15/10/08

Σκόπια-Νίμιτς-Εθνότητα-Γλώσσα-Κόσοβο

Στα θέματα που αναφέρεται και ο τίτλος θα εστιάσουμε τη συζήτηση κατά τη σημερινή εκπομπή.
Στο χώρο αυτό μπορείτε να γράφετε τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

14 σχόλια:

- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
macedonian είπε...

Θα μπορούσε η οικονομική κρίση να μας΄"λύσει" το πρόβλημα ή να το επιδεινώσει?

chien andalou είπε...

Νομίζω πως το Βόρεια Μακεδονία είναι μία καλή λύση για το όνομα, αφού οι γείτονες δεν δέχονται κάτι χωρίς Μακεδονία.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι η ευκαιρία της χώρας μας να δείξει καλό διπλωματικό χαρακτήρα και να δείξει γενικά - όσο γενική είναι και η πρόταση Νίμιτς, βέβαια- καλή διάθεση ως προς το όνομα σα βάση, χωρίς βιασύνη.

Ίσως και να προτείναμε σα χώρα, μια δεύτερη ενδιάμεση συμφωνία με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να κατοχυρώσουμε κάτι. Πώς σας φαίνεται;

ATHENA είπε...

ΣΑΣ ΤΣΙΓΚΛΗΣΕ Ο ΑΣΠΙΚ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΟΣΟ ΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΘΕΜΑ!
Η ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

ΜΟΝΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ "ΜΑ, Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ..."
ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΤΟΥς ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΘΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ ΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ

Η, ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΣΛΑΒΑΛΒΑΝΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Α ΜΑ ΠΙΑ!

european είπε...

Θεωρώ μια πολύ καλή λύση το «Γιουγκοσλαβία». Θα πει «Νοτιοσλαβία», δε χρησιμοποιείται από κανέναν πλέον, και έχει πίσω του μια ιστορία πολύ πιο κοντινή στη δική τους από το Μεγαλέξανδρο....

Unknown είπε...

Παλιότερα είχα γράψει εδώ σε προηγούμενη συζήτηση για την "Εθνικόητα" που θα αναφέρει το διαβατήριό τους ως "Μακεδονική". Οι συνομιλητές σας είχαν πει ότι δεν υπάρχει θέμα, αφού στο διαβατήριο υπάρχει η Υπηκοότητα. Μόνο εμείς διαχωρίζουμε Υπηκοότητα από Εθνικότητα, αφού στο διαβατήριο γράφει Nationality που σημαίνει Εθνικότητα. Και τώρα οι Σκοπιανοί βάλανε κι αυτό το ζήτημα, κι εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα. Μα αν το όνομα της χώρας είναι "ΧΥΖ" και το Nationality "Macedonian" εμείς δεν έχουμε πρόβλημα; Η λύση είναι: Ούτε στο όνομα, ούτε στη γλώσσα, ούτε στην εθνικότητα να μην υπάρχει παράγωγο της λέξης Μακεδονία.

Για το θέμα πεδίου βολής ή άλλα εσωτερικά θέματα, πρέπει κάποτε να μάθει η κυβέρνηση να απαντάει με υπερηφάνια, όπως θα απαντούσαν οι αρχαίοι ή οι νεώτεροι Έλληνες που έγραψαν ιστορία.

y=αx+β είπε...

Σας παρακαλώ αναφέρετε στην εκπομπή τον προβληματισμό μου.

To όνομα "Βόρεια Μακεδονία" είναι καθαρά γεωγραφικός προσδιορισμός και δεν πρόκειται να μας δημιουργήσει πρόβλημα όπως δεν μας δημιουργεί και στους Αλβανούς ο προσδιορισμός "Βόρεια Ήπειρος". Υπάρχουν Έλληνες Μακεδόνες και υπάρχουν και Σλάβοι Μακεδόνες. Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι το όνομα έχει ήδη συμφωνηθεί μυστικά εδώ και χρόνια.
Το σημαντικό είναι το όνομα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας. Αντικειμενικά η γλώσσα είναι σλαβομακεδονική και έχω δει αυτόν τον όρο στη λίστα με τις γλώσσες και σε ιστοσελίδες που μοιράζουν διάφορα προγράμματα στο ίντερνετ. Που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται. Οι γείτονες δέχονται αυτόν τον όρο;

Alkiviadis είπε...

Σλαβομακεδονια το ιδανικο.οχι βιασυνες,η καινουργια κυβερνηση των αμερικανων μαλλον θα ειναι φιλια προς τα συμφεροντα μας...

Akritas είπε...

Πρέπει να μιλάμε με την σημερινή γλώσσα του μεταμοντέρνας κοινωνιολογίας .

Εάν η εθνική ταυτότητα ταυτίζεται με το κράτος τότε η πολιτιστική ταυτότητα είναι ένα στοιχείο σύνθετο και πολυεπίπεδο για την Νέα Τάξη και ειδικά για τον Αμερικανό. Για τον Ευρωπαίο πολίτη συνήθως αποτελείται από τα εξής επίπεδα: Για τον Ευρωπαίο πολίτη συνήθως αποτελείται από τα εξής επίπεδα:

-το ευρύτερο ευρωπαϊκό που σχετίζεται με την κοινή ιστορία, κληρονομιά ή/και αξίες.

-το εθνικό επίπεδο που οριοθετείται από τα πλαίσια της χώρας μέλους, από τις διοικητικές δομές και τους θεσμούς, τις πολιτικές, τη γλώσσα/ες, τη λογοτεχνία και τα επιτεύγματα.

