι είναι γραμμικές οι σχέσεις που οδηγούν σε τέτοιες άπιαστες θερμοκρασίες και ενέργειες; Αν δεν είναι γραμμικές πως γνωρίζουν τις πιθανές εξισώσεις; Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τελείως διαφορετικό που είναι έξω ακόμα και από τα θεωρητικά όρια της σημερινής Φυσικής;

Συνεργάτες