14/9/08

Πολιτική ηθική: το θέμα της επόμενης εκπομπής

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο κ. Βουλγαράκης είπε πως το νόμιμο είναι ηθικό και το ηθικό νόμιμο.
Αυτό με προβλημάτισε διότι ενώ από όσα είπε ο πρωθυπουργός ο κ. Βουλγαράκης δεν έχει υποπέσει σε παρανομία η όλη δραστηριότητά του ενοχλούσε.
Κατέφυγα στο βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ «ο νόμος στην ελληνική σκέψη» όπου διαπίστωσα πως υπάρχουν οι γραπτοί και οι άγραφοι νόμοι και πως οι δεύτεροι ενώ στην αρχή είχαν ως βάση τους το θρησκευτικό στοιχείο, στην πορεία απέκτησαν ως βάση την ηθική, τη συνείδηση των ανθρώπων.
Αυτή, όμως, η ηθική βάση αλλοτριώνεται ή εξαλείφεται στις ημέρες μας. Και επειδή οι γραπτοί νόμοι δεν μπορούν να προβλέπουν, και μάλιστα με κυρώσεις, όλες τις περιπτώσεις, η απουσία των άγραφων νόμων που να έχουν μια εγγυητική βάση, αφήνει ένα τεράστιο κενό.
Πως θα καλυφθεί; Μήπως αυτή είναι μια σημαντική αιτία του εκτεταμένου κύματος διαφθοράς και απαξίωσης των πάντων που αντιμετωπίζουμε στις ημέρες μας;
Ποια άλλα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά οδηγούν σ αυτήν την απαξίωση το δημόσιο βίο ακόμη και θεσμούς όπως η εκκλησία;
Μπορεί με τους γραπτούς νόμους να ελεγχθεί η κατάσταση;
Μήπως η απόλυτη σχεδόν στροφή προς την τεχνική εκπαίδευση επιδείνωσε τα πράγματα;
Ποιους μηχανισμούς υγιούς αναπαραγωγής διαθέτει σήμερα η κοινωνία μας;
Έχει η κοινωνία ανάγκη προτύπων και που θα τα αναζητήσει αυτά;
Αυτά είναι μερικά ερωτήματα τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στην επόμενη εκπομπή.
Ευχαρίστως να ακούσουμε και τις προτάσεις σας.

Παντελής Σαββίδης

22 σχόλια:

cyclos είπε...

Κάποτε είχε τύχει να διαβάσω ένα αγγλικό ρητό: "Θέλω λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχω" Ο πολίτης σκανδαλίζεται διότι οι πολιτικοί έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στη θεραπεία των συμφερόντων τους με "νόμιμες" διαδικασίες. Έτσι καταργείται μια βασική αρχή της δημοκρατίας για ισότητα ευκαιριών. Ο πολίτης δεν θα είχε την ίδια αντίδραση αν για παράδειγμα, κάποιος συνάδελφός του στη δουλειά είχε βρει αυτόν τον "νόμιμο" τρόπο που βρήκε ο Βουλγαράκης για να πληρώνει λιγότερους φόρους.

cyclos είπε...

Δεν είναι θέμα "προτύπου", δηλαδή. Η δουλειά του πολιτικού είναι να κλείνει τα νομικά παραθυράκια, όχι να τα ανοίγει για τα συμφέροντά του.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Δεν έχω καταλάβει γιατί το θέμα αυτό ξεκίνησε απλώς με τον Βουλγαράκη. Προσωπικά δε νομίζω ότι έκανε κάτι κακό που είχε μια πλούσια γυναίκα. Ούτε αν την βοήθησε ως υπουργός να γίνει πλουσιότερη.
Εξάλλου δεν πιστεύω ότι υπήρξε υπουργός ο οποίος έφυγε από κάποιο υπουργείο πιο φτωχός απ' ότι πήγε.
Τι κακό έκανε λοιπόν ο Βουλγαράκης; Τι το σκανδαλώδες;

Βέβαια, το ηθικό δεν είναι νόμιμο, ούτε το νόμιμο ηθικό.
Μπορείς για παράδειγμα να καλύπτεις νομιμότατα μια ανηθικότητα με μια κόλλα από το χαρτί του νόμου, ενώ μπορεί να την πάθεις γιατί σε τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί ενώ ήσουν εντάξει με όλους και με όλα.

Όταν βέβαια είσαι υπουργός, μπορείς να αιθεροβατείς και να πιστεύεις σε οποιαδήποτε αφελή, γλυκερή ιδέα εμπνέεσαι.
Η πραγματικότητα είναι αλλιώς.

Ο Cyclos έγραψε "Θέλω λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχω". Και οι ίσες ευκαιρίες στις οποίες αναφέρεται δείχνουν ότι θέλει και αυτός κομμάτι στην πίτα.
Η διαφθορά είναι πλέον ανεπανόρθωτη. Τόσο, που ντρεπόμαστε πια να λέμε ότι θέλουμε να είμαστε νομοταγείς. Το λέμε και μας κοιτούν όλοι με ένα συγκαταβατικό μειδίαμα...

cyclos είπε...

Δεν είναι δικό μου το ρητό. Απλώς θέλω να πω ότι όλοι οι λαοί, ανεξάρτητα από τον τύπο κράτους που έχουν φτιάξει, σκανδαλίζονται με "νομότυπες" αλλά ανήθικες συμπεριφορές από αυτούς που δημιουργούν τις "νομικές ευκαιρίες" και εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους άλλους.
Είπες, ερμάριον, ότι δεν βρίσκεις τίποτα κακό που ο Βουλγαράκης σαν υπουργός, βοήθησε τη σύζυγο να γίνει πλουσιότερη. Ακριβώς όμως εκεί είναι το "κακό". Στο σαν υπουργός. Αν την είχε βοηθήσει σαν τραγουδιστής ας πούμε, δεν θα υπήρχε κακό.
Για παράδειγμα, στις εφημερίδες τον καιρό που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις, δημοσιεύονται άρθρα "πώς να γλιτώσετε φόρους" και υπάρχουν επαγγέλματα καθώς πρέπει, που βγάζουν μεροκάματο από την αναζήτηση νομικών παραθύρων για κάθε χρήση (νομικοί, λογιστές κ.α.) Στις ευνομούμενες κοινωνίες λοιπόν, δεν απαγορεύεται στους πολίτες η χρήση του νόμου για την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων, καλώς ή κακώς δεν το εξετάζω, είναι άλλη συζήτηση.
Ο πολιτικός όμως, είναι άλλο καπέλο. Η χρήση του νόμου για τη μεγιστοποίηση των προσωπικών του συμφερόντων θεωρείται ανεπίτρεπτη και σκανδαλώδης. Δηλαδή δεν δικαιούται να κάνει ό,τι δικαιούνται οι υπόλοιποι, γιατί βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί έτσι, ώστε να δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων κι από εμάς τους υπόλοιπους που η υποχρέωσή μας εξαντλείται στο να είμαστε νόμιμοι, δηλ. να ενεργεί προς όφελος των πολιτών σαν σύνολο. Αυτό είναι άγραφος νόμος, εδραιωμένος όμως στην κοινή συνείδηση. (Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι εξέλιπαν εντελώς οι άγραφοι νόμοι.)
Με άλλα λόγια, ακόμα και η διεφθαρμένη κοινωνία μας, εξακολουθεί να σκανδαλίζεται με την παραβίαση ενός θεμελιώδους ηθικού νόμου από μια κατηγορία πολιτών, οι οποίοι εθελοντικά επέλεξαν ένα συγκεκριμένο ρόλο.

Τώρα είναι ένα θέμα αν αυτός ο σκανδαλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί (όσο υπάρχει ακόμα) σαν εργαλείο για σωστότερη διακυβέρνηση, ή αν θα πρέπει να καταπιαστούμε με την εξάλειψη της διαφθοράς από την κοινωνία. Είναι ένα ερώτημα.
Πάντως, είναι παρατηρημένο, ότι σε συνθήκες κρίσης και μετάβασης όπως οι σημερινές, κάποιες κοινωνίες τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποιες άλλες να συμμαζέψουν τα απύλωτα στομάχια μερικών.

Οι "ίσες ευκαιρίες" δεν αναφέρονται λοιπόν επειδή επιθυμώ ένα κομμάτι πίτα, άλλωστε είμαι ένας λιτοδίαιτος κύκλος, αλλά επειδή θέλω να τονίσω ότι δεν είναι υποκρισία να σκανδαλίζονται οι πολίτες, έστω και διεφθαρμένοι στο κατά δύναμιν, από τις "νόμιμες ενέργειες" των πολιτικών τους.
Το θεωρώ πολιτικά χρήσιμο και πολύ θα ήθελα τα ΜΜΕ να διαπομπεύουν τους "νόμιμους" πολιτικούς.

aspic είπε...

Σωστά τα λένε ο κύκλος και το ερμάριον,άν και τον πρώτο τον βρίσκω λίγο ρομαντικό και αθωωτικό για τους πολίτες,ενώ τον δεύτερο αρκετά κυνικό να έχει σχεδόν αποδεχθεί ότι έτσι είναι τα πράγματα,τόσο ώστε να απορεί γιατί θα πρέπει να παραιτείται ένας υπουργός για μιά τόσο κοινότοπη και συνηθισμένη πράξη διαφθοράς.
Διότι πράγματι,κοντεύει να γίνει άγραφος νόμος όχι ότι σκανδαλίζουν οι υπουργοί όταν εκμεταλεύονται την θέση τους,αλλά αντιθέτως ότι προκαλούν την κοινή λογική όταν δέν την εκμεταλεύονται.Έτσι που ο πραγματικός σκανδαλισμός της κοινωνίας,να μήν προέρχεται από αυτές καθεαυτές τις σκανδαλώδεις πράξεις,αλλά από τον τόσο χοντροκομένο,εμφανή και άκομψο τρόπο που σκανδαλίζουν μερικοί.Διότι μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια,και οι άγραφοι νόμοι τελικά επιβάλλουν σε μιά πολιτισμένη και δημοκρατική κοινωνία,να τρώμε διακριτικά και με λεπτότητα και όχι να πέφτουμε με τα μούτρα σάν ζώα στο φαι.Να τρώμε δηλαδή με τρόπο σύννομο,αφού αυτή είναι η διαφορά ενός απολίτιστου και ενός πολιτισμένου,πολίτη ή κράτους.Ο τρόπος που τρώει δηλαδή όταν κάθεται στο τραπέζι με όλα τα καλούδια μπροστά του.Και μάλλον την ελλάδα και σε επίπεδο πολιτών και κράτους,από τον τρόπο που ξεκοκαλίζει το ψητό στο τραπέζι δέν θα μπορούσαμε να την βάλουμε και ανάμεσα στους πολιτισμένους λαούς,χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με σιγουριά άν αυτό είναι καλό ή κακό.


Με τα παραπάνω λοιπόν κύκλε και ερμάριον είναι σαφές ότι την δουλειά την πάω από τα ένδοξα αλλά και λησμονημένα μονοπάτια του αναρχισμού,ο οποίος αυτή την φορά και για αυτό το θέμα είναι ο μόνος αμόλυντος ο οποίος θα μπορούσε να κρίνει επί δικαίων και αδίκων χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του,για να ισχυριστώ λοιπόν πώς οι νόμοι στην ιστορία της ανθρωπότητας δέν ήταν και δέν κάναν τίποτα άλλο,απο το να
εξυπηρετούν τα συμφέροντα ομάδων ή ατόμων.
Ανθρωπολογικά άν το πάρουμε,οι πρώτοι κανόνες μιάς ανθρωποαγέλης δέν ήταν τίποτα άλλο,από ένα μέσο,σχεδόν φυσικό,να ισχυροποιηθεί έναντι μιάς άλλης.
Στην συνέχεια οι νόμοι θρησκευτικοί ή πολιτικοί,στόχο είχαν τόσο την ισχυροποίηση μιάς κοινωνίας έτσι που να την κάνουν ικανή να την πέσει σε μιά άλλη και να της αρπάξει τα πλούτη της,όσο και τον τρόπο που θα μοιράζονταν μετά τα λάφυρα μεταξύ των μελών αυτής της κοινωνίας.Στην συνέχεια οι νόμοι έγιναν πιο σύνθετοι,έτσι που αφορούσαν πλέον τάξεις εντός της ίδιας κοινωνίας,και τον τρόπο που αυτές λαφυραγωγούσαν άλλες κατώτερες (τάξεις).
Στις δημοκρατικές δυτικές μέρες μας,αυτή η λαφυραγωγία εξυπηρετείται με ακόμη πιο πολυσύνθετους νόμους και μηχανισμούς,όπου τα πολιτικά κόμματα είναι ουσιαστικά οι διαμεσολαβητές ρυθμιστές αυτού του έννομου δημοκρατικού και πολιτισμένου πλιάτσικου.
Οι πολίτες ξέρουν και αποδέχονται ότι η ισχύς ενός κόμματος όταν ανέβει στην εξουσία είναι ανώτερη από την ισχύ του κράτους.Για αυτό φροντίζουν να ενταχθούν σε κάποιο από αυτά,με άμεσο ή έμμεσο τρόπο,θέτοντας έτσι δικαίωμα επί της μοιρασιάς.Η δομή ενός κόμματος,οποιουδήποτε κόμματος,δέν έχει καμμιά σχέση με την δημοκρατικότητα του κράτους που ενυπάρχει.Ένα κόμμα βασίζεται σε καθαρά ολιγαρχικούς και φασιστικούς μηχανισμούς,όπου ο αρχηγός της ομάδας-κόμματος είναι ο απόλυτα κυρίαρχος που θα καθορίσει τι θα φάνε και πώς θα φάνε τα κατώτερα μέλη της ομάδας του.Για αυτό και οι δημοκρατίες της δύσης είναι εντελώς ψεύτικες,βιτρίνες που κρύβουν σκατά.

