16/10/08

Ο χώρος του "aspic"

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για την εκπομπή της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου σχετικά με τα Σκόπια.

25 σχόλια:

ATHENA είπε...

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΩΡΗ.

anetos είπε...

Πραγματι η εκμπομπη θυμισε "ποτ-πουρι"... ειναι κριμα τοσο σημαντικοι και ενημερωμενοι καλεσμενοι να μην μπορουν να ολοκληρωσουν τον λογο τους .Τι στοχο εχει τετοια συζητηση?
Περιττη η αναφορα στα επισοδια παρα μονο η παρατηρηση του Σ. Λυγερου για τηην ΑΝΟΗΣΙΑ του υπουργειου .Ο Σ. Λυγερος απο μονος του χριαζεται δυο ωρες....

EVE είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ "ΠΛΗΓΩΘΟΥΝ" ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ!!!!ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΑΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.ΔΕΥΤΕΡΟΝ,ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΠΛΗΓΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ...ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΗΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ, ΜΕ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΜΗ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ!ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ.Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ!

EVE είπε...

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ..ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΝ ΘΑ "ΠΛΗΓΩΣΟΥΝ" ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΙΤΟΝΑ!!ΕΛΕΟΣ.

aspic είπε...

Δηλαδή ρε αθηνά και άνετε,τι ήταν αυτά τα καινούργια και σπουδαία που ακούσαμε χθές που χρειαζόταν περισσότερος χρόνος κιόλας όπως λέτε;
Ο κύριος πάνω δεξιά (δέν θυμάμαι το όνομά του) παρέμενε προσηλωμένος "στας σταθεράς αξίας" του,ο άλλος κύριος κάτω αριστερά ,ο πρώην πρέσβης, θυμόταν νοσταλγικά το ένδοξο παρελθόν του,όσο για τον λυγερό θύμιζε ποδοσφαιρικό αναλυτή αθλητικής εκπομπής (να βγάλουμε άμυνα στην εθνικότητα,επίθεση με ιθαγένεια και ιστορικές γλωσσικές πλαγιοκοπήσεις κάθε τόσο,και άν ο διαπραγματευτής το σφυρίξει το πέναλτι,να προσδιορίσουμε σωστά την μπάλλα στη γωνία και να τους το πάρουμε το όνομα).
Άπαντες όμως (κατά την γνώμη μου πάντα) πέφτανε σε αντιφάσεις του στύλ,άν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην φλώρινα είναι αυτονόητο δικαίωμα του ελληνικού κράτους και δέν έχει να δώσει πουθενά λογαριασμό όπως σωστα είπαν οι καλεσμένοι,τότε γιατί στην συνέχεια είπαν πώς το υπουργειο έκανε ανοησία και δίνει λαβή στους σκοπιανούς;
Τι ανοησία έκανε και τι λαβή έδωσε στα σκόπια εξασκώντας όποια δικαιώματα έχει εντός της επικρατείας του;

Και στην συνέχεια όλη αυτή η φιλολογία περί προσδιορισμου και επιθέτων δέν νομίζω πώς βγάζει πουθενά,ούτε αυτές οι πονηρές διπλωματικές προσσεγγίσεις,να το παίξουμε ήπιοι και συζητήσιμοι για να δείξουμε στον διαπραγμευτή ότι τα σκόπια είναι αδιάλακτα,ή να το παίξουμε σκληροί και αμετακίνητοι,για να αναγκάσουμε πάλι τον διαπραγματευτή στην επομενη πρόταση να μετακινηθεί πρός το μέρος μας (που δέν ειπώθηκαν ακριβώς,αλλά υπονοήθηκαν).
Τον οποίο διαπραγματευτη ούτε του χουμε καμμιά εμπιστοσύνη βέβαια,ούτε τον θεωρούμε αντικειμενικό,αλλα παρόλαυτά κάνουμε σενάρια κάθε φορά πώς να τον καλοπιάσουμε ή πώς να τον φοβερίσουμε (σκεφτείτε και να τον υπολογίζαμε τι θα του κάναμε).
Και εν τω μεταξύ,έχουμε ξεχάσει εντελώς ότι όλος ο πλανήτης έχει αναγνωρίσει τα σκόπια σάν μακεδονία,και απλώς κομπάζουμε επειδή καταφέραμε και βάλαμε βέτο.
Λές και το βέτο δέν ήταν το αυτονόητο που κάθε χώρα θα έβαζε άν είχε πρόβλημα,και το εκλαμβάνουμε σ άν μιά τρομερή και φοβερή διπλωματική κίνηση της ελλάδας.
Καταλήξαμε πιά η φυσιολογική αντίδραση να μας φαίνεται πράξη γενναία και αξιοθαύμαστη.

Τέλος πάντων,κάτι πήγε να πεί η κυρία (δέν θυμάμαι το όνομά της) που παρενέβη από το τηλέφωνο,αλλά και αυτή δέν το πε τελικά και μας μπέρδεψε περισσότερο.
Τον σκοπιανό πρώην υπουργό δυστυχώς δέν τον είδα γιατί γαυγίζαν κάτι σκυλιά εδώ στου γείτονα και βγήκα να τα κυνηγήσω.Καθυστέρησα να γυρίσω γιατί είδα στο δρόμο και τον παναγιώτη που χε γίνει λιάδα και πήγαινε από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο,τον έπιασα απο το μπράτσο να τον πάω σπίτι,βγαίνει η γυναίκα του και μου λεει:
--Ρε αλήτη που τραβολογάς τον άντρα μου στα μπάρ και στα ξενύχτια και τον φέρνεις χάλια κάθε βράδυ;Πώς θα σηκωθεί να πάει στη δουλειά το πρωί;
--Άσε μας ρε κυρά μου που θα μου πείς ότι εγώ τον τραβολογάω στα μπάρ.
Εγώ ήμουν στο σπίτι μου και έβλεπα την εκπομπή του σαββίδη για το σκοπιανό.
--Μμμμμμ,μάς έπεισες τώρα.Κοίτα άνθρωπο που βλέπει και σαββίδη και ενδιαφέρεται για τα σκοπιανά.