-περιφερειακό επίπεδο το οποίο εκφράζεται μέσα από τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τη γλώσσα ή τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα.

Ο Μακεδονισμός των Σκοπίων τρέφεται από την στρεβλή τους πολτιστική ταυτότητα. Η εθνική ταυτότητα και το εθνικό συναίσθημα πολλές φορές είναι τόσο ισχυρά που απειλούν να κλονίζουν τα πολυεθνικά κράτη. Παρά τις αφελείς δοξασίες των πάσης φύσεως διεθνιστών, η αξία του Έθνους, της ιστορικής συνείδησης, της πολιτιστικής ταυτότητας παραμένουν οι ισχυρότεροι παράγοντες των διεθνών σχέσεων αλλά και της συνοχής ενός κράτους.

Τα Σκόπια δεν την έχουν αυτήν την συνοχή και το ξέρουν. Ξέρουν τις αδυναμίες τους και τις κρύβουν με επιτυχία. Η αλλαγή του Συντάγματος είναι και ο μόνος τρόπος για να υποχρεωθούν οι Σλαβομακεδόνες να κάνουν το δικό τους ιστορικό συμβιβασμό. Να εγκαταλείψουν το φαντασιακό ε­πεκτατισμό τους, που τροφοδοτεί το κρατικό τους ιδεολόγημα περί "Μακεδονισμού".

DIONYSOS είπε...

Απαράδεκτος ο Νίμιτς. Απαράδεκτη και η ελληνική πλευρά, που "συζητά" όνομα, "σύνθετο", με "γεωγραφικό προσδιορισμό", υποννοώντας πάντα, ότι θα υπάρχει η λέξη "Μακεδονία" μέσα στο σύνθετο όνομα.

Η αποδοχή από την ελληνική πλευρά οποιουδήποτε ονόματος που θα περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία" δεν θα είναι μόνο εθνική προδοσία και μειοδοσία, χειρότερη από αυτήν της Κύπρου. Θα είναι απαρχή δεινών για την ελληνική Μακεδονία.

Ερχεται και το θέμα της Θράκης.

Κάποιοι ονειρεύονται να μικρύνουν την Ελλάδα.

Ντοκουμέντα Μακεδονίας είπε...

Το ονομα μακεδονια μπορει καποιος απο τη FYROM να μας εξηγησει τι σημαινει?
εκει ειναι ολο το θεμα και μετα ολα τα αλλα.

doriforos είπε...

Αυτός ο πρώην υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων που βγάλατε είχε πολύ πλάκα.

Θέλουν οπωσδήποτε να λέγονται μακεδόνες γιατί αλλιώς θα τους απορροφήσουν οι Βούλγαροι λέει.

Πολύ ενδιαφέρον. Τι δείχνει αυτό;
Ή ότι ξέρουν ότι είναι Βούλγαροι και εφαρμόζουν το "καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη."

Ή ένας ωραίος κουτοπόνηρος εκβιασμός: "Αφήστε μας να λεγόμαστε μακεδόνες γιατί θα μας φάνε οι Βούλγαροι."

Από την άλλη στο εξωτερικό όπου σταθούν κι όπου βρεθούν εκθειάζουν την ωραία πολυπολιτισμική κοινωνία τους και τι ωραία που συνυπάρχουν σ'αυτή τη χώρα τόσα έθνη και τονίζουν ότι θέλουν να λέγονται μακεδόνες για να δέσει ο χυλός. Το ότι καπελώνουν τα άλλα συνιστώντα έθνη δεν απασχολεί κανέναν.

Τελικά σε βάθος χρόνου θα τους γυρίσει μπούμερανγκ η όλη ιστορία. Γιατί αν δεν υπάρχει πραγματική εθνολογική, πολιτισμική και γλωσσολογική συνοχή έθνος δεν φτιάχνεται τόσο εύκολα.

Πιστεύω πως ακόμα κι αν κερδίσουν αυτά που θέλουν "χωριό δεν κάνουν".

Είναι για τους Αμερικάνους κατασκευασμένη χώρα μιας χρήσεως, μετά θα την αφήσουν στην τύχη της.

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

Εκείνο που δε καταλαβαίνουμε είναι πως δε γίνεται να παράγει ένας λαός καλά φαινόμενα ιστορίας και πολιτισμού, όταν δεν υπάρχει υπόβαθρο, χωρίς....μαγιά που λένε, κι έτσι σημειώνουμε συνεχώς ήτες.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε ξεφύγει τελείως από την αληθινή παράδοσή μας που δεν ήταν η χαλαρότητα αυτή που σημειώνεται στα πάντα, υπήρχαν φρένα και χαλινάρια και κάθε πράγμα γινόταν στον καιρό του.
Υπήρχαν αρχές, πειθαρχίες, εγκράτειες, φιλοσημένη σκέψη, υπήρχαν αληθινοί μορφωμένοι κι όχι εξειδικευμένοι επαγγελματίες πτυχιούχοι, με στόχους κι οράματα, χωρίς λεφτά στη τσέπη, αλλά με γεμάτη καρδιά και διάνοια.
Τώρα σε όλες μας τις εκδηλώσεις, τα θέλουμε όλα και τώρα.....με λούφα και παραλλαγή.
Ε! Δε γίνονται αυτά, αν θέλουμε καλοπέραση, χωρίς συνειδητοποίηση, δε θα έχουμε μεγαλεία, αυτή είναι η ζήση.

Papastef είπε...

Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς εξυπηρετούν τα Σκόπια και γι' αυτό τα στηρίζουν οι Αμερικάνοι σθεναρά? Ή μήπως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και είναι εντύπωσή μας ?

Συνεργάτες