Το πρόβλημα λοιπόν με τον βουλγαράκη,δέν είναι ότι έφαγε (αφού όλοι τρώνε,υπουργοί και πολίτες),αλλά ότι έφαγε με τέτοιο τρόπο που παρέκαμψε την αυστηρή ιεραρχία και τους ιερούς κανόνες του φαγώματος.
Εν ολίγοις δηλαδή,νόμοι ηθική και λοιπα είναι όλα φούμαρα,πρός δημόσια κατανάλωση,που τα φωνάζουμε και τα ομολογούμε με περηφάνεια την μέρα,επειδή ακριβώς την νύκτα κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα.
Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις εκκλησίες,που στα φανερά και δημοσίως δοξάζουν τον θεό,επειδή ιδιωτικώς και στα κρυφά δοξάζουν τον διάβολο.
Οι κοινωνίες μας είναι σάπιες μέχρι το κόκκαλο.
Για αυτό,τουλάχιστον εγώ,πολλές φορές νοσταλγώ την δεκαεπτά νοέμβρη,την θεωρώ μιά αγία οργάνωση,έστω και άν δέν συμφωνώ με τις δολοφονίες.
Γιατί τέλος πάντων,δέν τίθεται θέμα πολιτικής αναβάθμισης και ηθικής εξέλιξης των κοινωνιών,(τι να εξελίξεις από αυτές; ),αλλά η ολοκληρωτική καταστροφή τους και η δημιουργία τους από την αρχή.
Δηλαδή όπως τραγούδησε και ο καζαντζίδης πρίν από χρόνια.....
































να σου δώσω μιά να σπάσεις
α ρε κόσμε γυάλινε
για να φτειάξω μιά καινούργια
κοινωνία άλληνε

MAIRA666 είπε...

Aspic …..ιε δεν αντεξες ουτε μια μερα !!!!

1. ενώ δηλωσες ότι θα περιμενεις να γραψω εγω πρωτα περι νομου και
ηθικης Σηκωσες το Χερι σου και εγραψες ………..


2. εχεις δηλωσει ότι μονο ψέματα γραφεις προκειμενου να σαλαγας τα
προβατακια που εχεις.Σημερα το επιβεβαιωσες.

Θυμιζω και ταυτοχρονα παρακαλω τον Σαββιδη να μου χαρακτηρισει αυτος τον aspic.

Μας εχει δηλωσει ότι είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ , κατά της ομογενοποιησης,
Υπερ της ομογενοποιησης, είναι ερωτευμενος με τους αναρχικους και την 17 νοεμβρη , δεν ανηκει στο Ελληνικον γενος, δεν είναι φιλοσοφος , είναι Κοσμοπολιτης , δεν αγαπαει τις Δολοφονιες της 17 νοεμβρη αλλα θελει να εξαφανισει (σκοτωσει) το ΓΕΝΟΣ για να εξαληφθει το ΕΙΔΟΣ, είναι εξωγηινος αλλα και χθονιος ( υποχθονιος?). είναι ενθεος αλλα και αθεος .Ειναι περηφανος που είναι ευρωπαιος αλλα σημερα λεει ότι οι δυτικες Δημοκρατιες είναι βιτρινα και σκατα. Μπορω να γραφω μεχρι αυριο το τι
ανακαλουθιες εχει πει . ειλικρινα γεμιζω 2 σελιδες αν συνεχισω.

Αφου όμως δεν εισαι τρελός , τι αραγε εισαι ?
Η λογικη ( ακομα και η καρτεσιανη ) λεει ότι εισαι ………A S P I C.
Και ως τετοιος σκεφτεσαι και ενεργεις ακομα και αν δεν το ξερεις.
ΓΚΟΛ ! δικο μου.


ΑΝΑΞΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ - ΝΟΜΩΝ

και ιστορικης πορειας των κοινωνιων. Αυτά είναι για τους μη έχοντες
ΛΟΓΙΚΗ γιατι ΝΟΥΣ δεν υπαρχει. Να συζητησω τι ? για ανθωπομορφες αγελες και καουμπουδες σαν και εσενα που περιμενουν να
Τις σωσεις ? Αν ηταν ετσι αγορακι μου δεν θα μιλαγαμε σημερα αφου ακομα στις τρωγλες θα ημασταν. Αλλα ξεχασα ότι μας ΕΣΩΣΕ ο
ΠΑΡΑΜΗΘΕΑΣ……………

Πες στην «πεφωτισμενη λεσχη» να σου στειλουν νέο βιβλιο βοηθειας γιατι
αυτό του κρασαταδε και το άλλο του καλο…. Ταδε εχουν φθαρει από το πολύ διαβασμα , ασε που είναι και ντεμοντε.


Καλοπροαιρετα και με αυξανομενο θυμο ( γκαζι)

MAIRA666 είπε...

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο κ. Βουλγαράκης είπε πως το νόμιμο είναι ηθικό και το ηθικό νόμιμο.



Ξεκαθαρισμα εννοιων γιατι παλι βλεπω υποπτες και πιθανες διαστρεβλωσεις.

1. ηθικον = καθε ειδους κινηση που οδηγει στην ΑΡΕΤΗ ΜΟΝΟ
2. νομιμο = καθε ειδους κινηση που βρισκεται εντος ΝΟΜΟΥ.

Αρα το ερωτημα πρεπει να τροποποιηθει και να γινει

α’) Καθε νομιμον οδηγει στην ΑΡΕΤΗ ? και
β’) Καθε τι που ειναι εντος ΑΡΕΤΗΣ ειναι ΝΟΜΙΜΟΝ ?

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ μονο μη με ρωτησετε τι εστι Αρετη?


Στο β’ η απαντηση ειναι θετικη και αδιαφιλονείκητη.
Για τον απλουστατο λογο οτι καθε τι που οδηγει ή ειναι εντος Αρετης
δεν μπορει να ειναι Παρανομον . Εαν ηταν παρανομη η Αρετη τοτε αναγκαστικα θα ηταν νομιμη η Κακια..

στο α’ ομως τι γινεται ? Ειναι σιγουρο οτι καθε κινηση εντος ν ο μ ο υ
οδηγει στην Αρετη. ? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ , δεδομενου οτι καθε νομος δεν
ειναι σιγουρο οτι προαγει την ΑΡΕΤΗ.

Αρα η ρητορικη ερωτηση του κ.Βουλγαρακη ειναι μονο κατα το ημισυ
αληθηνη. ΔΕΝ περιμενα και κατι διαφορετικο αφου μεχρι σημερα δεν εχω
βρει σε αυτο που ονομαζουμε πολιτικη σκηνη καποιον που να πει ολη την
αληθεια . Αναρωτιεμαι βεβαια αν την ελεγε θα την καταλαβαιναμε ? θα την
αντεχαμε ? ή θα τον ριχναμε στα Ταρταρα?

Τα μαθηματικα και η ΛΟΓΙΚΗ λενε

Α λ η θ ε ι α + ψ ε μ α = ψ ε μ α αρα ο κυριος βουλγαρακης και οχι μονο , ανετα μπορει να χαρακτηριστει Ψευτης.


Το ερωτημα τωρα ειναι καθε ψεμα αποσκοπει μονο στην Κακια η υπαρχει περιπτωση και να οδηγει στην Αρετη ? δεν θα με βαζει μονο ο Σαββιδης να σκεφτομαι ! ας σκεφτει και εκεινος λιγο.




Ο νομος ετυμολογικα βγαινει εκ του νεμω -- διανεμω ,μοιραζω με τροπο ΔΙΚΑΙΟΝ και οχι τυχαιο . Αρα λογικα καθε ΝΟΜΟΣ πρεπει να ειναι Δικαιος και Δικαιο δεν μπορει να ειναι τιποτα λιγοτερο απο την Αρετη.

Καθε «νομος» που δεν ειναι Δικαιος οποτε και δεν οδηγει στην Αρετη
δεν ειναι ΝΟΜΟΣ ειναι διαταγη ( διαταγμα) που πρεπει να υπακουουμε ολοι.




Αρα νομος δεν ειναι ουτε το δικαιο του εργατη , ουτε του βιομηχανου , ουτε του δημοσιου υπαλληλου, ουτε το εμπορικο , ουτε το ναυτιλιακο , ουτε το τραπεζικο κλπ γιατι τα επι μερους αυτα κατα επιφαση δικαια( γιατι μαλλον διαταγματα ειναι ) δεν αποσκοπουν στην ΑΡΕΤΗ αλλα σε ενα μερος αυτης. Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να υπαρχουν τα επι μερους δικαια αλλα ολα να κατευθυνονται στην ΟΛΟΚΛΗΡΗ Αρετη.
Για να κλεισω αυτο το κομματι θα ηθελα να πω οτι Δικαιοσυνη και κατα επεκταση ο νομος που εξυπηρετει αυτην δ ε ν ειναι η μ ε σ ο τ η τ α παντα.
Αλλο πραγμα καθοριζει τον δρομο για την ΔΙΚΗ και κατα επεκταση τον ΝΟΜΟ.



Πως αληθεια μοιραζεται ενας πρωτος αριθμος στα δυο δικαια ?
Πρωτος ειναι αυτος που διαιρειται με την μοναδα και τον εαυτο του.
Πως αληθεια μοιραζεται ενας μονος αριθμος δικαια ?


Κατέφυγα στο βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ «ο νόμος στην ελληνική σκέψη» όπου διαπίστωσα πως υπάρχουν οι γραπτοί και οι άγραφοι νόμοι και πως οι δεύτεροι ενώ στην αρχή είχαν ως βάση τους το θρησκευτικό στοιχείο, στην πορεία απέκτησαν ως βάση την ηθική, τη συνείδηση των ανθρώπων.

Τουτη εδω η κυρια εκ Γαλλιας που δεν την γνωριζω ( ρε σαββιδη ολη η αρχαια ΕΛΛΗΝΙΚΗ φιλοσοφια , μυθολογια και ιστορια για τουτο το πραγμα μιλαει ) καπως περιεργα μας τα λει. Δηλαδη η συνειδηση = ηθικη δεν εχει σχεση με τη θρησκεια?
Μα εν τελει τι εστι θρησκεια ? διαχειρηση χρηματων και οικοπεδων? Μα αν ναι τοτε μιλαμε για κατι που δεν εχει σχεση με την ηθικη και την αρετη πραγμα ατοπον οσον αφορα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ( ΣΚΕΨΗ)
Και μην πεταχτει κανεις να πει διαφορα γιατι πρεπει να προσεξει οτι
γραφω ΕΛΛΗΝΙΚΗ και οχι οτιδηποτε άλλο.

Οι αγραφοι νομοι ειναι εθιμα τα οποια ακολουθουνται αλλα δεν
ειναι σιγουρο οτι εχουν ηθος. Π.χ οι Σκυθες και μετα Μεγαλου Αλεξανδρου ακομα ειχαν ως εθιμον ( εχουν ?) να τρωνε τους γονεις τους.Αυτο αποτελουσε ενα αγραφο νομο. Εχει ηθος ? οδηγει στην Αρετη ? αν ναι καλως το εκαναν ( το κανουν ? ) αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει υποστηρικτής τετοιου νομου , εκτος αν υπαρχει…
Οταν ομως μιλαμε για αγραφους νομους στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ειναι αυτονοητο οτι μιλαμε για εθιμα που περιεχουν ΗΘΟΣ, δηλαδη για ανθρωπους που εχουν συνειδηση , αρα για ανθρωπους που εχουν ΨΥΧΗ
οποτε για ανθρωπους που μπορουν να συγκρινουν την «καθε κινηση» με το μετρο που τους εδωσε ο ΘΕΟΣ με την βοηθεια του ΝΟΥ και να το χαρακτηρησουν ηθικον η μη. Αρα ΛΟΓΙΚΑ οι « αγραφοι νομοι» ειναι ισχυροτεροι απο τους γραπτους τους ανθρωπινους αφου οι δευτεροι πρεπει να ακολουθουν τους πρωτους.Αν οι γραπτοι νομοι δεν ακολουθουν τους αγραφους , τοτε το οικοδομημα της οποιαδηποτε λεγομενης συνταγματικης Πολιτειας ειναι ετοιμο να γκρεμιστει .
************************************************
ερωτησεις που χρηζουν απαντησεως

************************************************
1.
Αραγε η νομοθεσια της σημερινης ελληνικης πολιτειας η και γενικοτερα της λεγομενης Ευρωπαικης πολιτειας (στην οποια ανηκομεν και ειμαστε υποχρεωμενοι να σεβομαστε τους νομους της ) εχει θεσμοθετησει νομους γραπτους που ακολουθουν τους αγραφους τους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ή νομους γραπτους που ακολουθουν τους Σκυθικους ? την απαντηση
ας την δωσουν ο Σαββιδης , aspic κλπ. δυναμεις.