Τέλος πάντων όταν γύρισα πίσω,είχε τελειώσει ο σκοπιανός και είχαν αρχίσει τα σχόλια των καλεσμένων για τα λεγόμενά του.Άκουσα κάτι γάτες να νιαουρίζουν αυτή τη φορά βέβαια,αλλά δέν έκανα την μαλακία πάλι να βγώ να τις κυνηγήσω και α υτες.Άσε μήν συναντούσα τον μιχαλάκη με το τσιγαριλίκι στο χέρι και μου λεγε τίποτα ο πατέρας του μετά ότι εγώ του τα πασάρω.Δέν είναι γειτονιά αυτή τελικά που μένω.Θέλω να αγιάσω και δέν με αφήνουν.Όχι να το κάνεις μιά φορά αυτό το θέμα εκπομπη παντελή, το πώς επηρεάζει το περιβάλλον το άτομο.
Πάρτο και σε επίπεδο κρατών και με τι συνορεύει το καθένα.
Το ίδιο μπορεί να προκόψει ένας άνθρωπος,να ανοίξει το μυαλό του ρε αδελφέ,να πάει λίγο πιο πέρα,άμα ζεί στη γερμανία που γειτονεύει με δανούς,με σουηδούς με γάλλους με ελβετούς και με ολλανδούς (για πολωνους μήν λέμε τίποτα και ρίχνουμε λάδι στη φωτιά) και το ίδιο άμα ζεί στην ελλάδα,με όλους αυτούς τους λιεμέδες και τους ζήτουλες γύρω μας.
Σκοπιανοί,και βούλγαροι και μαυροβούνιοι,και αλβανοί και τούρκοι και τουρκόγυφτοι,πού να πάς μπροστά;
Γίναμε και εμείς,έλληνες με ιστορία,σάν τα μούτρα τους τελικά.

Τέλος πάντων,για να τελειώσω επειδή ξέφυγα από το θέμα ώς συνήθως,προσωπικά δέν με πολυενοχλεί ότι όνομα να πάρουν τα σκόπια και δέν αισθάνομαι μειωμένος σε τίποτα άν τα λένε μακεδονία.Επειδή όμως κατανοώ τους περισσότερους των συνελλήνων που αντιδρούν ,κατανοώ τον συμπλογκερά μακεδόνα ο οποίος δικαιολογημένα νοιώθει προδομένος,νομίζω η πολύ φιλολογία και διαπραγμάτευση βλάπτει τελικά το ζήτημα.Το πιο αποτελεσματικό, έντιμο και δημοκρατικό ,θα ήταν η ελλάδα να κάνει δημοψήφισμα (ορίστε καταντήσαμε να συμφωνούμε και με τον καρατζαφέρη πιά),να το δείξει στους όποιους διεθνείς οργανισμούς και διαπραγματευτές και να πεί:αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός,αυτό είμαι υποχρεωμένη σάν κυβέρνηση,σάν χώρα,να ακολουθήσω.

Που είναι το πρόβλημα;
Κανείς δέν θα μπορεί να μας πεί τίποτα μετά.
Και άς τα α ναγνωρίσει τα σκόπια σάν μακεδονία όλος ο κόσμος,σημασία έχει ότι η ελλάδα θα ασκεί τα βέτο της όπου και όσο μπορεί και δέν θα τα αναγνωρίσει ποτέ.
Διότι επαναλαμβάνω,το πρόβλημα εμείς οι ίδιοι θα το προκαλέσουμε στον εαυτό μας,και όχι οι άλλοι.
























Πάντως συμφωνώ παντελή με την αθηνά και τον ά νετο ότι πρέπει να την μεγαλώσεις την εκπομπή.Εξάλλου μετά τις δωδεκάμιση δέν έχει άλλη εκπομπή η ετ τρία.Τι σε εμποδίζει να πείς στην διεύθυνση να σας αφήσουν να κάτσετε να συζητάτε μέχρι να αρχίζουν να σας κλείνουν τα βλέφαρα;
Να την πάτε μέχρι τις μιάμιση τις δύο,να χει κάτι να βλέπει και η αθηνά που έχει αυπνίες.
Και κοίτα να βάλεις την κάλυ να γυρίζει κανένα βιντεοκλίπ να το βάζετε στα διαλλείματα να ξεπιανόμαστε,γιατί όντως θα στην πάρει το χόλυγουντ που είπες εχθές και θα κλαίς μετά.

cyclos είπε...

Αναφορές στο διεθνές δίκαιο δεν υπήρχαν στη χθεσινή εκπομπή. Προφανώς δεν υπάρχει νομολογία για να ακολουθηθεί.

Η εκπομπή ήταν λοιπόν μια ακόμα επανάληψη του τί λένε οι γειτόνοι και τί κάνουμε εμείς, αν και έγινε μια προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα της εθνότητας, που για χάρη του γίνεται όλη η φασαρία.

Συμφωνώ απόλυτα με το προηγούμενο ποστ του μικρού μας μήλ.. εεε του μικρού μας φίλου ήθελα να πω, του y=αx+β, ότι το όνομα μάλλον το έχουν βρει και συμφωνήσει.

Ας ξαναπάρουμε λοιπόν από την αρχή το ζήτημα των εθνοτήτων. (Ελπίζω να τα πω καλύτερα από αυτήν στο τηλέφωνο που την καταδίωκε ο χρόνος και μιλούσε μόνο με ορολογίες.)

Οι εθνότητες είναι "πολιτισμικές πατρίδες" που δίνουν ταυτότητα στους λαούς. Όλοι οι λαοί έχουν μια ταυτότητα.
Πολλές φορές η ταυτότητα είναι απλή: Οι άνθρωποι είναι απλώς πολίτες ενός συγκεκριμένου κράτους και αυτό που τους συνδέει είναι οι κοινοί νόμοι που διέπουν τις καθημερινότητές τους. Κάπως έτσι ξεκίνησαν για παράδειγμα οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί κ.λπ.

