22/10/08

Ο αναδυόμενος καινούριος κόσμος

Εδώ μπορείτε να αφήνετε τις ερωτήσεις σας για την εκπομπή

11 σχόλια:

macedonian είπε...

Ax! πείτε στην Κα Τριανταφύλλου ότι την συμπάθησα με το πρώτο "ηλίθιοι" που είπε!Ειλικρινά!!!Επιτέλους κάποιος μή πολιτικά ορθός άρα άνθρωπος!

aias είπε...

μπορει να γινει μια εκπομπη μονο με την κυρια τριανταφυλλου? βαρεθηκα να ακουω τους αριστερους 35 χρονια δηλαδη οσο η ζωη μου

Niki-Ellania είπε...

SYNXARHTHRIA STHN EKPOMPH SAS KAI MONO STHN KYRIA TRIANTAFYLLOY.
AN EINAI DYNATON NA MAS KANEI ENA SXOLIASMO KATA POSO EINAI OR8O TO KRATOS NA BOH8AEI OIKONOMIA EPIXEIRHSEIS(TIS TRAPEZES) KAI OTAN TO KANEI AYTO GIATI DE BOH8A KAI ALLES EPIXEIR

aias είπε...

θα ηθελα να σχολιαση ΜΟΝΟ Η ΚΥΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ την αξια του στρατου στην οικονομια μιας χωρας αλλα και τι σημαινει αυτο για τις μεγαλες δυναμεις

macedonian είπε...

To internet μας έδειξε πως δεν ήμασταν οι "μόνοι" τσατισμένοι.Το internet μπορεί να δείξει πως μπορεί να υπάρξει άμεση δημοκρατία επιτέλους!Η δύναμη του Ρούπερτ δεν αφορά εμένα ούτε και μπορεί να με αγγίξει γιατί είμαι πολύ "μικρός".Αφορά τα μεγάλα καράβια τα οποία έγώ - ο μικρός-επιθυμώ να βουλιάξουν.

macedonian είπε...

A! και Κύριε Παντελή όχι τόσο πολλές διαφημίσεις!είπαμε ο ιδιωτικός τομέας πέθανε :-)

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

Αυτό το: "επικίνδυνες αιρέσεις" της ξέφυγε της κ. Τριανταφύλλου; Καιρό είχαμε να το ακούσουμε....
Δηλαδή κατά την άποψή της, οι επικρατούσες εκκλησίες του Χριστού εκφράζουν και το Πνεύμα του, ή την ουσία του χριστιανισμού;
Αν κάποιοι είναι αιρετικοί, είναι οι σημερινοί "χριστιανοί" με τις κονκάρδες του "ορθόδοξου¨, του "καθολικού", του....κλπ.
Και δε τα λένε μόνο οι "αιρετικοί" αυτά φυσικά.
Νομίζαμε οι άνθρωποι του πνεύματος πρέπει νάχουν σοφία, ανοιχτά μυαλά και συνειδήσεις, αλλά και ευρεία μάθηση κι όχι νάναι φερέφωνα του συστήματος και του κατεστημένου χρησιμοποιώντας τα γνωστά φοβικά κλισέ του...
Η ΕΤ1 είχε προχθές τον Ελύτη με τη γνωστή του ευρυμάθεια,σε βίντεο του 1980, φανερώνοντας τη φτώχεια του Πνεύματος σήμερα στην Ελλάδα της υποκουλτούρας κι υπερκατανάλωσης, πράγματα ευθέως ανάλογα αποδεδειγμένα..

ΦΑΝΤΙ είπε...

Η αισιόδοξη άποψη του μέλλοντος από την σκοπιά της (ρομαντικής) τεχνολογίας βρίσκεται εδω

http://humaneeducationnetwork.ning.com/video/video/show?id=752013%3AVideo%3A8297

anetos είπε...

καλη η εκπομπη .τα σχολια σε λιγο

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Mirage, ωραίο το βιντεάκι του Jacques Fresco. Είναι ο τύπος που μιλάει στην τελευταία έκδοση του Zeitgeist. Στο Zeitgeist υποστήριξε ότι μια βιώσιμη συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία η οποία θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και θα βρίσκεται σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να στηριχθεί καθαρά στην τεχνολογία και όχι στο χρήμα, με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών.