2.
Ποιος λαος αραγε δινει μεγαλυτερη βαση στους ΓΡΑΠΤΟΥΣ νομους
Και γιατι αραγε ?

Κειμενο σαββιδη

η απουσία των άγραφων νόμων που να έχουν μια εγγυητική βάση, αφήνει ένα τεράστιο κενό.
Πως θα καλυφθεί;

Μετα μου λες ότι ειμαι φαντασιοπληκτος … σαν τον aspic μιλας !!!!!


Κειμενο aspic

“Τουτέστιν,άν είμασταν δημιουργοί ή συνδημιουργού αυτού του κόσμου θα το ξέραμε,διότι αυτά τα πράγματα,δημιουργός και δημιουργία, συμβαίνουν ταυτόχρονα και παρίστανται και οι δύο εκ των συμβαλομένων παρουσία και του συμβολαιογράφου μάλιστα και παίρνουν και από ένα αντίγραφο του συμβολαίου ο καθένας για να είναι κατοχυρωμένοι στο μέλλον”



Και οι δυο ζητατε Συμβολαιογραφο.Ουτε η EUROBANK να εισαστε αδελφε μου !!! ΕΛΕΟΣ!!!! Ειλικρινα αν το εννοειτε και δεν κανετε πλακα τοτε συγγνωμη δεν ειστε δολιοφθορεις , αλλα σας παρακαλω αλλαξτε εππαγγελμα για το καλο και το δικο μας και το δικο σας.
Οσο για το συβολαιογραφο του aspic απαντησα ηδη στην αναρτηση που βρισκεται « o χωρος του aspic “ στις 14/09/2008

Τωρα , η εγγυηση που νομιζεις ότι δεν υπαρχει , ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ .!!
Στο εχω ηδη αναλυσει λιγο παραπανω . Μπορω όμως να στο πω και λιγο πιο λαικα .

Κειμενο από από παλαιοτερη αναρτηση μου
---------------------------------------------------------------_
« Αυτό που εχει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ Γ Ε Ν Ο Σ ( ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ο aspic , κατά δηλωση του ) είναι η


Τσιπα στην μαλλιαρη ( τραγουδιεται με μπουζουκι /κλαρινο
/ μαντολινο η κιθαρα)

Φ Ι Λ Ο ΤΙ Μ Ο ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
( ΤΡΑΓΟΥΔΙΕΤΑΙ ΜΕ ΛΥΡΑ / ΑΡΠΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΠΑΝΤΑ)

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ
ΕΠΕΣΕ ( δεν σκονταψε) ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ ΝΑ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙ.Αυτο δεν αναλυεται σε καμια λεσχη που παιζεται το μπαρμπουτι . Φανταζομαι να συμφωνειτε , η όχι ?»

****************************************************************************************
κειμενο Σαββιδη

« Μήπως αυτή είναι μια σημαντική αιτία του εκτεταμένου κύματος διαφθοράς και απαξίωσης των πάντων που αντιμετωπίζουμε στις ημέρες μας;»

Ε βεβαια !!! Η δ ι α β ρ ω σ η του φιλοτιμου αποτελει το αλφα και το ωμεγα. Για περισσσοτερες πληροφοριες aspic. ( χαριτολογω ΙΙΙ)

Θελετε να δειτε τροπο διαβρωσης ? μοντερνο , κομψο ,σικατο και το σπουδαιοτερο υπουλο . Σημερα στο Μεγα ( στον καμπουρακη ) ακουσα ότι
καποια ασφαλιστικη εταιρεια από την Νεα Υορκη ( ολως τυχαια η πολη) προσπαθει να βρει τους κληρονομους των « συνωστισμενων» σην Σμυρνη
(από την τουρκικη πολυκοσμια) που μεταναστευσαν στην Κ Ρ Η Τ Η .
για να τους δωσει πανω από 10 δις δολλαρια. ασφαλιστρα ζωης .Μεχρι και ο συμπαθεστατος καμπουρακης εξυνε την καραφλα του μπας και καταλαβει τι συμβαινει και το θυμηθηκαν μετα τοσα χρονια.
*********************************************************************
******************************************************************** « Μπορεί με τους γραπτούς νόμους να ελεγχθεί η κατάσταση;»

Όχι , μονο με αγραφους ! ( οι γραπτοι είναι για αλλους)

Οσους νομους και να γραφεις αμα δεν υπαρχει τσιπα παντα θα βρισκεται ο τροπος να παρανομησουν . ΟΙ πολιτικοι , μας παραμυθιαζουν η και παραμυθιαζονται μεταξυ τους , με ανεξαρτητες και αδιαφθορες αρχες . Σε ένα
Συστημα υπο καταρρευση που να βρεθουν ατομα για στελεχωση.

*************************************************************************************
Μήπως η απόλυτη σχεδόν στροφή προς την τεχνική εκπαίδευση επιδείνωσε τα πράγματα;

Θελει και ερωτημα ? από τοτε που η Π ΑΙ Δ Ε Ι Α εγινε επαγγελματικος προσανατολισμος για να πιασω μια θεσουλα στον δημοσιο η στον ιδιωτικο τομεα η διαβρωση εδωσε σοβαρο χτυπημα στον Ελληνικο τροπο ζωης. Αληθεια ποτε εγινε μαζικα?
Θυμομαστε?
*************************************************************************************

Ποιους μηχανισμούς υγιούς αναπαραγωγής διαθέτει σήμερα η κοινωνία μας;

1. Την Ιστορια της ( αυτή που ευνουχιζει τον ASPIC)
2. Την φιλοσοφια της ( αρχαια ελληνικη γραμματεια)
******************************************************************

Έχει η κοινωνία ανάγκη προτύπων και που θα τα αναζητήσει αυτά;

Στην αρχαια ελληνικη γραμματεια. Ο Μεγας Αλεξανδρος με την
Ιλιαδα κοιμοταν. Εμεις με το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΑΝ και το status για να θυμηθουμε
Και τους λεγομενους κοσμοπολιτες.
***************************************************************************************

Επιτελους τελος

Καλοπροαιρετα
αλλα με θυμο
μια από τις συνεντεύξεις του ο κ. Βουλγαράκης είπε πως το νόμιμο είναι ηθικό και το ηθικό νόμιμο.



Ξεκαθαρισμα εννοιων γιατι παλι βλεπω υποπτες και πιθανες διαστρεβλωσεις.

1. ηθικον = καθε ειδους κινηση που οδηγει στην ΑΡΕΤΗ ΜΟΝΟ
2. νομιμο = καθε ειδους κινηση που βρισκεται εντος ΝΟΜΟΥ.

Αρα το ερωτημα πρεπει να τροποποιηθει και να γινει

α’) Καθε νομιμον οδηγει στην ΑΡΕΤΗ ? και
β’) Καθε τι που ειναι εντος ΑΡΕΤΗΣ ειναι ΝΟΜΙΜΟΝ ?

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ μονο μη με ρωτησετε τι εστι Αρετη?


Στο β’ η απαντηση ειναι θετικη και αδιαφιλονείκητη.
Για τον απλουστατο λογο οτι καθε τι που οδηγει ή ειναι εντος Αρετης
δεν μπορει να ειναι Παρανομον . Εαν ηταν παρανομη η Αρετη τοτε αναγκαστικα θα ηταν νομιμη η Κακια..

στο α’ ομως τι γινεται ? Ειναι σιγουρο οτι καθε κινηση εντος ν ο μ ο υ
οδηγει στην Αρετη. ? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ , δεδομενου οτι καθε νομος δεν
ειναι σιγουρο οτι προαγει την ΑΡΕΤΗ.

Αρα η ρητορικη ερωτηση του κ.Βουλγαρακη ειναι μονο κατα το ημισυ
αληθηνη. ΔΕΝ περιμενα και κατι διαφορετικο αφου μεχρι σημερα δεν εχω
βρει σε αυτο που ονομαζουμε πολιτικη σκηνη καποιον που να πει ολη την
αληθεια . Αναρωτιεμαι βεβαια αν την ελεγε θα την καταλαβαιναμε ? θα την
αντεχαμε ? ή θα τον ριχναμε στα Ταρταρα?

Τα μαθηματικα και η ΛΟΓΙΚΗ λενε

Α λ η θ ε ι α + ψ ε μ α = ψ ε μ α αρα ο κυριος βουλγαρακης και οχι μονο , ανετα μπορει να χαρακτηριστει Ψευτης.


Το ερωτημα τωρα ειναι καθε ψεμα αποσκοπει μονο στην Κακια η υπαρχει περιπτωση και να οδηγει στην Αρετη ? δεν θα με βαζει μονο ο Σαββιδης να σκεφτομαι ! ας σκεφτει και εκεινος λιγο.




Ο νομος ετυμολογικα βγαινει εκ του νεμω -- διανεμω ,μοιραζω με τροπο ΔΙΚΑΙΟΝ και οχι τυχαιο . Αρα λογικα καθε ΝΟΜΟΣ πρεπει να ειναι Δικαιος και Δικαιο δεν μπορει να ειναι τιποτα λιγοτερο απο την Αρετη.

Καθε «νομος» που δεν ειναι Δικαιος οποτε και δεν οδηγει στην Αρετη
δεν ειναι ΝΟΜΟΣ ειναι διαταγη ( διαταγμα) που πρεπει να υπακουουμε ολοι.




Αρα νομος δεν ειναι ουτε το δικαιο του εργατη , ουτε του βιομηχανου , ουτε του δημοσιου υπαλληλου, ουτε το εμπορικο , ουτε το ναυτιλιακο , ουτε το τραπεζικο κλπ γιατι τα επι μερους αυτα κατα επιφαση δικαια( γιατι μαλλον διαταγματα ειναι ) δεν αποσκοπουν στην ΑΡΕΤΗ αλλα σε ενα μερος αυτης. Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να υπαρχουν τα επι μερους δικαια αλλα ολα να κατευθυνονται στην ΟΛΟΚΛΗΡΗ Αρετη.
Για να κλεισω αυτο το κομματι θα ηθελα να πω οτι Δικαιοσυνη και κατα επεκταση ο νομος που εξυπηρετει αυτην δ ε ν ειναι η μ ε σ ο τ η τ α παντα.
Αλλο πραγμα καθοριζει τον δρομο για την ΔΙΚΗ και κατα επεκταση τον ΝΟΜΟ.



Πως αληθεια μοιραζεται ενας πρωτος αριθμος στα δυο δικαια ?
Πρωτος ειναι αυτος που διαιρειται με την μοναδα και τον εαυτο του.
Πως αληθεια μοιραζεται ενας μονος αριθμος δικαια ?


Κατέφυγα στο βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ «ο νόμος στην ελληνική σκέψη» όπου διαπίστωσα πως υπάρχουν οι γραπτοί και οι άγραφοι νόμοι και πως οι δεύτεροι ενώ στην αρχή είχαν ως βάση τους το θρησκευτικό στοιχείο, στην πορεία απέκτησαν ως βάση την ηθική, τη συνείδηση των ανθρώπων.

Τουτη εδω η κυρια εκ Γαλλιας που δεν την γνωριζω ( ρε σαββιδη ολη η αρχαια ΕΛΛΗΝΙΚΗ φιλοσοφια , μυθολογια και ιστορια για τουτο το πραγμα μιλαει ) καπως περιεργα μας τα λει. Δηλαδη η συνειδηση = ηθικη δεν εχει σχεση με τη θρησκεια?
Μα εν τελει τι εστι θρησκεια ? διαχειρηση χρηματων και οικοπεδων? Μα αν ναι τοτε μιλαμε για κατι που δεν εχει σχεση με την ηθικη και την αρετη πραγμα ατοπον οσον αφορα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ( ΣΚΕΨΗ)
Και μην πεταχτει κανεις να πει διαφορα γιατι πρεπει να προσεξει οτι
γραφω ΕΛΛΗΝΙΚΗ και οχι οτιδηποτε άλλο.