Στα Βαλκάνια (το 18ο αι. ας πούμε)οι ταυτότητες ήταν κυρίως θρησκευτικές (χριστιανοί vs μουσουλμάνοι).
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ευρύτερης περιοχής που αντικατέστησε τη θρησκευτική ταυτότητα των κατοίκων της με την εθνική ενιαία ελληνική ταυτότητα. Αυτό δεν έγινε αυτόματα, πήρε χρόνο. Ήταν βέβαια αναγκαίο, γιατί μετά την επανάσταση το νέο κράτος έπρεπε να προσδεθεί σ' ένα σύστημα συγκεντρωτικών εθνικών κρατών με καπιταλιστικές αλληλεξαρτώμενες οικονομίες που είχε ήδη δημιουργηθεί στην ευρώπη.
(Τα εθνικά κράτη άρχισαν στην ευρώπη να δημιουργούνται σταδιακά από το τέλος του μεσαίωνα, με τον προοδευτικό εκχρηματισμό της οικονομίας. Ο διαφωτισμός έδωσε ένα ιδιαίτερο βάρος στη νομοθεσία και στη διακυβέρνηση, παραμερίζοντας κάπως τα πολιτισμικά στοιχεία που ένωναν έναν λαό (γλώσσα, θρησκεία, ιστορία κ.λπ.) Έτσι, τα έθνη - κράτη που δημιουργήθηκαν είχαν νομικό και όχι αποκλειστικά πολιτισμικό χαρακτήρα. Οι Γάλλοι τον είχαν ονομάσει εύστοχα "πατριωτισμό του συντάγματος" και έδειξαν μπόλικο τέτοιο πατριωτισμό όταν υπεράσπιζαν τη δημοκρατία τους από τις στρατιές της απολυταρχικής Ευρώπης.

Εμείς οι Έλληνες έχοντας ένα μερίδιο στο διαφωτισμό, και αφού παραδείραμε για χρόνια μεταξύ του νομικού και του πολιτισμικού χαρακτήρα, τελικά φτιάξαμε ένα κράτος που εξωτερικά μοιάζει με τα άλλα κράτη που σήμερα συγκροτούν το σκληρό πυρήνα της ΕΕ.
Είμαστε θεωρητικά έτοιμοι (σχεδόν όσο και οι άλλοι) να υπερβούμε το εθνικό κράτος σαν πολιτική οργάνωση και να φτιάξουμε μαζί τους ένα υπερεθνικό κράτος με ουσιαστικά νομικό χαρακτήρα, κρατώντας τις εθνότητες σαν πολιτισμικό πλούτο στο εσωτερικό του.
Οι υπόλοιποι βαλκάνιοι δεν είχαν αυτό το πλεονέκτημα. Παρέμειναν για περισσότερα χρόνια στις πολυεθνικές αυτοκρατορίες. Επιπλέον δεν είχαν εμπορικές σχέσεις με τη δύση (ενώ εμείς είχαμε με τα εμπορικά μας πλοία και τα λιμάνια μας, πολύ πριν την επανάσταση)
Κάποιοι απ' αυτούς εγκλωβίστηκαν σε ένα κατασκευασμένο πολυεθνικό κράτος, την πρώην Γιουγκοσλαβία που όταν κατέρρευσε, απελευθέρωσε με βίαιο τρόπο τις συμπιεσμένες εθνικές ταυτότητες, εντελώς ανεπεξέργαστες, αφού δεν είχαν προηγηθεί οι διαδικασίες που θα μπορούσαν να τις καθορίσουν.
Οι ταυτότητες αυτές προσπαθούν να διαμορφωθούν αποκλειστικά μέσα από πολιτισμικά χαρακτηριστικά (γλώσσα, ιστορία, θρησκεία κ.λπ.)γιατί οι πολιτικοί και νομικοί όροι καθορισμού παραμένουν εξαιρετικά αδύνατοι.
Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση και της γειτονικής χώρας.

Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της είναι Αλβανοί. Αυτοί δεν χρειάζεται να αναζητήσουν ταυτότητα. Ζούσαν μόνοι τους στα βουνά τους, είχαν μια ιδιότυπη σχέση με τη θρησκεία, καθαρίσανε λοιπόν αυτοί και έχουν σαν μόνο στόχο τη Μεγάλη Ιδέα τους.

Οι άλλοι όμως? Είναι Μακεδόνες? Αντικειμενικά είναι, αφού κατοικούσαν πάντα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε με γενετικό τεστ ποιοί απ' αυτούς είναι απόγονοι Σλάβων και ποιοί είναι απόγονοι των Δαρδάνων ή των αρχαίων μακεδόνων που κάποτε εκσλαβίστηκαν και έχασαν τη γλώσσα τους, όπως χάσαμε εμείς τη θρησκεία μας και εκχριστιανιστήκαμε.
Στη Μακεδονία κατοικούσαν λοιπόν έλληνες μακεδόνες και σλάβοι μακεδόνες, μαζί με τούρκους, αλβανούς, βλάχους κ.λπ. (Κάποιες απ' αυτές τις πολλές εθνότητες αφομοιώθηκαν από τις άλλες.)
Κάποιοι από τους σημερινούς Σκοπιανούς ήταν στα παιδικά τους χρόνια συμπατριώτες μας που εκδιώχθηκαν στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τον εμφύλιο.
Τα σύνορα των κρατών χαράσσονται αυθαίρετα, χωρίζουν διπλανά χωριά, το ξέρουμε όλοι αυτό.

Έτσι φτάσαμε στη δεκαετία του 90.
Αν δεν το κράτος μας δεν επιδείκνυε μια σπάνια ηλιθιότητα, τόσο σπάνια που καταντάει ύποπτη, το θέμα θα είχε λυθεί τότε που έπρεπε και μάλιστα με τρόπο δίκαιο που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Τότε θα μπορούσαν οι πληθυσμοί που κατοικούν στη Μακεδονία να έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί και στην ιστορία αυτού του τόπου.

Δεν θα χρειαζόταν να ψάχνουν μια ιστορία για να βάλουν από κάτω το κεφάλι τους, οικοδομώντας την όπως όπως με αρλούμπες.

Θα είχαν την ταυτότητά τους, όπως όλοι οι λαοί, ιδιαίτερα όπως όλοι οι λαοί των Βαλκανίων με τους οποίους αναγκαστικά συγκρίνουν τους εαυτούς τους.

Σήμερα υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση με καχυποψία και εχθρότητα μεταξύ των πληθυσμών της χώρας μας και της δικής τους.
Επιπλέον οι πολιτικοί τους αξιοποιούνται εύκολα από δυνάμεις που ευνοούν περιφερειακές συγκρούσεις και αναταραχές.

Η κρίση για την οποία μιλήσαμε την προηγούμενη βδομάδα, πιθανόν να οδηγήσει σε μια τέτοια ύφεση που για να ξεπεραστεί ενδεχομένως απαιτηθούν καταστροφές παγίου κεφαλαιου (κτηρίων, δρόμων κ.λπ.)ώστε το κεφάλαιο να ξαναβρεί αξία σε παραγωγικές διαδικασίες πραγματικής οικονομίας. (Γενικευμένοι πόλεμοι ιδιαίτερα μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων δεν μπορούν να γίνουν, βέβαια και οι περιφερειακοί πόλεμοι μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας για παράδειγμα, δεν καταστρέφουν αρκετό πάγιο κεφάλαιο.)
Η περιοχή μας θέτει σοβαρή υποψηφιότητα (όχι μόνο εξ αιτίας των γειτόνων.)