Παντελή, γιατί δεν κάνεις μια προσπάθεια να έρθεις σε επαφή με αυτόν τον κύριο; Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Με αφορμή το link που μας πρότεινε ο Mirage στο blog “Ο αναδυόμενος καινουργιος κόσμος” και αφορά τον Jacques Fresco και τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες του (και όχι μόνο όσον αφορά την τεχνολογία αλλά και την πολιτισμική αναβάθμιση μιας μελλοντικής κοινωνίας), γιατί να μην γίνει μια εκπομπή για την κοινωνία του αύριο;

Πώς οραματιζόμαστε μια μελλοντική κοινωνία; Θα μπορέσουν οι άνθρωποι να ξεφύγουν από τα δεσμά του σημερινού συστήματος; Υπάρχει ποτέ ελπίδα να πετύχουμε απόλυτη ισορροπία με το φυσικό μας περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα να αναπτύσσουμε την τεχνολογία μας; Υπάρχει ελπίδα σε μια μελλοντική ιδανική κοινωνία να εξαλειφθεί η φτώχια;

Πώς οραματίζεστε όλοι εσείς που γράφετε τόσο καιρό σ’αυτό το portal και στο blog μια μελλοντική κοινωνία; Πώς θα θέλατε να είναι; Εσύ Παντελή τι σκέφτεσαι γι’αυτο;

Συμφωνώ επίσης και με τον Keuns Marx Smith ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ή έστω δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται. Έχω την αίσθηση ότι φράσεις κλισέ όπως “η ιστορία επαναλαμβάνεται”, “έτσι είναι ο άνθρωπος”, “το χρήμα είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης”, “ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό” (η θεωρία του πολέμου ως γενεσιουργού δύναμης που ανέφερε και ο macedonian), είναι εμποτισμένες στο DNA μας περνώντας μέσα από γενεές γενεών και εξυπηρετούν το σημερινό κοινωνικοπολιτικό τερατούργημα, τροφοδοτούν την ύπαρξή του εμποδίζοντας ταυτόχρονα την περαιτέρω ουσιαστική πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου, αφού αυτό θα σήμαινε και τον θάνατο του.

Λίγα λόγια για τον Jacques Fresco:

O Jacques Fresco (γεννημένος στις 13 Μαρτίου του 1916) είναι μηχανολόγος βιομηχανικών εφαρμογών, αρχιτέκτων σχεδιαστής, κοινωνιολόγος-μηχανολόγος και φουτουριστής που ζει στη Φλόριντα.
Η θετική του άποψη και επιθυμία να δημιουργήσει λύσεις που κατά το μέγιστο δυνατό ωφελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων αναδύεται από τα πρώτα του βήματα την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.
Μέχρι σήμερα γράφει και δίνει διαλέξεις εκτεταμένα για θέματα που ποικίλουν όπως holistic design, βιώσιμες πόλεις, ενεργειακή απόδοση, διαχείρηση φυσικών πόρων και προηγμένη αυτοματοποίηση, επικεντρώνοντας στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία.
Ένα σημαντικό ζήτημα που θίγει είναι η έννοια μιας “οικονομίας φυσικών πόρων” που αντικαθιστά την ανάγκη μιας ελλιπούς στην φύση της νομισματικής οικονομίας όπως αυτή που έχουμε σήμερα.
Ο Fresco υποστηρίζει ότι ο κόσμος είναι πλούσιος σε φυσικούς πόρους και ότι -με τη σύγχρονη τεχνολογία και την συνετή διαχείρηση/απόδοση- οι ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού μπορούν να καλυφθούν και με το παραπάνω, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τους παρόντες περιορισμούς από αυτό που φαντάζει ανέφικτο εξαιτίας της έννοιας της οικονομικής βιωσιμότητας.
Ο Fresco υποστηρίζει ότι για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, όλοι οι φυσικοί πόροι της Γης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων και όχι μιας ελίτ, και η πρακτική της «διανομής με δελτίο» των φυσικών πόρων μέσω χρηματικών μεθόδων είναι άστοχη και αντιπαραγωγική για την επιβίωσή μας.

(πηγη: wikipedia)

O Fresco, στο βινεάκι που πρότεινε ο Mirage (παραθέτω και εγώ το link για όσους ενδιαφέρονται http://humaneeducationnetwork.ning.com/video/video/show?id=752013%3AVideo%3A8297), μεταξύ άλλων λέει:

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό σαν να είναι κάτι στατικό. Ο πολιτισμός είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία και από τη στιγμή που στην κοινωνία μας υπάρχουν πόλεμοι, αστυνομία, εγκλήματα, φυλακές δεν μπορούμε να θεωρούμαστε πολιτισμένοι, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αυτού που ονομάζουμε πολιτισμό”.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί του και προσθέτω: ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του τερατουργήματος να είναι ότι μας έχει κάνει όλους λίγο-πολύ ορθολογιστές. Η ρετσινιά του μισότρελου οραματιστή ουτοπιστή σε όποιον μπορεί ακόμα να ονειρεύεται και να οραματίζεται μια καλύτερη κοινωνία, όπως ο Fresco, είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη του. Ότι καλό πέτυχε μέχρι σήμερα ο άνθρωπος το πέτυχε μέσα από το όραμα. Έχω τη γνώμη λοιπόν ότι η πραγματική εξέλιξη μας θα αρχίσει πάλι από το όραμα.

Όχι, δεν είναι έτσι ο άνθρωπος, ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερα από αυτό που ήταν και είναι τώρα, αρκεί να αρχίσουμε πάλι να ονειρευόμαστε.

Συνεργάτες