Οι αγραφοι νομοι ειναι εθιμα τα οποια ακολουθουνται αλλα δεν
ειναι σιγουρο οτι εχουν ηθος. Π.χ οι Σκυθες και μετα Μεγαλου Αλεξανδρου ακομα ειχαν ως εθιμον ( εχουν ?) να τρωνε τους γονεις τους.Αυτο αποτελουσε ενα αγραφο νομο. Εχει ηθος ? οδηγει στην Αρετη ? αν ναι καλως το εκαναν ( το κανουν ? ) αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει υποστηρικτής τετοιου νομου , εκτος αν υπαρχει…
Οταν ομως μιλαμε για αγραφους νομους στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ειναι αυτονοητο οτι μιλαμε για εθιμα που περιεχουν ΗΘΟΣ, δηλαδη για ανθρωπους που εχουν συνειδηση , αρα για ανθρωπους που εχουν ΨΥΧΗ
οποτε για ανθρωπους που μπορουν να συγκρινουν την «καθε κινηση» με το μετρο που τους εδωσε ο ΘΕΟΣ με την βοηθεια του ΝΟΥ και να το χαρακτηρησουν ηθικον η μη. Αρα ΛΟΓΙΚΑ οι « αγραφοι νομοι» ειναι ισχυροτεροι απο τους γραπτους τους ανθρωπινους αφου οι δευτεροι πρεπει να ακολουθουν τους πρωτους.Αν οι γραπτοι νομοι δεν ακολουθουν τους αγραφους , τοτε το οικοδομημα της οποιαδηποτε λεγομενης συνταγματικης Πολιτειας ειναι ετοιμο να γκρεμιστει .
************************************************
ερωτησεις που χρηζουν απαντησεως

************************************************
1.
Αραγε η νομοθεσια της σημερινης ελληνικης πολιτειας η και γενικοτερα της λεγομενης Ευρωπαικης πολιτειας (στην οποια ανηκομεν και ειμαστε υποχρεωμενοι να σεβομαστε τους νομους της ) εχει θεσμοθετησει νομους γραπτους που ακολουθουν τους αγραφους τους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ή νομους γραπτους που ακολουθουν τους Σκυθικους ? την απαντηση
ας την δωσουν ο Σαββιδης , aspic κλπ. δυναμεις.


2.
Ποιος λαος αραγε δινει μεγαλυτερη βαση στους ΓΡΑΠΤΟΥΣ νομους
Και γιατι αραγε ?

Κειμενο σαββιδη

η απουσία των άγραφων νόμων που να έχουν μια εγγυητική βάση, αφήνει ένα τεράστιο κενό.
Πως θα καλυφθεί;

Μετα μου λες ότι ειμαι φαντασιοπληκτος … σαν τον aspic μιλας !!!!!


Κειμενο aspic

“Τουτέστιν,άν είμασταν δημιουργοί ή συνδημιουργού αυτού του κόσμου θα το ξέραμε,διότι αυτά τα πράγματα,δημιουργός και δημιουργία, συμβαίνουν ταυτόχρονα και παρίστανται και οι δύο εκ των συμβαλομένων παρουσία και του συμβολαιογράφου μάλιστα και παίρνουν και από ένα αντίγραφο του συμβολαίου ο καθένας για να είναι κατοχυρωμένοι στο μέλλον”



Και οι δυο ζητατε Συμβολαιογραφο.Ουτε η EUROBANK να εισαστε αδελφε μου !!! ΕΛΕΟΣ!!!! Ειλικρινα αν το εννοειτε και δεν κανετε πλακα τοτε συγγνωμη δεν ειστε δολιοφθορεις , αλλα σας παρακαλω αλλαξτε εππαγγελμα για το καλο και το δικο μας και το δικο σας.
Οσο για το συβολαιογραφο του aspic απαντησα ηδη στην αναρτηση που βρισκεται « o χωρος του aspic “ στις 14/09/2008

Τωρα , η εγγυηση που νομιζεις ότι δεν υπαρχει , ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ .!!
Στο εχω ηδη αναλυσει λιγο παραπανω . Μπορω όμως να στο πω και λιγο πιο λαικα .

Κειμενο από από παλαιοτερη αναρτηση μου
---------------------------------------------------------------_
« Αυτό που εχει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ Γ Ε Ν Ο Σ ( ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ο aspic , κατά δηλωση του ) είναι η


Τσιπα στην μαλλιαρη ( τραγουδιεται με μπουζουκι /κλαρινο
/ μαντολινο η κιθαρα)

Φ Ι Λ Ο ΤΙ Μ Ο ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
( ΤΡΑΓΟΥΔΙΕΤΑΙ ΜΕ ΛΥΡΑ / ΑΡΠΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΠΑΝΤΑ)

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ
ΕΠΕΣΕ ( δεν σκονταψε) ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ ΝΑ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙ.Αυτο δεν αναλυεται σε καμια λεσχη που παιζεται το μπαρμπουτι . Φανταζομαι να συμφωνειτε , η όχι ?»

****************************************************************************************
κειμενο Σαββιδη

« Μήπως αυτή είναι μια σημαντική αιτία του εκτεταμένου κύματος διαφθοράς και απαξίωσης των πάντων που αντιμετωπίζουμε στις ημέρες μας;»

Ε βεβαια !!! Η δ ι α β ρ ω σ η του φιλοτιμου αποτελει το αλφα και το ωμεγα. Για περισσσοτερες πληροφοριες aspic. ( χαριτολογω ΙΙΙ)

Θελετε να δειτε τροπο διαβρωσης ? μοντερνο , κομψο ,σικατο και το σπουδαιοτερο υπουλο . Σημερα στο Μεγα ( στον καμπουρακη ) ακουσα ότι
καποια ασφαλιστικη εταιρεια από την Νεα Υορκη ( ολως τυχαια η πολη) προσπαθει να βρει τους κληρονομους των « συνωστισμενων» σην Σμυρνη
(από την τουρκικη πολυκοσμια) που μεταναστευσαν στην Κ Ρ Η Τ Η .
για να τους δωσει πανω από 10 δις δολλαρια. ασφαλιστρα ζωης .Μεχρι και ο συμπαθεστατος καμπουρακης εξυνε την καραφλα του μπας και καταλαβει τι συμβαινει και το θυμηθηκαν μετα τοσα χρονια.
*********************************************************************
******************************************************************** « Μπορεί με τους γραπτούς νόμους να ελεγχθεί η κατάσταση;»

Όχι , μονο με αγραφους ! ( οι γραπτοι είναι για αλλους)

Οσους νομους και να γραφεις αμα δεν υπαρχει τσιπα παντα θα βρισκεται ο τροπος να παρανομησουν . ΟΙ πολιτικοι , μας παραμυθιαζουν η και παραμυθιαζονται μεταξυ τους , με ανεξαρτητες και αδιαφθορες αρχες . Σε ένα
Συστημα υπο καταρρευση που να βρεθουν ατομα για στελεχωση.

*************************************************************************************
Μήπως η απόλυτη σχεδόν στροφή προς την τεχνική εκπαίδευση επιδείνωσε τα πράγματα;

Θελει και ερωτημα ? από τοτε που η Π ΑΙ Δ Ε Ι Α εγινε επαγγελματικος προσανατολισμος για να πιασω μια θεσουλα στον δημοσιο η στον ιδιωτικο τομεα η διαβρωση εδωσε σοβαρο χτυπημα στον Ελληνικο τροπο ζωης. Αληθεια ποτε εγινε μαζικα?
Θυμομαστε?
*************************************************************************************

Ποιους μηχανισμούς υγιούς αναπαραγωγής διαθέτει σήμερα η κοινωνία μας;

1. Την Ιστορια της ( αυτή που ευνουχιζει τον ASPIC)
2. Την φιλοσοφια της ( αρχαια ελληνικη γραμματεια)
******************************************************************

Έχει η κοινωνία ανάγκη προτύπων και που θα τα αναζητήσει αυτά;

Στην αρχαια ελληνικη γραμματεια. Ο Μεγας Αλεξανδρος με την
Ιλιαδα κοιμοταν. Εμεις με το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΑΝ και το status για να θυμηθουμε
Και τους λεγομενους κοσμοπολιτες.
***************************************************************************************

Επιτελους τελος

Καλοπροαιρετα
αλλα με θυμο

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Να πω κάτι που για μένα ήταν σκανδαλιστικό.

Σε μια σκανδιναβική χώρα πριν από χρόνια, είχε σε μια εφημερίδα (δε θυμάμαι σε ποια, πάει καιρός) έναν υπουργό, του οποίου ο αδερφός ήταν άνεργος.
Ο υπουργός, του οποίου υπήρχε συνέντευξη, το ανέφερε σαν κάτι εντελώς φυσιολογικό.
Αυτό δεν είναι ακραίο; Και η βοήθεια προς την οικογένειά σου δεν είναι επίσης άγραφος νόμος;
Απορούσα μάλιστα για το πόσο κρύα μιλούσε ο υπουργός εκείνος για εκείνο το ζήτημα, και πόσο είχε ισοπεδώσει τον αδερφό του, λες και γι' αυτόν ήταν απλώς ένας πολίτης.
Προσωπικά, αν ήμουν υπουργός, θα ντρεπόμουν να έχω αδερφό άνεργο.
Και εδώ που τα λέμε, οι άγραφοι νόμοι περιλαμβάνουν και κάποιες παραγράφους για την βοήθεια προς την οικογένεια.

Το ότι εμείς έχουμε πάει στο άλλο άκρο, να πλουτίζει όλο το σόι, είναι ασυδοσία και δεν το αποδέχεται κανείς.

Δεν αποδέχομαι, όπως είπαν οι παραπάνω αυτήν την πραγματικότητα, και αυτή είναι σκανδαλιστική.
Ο Βουλγαράκης ωστόσο δεν έκανε κάτι φοβερό. Υπάρχουν πολύ χειρότερα.

Αλλά η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η φύση της πολιτικής είναι τέτοια, που ήδη από τα πρώτα σκαλοπάτια της κομματικής σταδιοδρομίας, το σύστημα απορρίπτει όσους πηγαίνουν με το σταυρό στο χέρι.
Όσα δε, λέγονται περί δημοκρατίας, ελευθερίας, ισότητας κλπ, είναι απλά ο ξύλινος λόγος που διαιωνίζεται, γιατί είναι μια καλή λύση ώστε να μην εκτίθενται περισσότερο.

cyclos είπε...

Tί είναι κράτος? μηχανισμός πολιτικής εξουσίας και επιβολής. Σαφώς υπάρχει και λειτουργεί προς όφελος κάποιων, των κρατούντων.Πώς λειτουργεί? μέσω των νόμων που επιβάλλονται αναγκαστικά.
Τί είναι κοινωνία? Οντότητα η οποία μέσα από άγραφους νόμους, ήθη, έθιμα, θρησκείες, μύθους κ.λπ. μηχανισμούς, προσπαθεί να εξασφαλίσει την αναπαραγωγή της στο χρόνο, κοινωνικοποιώντας με ψυχαναγκαστικό τρόπο τους απογόνους της. Η κοινωνία συνηθίζει να καταδιώκει κάθε καινοτομία, κάθε τι νέο, το οποίο ενδεχομένως υπονομεύσει την ομαλή αναπαραγωγή της. Άρα λοιπόν νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι όχι μόνο το κράτος, αλλά ούτε η κοινωνία είναι κάτι καλό (σε ένα βαθύ επίπεδο όμως.)
Το βαθύ επίπεδο όμως συνήθως έρχεται στην επιφάνεια και συζητείται α) στην περίπτωση που φιλοσοφεί κάποιος (η ταπεινότης μου δεν δύναται πάντα, μου πέφτει κάπως βαρύ, ιδιαίτερα μετά τον καφέ) και β) στην περίπτωση που τίθεται θέμα δομικής αλλαγής των κρατούντων. Θέμα παντελούς έλλειψης κρατούντων έχει όντως τεθεί. Όμως ανήκει όχι στο ξεχασμένο παρελθόν αλλά στο μακρινό μέλλον, αφού βρεθεί το μποζόνιο του Higgs και οριστούν οι υπόλοιπες πιθανές διαστάσεις.

Άρα οι κάπως πτωχότεροι τω πνεύματι, όπως οι κύκλοι, αναγκάζονται να αναζητήσουν πρακτικές διεξόδους οι οποίες να έχουν ανακουφιστική εφαρμογή σ' ένα μέλλον όχι τόσο μακρινό. Γιατί οι κοινωνίες κάποιες φορές γκρεμίζονται σαν γυάλινοι κόσμοι, όμως ξαναφτιάχνονται από την αρχή και λειτουργούν με τους ίδιους ψυχαναγκαστικούς μηχανισμούς κοινωνικοποίησης. Τότε τί γίνεται? Δεν υπάρχουν αλλαγές? Φυσικά υπάρχουν, γι αυτό οι κοινωνίες παρόλο που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά σε μεγάλο δομικό βάθος, έχουν και μεγάλες διαφορές ως προς επιμέρους πολιτισμικά χαρακτηριστικά. (π.χ. σε κάποιες θεωρείται ΟΚ να περιτέμνονται οι γυναίκες, ενώ σε κάποιες άλλες έχουν πάρει σχεδόν το κουμάντο κ.λπ.)







Έχει δίκιο το ερμάριον. Είναι σοκαριστική και αποκρουστική η αστραφτερή και υγιής νομιμότητα της προτεσταντικής ηθικής. Εμείς δεν μπορούμε να καταντήσουμε έτσι. Είμαστε μεσογειακοί. Μας φυλάει ο ήλιος.
Και αφού είμαστε και απόγονοι των αρχαίων, όπως λέει ο maira (και δεν έχω λόγους να μην τον πιστέψω)έχουμε πολλές ελπίδες να βρούμε το μέτρο, αρκεί να το αναζητήσουμε.

aspic είπε...