Τί θα κάνουμε?
Θα παραπαίουμε μεταξύ ηλίθιας τσαμπαμαγκιάς και ραγιαδισμού? Το ένα είναι ο προθάλαμος του άλλου.

Συμφώνησα στα περισσότερα με τον Σταύρο Λυγερό. Ο δρόμος που πρότεινε, δείχνει να είναι η μόνη λύση.

Διαφωνώ με τον καθηγητή που είπε ότι στο εσωτερικό τους μπορούν να ονομάζονται όπως θέλουν. Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει πιά εσωτερικό. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει εσωτερικό στην ευρωπαϊκή ένωση.
Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν ότι μπορεί να είναι μακεδόνες αλλά δεν μπορεί αυτό το στοιχείο να αποτελεί την εθνική τους ταυτότητα γιατί το έχουν κοινό με κάποιους άλλους. Δεν μπορούν να το έχουν μόνοι τους.
Δεν πρέπει να συνεχιστεί το παιχνίδι στο γήπεδο των πολιτισμικών διαφορών κάνοντας π.χ. επίκληση της ιστορίας, ανεξάρτητα αν είναι πολιτισμικό το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε, αλλά σε αυτό της νομικής συγκρότησης του κράτους τους που είναι αντικειμενικά πολυεθνικό και επιθυμεί να ενταχθεί σε πολιτικούς οργανισμούς που υπερβαίνουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της εθνότητας.

Την πολιτισμική ομοιότητα πρέπει λοιπόν να τονίσουμε.
Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι αυτό είναι απολύτως συμβατό με την γραμμή που πρότεινε ο Λυγερός.

Αν εμείς στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αι. και μέχρι σχετικά πρόσφατα διανύσαμε το δρόμο προς τη νομική συγκρότηση που οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί διήνυσαν με το πάσο τους, οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι πρέπει να τον διανύσουν πολύ ταχύτερα αν θέλουν να συμμετέχουν σ' αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Αν δεν το κάνουμε αυτό
θα είμαστε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης (όπως αρέσκονται να λένε οι πολιτικοί που στέλνουν το στρατό να κάνει μαλακίες.)

Tom είπε...

Είδατε τελικά που φτάσαμε μ' αυτούς τους οσφυοκάμπτες πολιτικούς...
Αδιάφοροι σφυρίζουν και ξεπουλάνε μαζί με τα όνειρα του κοσμάκη και την πατρίδα μας.

Εγώ βαρέθηκα και σιχάθηκα πια, μα πιο πολύ τον εαυτό μου που τους ανέχομαι να ξεπουλάν την πατρίδα μου για πινάκιο φακής, επειδή είναι άπλα ανίκανοι να αντιδράσουν και να προασπίσουν τα συμφέροντα του έθνους, με πρόσχημα και φόβο μην χαρακτηριστούν εθνικιστές.

Ως πότε θα ανεχόμαστε τέτοιες στάσεις και τέτοιες λογικές από ανίκανες κυβερνήσεις από ανθρώπους που το μόνο ''θάρρος'' θράσος που τους διακρίνει είναι στις λαμογιές και τις απάτες ...

macedonian είπε...

aspic,
"κατανοώ τον συμπλογκερά μακεδόνα ο οποίος δικαιολογημένα νοιώθει προδομένος"
γι'αυτό δε σχολιάζω

;-)

ATHENA είπε...

ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ)

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ

ΑΝ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Χ.Ο. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΡΝΙΑ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΙΟΡΤΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ

anetos είπε...

ASPIC το τελευταίο με το δημοψήφισμα μου άρεσε πολύ. τελικά είναι μια πολύ ορθολογική και αποτελεσματική λύση και απορώ γιατί δαπανάμε τόσο χρόνο με τους σκοπιανούς και τους κολλητούς τους η μήπως τους θεωρούμε μελλοντικούς δορυφόρους μας ...και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε (το παράδειγμα της οικόσιτης Αλβανίας δεν τους φθάνει ?) .Οι ιρλανδοί βάζουνε βέτο για το ευρωπαϊκό σύνταγμα και δεν τους λεει κανένας ν τίποτα ,αντίθετα τρέχουνε όλοι και τους γλύφουνε .Για τέτοιες δουλειές όμως θέλεις πολιτικούς «Ντούρους» όχι Ντόρες .....Γιωργους ...κλπ .
. Επίσης μου άρεσε αυτό με την γειτονιά των «ευγενών και πριγκίπων» , έχεις δίκιο αυτή η γειτονία στο βαλκανισταν είναι καταδίκη .. ξέρεις πόσες Φορές έχω σκεφθεί να ήμασταν ένα νησί στη μέση του ωκεανού ...με καλή ακτοπλοΐα βέβαια.. αλλα σκεφτομαι μηπως ομως η γειτονια μας ειναι και μια προκληση για δραση αντι γι αραγμα . Δεν πρόκειται να κάνω καμία κακή παρατήρηση στα προηγούμενα σχόλια σου, αν και σε μερικά αντιφάσκεις πάντως δεν έχεις εντελώς ς δίκιο για το δεν σε νοιάζει για το όνομα Μακεδονία που θα πάρουν οι σκοπιανοί ......εντάξει και να το πάρουν μετά από λίγο δεν θα μπορούν να το πουλήσουν.... το μαγαζί τους προσφέρεται μόνο για χωματερή όπως και των Αλβανών και γενικά για βρώμικες δουλειές κάποιων άλλων .
Μην ξεχνάς όμως ότι καμιά φορά όλα γίνονται για το Γαμώτο δεν καταπίνεται εύκολα
Μια ήτα από κάποιον που είναι προϊόν εργαστηρίου Φρακενσταιν , έστω και αν γνωρίζεις ότι στην ουσία φταιει η περίοδος που διανύεις ,περίοδος με πολύ χαμηλές επιδόσεις σε όλα Πολιτική ,διπλωματία ,τέχνες , παιδία , πολιτισμός .. «μάθανε ότι
Πηδ..στε. και πλακώσανε και οι γύφτοι που λενε ...

y=αx+β είπε...