Είστε σοβαροί τώρα ρε ερμάριον και κύκλε;
Αντί να κάνετε δέκα υποκλίσεις και είκοσι κωλοτούμπες σε τέτοιους μεγαλειώδεις ανθρώπους σάν τον δανό υπουργό,λέτε ότι ντρέπεστε για λόγου του τον βρίζετε κιόλας για την προτεσταντική του ηθική;
Να χέσω και το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο κύκλε,και τον ήλιο μας που λές,που μάλλον μας έχει βαρύσει στο κεφάλι όπως φαίνεται.
Στο φινάλε με τέτοιο μυαλό που κουβαλάμε,καλά να μας κάνει και ο βουλγαράκης και ο μαγγίνας και όλοι τους.Και αυτοί σύμφωνα με το σκεπτικό σας άγραφους νόμους ακολούθησαν,τα παιδιά τους και τα αδέλφια τους θέλαν να φροντίσουν.


Πάντως η βοήθεια πρός την οικογένειά σου,ερμάριον,όταν μάλιστα είσαι πρόσωπο με δημόσια ανώτερη θέση,δέν υπακούει σε άγραφους νόμους που λές,αλλά σε φυσικές αναγκαιότητες και επιταγές.Είναι το ζώον που θα φροντίσει τα μικρά του ή την αγέλη του,γιατί έτσι του υπαγορεύει η τυφλή φύση.
Και οι νόμοι,η αρετή και το ήθος μάιρα φωτοδιακόπτη,έρχονται σε ρήξη με την φύση,που δέν το χεις καταλάβει όπως σου γράφω στο άλλο τόπικ,για αυτό νομίζεις ότι έχω ένα σωρό αντιφάσεις.
Ο βουλγαράκης και λοιποί υπουργοί,γραμματείς,σύμβουλοι,απλοί πολίτες ,εμείς,εσείς και αυτοί, όλοι μας,τα κάνουμε όλα αυτά επειδή υπακούμε σε φυσικά ένστικτα και παρορμήσεις.Η φύση οργιάζει από απατεωνιά,αδικία,ωμή εξουσία,πονηριά και κατάχρηση,που όλα αυτά οι επιστήμονες τα λένε εξευγενισμένα προσαρμοστικότητα.
Έχεις δεί κανένα ζώο μάιρα φωτοσκιασμένε,να έχει αρετή,εντιμότητα και ήθος;
Όχι βέβαια,απλώς το τομάρι του κοιτά να σώσει.

Το ήθος και η αρετή λοιπόν,που σε μιά κοινωνία που τείνει στην ιδανική πραγματώνονται μέσα από δίκαιους και ισότιμους νόμους,σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν την φύση,να επαναδιαπραγματευτούν την θέση του ανθρώπου σε αυτήν και ουσιαστικά να αλλάξουν τον κόσμο.
Βέβαια όλα αυτά,ηθική νόμοι και αρετή,ενώπιον της ρεαλιστικής κυνικής και επικρατούσας φύσης είναι ένα ψέμα.
Όμως μάιρα φωτοθαμπωμένε,με την μαθηματική σου λογική μπορεί η αλήθεια σύν ψέμα να δίνει ψέμα όπως σωστά λές,προσπερνάς όμως με ευκολία ότι και το ψέμα σύν ψέμα θα μας δώσει αλήθεια.
Τουτέστιν,ναι κύκλε,μπορεί ο δανός υπουργός να υπάκουε στην προτεσταντική του ηθική,όμως καλύτερα τελικά ο άνθρωπος να ακολουθεί ένα όμορφο ψέμα,παρά μιά άσχημη αλήθεια.Διότι τελικά το προσδοκόμενο δέν είναι στην αλήθεια ή στο ψέμα,αλλά στο άσχημο ή στο όμορφο,καθότι ο κόσμος τείνει να συναντήσει την αισθητική του ολοκλήρωση και όχι την φυσική του αρτιότητα.Ή να στο πώ και αλλοιώς,καλύτερα να είναι άνθρωπος και να κοιτάει ψηλά στον ουρανό,παρά θεός και να κοιτάει τα σκατά κάτω στην γη.


Και στο κάτω κάτω,τι αξία έχουν οι ανθρώπινοι νόμοι άμα είναι να τους ακολουθούμε κατα βούληση κάθε φορά που οι νόμοι της φύσης υπερισχύουν μέσα μας;
Τότε άς τους καταργήσουμε,και να ακολουθήσουμε ο καθένας ότι τον προστάζει η φύση.
Τουλάχιστον αυτό θα είναι πιο έντιμο κατά κάποιο τρόπο.
Αλλά από την στιγμή που υπάρχουν νόμοι,θα πρέπει ο καθένας να τους τηρεί με ευλάβεια μέχρι το πιο ψιλό γράμμα τους.
Έ δέν συμφωνείς ρε μάιρα φωτοτσουρουφλισμένε;
Γιατί εκεί είναι όλο το κόλπο της εξουσίας.
Οι νόμοι να ισχύουν για τους κοινωνικά αδύνατους και να μήν μπορούν να βγάλουν κιχ,ενώ για τους ισχυρούς να ισχύουν οι νόμοι της ζούγκλας.
Δέν είναι οι νόμοι που φταίνε,ούτε η ανομία,είναι αυτό το διπλό παιχνίδι νόμων ανομίας που παίζουν οι κρατούντες, κινούμενοι κατά το συμφέρον τους πότε στο ένα γήπεδο και πότε στο άλλο.
Για αυτό και η πιο δημοκρατική χώρα,λειτουργεί μέσα από φασιστικά κόμματα.
Για αυτό όντως κύκλε,μιά επανάσταση σκοπό θα χει για να είναι γνήσια,ή την πλήρη επαναφορά και εφαρμογή των νόμων,ή την πλήρη ανομία.
Αλλοιώς τι;

Άντε παιδιά μήν είστε άδικοι,και πέστε έναν καλό λόγο για τον δανό υπουργό.
Εγώ πάντως μόλις το διάβασα το πόστ του ερμάριου,μου σηκώθηκε η τρίχα από συγκίνηση.
Να,κοιτάχτε άν δέν με πιστεύετε.



























Το όλο πρόβλημα στις δυτικές κοινωνίες,είναι πώς όπως και η φορολογία,έτσι και η δημοκρατία λειτουργεί έμμεσα.
Ο λαός έχει παραχωρήσει σε αντιπροσώπους την λειτουργία των νόμων,οι οποίοι αντιπρόσωποι επικαλούνται την δήθεν ομαλή δημοκρατική λειτουργία,μέσα από την δήθεν αφηρημένη συνταγματική ισότητα όλων απέναντι στους νόμους.
Λές και μπορούν αυτοί οι νόμοι από μονοι τους να σηκωθούν και να πιάσουν τους απατεώνες.Λές και δέν είναι άνθρωποι αυτοί που τελικά τους ερμηνεύουν και τους εφαρμόζουν.
Οι νόμοι έχουν αξία και είναι νόμοι,όταν απορέουν και καταλήγουν ΑΜΕΣΑ από και πρός τον λαό,όταν ο τελευταίος μπορεί να τους φτειάχνει να τους επιβάλλει και να τους υφίσταται χωρίς ερμηνευτές και ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ.
Πιο λεπτομερώς θα μας τα πεί τώρα ο μάιρας ο φωτεινός παντογνώστης που θα κάνει μιά λεπτομερή ανάλυση της αρχαίας αθηναικής δημοκρατίας.
Παρακαλώ χειροκροτήστε τον ομιλητή που καταφθάνει με φώτα και λαμπιόνια......


ΒΓ Δέν είναι ότι δέν μπόρεσα να κρατηθώ μάιρα φωτοβολταικέ ούτε μιά μέρα όταν είπα ότι θα περιμένω πρώτα εσένα να γράψεις.Είναι ότι μπερδεύτηκα και νόμιζα πώς ο κύκλος που έγραψε πρώτος ήταν ο αντιμάιρας ο ανταυγής.
Που να μου πάει το μυαλό ότι μπορουσε να υπήρχε και άλλος παλαβιάρης εκτός από μας τους τρείς να μπεί στη συζήτηση.
Γράψε λάθος.

cyclos είπε...

Για την προτεσταντική αφοσίωση στους νόμους ασχολήθηκαν καλύτεροί μου, όπως ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη.


Αυτό είναι και το τελευταίο μου σχόλιο για λίγες μέρες. Πάω να με βαρέσει ο ήλιος.
Επειδή το βράδυ θα ταξιδεύω και δεν ελπίζω ότι θα δείχνει Σαββίδη στο πλοίο, αν βγει καλή η εκπομπή ας μπει στο portal.
aspic και maira ο θεός να μου κόβει μέρες και να σας δίνει ποστ

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Έχω κι εγώ κάτι παραπομπές τέτοιου τύπου, αλλά πιστεύω ότι βαριέστε να διαβάζετε, έτσι, γιατί κάποιος στο internet σας είπε οτι το τάδε βιβλίο λέει τούτο ή τ' άλλο.

Όσον αφορά τον Σκανδιναυό (δε θυμάμαι ποιος ήταν) τον θεωρώ άθλιο. Και αφού είναι τόσο άθλιος ως αδερφός, θα είναι άθλιος και ως υπουργός.

Προσωπικά αν ήμουν υπουργός, θα είχα διορίσει πολύν κόσμο, χωρίς να το θεωρώ αυτό κακό.

Δε με νοιάζει τι λέει ο νόμος. Ο νόμος υπάρχει για να υπάρχει το κράτος. Και το κράτος υπάρχει για να υπάρχει η οικογένειά μου.
Άρα, βάζω την οικογένειά μου πάνω από το κράτος.

Δε λέω να κλέψεις κόσμο. Και δε λέω να διορίσεις τον αγράμματο μπατζανάκη σου σε θέση πρύτανη, αλλά μποροείς να του βρεις μια θέση κηπουρού ή κλητήρα.

Για εμένα αυτό είναι δείγμα υγειούς κοινωνίας.
Μια κοινωνία στην οποία η έννοια της οικογένειας είναι τόσο σαθρή, είναι μια άρρωστη κοινωνία.

Και το τονίζω: αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση.

MAIRA666 είπε...

Μπαβο μπραβο !!!! το ειπε !!!!
Ναι και παλι Ναι !!! Το ονομα μου δηλωνει τον Εωσφορο .
Με την θετικη αρχαιοελληνικη σημασια και τις προεκτασεις αυτου.

Βλεπεις που το ηξερες από την αρχη αλλα δεν το ελεγες..

(Αυτό το λεω για το ermario !! και τον Σαββιδη !!!!!!)

Γ Ι Α Τ Ι ? Ολοι νομιζανε ότι ηταν αστειο χωρις αξιου λογου.
Όμως εσυ ΠΑΡΑΜΗΘΕΑ με ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ στην ΜΥΤΗ δεν έδωσες
την φωτα στα προβατα ? ΓΙΑΤΙ ? ΓΙΑΤΙ ? καποιον περιμενεις ?

Αληθεια ermario ειδες , ότι και αυτή ακομη την εννοια την αναποδογυρισαν (όπως το κεφαλι του aspic ) “κάποιοι ” με την βοηθεια
Κάποιων αλλων και το εκαναν αρνητικο. Το ασπρο μαυρο.

Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που λεει ο ασπικιος να βλεπεις και καπου καπου
με τα ματια του αλλου , αλλα και του Αλλου.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΙΡΑ

ΦΩΤΟΔΟΤΗ Α Σ Π Ι Κ Ι Ε αποκαλυψε και το δικο σου ξεκαθαρα και
αν από τυχη το εγραψες τοτε πηγαινε βρες τους μουσηκαντηδες που
εγραψαν το αλμπουμ για να στο πουν. Παντως τετοιος εισαι.Δεν κανεις λαθος.

Μου πετας την μπανανοφλουδα λιγο παρακατω για να γραψω πανω
Σε αυτό. « Καταραμενε» η ισοπεδωση είναι το φορτε σου. Εχεις την ταση
να εξισωνεις ολους με τον αυτό σου και τους Ομοιους σου . ΔΕΝ θα παρω προς ωρας.
Είναι νωρις. Εχουμε ολοκληρο χειμωνα μπροστά. Αλλα προς το παρον
Μπορεις ( όχι μπορουμε ) να κραξεις Γ Ι ΟΥ Χ ΟΥ !!!! η και ΥΑΗΟΟ
(Το ιδιο είναι ) Για να θυμηθουμε και τις Ιντερνετικες σου οδηγιες προς Σαββιδη.

Μαθηματικε !!! που γνωριζεις την αγια τριαδα ( τρια) και πρωτος το
ειπες ( το συμβολαιογραφο ρε παιδια ) εξηγησε στα προβοτα τα παρακατω.