Λέτε τελικά γι' αυτό να είναι έτσι οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι; Επειδή συνορεύουν με μας;

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Προς τον cyclos: Βούλγαροι είναι κατά κανόνα, όχι κάποιοι ακόμα Σλάβοι.

Αυτό το μεταφέρω από ανθρώπους που κάνουν συχνά, και λόγω της εργασίας τους την γύρα Βελιγράδι-Σκόπια-Σόφια.

Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω.

macedonian είπε...

athena,
έχεις λάθος...Υπάρχουν Τηνιακοί και Συριανοί που είναι καθολικοί το θρήσκευμα αλλά κατ'εσέ είναι αλλοδαποί.Επίσης η έννοια Έλληνας πολίτης μουσουλμανικού θρησκεύματος ,για σε πάλι,είναι αδιανόητη (θα χαρούν να το ακούσουν οι εξ ανατολών φίλοι μας).Το '22 πολλοί πρόσφυγες ήταν τουρκόφωνοι άρα για σένα μη Έλληνες.Στη Μακεδονία η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν σλαβόφωνοι αλλά πέθαιναν για την Ελλάδα,αλλά για σένα μάλλον ήταν παραπλανημένοι.Νομίζω ότι θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτική.

aspic είπε...

(Προειδοποίηση:Ακολουθεί μακροσκελέστατο σεντόνι.
Για αυτό δέν υπάρχει λόγος να το διαβάσετε όλο μονορούφι και να κουραστείτε.Διαβάστε σήμερα το μισό και το άλλο μισό αύριο μεθαύριο όταν θα νοιώσετε ξεκούραστοι).


Αθηνα,με πρόλαβε ο μακεδών γιατί τα ίδια θα σου λεγα και εγώ.
Που το ακουσες εσύ ότι η εθνική ταυτότητα ορίζεται από το τρίπτυχο που λές;
Οι παπούδες μου μιλούσαν αρβανίτικα (πάει η κοινή ελληνική γλώσσα),ο ένας μάλιστα στα τελευταία δήλωνε και άθεος για να μας το παίξει προοδευτικός (πάει και η κοινη ελληνική θρησκεία),ενώ ο άλλος συνήθιζε μέχρι να πεθάνει να τρώει σκαντζόχοιρους αυγολέμονο (πάνε και τα κοινά ελληνικά ήθη και έθιμα).Παρόλαυτά,γέροι άνθρωποι,τους σηκωνόταν το πουλί που λέει ο λόγος όταν έλεγαν ιστορίες από τους πολέμους που πήραν μέρος για να υπερασπίσουν την πατρίδα την καλή.
Εσύ ουσιαστικά μας είπες τώρα, πώς είμαστε έλληνες όσοι ζούμε στην αθήνα.


Κύκλε,το μπερδεύεις κύκλε,το μπερδεύεις το πράγμα με τα έθνη κράτη και τα λοιπά που λές,και θα πρέπει να καταλήξουμε απλώς πώς όποιο κράτος πρόλαβε τον κύριο είδε.
Τέλος πάντων,αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι πώς άν οι έλληνες ανήκουμε στο υπερεθνικό κράτος της ευρώπης διατηρώντας την εθνότητα μόνο για πολιτισμικούς λόγους όπως λές,τότε τι πρόβλημα έχουμε άν τα σκοπια ονομαστούν μακεδονία;
Απλώς και μόνο πολιτισμικό;
Αλλά και τα σκόπια τι πρόβλημα έχουν να επιμένουν να αποκτήσουν μιά εθνική ταυτότητα,αφού μπορούν να συμμετάσχουν στο υπερεθνικό ευρωπαικό κράτος με οποιοδήποτε σχήμα και όνομα;Και ελ-μάιρα 665+1 να ονομαστούν,και να ισχυριστούν ότι κατάγονται από το αρχαίο ένδοξο γένος των ελ-μαιράδων,πάλι το ευρωπαικό υπερθνικό κράτος δέν θα τους πάρει στην αγκάλη του;
Δηλαδή και αυτοί οι σκοπιανοί,πρόβλημα πολιτισμικό έχουν;
Πολύς θόρυβος δέν γίνεται για τέτοιους πολιτισμικούς λόγους;

Και μιά άλλη ερώτηση,γιατί πρέπει να διανυθεί μακρύς δρόμος για την νομική συγκρότηση ενός κράτους;Παίρνεις τυφλοσούρτη ένα δυό συντάγματα έτοιμων νομικά συγκροτημένων κρατών,τα αντιγράφεις και το συγκροτείς.Έτσι δέν έκανε και η ελλάδα;

Αλλά και το άλλο που θέλω να σε ρωτήσω,είναι ποιά είναι η γραμμή που πρότεινε χθές ο λυγερός και δείχνει την λύση που λές;
Η πολιτισμική ομοιότητα που πρέπει να τονιστεί ανάμεσα στους έλληνες και στους σκοπιανούς όπως πάλι λές;
Ποιά πολιτισμική ομοιότητα έχουμε όμως με τους σκοπιανούς;
Εντάξει όντως συμφωνώ πώς οι έννοιες της ιθαγένειας,υπηκόοτητας,εθνικότητας,λαότητας,πολιτισμικότητας,φιλίας,συμμαχίας και αδελφότητας κλπ,δέν έχουν καμμιά πραγματική διαφορά μεταξύ τους.
Με μερικά εκατομμύρια,ή και χιλιάδες μόνο ευρώ μπορεί να σου φέρει ο κόκκαλης έναν πιτσιρικά από την βραζιλία για παράδειγμα,και να αρχίσει να σβήνει και να ξαναγράφει στον μαυροπίνακα μία πρός μία τις παραπάνω έννοιες,φθάνει να είναι καλό παιδί και να τρέχει σωστά στο γήπεδο.
Υπάρχει τίποτα σταθερό; Φέρνουμε καμμιά σφραγίδα στο μέτωπο που αποδεικνύει τι είμαστε ο καθένας,τι είμασταν,και τι ενδεχομένως να γίνουμε στο μέλλον;
Το πρόβλημα είναι μόνο,πώς άν πρέπει να συγκατοικήσουμε πολιτισμικά τελικά με τα σκόπια,θα πρέπει να μάθουμε και την ίδια γλώσσα για να συνενοούμαστε.
Και από την άλλη άμα είναι να τους μεταγράψουμε και μας κοστίσει και κάτι όπως είναι φυσικό με τις μεταγγραφές,τουλάχιστον θα τρέχουν στο γήπεδο να ιδρώσουν την πολιτισμική τους φανέλα που τους δώσαμε,ή θα μας βγούν ψοφάλογα;
Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε και την ομάδα δηλαδή.



Πάντως μετά από πενήντα εκατό χρόνια που τα έθνη θα τα χουν φάει τα ψωμιά τους (μπαίνουμε στην εποχή του υδροχόου λέμε και πάνε αυτά που ξέραμε.Να δείτε το zeitgeist παιδιά που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βλέπουν τις εκπομπές του σαββίδη και τι απασχολούσε τον κόσμο την σημερινή εποχή και θα γελάνε με μαύρο δάκρυ μαζί μας.
Θα μας βλέπουν,όπως βλέπουμε τώρα εμείς κάτι δραματοποιημένα ντοκυμανταίρ στο σκάι με τους ανθρώπους των σπηλαίων,που ο μποκοκόγκο κυνηγάει τον καλαφόγκο επειδή ειδε στραβά τον μάιραεξεξόγκο
Αυτό πηγε να πεί η κυρία στο τηλέφωνο,αλλά δέν το είπε.
Γιατί δέν το είπε;



Άνετε,η αλήθεια είναι ότι όντως και εμένα με ενοχλεί να ονομαστούν μακεδονία (με όποιους προσδιορισμούς και παράγωγα της λέξης) οι γείτονες,όπως βέβαια με ενοχλούν και πολλά άλλα πράγματα,με αυτό το ανακάτεμα φυλών,πολιτισμών και ανθρώπων που ζούμε τελευταία.Όταν όμως πιάνω τον εαυτό μου και κοιτάω να το εξηγήσω λογικά,βλέπω πώς αυτή η ενόχληση μου προκαλείται από κάποιον κρυφό και κάπως πρωτόγονο εγωισμό που άν τον καλοψάξω,διαπιστώνω ότι δέν είναι αυτός,ο εγωισμός,και από τα καλά και θετικά στοιχεία που θα πρέπει να χει ένας άνθρωπος.
Έχεις προσέξει τους Μεγάλους Ανθρώπους (σε μέγεθος όχι σε ηλικία) ποσο γενναιόδωροι και μεγαλόψυχοι είναι;Δεν τους νοιάζει σχεδόν στο παραμικρό άν κάποιος τους προσβάλει ή πάει να διεκδικήσει κάτι από το μεγαλείο τους,ή τους αντιγράψει,ή ότιδήποτε.
Απεναντίας οι μικροί,όλο εγώ και εγώ και εγώ και εγω λένε,και εμένα που με λένε έτσι και είμαι αυτό και κάνω τούτο και όλο τέτοια παινέματα και μασκαρέματα λένε και κάνουν.
Άν είμαστε όντως έλληνες και μακεδόνες ή τουλάχιστον θέλουνε να γίνουμε τέτοιοι στο μέλλον,δέν πρέπει να φερόμαστε σάν μεγάλοι και όχι σάν μικροί,αφού υποτίθεται και η ιστορία των ελλήνων και τ ων μακεδόνων μεγάλη ήταν και όχι μικρή και αυτή;

Από την άλλη όμως έχεις και εσύ δίκιο σε αυτά που λές περί ήττας,μιάς και οι μεγάλοι άνθρωποι άλλες φορές και αντίθετα απο τα παραπάνω που ανέφερα είναι και αυτοί που ξέρουν και προστατεύουν τα μεγάλα πράγματα.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις άνετε έχω μπερδευτεί (για αυτό ίσως και να αντιφάσκω που μου λές) και δέν ξέρω για να είμαι μεγάλος άν πρέπει να είμαι γενναιόδωρος με τα μεγάλα πράγματα και άρα να μήν με πειράζει και πολύ η μακεδονία των σκοπίων,ή να είμαι προστατευτικός με αυτά και να με πειράζει.
Θα μου πείς βέβαια,και γιατί ρε άσπικ θές να γίνεις μεγάλος και έχεις πέσει σε μπέρδεμα και δέν κάθεσαι μικρός όπως είσαι;
Μα ρε άνετε,σαρανταπέντε πήγα,δεν πρέπει να μεγαλώσω κάποτε και εγώ!!
Και εσύ και οι μπλογκεράδες και όλος ο κόσμος,να γίνουμε μεγάλοι δέν πρέπει να θέλουμε;
Αλλοιώς,άμα είναι να ήλθαμε μικροί και να μει΄νουμε μικροί,άς μήν ερχόμασταν καθόλου που λέει ο λόγος.
Αλλά το βασικότερο είναι ότι αφού το αποφασίσαμε,ή τουλάχιστον το αποφάσισαν άλλοι για μάς πρίν δυό αιώνες σχεδόν,ότι θα είμαστε και θα λεγόμαστε έλληνες οι απόγονοι των μεγάλων ελλήνων,τότε και εμείς σάν μεγάλοι κληρονόμοι τους δέν πρέπει να φτειάχνουμε τα πράγματα γύρω μας;
Για αυτό σου λέω,έχουμε πρόβλημα.
Γιατί να κληρονομήσει κάποιος τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα, άν είναι και αυτός μεγάλος έχει καλώς.
Άν είναι όμως μικρός τι γίνεται;
Κατάλαβες πώς την πάω πονηρά τη δουλειά;

Έτσι λοιπόν αφού σάν άτομο δέν μπορώ να καταλήξω πουθενά,ούτε σάν μεγάλος που δέν είμαι ούτε σάν μικρός που είμαι,καταλήγω στην δημοκρατική λύση,ένδοξη και μεγάλη και αυτή,του να αποφασίσει ο λαός.
Διότι όλες οι αποφάσεις των λαών υποτίθεται ότι είναι ιστορικές,για αυτό και σημαντικές και μεγάλες.
Σε τέτοια σημαντικά ιστορικά θέματα,ή τουλάχιστον αυτά που για διάφορους λόγους νοιώθουμε σημαντικά,ο λαός δέν πρέπει νομίζω να εκχωρεί τα δικαιώματά του σε διπλωμάτες,υπουργους και πρωθυπουργούς,αλλά πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος.
Θα βάλουμε τώρα τον πρέσβη να παζαρέψει την συνείδηση,ιστορικότητα και τελικά την ίδια την υπόσταση του μακεδόνα του συμπλογκερά μας;
Δέν πρέπει να ρωτηθεί και αυτός,όπως και κάθε μακεδόνας και έλληνας τι θέλει;