1 + 2 = 3
1 + 2 + 3 = 6
1 + 2 + 3 + 4 = 10

ΜΗ (Δ) ΕΝ + οο = ΕΝ. ο πυθαγορας τους χριστιανους περιμενε.
Και ο Αισχυλος τον ασπικιο. Και επειδη με στρίμωξες ρε φτωχε και αγραμματε , οι εννοιες ΟΝ , ΜΗ ΟΝ και ΕΡΩΤΑΣ τι είναι ?


Εσυ γνωριζεις τι ηταν ( είναι ?) οι σεφερληδες ?
Αλλα τα ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ μονο οι εχοντες την
Δ Υ Ν Α Τ Η Τ Α να τα καταλαβουν μπορουν. ΟΙ Υπολοιποι εξω από τις
ΠΥΛΕΣ.

Αγραμματε !! ΑΛΟΓΕ !!!! ΠΙΘΗΚΕ !!! ( εχω ηδη γραψει παλαιότερα τι εστι πίθηκος )


Α !! ξεχασα ότι οι αριθμοι είναι « αραβικοι» και δεν μπορoουν να γινουν κατανοητοι σε βαθος από τους ελληνες αλλα μονο από εσενα.
ΦΛΟΓΟΔΩΤΗ.. Η Πλατεια είναι γιοματη προβατα.Αλλα το κουμαντο στην στανη μην ξεχνας οι κύνες το κανουν αλλιως τα προβατακια …….

Προσεχε μονο σε παρακαλω Ασπικιε ( και oxi ποια aspic ακαθοριστα)
γιατι ουτε ΛΟΓΙΚΗ ΟΥΤΕ ΝΟΥ διαθετεις για να μιλας για ΗΘΟΣ και
Ν Ο Μ Ο Υ Σ ΚΑΙ ΦΥΣΗ.


Π Ρ Ο Κ Α Λ Ω τον Σαββιδη να διαβασει κειμενο του ασπίκιου που αναφέρεται στην φυση ότι είναι Α Ν Ο Μ Η !!! και επικρατουσα ! για να σχολιαστεί από τους καλεσμενους.!!!!

Ξερεις ποιοι εχουν αγραφο νομο να τους θαβουν χωρις Ο __Ν ΟΜΑ. Δηλαδη Α__ΝΟΜΑ
Ξερεις τον λογο ? Ναι τον ξερεις ασπικιε

Το μονο αναποδο είναι το μυαλο σου ( λιγο μεν) που το εχεις χωσει μεσα στην ΛΑΣΠΗ και εχεις τα ποδια στον ΟΥΡΑΝΟ. Αντε τωρα να σου ερθει εκεινο το μποζονιο του θεου στον εγκεφαλο. ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

ΜΗΝ βαζεις στο στομα μου πραγματα που δεν ειπα.


Και μαλιστα το αποδεχεσαι ο ιδιος ότι εισαι ένα ματσο κρεας δηλαδη
Σκατα.

«Ή να στο πώ και αλλοιώς,καλύτερα να είναι άνθρωπος και να κοιτάει ψηλά στον ουρανό,παρά θεός και να κοιτάει τα σκατά κάτω στην γη.»

αναλυση

ΔΕΝ θελεις να εισαι θεος , αφου κοιταει σκατα, δηλαδη εσενα και τους ομοιους σου που βρισκονται κατω στην γη. !!!!!! δηλαδη καλυτερα να εισαι σκατα παρα θεος . καταπληκτικα…..χε χε !

Συμπερασμα ------------> Ανθρωπος = σκατα
Γελοιε.
Κειμενο aspic
«προσπερνάς όμως με ευκολία ότι και το ψέμα σύν ψέμα θα μας δώσει αλήθεια.»

Ψεμα + ψεμα = ψεμα αλογε!!!! Μπορω να σε παρω σοβαρα?

Σε ποια μαθηματικά το διαβασες τουτο ? ο κρασα…..ταδε εβλαλε
Και βιβλιο μαθηματικων ?

Άλλο πραγμα είναι οτι 2 αρνησεις κανουν μια καταφαση

Σύνηθες φαινομενο όμως για εσένα να μπερδευεις , να αντιστρεφεις
Τα παντα προκειμενου να επιτευχθει ο σκοπος.

Βαρεθηκα να ασχολουμε με τα ιδια ανεβασε γκαζι φιλε?

Δηλαδη τι να σχολιασω ότι θεωρεις συνεχως τους ανθρώπους ως Ζωα και όχι ως κοινωνικες η αμφικτυονικες « οντοτητες» και οτι η φυση είναι απατεωνας και ΑΔΙΚΗ .Ενταξει ως ασπικιος τετοιος εισαι. Με ΟΣΤΙΑ εισαι αγορι μου ταισμενος η με ΟΡΤΥΚΙΑ ?

Φιλοσοφος οντως δεν εισαι . δημοσιογραφος οντως ( στην ουσια)
δεν εισαι. Εισαι όμως « δημοσιογραφος» και μαλιστα κοντα στον
Σαββιδη. Αληθεια, δεν είναι αδικία να πληρωνεσαι για να λες
Μα …..Κακιες = αντιθετο ΑΡΕΤΗΣ


Ermario μπραβο!! Καταλαβες ασπικιε γιατι το ερμαριο είναι
Ανωτερο σου . Γιατι εχει τσιπα η φιλοτιμο. Προσπαθεις να
Εγκλωβισεις , μα τα αντανακλαστικα του είναι ΔΥΝΑΤΑ ( 1+2+3 +4) = (3)

Ερμαριο με εντυπωσιασες μπραβο.!!!!! Θελει όμως και διαβασμα.
Και παλι μπραβο . Στο ειχα πει προσπαθουν να σε κανουν να αμφιβαλεις για τα αυτονοητα.

Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με οσα λες Ερμαριον αλλα ο τροπος
αντιδρασης ηταν εξαιρετικός


Ο αγαπητος mirage που πηγε ? για μετεκπαίδευση τον έστειλες?


Καλοπροαιρετα και με θυμο.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ερμάριο μπορεί αυτό που εκφράζεις να είναι γνήσιο συναίσθημα αλλά δεν μπορούν να στηριχθούν κοινωνίες πάνω. Εσυ απλώς εξηγείς γιατί έχουμε διαφθορά, διότι οι άνθρωποι όπως σου είπε ο ASPIC έχουν ατομικιστικά ένστικτα αλλά αλίμονο δεν φτιάχνονται έτσι ομάδες μεγαλύτερες της οικογένειας!

ASPIC αυτό που περιγράφει όμως το Ερμάριο είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Έχω γράψει γι αυτά (με το γνωστό ακαταλαβίστικο στυλ)

http://notes-mirage.blogspot.com/2006/09/blog-post_21.html (πιο σύντομο)

http://notes-mirage.blogspot.com/2006/09/blog-post_22.html (λιγότερο σύντομο)

Το Ερμάριο εκφράζει την μέση ελληνική ηθική, είναι ολίγον ανατολίτική όπως έχει γράψει και ο Νίκος ΔΗΜΟΥ επανειλημένα γι αυτό δεν γίναμε ποτέ ... δύση.


Όμως αυτήν είναι και απέχει από τους νόμους οι οποίοι έχουν φτιαχτεί με το πνεύμα της Αναγέννησης που περιγράφεις, ότι δηλαδή το Αγαθό & το Ωραίο που μας θύμησε ο 666 δεν ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην ΦΥΣΗ. Οπότε ο άνθρωπος ΓΙΑ ΝΑ φτιάξει κοινωνίες κάνει ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ (θυμήσου Χόμπς, Ρουσώ) δηλαδή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ νόμους και στην συνέχεια το κράτος για να δημιουργήσουν "εκ των άνω" το Αγαθό, κλπ στους ανθρώπους, αφού αποκλείεται να έρθει "απο τα κάτω".

Γι αυτό έγραψα στο πόρταλ ότι δεν αρκεί να δείχνουμε το κεφάλι του ψαριού που βρωμάει αλλά ολόκληρο το ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΝΕΚΡΟ!!! Δεν έχω συναντήσει ζωντανό ψάρι του οποίου το κεφάλι να βρωμάει;;;; Εσείς ; ;)

Όμως ο Γρηγόρης δεν κατάλαβε ...

Τέλος Aspic θα πρέπει να σκύψεις στον 666, εγω υποκλίνομαι στην τωρινή συνεισφορά του, ήταν πιο ουσιαστική και με καλύτερο ύφος. Η τεράστια διαφορά με τους αρχαίους έλληνες είναι στο ότι (κατά πλειοψηφία) θεωρούσαν πως το Μέτρο, το Αγαθό και το Ωραίο ΥΠΑΡΧΟΥΝ (πραγματικά και ανεξάρτητα του ανθρώπου) στην ΦΥΣΗ ... Ο Πλάτωνας μάλιστα προσπάθησε να φτιάξει και μια ιδανική Πολιτεία ως ιδέα, αλλά κάπου στο πρακτικό νομίζω τα βρήκε και εκείνος μπαστούνια ...

αξίζει να δούμε και πάλι την κληρονομιά αυτή ίσως με άλλο μάτι, ίσως ως το Αγαθό ως την αναπόφευκτη εκδήλωση ΦΥΣΙΚΗΣ ισοροπίας/αρμονίας/μέτρου. Κάτι σαν το "όλα εδω πληρώνονται"

aspic είπε...

Τι να πώ ρε παιδιά;
Είμαι έκπληκτος με το ερμάριον που χαρακτηρίζει άθλιο τον υπουργό και μάλιστα για τους λόγους που εξηγεί παρακάτω.
Το κράτος δικαίου και ισότητας το υποβιβάζει σε μιά πρωτόγονη διαπάλη ανάμεσα στις φατρίες από τις οποίες όποια υπερισχύει (όποια έχει στους κόλπους της υπουργούς άς πούμε),φτειάχνει και την τύχη της.
Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο,όταν σκεφθούμε ότι αυτά τα λέει το ερμάριον,που δέν φαίνεται απατεώνας,ανήθικος,ιδιοτελής συμφεροντολόγος ή ότι άλλο,αλλά ακριβώς τα αντίθετα.
Αυτή ακριβώς είναι η αποδόμηση που λέγαν προχθές στην εκπομπή.
Θεωρείται πλέον φυσιολογικό,νόμιμο,καλό και ηθικό,ότι ήδη πρίν λίγες δεκαετίες μόνο την απέχθεια μας προκαλούσε.
Πώς άλλαξε έτσι ο κόσμος ρε παιδιά;
Ποιό είναι το καλό ποιό το κακό,βλέπεις πώς αντιστράφηκε ο κόσμος μάιρα φωταχθή;
Και εσύ,αντί να πιάσεις από το αυτί το ερμάριον,μπουρδουκλώνεσαι μέσα από υπερβατικές εξισώσεις,ζαλίζεσαι από το πολύ φώς που μπαίνει στον εγκέφαλό σου,και του λές και μπράβο τελικά.
Είδες γιατί μάιρα είσαι φωτολαμπιμπούρδας τελικά;
Τι θα πεί για σένα ο περικλής,ο αισχύλος,ο πλάτωνας με αυτά που λές;
Ντροπή σου,και μας το παίζεις και ενάρετος αρχαιοελληνάρας.

Και εσύ ρε μιράζ,πολύ ήπιο σε βλέπω στην κριτική σου για το ερμάριον.
Αυτή α κριβώς η στρεβλή εικόνα του κοσμου που έχει το ερμάριον και οι περισσότεροι νέοι σήμερα (κατ εμέ πάντα βέβαια), δέν προκαλεί αλλοιώσεις μόνο στην κοινωνία,αλλά και σε αυτή την φύση την ίδια.
Για αυτό έχουμε φέρει τα πάνω κάτω στο περιβάλλον.
Επειδή κοιτάμε να βολεφτούμε εμείς να βολέψουμε και τον αδελφό μας,το θειό μας και τον πατζανάκη μας σε καμμιά δουλίτσα,νομιμοποιώντας μάλιστα και τις πράξεις μας πώς πάνω απο όλα η οικογένεια, και δέν σεβόμαστε τίποτα.
Δέν υπακούμε σε ένα πλαίσιο κανόνων,είτε το λένε θεό είτε το λένε δίκαιο,είτε πολιτισμό,έξω και πέρα από τους κοντινές μας φυσικές αναγκαιότητες που είναι η οικογένεια και το προσωπικό μας συμφέρον.
Ότι ακριβώς κάνουν και τα ζώα δηλαδή.
Θα μου πείς ότι αντιφάσκω όταν από την μιά χαρακτηρίζω την φύση άνομη και βάρβαρη και από την άλλη λέω πώς πρέπει να την σώσουμε.
Δέν αντιφάσκω.Απλώς λέω,ότι για να αγαπάς και να φροντίζεις την φύση,πρέπει να υπερβείς τους νόμους της.
Οι ινδιάνοι που θαυμάζεις θα έκαναν ποτέ αυτά που λέει το ερμάριον,ή έκλειναν πιο πολύ πρός την μεριά του δανού υπουργού;
Και άς μήν είχαν διαβάσει ποτέ αριστοτέλη μάιρα φωτομπουρδουκλωμένε,και άς μήν είχαν ιδέα για αισχύλο και σοφοκλή.