Και βέβαια χαίρομαι που συμφωνείς (άν συμφωνείς και δέν με ειρωνεύεσαι) και εσύ περί περιβάλλοντος που επηρεάζει το άτομο.Και δέν το έγραψα βέβαια υποτιμητικά για τους γειτονικούς λαούς σάν δήθεν κατώτερους ή πιο ηλίθιους από μας,αλλά απλώς ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στα βαλκάνια,έχουμε δυό αιώνες τώρα που τσακωνόμαστε για τα βουνά,τους κάμπους και τα ποτάμια.
Είναι όπως οι παπούδες στο καφενείο του χ ωριού,που από το πρωί μέχρι το βράδυ για τα χωράφια τσακώνονται.Κοντεύει να τους βγεί η ψυχή,και ακόμη δέν έχουν ξεκαθαρίσει τα ρίπια τους και τα αδελφομοιράδια τους.
Κατάλαβες;
Μπορείς σε ένα τέτοιο καφενείο να πείς και τίποτα άλλο,για μουσικές για τέχνες για φιλοσοφίες,όπως στα καφενεία των ευρωπαίων ή έστω να χαλαρώσεις και να πάρεις έναν αναζωογονητικό υπνάκο;
Να,και πές ότι τελειώνει το σκοπιανό,θα χουμε μετά το κυπριακό, το πομακικό,το βορειοηπειρωτικό,(ευτυχώς που πήρε ο ύπνος τελευταία τους βούλγαρους και έχουμε γλυτώσει προσωρινά από αυτούς) και τελειωμό δέν θα χουμε.Φάγαμε όλη τούτη τη μίζερη βαλκανική ζωή μας να συζητάμε για τα χ ωράφια μας.
Ενώ στη βόρεια ευρώπη,χαλαρά,ωραία και ειρηνικά.Τα μοιράσαν τα χωράφια τους και τους μένει πιά χρόνος να σκεφθούν και άλλα πράγματα (όπως τον νεοφιλελευθερισμό πχ,μήν τους χέσουμε και αυτούς μέσα τέλος πάντων).
Έτσι που λές.
Είναι σάν να περιμένεις πώς και πώς να έλθουν τα χριστούγεννα να αράξεις και να την δείς γιορτινά,και ξαφνικά να σου καταφθάνει όλο το συγγενολόι και το γυφτόσογο να τα περάσετε μαζί.
Και αντί για τον χριστούλη στη φάτνη,θα τον δείς κατευθείαν ενήλικα στο σταυρό.
Αυτό είναι το πρόβλημα με τους συγγενείς και τους κακούς γειτόνους.Όλες τις γιορτές στις κάνουν πάσχα και μεγάλη βδομάδα και από την άλλη δέν μπορείς να τους πείς και τίποτα γιατί θα παρεξηγηθούν και δέν θα σου ξαναμιλήσουν.
Και τελικά όπως το πες άνετε.Ένα ωραίο και απομωνομένο νησί.Να τους δώσουμε την ηπειρωτική ελλάδα και να μετοικήσουμε όλοι οι έλληνες στα νησια να απομονωθούμε από όλους τους τουρκόγυφτους γύρω μας,μπάς και βρούμε και το αληθινό νόημα του ελληνισμού.






























Μόνο τον ελ μάιρα να τους αφήσουμε πισω,έτσι για να τους εκδικηθούμε καθώς θα τους κάνει την ζωή κόλαση.

Σημ.: Τα μεγάλα πράγματα (αλλά και ανθρώπους) που λέω στα παραπάνω,δέν τα εννοώ ώς τα πλούσια,τα μορφωμένα,τα ισχυρά, τα πρώτα και λοιπά,αλλά μόνο σάν τα ωραία.
Τα ωραία,αυτά που εχουν μιά κάποια, σχετική έστω, αισθητική σχηματοποίηση.

ATHENA είπε...

ΟΥΠΣ, ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΗ, ΜΠΑΡΔΟΝ :))
-ΤΗΣ ΝΥΣΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠ' Η ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΕΛΑ-

ΒΕΒΑΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Χ.Ο. ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ Π.Χ., ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩΖ

cyclos είπε...

Ερμάριον, έκατσες και το διάβασες όλο βρε θηρίο? Μπράβο! (εγώ δεν τα κατάφερα, μόνο του άσπικ τα μακριά διαβάζω)

Αναμφίβολα η γλώσσα τους είναι βουλγάρικη διάλεκτος και υπήρχε από αιώνες ισχυρή βουλγάρικη παρουσία στην περιοχή, όμως, αφ' ενός και οι βούλγαροι είναι σλάβοι, αφ' ετέρου η εθνότητα δεν πολυβασίζεται στη φυλή. Είναι κοινωνικό χαρακτηριστικό.

Οι αγροτικοί πληθυσμοί εκείνη την εποχή δεν είχαν έντονη αίσθηση της εθνότητας και ήταν φυσιολογικό: Ιστορικά, τα εθνοτικά αισθήματα είναι συνδεδεμένα με τον καπιταλισμό, δηλ. ξεκίνησαν στους αστικούς πληθυσμούς.

Για φαντάσου εκείνη τη φοβερή εποχή του τέλους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με τα ισχυρά εθνικιστικά κινήματα των νεοτούρκων, των κομιτατζήδων (που έσφαξαν πολύ κόσμο στα χωριά), των Ελλήνων που διεκδικούσαμε την Μεγάλη μας Ιδέα, τους οθωμανούς με το σουλτάνο που προσπαθούσαν να κρατηθούν, και από την άλλη όχι τους αστικούς πληθυσμούς που συμμετείχαν σε όλα αυτά, αλλά τους αγρότες που ζούσαν σε προκαπιταλιστικές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να σκύβουν τρομαγμένοι το κεφάλι μπροστά στα χατζάρια του ενός και του άλλου.

Κάποια στιγμή αγανάκτησαν και δεν ήθελαν να είναι βούλγαροι.
Όσοι ήθελαν να είναι, πήγαν στη βουλγαρία με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά τους βαλκανικούς πολέμους.
Οι υπόλοιποι πορεύτηκαν ανάλογα με τις πληγές που τους είχαν αφήσει τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι δεν ήθελαν να είναι ούτε έλληνες. Παρέμεινε λοιπόν μια ασαφής σλαβική ταυτότητα, σε κάποιο μέρος του πληθυσμού.