Και ακριβώς για να αποφύγουν οι αρχαίοι τέτοιες στρεβλώσεις μιράζ,έλεγαν ότι το μέτρο,το ωραίο και το αγαθό υπάρχει στην φύση,μόνο όμως υπό την προυπόθεση της εποπτικής και υπερεποπτικής ανθρώπινης οντότητας.
Δηλαδή δέν έχει η ίδια η φύση αρμονία και αισθητική,αλλά θα τα αποκτήσει μόνο άν ειδωθεί από την ιδανική πολιτεία που λές,ή από τον κόσμο των ιδεών.
Για αυτό και ο πλάτωνας ισχυριζόταν πώς η φύση (μαζί της και ο άνθρωπος σάν βιολογική της έκφανση και μόνο),είναι απεικασματική μιάς άλλης τέλειας και ολοκληρωμένης φύσης από την οποία αντλεί και την αρμονία και το μέτρο που λές.
Με λίγα λόγια οι νόμοι και η ηθική ανήκουν στην σφαίρα των ιδεών και υπερβαίνουν την φύση,εμάς σάν απλώς βιολογικές οντότητες,τον αδελφό μας,την μάνα μας,τα παιδιά μας και λοιπά.
Ένα όμορφο ψέμα,που τραβάει πρός την αισθητική ολοκλήρωση μιά πανάσχημη αλήθεια δηλαδή.
Και αυτο ακριβώς έχουμε χάσει σήμερα.
Έχουμε σοβαρό έλλειμα ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ.
Καθότι και η αρετή ακόμη μάιρα μηναβοσβηνειςταφωτα,είναι ζήτημα αισθητικής.






























Άκου τι είπε το ερμάριον ρε παιδιά!!!
Άθλιος αυτός ο άγιος υπουργός!!!
Ρε μπράβο ερμάριον!!!
Μας γάμησες τα ράματα και εσύ που είπε και ο ζουράρις προχθές.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Για καθίστε λίγο ρε παιδιά!

Αν ο αδερφός μου ήταν υπουργός κι εγώ ήμουν άνεργος, θα του είχα κόψει την καλημέρα, θα τον έβριζα σε όλο το σόι και θα πουλούσα στις εφημερίδες όλες τις ξεκαρδιστικές, απολαυστικές και πιπεράτες ιστορίες από το παρελθόν του.

Γιατί από τη στιγμή που ο άλλος με βλέπει σαν "πολίτη", με φτύνει δηλαδή αφ' υψηλού, τον βλέπω κι εγώ σαν "υπουργό". Και μια και αυτός βάζει την καριέρα του πάνω από τον αδερφό του, και ο αδερφός του ας βάλει τη δική του πάνω από αυτόν.

Και απορώ, πιστεύετε τα παραμύθια περί ιδεολογιών; Ο τύπος ήταν προφανώς ένας καριερίστας πολιτικός, ο οποίος κατά βάθος ήταν και περήφανος γι' αυτό το γεγονός.
Αν ήταν αληθινός ιδεολόγος εξάλλου, ποτέ του δε θα κατάφερνε να γίνει υπουργός.
Τουλάχιστον το παλικάρι, ας τιμούσε λίγο τον αδερφό του, ας έβρισκε μια τρύπα να τον χώσει σε μια δουλειά! Αδερφός του ήταν!

Οι δε απόψεις του στυλ "η δημοκρατία μας θέλει όλους ισότιμους" είναι αηδίες που δεν ισχύουν πουθενά, δεν ισχύσαν ποτέ και δε θα ισχύσουν ποτέ.
Πάρε 3 ανθρώπους και βάλε τους μαζί. Θα δεις ότι σε λίγον καιρό θα δημιουργηθεί μια ιεραρχία μεταξύ τους, κάποιος θα ηγείται, κάποιος θα είναι πάντα το κορόιδο. Κάποιου το "θέλω" θα ακούγεται περισσότερο, κάποιου σπανιότερα και κάποιου σχεδόν ποτέ.

Αυτή είναι η ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι είναι οι άνθρωποι. Σόρυ mirage, αλλά πιστεύω ότι και οι ινδιάνοι που αγαπάς, θα ήταν έτσι κι αυτοί για τον λόγο ότι ήταν άνθρωποι. Όπως κι εσύ, όπως κι εγώ, όπως ο aspic, όπως ο maira, όπως ο Σαββίδης.

Και στην καλύτερη περίπτωση, κοιτάμε την αρετή όταν έχουμε καλύψει το πρόβλημα της επιβίωσης.
Όταν καλυφθεί αυτό το ζήτημα, γινόμαστε ιδεολόγοι, γινόμαστε αιθεροβάτες, μιλάμε για ηθικές αξίες και χίλιες δυο μπαρούφες των οποίων το τίμημα δεν πρόκειται να πληρώσουμε, γιατί είμαστε απ' έξω.
Υπάρχει και η χειρότερη περίπτωση: να έχουμε ξιπαστεί τόσο πολύ, που ακόμα και τότε να στίβουμε όσο μπορούμε αυτούς που μπορούμε να στίψουμε.

Λίγοι, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που κάνουν πραγματικά την υπέρβαση αυτή. Που είναι δηλαδή σε θέση να θυσιάσουν πράγματα για μια ιδέα χωρίς να αποβλέπουν σε προσωπικό όφελος.
Και ένας υπουργός είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν ανήκει σε αυτούς.
Και ο εν λόγω υπουργός είμαι βέβαιος ότι έκανε μια επένδυση: πουλώ τον αδερφό μου και αγοράζω ψήφους.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν αυτά τα σούπερ ιδεολογικά ρομπότ που υπακούουν σε ηλίθιες αξίες, οι οποίες βάζουν την οικογένεια πάνω από την κοινωνία;

Και στο κάτω κάτω, για πείτε μου έναν χώρο στον οποίο η λογική της κλίκας δεν υπάρχει.
Παντού, σε όλες τις δουλειές, σε όλες τις υπηρεσίες, σε όλες τις χώρες, όλοι μιλάνε για διασυνδέσεις.
Ο άλλος απλώς είναι κωλόφαρδος κι έχει ήδη τις διασυνδέσεις, επειδή είναι αδερφός, ξάδερφος ή ο περιπτεράς της γειτονιάς του.

Μαγκιά του.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ερμάριο είσαι πολύ μπερδεμένος αν και "μάγκας". Στις Σκανδιναβικές χώρες το να είσαι άνεργος δεν σημαίνει ότι ζητιανεύεις ένα κομμάτι ψωμί στον δρόμο όπως ίσως στην χώρα μας. Διαθέτουν την καλύτερη κοινωνική πρόνοια, μάλιστα κάποιες εργαζόμενες μητέρες μπαίνουν οικειοθελώς ταμείο ανεργίας για να ξεκουραστούν ή να ασχοληθούν με τα παιδιά μια και ο μισθός απο το ταμείο είναι σχεδόν όσο και ο κανονικός μισθός.

Τους Ινδιάνους δεν τους αγαπώ τους θαυμάζω και προσπαθώ να κατανοήσω την κοινωνία τους. Δεν έχει σηνασία τις πιστεύεις για αυτούς αλλά πως εκείνοι σκέφτονταν και ζούσαν. Θα πρέπει να τους μελετήσεις για να τους κατανοήσεις.
Η φιλοσοφία τους ήταν κοντύτερα στην αρχαία ελληνική απο την σημερινή όμως ακόμη πιο εσωτερική, όπως ήταν δηλαδή στην αρχαία ελλάδα πριν την δημιουργία της ΠΟΛΙΣ.

Απο την άλλη σε καταλαβαίνω γι αυτό και είμαι ήπιος μαζί σου. Έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα σε μια κοινωνία η οποία απο την αρχαία εποχή ήταν πάντα ένα σύνολο απο ανταγωνιζόμενες φατρίες. Μέσα σε μια τέτοια κοινωνία όπου την σπαράσει η Διχόνια και η Έριδα, είναι αναμενόμενο να μην μπορείς να ανέβεις ψηλότερα. Απο την άλλη ίμως έχω γνωρίσει πάμφτωχους ανθρώπους (ελάχιστους πάντως) οι οποίοι ήταν πάμπλουτοι σε αξίες αν και μόνοι ανάμεσα σε πλήθος ατομικιστών!

ASPIC είμαι ήπιος διότι έχω κουραστεί με την περιρέουσα μετριότητα, η οποία τραβάει και εμένα προς κάτω. Μέρα με την μέρα νιώθω ότι γίνομται όλο και μετριότερος. Οι συνεργάτες μου είναι σαν τα μικρά παιδιά, κάνουν αυτό το λίγο που γνωρίζουν, δεν προσπαθούν να ζορίσουν τον εαυτό τους στο καινούργιο, στο άγνωστο, στο καλύτερο, να ανοίξουν νέους δρόμους προς το άριστο, να παρασύρουν και εμάς τους "γηραιότερους" - με το παραμικρό σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν έρθει το άγνωστο, το δύσκολο να τους συναντήσει ... και ψάχνουν βοήθεια απο τον "μπαμπά". Έτσι έχουμε μάθει οι έλληνες, όλο μας ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω απο μια ΜΙΚΡΗ οικογένεια ... και όχι απο μια ΜΕΓΑΛΗ κοινωνία !

ASPIC εγω θα αλλάξω τον κόσμο; Πας καλά;;; Δεν πα να κουρεύεται το Αρμάριο; Άμα συναντήσω κάποιον σαν αυτόν ... θα του γαμήσω τα ράματα ... με το συμπάθιο :) Ενω αν συναντήσω κάποιον σαν εσένα ή τον 666 που να επιζητά την ΑΓΑΘΗ συνεργασία, την ΑΞΙΟΣΥΝΗ, δηλαδή το αντίθετο της διάφθορης μετριότητας θα επιδιώξω να συνεργαστούμε, θα σκύψω να τον βοηθήσω ή να ζητήσω βοήθεια ;)

aspic είπε...

Δέν ξέρω και εγώ μιράζ τι να πώ με τους νέους!!!
Από την άλλη δέν είμαστε και εμείς τόσο μεγάλοι να πείς ότι μείναμε πίσω.
Σαρανταπέντε είμαι,κάπου ε κεί δέν είσαι και εσύ;
Νιάνιαρα δηλαδή,ούτε κάν έχει πήξει ακόμη το μυαλό μας,να πείς ότι γίναμε αρτηριοσκληρωτικοί.
Αλλά από την άλλη δέν το καταλαβαίνω το ερμάριον και γενικώς αυτόν τον περίεργο "ρεαλισμό" των νέων.
Και όσο γράφει το ερμάριον τοσο το γαμει ακόμη περισσότερο το πράγμα.
Άκου τι είπε στο προηγούμενο πόστ,το άκουσες; Καλά εντάξει,τα γραπτά τα διαβάζουμε δέν τα ακούμε,αλλα όταν γράφονται αυτά,τουλάχιστον εγώ τα ακούω κιόλας.
Άκουσες τι είπε,ότι θα έκανε και εκβιασμό λέει στον αδελφό του τον υπουργό επειδή δέν θα τον είχε διορίσει (ρε μπάς και έχει κανέναν αδελφό υπουργό ή στο δημόσιο με καμμιά θέση και τον έχει πάρει το παράπονο που δέν τον βολευει κάπου και αυτόν,για αυτό τα λέει αυτά; ).
Όχι τι να του πούμε τώρα;Μπορούμε να του πούμε τίποτα εμείς απλοί μπλογκεράδες;
Εδώ μάλλον χ ρειάζεται παπάς,μήν σου πώ και ψυχίατρος.
Βέβαια επειδή το ερμάριον είναι καλό παιδί,σκέφτομαι μήπως μας κάνει πλάκα.Ή μήπως καθότι νιόπαντρος,του έβαλε η γυναίκα του τα δυό του πόδια σε ένα παπούτσι.
Ξέρεις τώρα πώς είναι με τις γυναίκες, δέν ξέρεις;
Παραπονιουνται συνέχεια ότι είμαστε αγαθοβιόληδες και πάμε με τον σταυρό στο χέρι,δέν κοιτάμε και εμείς το συμφέρον μας και το συμφέρον της οικογένειας και τέτοια.
Έτσι είναι οι γυναίκες,δέν μας αφήνουν να αγιάσουμε τελικά.
Ξέρω γω, τι να πώ!!

Όχι πές μου εσύ ρε ερμάριον τι να σου πώ.Πές μου τι να σου πώ δηλαδή και θα στο πώ.
Γιατί τώρα με αυτά που είπες ότι και να σου πώ,θα φανεί ότι βγάζω κήρυγμα και κάνω τον καλό και τον ηθικό.
Κατάλαβες έχουμε και αυτό το πρόβλημα και θα βγεί ο φωτομάιρας μετά να μας πεί κρασατάδε και κρασαδείνα.
Τέλος πάντων ερμάριον ένα θα σου πώ,αυτό που σου είπε και ο μιράζ ότι είσαι πολύ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ.Και όχι μόνο μπερδεμένος με τους σκανδιναυούς,αλλά και με τους έλληνες και με τους ινδιάνους,με τους γάλλους και τους πορτογάλλους,με τους ανθρώπους εν γένει δηλαδή και κυρίως με τον εαυτό σου.

Και έτσι για την ιστορία,να σου πώ ότι στην προχθεσινή εκπομπή που δέν είδες,αναφέρθηκαν οι συζητητές και στην αρχή του παραδειγματισμού,με την οποία λίγο πολυ απαντούσαν στο θέμα του υπουργού που έθεσες.
Η δημόσια θέση δηλαδή δημιουργεί άλλες ευθύνες στο άτομο.Άλλες ευθύνες και άλλη συμπεριφορά έχει ένας παπάς,ένας δάσκαλος,ένας υπουργός, από έναν απλό πολίτη.Και οταν κάποιος λέει προεκλογικά ότι θα πολιτευθεί για το καλό του συνόλου,δέν μπορεί μετά να διορίζει τον αδελφό του.
Και γιατί παραδειγματίζει κακώς,αλλά και γιατί εξαπατά τον λαό που τον εξέλεξε.
Διότι άν το έλεγε από την αρχή ότι όταν βγεί υπουργός θα διορίσει τον αδελφό του,στο λέω αλήθεια,ούτε ο ίδιος ο αδελφός του δέν θα τον ψήφιζε.
Έτσι είπαν ερμάριον στην εκπομπή και είχαν δίκιο βέβαια.
Εσύ άραγε θα ψήφιζες κάποιον που θα σου λεγε πώς άμα γίνει υπουργός θα διορίσει τον αδελφό του,τον ανηψιό του,τον κουμπάρο του και λοιπά.Η μήπως θα τον ψήφιζες λές,επειδή θα εκτιμούσες σε αυτόν τις οικογενειακές του αξίες;
Θα τρελλαθούμε ρε παναγία μου,τι καθόμαστε και γράφουμε τώρα!!!

Και τα παραπάνω σημαίνουν ερμάριον ,ότι παρόλα αυτά που είπες και ίσως να αληθεύουν στην καθημερινότητα,ότι κανείς δεν υπολογίζει πιά τις ιδέες,την ισότητα το δίκαιο και λοιπά,παρόλαυτά λοιπόν,όταν ψηφίζει κάποιος το κάνει με γνώμονα αυτές τις αξίες και ιδέες.
Είναι κάτι σάν και το σώμα των ενόρκων,που ακόμη και από κλέφτες να αποτελείται,παρόαυτά θα βγάλει δίκαιη και σωστή απόφαση,πιο σωστή και από τον επαγγελματία δικαστή.Όπως η ιερά σύνοδος δηλαδή που δέχεται επιφοίτηση από το άγιο πνεύμα ακόμη και άν οι ιερείς είναι στούρνοι εντελώς.
Αυτό δείχνει ότι οι ιδέες και οι αξίες είναι πλέον σχεδόν έμφυτες στον άνθρωπο (εκτός από βιολογικά υπάρχουν και πολιτιστικά γονίδια) και απλώς δέν βρίσκουν μερικές φορές τις ευνοικές συνθήκες για να εκδηλωθούν.
Και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους,εσκεμένως ή αυθορμήτως,που σκοπό έχουν να μπερδεύουν τον άνθρωπο,όπως καλή ώρα και σένα και να νομίζει ότι είναι αυτό ενώ είναι το άλλο,και ότι είναι τ οάλλο ενώ είναι αυτό.
Για αυτό σου λέω,παπάς και ψυχίατρος σου χρειάζεται με αυτά που λές.





























Τι άλλο να του πούμε ρε μιράζ;
Πάντως για τον άλλο τον χαζοβιόλη τον μάιρα τον φωσφωρίζοντα,μήν είσαι βέβαιος ότι είναι της αρετής και όχι της αρχαιολατρείας απλώς.Δηλαδή ίσως η αρχαιοελληνοφρένειά του είναι αυτή που τον καθοδηγεί στην αρετή και όχι το α ντίθετο.
Τουτέστιν,άν του πείς πώς και οι ινδιάνοι χωρίς να έχουν διαβάσει πλάτωνα πχ ήταν μέσα,θα σε πεί κρασατάδε πάλι.
Δέν μπορεί να καταλάβει ότι οι καλές ιδέες (όπως και οι κακιές βέβαια) είναι πανανθρώπινες και κατεβαίνουν στους ανθρώπους με τον ήλιο και την βροχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.Υποψιάζομαι δηλαδή ότι είναι υπέρ της αρετής,από φυλετική,πολιτιστική,ή απλώς προσωπική ιδιοτέλεια.
Που βέβαια για να μαστε δίκαιοι,όλοι ιδιοτελείς είμαστε,αλλα το ξέρουμε ρε αδελφέ,και ή την καταπίνουμε την ιδιοτέλειά μας ή άν μας πέφτει βαρειά στο στομάχι την κρύβουμε όσο μπορούμε να μήν φαίνεται τόσο πολύ.
Έ ερμάριον;
Την κρύβουμε.
Τι σε νοιάζει άν ο υπουργός δέν διόρισε τον αδελφό του για να φανεί καλός στο λαό,ή για τον ένα ή τον άλλο λόγο.
Σημασία έχει ότι έκανε το σωστό και δίκαιο,και άς το κανε και για την ψυχή της μάνας του που λέει ο λόγος.
Αυτό είναι ηθικό ζήτημα και θα το κρίνει ο θεός άν υπάρχει ή η ίδια η συνείδηση του υπουργού άν υπάρχει και αυτή.
Εμείς οι άνθρωποι μόνο τα νόμιμα και τα δίκαια της κοινωνίας μπορούμε να κρίνουμε.
Τα άλλα άς τα κρίνει ο μάιρας που φωτίζει και τα διακρίνει στο σκοτάδι.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Ένα λεπτό γιατί εδώ έχετε κάνει μια φοβερή παρεξήγηση: δε θέλετε να εννοήσετε την υποκρισία πίσω από τέτοιες πράξεις. Την αυτοαγιοποίηση που δημιουργεί ένας άνθρωπος ο οποίος θεωρεί πως θυσιάζεται για το κοινωνικό καλό, τη στιγμή που έχει τον αδερφό του στο φτύσιμο.

Επειδή τυχαίνει να έχω αδέρφια, μου φαίνεται ανήκουστο να είχα ανάγκη δουλειάς και να μη μου έβρισκαν αν μπορούσαν. Όπως κι εγώ, θεωρώ αδιανόητο να μπορούσα να βοηθήσω έναν αδερφό μου και να έβαζα τις ιδεολογίες μου πάνω από αυτόν.

(Και μια και ελέχθη κι αυτό, κανένα από τ' αδέρφια μου δεν είναι, όχι μόνο υπουργός, αλλά ούτε καν πολιτικοποιημένος. Γενικώς, στην οικογένειά μου δεν είχαμε ποτέ κάποιο συγκεκριμένο χρώμα, ούτε είχαμε πάρε-δώσε με τους πολιτικούς, ούε κερδίσαμε τίποτα με ρουσφέτια.)

Επιστρέφω πάλι στο θέμα: Όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο της οικογένιάς σου, τον βοηθάς και τους άλλους τους έχει γραμμένους.

Όσον αφορά την αρετή, παρεξηγήσατε (aspic-mirage) εντελώς τα λόγια μου.
Δεν είναι βρε παιδιά ότι δεν είμαι της αρετής. Δεν είναι ότι δε θά 'θελα κι εγώ να είμαι ο μάρτυρας που θυσιάζεται για οποιονδήποτε. Είναι που αυτό το πράγμα είναι πολύ δύσκολο.
Ακόμα και αν πεις να το κάνεις αυτό το πράγμα, πρέπει να περάσεις από ένα πέλαγος γεμάτο υφάλους και σκοπέλους. Πρέπει να παλέψεις με τα αδιέξοδα των αντιφάσεων που προκύπτουν από οποιαδήποτε προσπάθεια υπέρβασης της (φύσει) ουδέτερης μετριότητάς σου.

Και θέλετε να μου απαντήσετε σε ένα απλό ερώτημα για να καταλάβετε τι εννοώ;

Ιδού:

αγαπάτε όλους τους ανθρώπους του περίγυρού σας;





........για σκεφτείτε λίγο.........







...μην απαντάτε τόσο γρήγορα "ναι"...







Οκ, τώρα που θυμηθήκατε τον τάδε, ή την τάδε, που σας χαλάει την ημέρα και μόνο που τον σκέφτεστε, για να συνεχίσουμε.

Αυτό είμαστε. Ο αλτρουισμός μας είναι τζούφιος. Κάτι που θα θέλαμε να είμαστε και δεν είμαστε.

Και είναι επικίνδυνο όταν πιστεύουμε ότι είμαστε αλτρουιστές, χωρίς να είμαστε, γιατί απλώς τυφλώνουμε τον εαυτό μας από οποιοδήποτε φως αυτοκριτικής.

Δε λέω να μας ρίξει η παραδοχή της μετριότητάς μας mirage. Και δε λέω να σκοτώσει τον πόθο μας για κάτι καλύτερο στη ζωή.
Όμως, πώς πιστεύουμε ότι θα κάνουμε κάτι καλύτερο αν ήδη έχουμε αυτοανακηρυχτεί άγιοι;


Και στην τελική ρε παιδιά, μπράβο σας, αν είσαστε τόσο καλοί άνθρωποι που ήδη έχετε υπερβεί τον μέσο θνητό που υποτάσσεται στις ανάγκες του, σας ζηλεύω.
Εγώ πάντως ακόμα έχω μέσα μου αντίπαλες δυνάμεις με τις οποίες παλεύω.

aspic είπε...

Ρε σύ ερμάριον,αφού σου απαντήσαμε γιατί μας ξαναρωτάς τα ίδια;
Και βέβαια δέν συμπαθούμε όλους το ίδιο γύρω μας,και βέβαια θέλουμε και εμείς να σπρώξουμε σε καμμιά δουλειά τον αδελφό μας ή τον θειό μας,όμως εμείς ΔΕΝ κατέχουμε δημόσιες θέσεις.Και άν θελήσουμε δημόσιες θέσεις,θα πρέπει να το πούμε,ότι άν εκλεχτούμε πρώτα από όλα θα βοηθήσουμε τους συγγενείς μας.Και άμα μας ψηφίσει κανείς να με χέσεις ερμάριον.
Αφού σου απάντησα σε αυτό το θέμα στο προηγούμενο πόστ,γιατι΄το προσπέρασες;
Τζάμπα κάθομαι και σου απαντάω και εσύ διαβάζεις διαγώνια τελικά;
Στον δημόσιο βίο ισχύουν και κρίνονται όλα βάσει του νόμου και του δικαίου.Συγγενείς φίλοι και τέτοια δέν υπάρχουν εκεί.Ο υπουργός υπερβαίνει ακόμη και τον ίδιο τον θεό.
Δέν άκουσες πρόσφατα στις ειδήσεις τον ηγούμενο της μεγίστης λαύρας που ειπε πώς ένας υπουργός δέν δικαιούται προσωπικής εξομολόγησης γιατί είναι δημοσιο πρόσωπο;
Τι εννοούσε με αυτό ο αξιέπαινος ηγούμενος;
Ότι μπροστά στους νομους το άτομο χάνει κατά ένα τρόπο την φυσική του υπόσταση και αποκτά καθαρά την δημόσια νομική.Δέν έχει συγγενείς,δέν έχει αδυναμίες,δέν έχει ανάγκες,δέν έχει τίποτα.
Εκτελεί τους νόμους και με αυτούς κρίνει ακόμη και τον θεό άμα λάχει.
































Πάντως δέν μου το βγάζεις από το μυαλό ερμάριον,κάποιο παράπονο από τα αδέλφια σου θα έχεις για αυτό επιτέθηκες με τόση θέρμη κατά του σκανδιναυού υπουργού.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Το αντίθετο Aspic. Είμαστε πολύ δεμένοι με τ' αδέρφια μας και βοηθούμαστε πολύ.
Είμαι ο μικρότερος της οικογένειας και όποτε είχα ανάγκη φώναζα τ' αδέρφια μου και με βοηθούσαν.
Στο δημοτικό πχ, επειδή τα είχα φτιάξει με την πιο ωραία της τάξης, με είχαν δείρει όλοι οι συμμαθητές μου, επειδή τους την πήρα.
Την επόμενη μέρα έφερα τ' αδέρφια μου και τους έσπασαν όλους στο ξύλο.

Έτσι κάνουν τ' αδέρφια.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Ή μια άλλη φορά, με κυνηγούσαν κάτι γυφτάκια και χώθηκε ένας αδερφός μου να με προστατέψει.
Τον σπάσαν στο ξύλο, αλλά έλεγε ότι έτσι έπρεπε να κάνει. Να φάει αυτός το ξύλο γιατί ήταν μεγαλύτερος. Και ήταν περήφανος γι' αυτό.

Έτσι πρέπει.

Όχι αδερφίστικες βλακείες περί "κοινωνικού καλού" κλπ.

Συνεργάτες