Στην Αυστραλία, όπου μετανάστευσαν πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μετά τον φοβερό ελληνικό εμφύλιο, υπάρχουν μέχρι και αδέρφια, παιδιά των ίδιων γονέων, που διαδηλώνουν ο ένας σαν έλληνας και ο άλλος σαν σκοπιανός και δέρνονται μεταξύ τους. Μύλος...

Για να μην μακρυγορώ και με κοροϊδεύετε , στον άσπικ θα απαντήσω αύριο, μεθαύριο.

cyclos είπε...

Βγήκε ταξίδι αύριο και θα πρέπει να απαντήσω τώρα στα ερωτήματα που μου θέτει ο ασπικ, τί να κάνω ο μαύρος.. Έτσι όπως πάει η πορεία της συζήτησης΄, οι σύμπλογκοι θα ρίξουν τ' άρματα για να επιστρέψουν στην καθημερινότητα.
Ίσα που προλαβαίνω να δηλώσω πώς βεβαίως εκεί θέλω να καταλήξω, όποιο κράτος πρόλαβε, τον κύριον είδε, όσο αφορά την περιοχή που εξετάζουμε.
Και αφού το τρένο σφύριξε κι εμείς αναχωρούμε γι αλλού, για το υπερεθνικό κράτος, δεν μπορούμε να φωνάζουμε "στάση, θέλω να κατέβω, έχω εθνικές εκκρεμότητες με τους γειτόνους".

Αν αναγνωρίσουμε λοιπόν στους ατυχείς γείτονες, που τώρα τους έλαχε να ζήσουν την εθνογέννεσή τους, το δικαίωμα να καθυστερήσουν όσο εμείς μέχρι να αποφασίσουν ότι το κράτος δεν συγκροτείται πιά στη βάση των πολιτισμικών κριτηρίων, θα έχουμε εμείς το πρόβλημα, που το αποφασίσαμε. Κουτσά - στραβά, αλλά το αποφασίσαμε.
Πρέπει, αφού περνάει από το χέρι μας, να επιταχύνουμε την εξέλιξη αυτή και στη γειτονιά.
Διότι μετά την εθνογέννεση ακολουθεί ο αλυτρωτισμός, ο μεγαλοϊδεατισμός και φασκελοκουκούλωστα.
Δεν θα μπορούμε να τους παρακολουθούμε από μακριά και να γελάμε, όπως μπορούν να κάνουν οι Φιλανδοί για παράδειγμα, γιατί στις γραμμές του δικού μας τρένου θα πέφτουν τα εμπόδια και μπορεί να το εκτροχιάσουν.
Εδώ που τα λέμε άλλωστε, δεν φυσάει το τρένο κανενός, ούτε και των άλλων ευρωπαίων οι ατμομηχανές είναι σόϊ, να πέις θα μας τραβήξουν κι εμάς μπροστά.

Αυτό που κατάλαβα από το Λυγερό είναι ότι απλά εμείς θα βάζουμε βέτο, δεν θα τους αναγνωρίζουμε και θα μπλοκάρουμε την είσοδό τους στους διεθνείς οργανισμούς που περνάει το βέτο και στην διαπραγμάτευσή τους με την ευρωπαϊκή ένωση.
Μπορούν λοιπόν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγκαλιά, με τις ευχές μας, με οποιοδήποτε σχήμα και όνομα, και όχι με αυτό που θα τους κρατήσει για δεκαετίες στον περασμένο αιώνα, γιατί... πώς να το πω... το κοινό ευρωπαϊκό κράτος για το οποίο μιλώ (με κάποιο φανατισμό, αν το έχετε αντιληφθεί) είναι ένα πραγματάκι λεπτό και εύθραυστο, υπό διαμόρφωση. Εμείς οι άλλοι παλεύουμε να προσαρμόσουμε τις δικές μας εθνικές ταυτότητες ώστε να το συγκροτήσουμε. Πώς μπορούμε να δεχτούμε νεαρούς, ορμητικούς εθνικισμούς, που να στρέφονται εναντίον κράτους - μέλους?
Θα τιναχτεί στον αέρα μια πολύτιμη προσπάθεια για το μέλλον της ευρώπης.

MAIRA666 είπε...

Το έθνος είναι η ιστορικά διαμορφωμένη σταθερή
κοινότητα ανθρώπων, που εμφανίστηκε πάνω στη βάση
της κοινότητας της γλώσσας, του εδάφους, της
οικονομικής ζωής και της ψυχοσύνθεσης που
εκδηλώνεται στην κοινότητα του πολιτισμού.

Ο ορισμος ειναι απο ανακοινωση του ΚΚΕ

Κειμενο Αθηνα

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ



Το κλειδι στον ορισμο βρισκεται στην Ψ Υ Χ Ο _ΣΥΝΘΕΣΗ.
Το εχω ηδη ξαναπει παλαιοτερα.

Πχ καποιος μπορει να ομιλει ελληνικα , να διαμενει στον γεωγραφικο χωρο που «οριζεται» ελλαδα , να δηλωνει χριστιανος οποτε και να
Ακολουθει τα λεγομενα ηθη και εθιμα ( στο μεγαλυτερο μερος) και
Ταυτοχρονα να σου σκαβει τον λακκο. Μην παρασυρθεις και πεις
γρηγορα,, α καπου τον ξερω αυτόν και φωναξεις δυνατα «ασπικιος»,
γιατ ο σαββιδης και το αεροπλανακι σε περιμενουν στην γωνια για να
σου πουν και εμεις εδώ τι κανουμε ? μυγες βαραμε.!!!
Περα όμως από την πλακα ( ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ) , Ελληνας = ο εχων ψυχη ΕΛΛΗΝΙΚΗ η ο εχων την δυνατοτητα και την θεληση να ακολουθησει αυτην την ψυχη προκειμενου να διδαχθει από αυτην και να ΟΜΟΙΩΘΕΙ

Τα υπολοιπα δηλαδη η θρησκεια / εθιμα/ γλωσσα/ είναι ΜΕΣΟΝ προκειμενου να φτασουμε σε αυτην την ΨΥΧΗ . Αν κατι λειπει από
Αυτά τοτε ο αγωνας γινεται περισσοτερο δυσκολος. Αν τα εχουμε όλα στην καλυτερη δυνατη κατασταση τοσο γρηγοροτερα παμε.


Προσεξε ότι από τον ορισμο λείπει η θρησκεια.! Στην πραγματηκοτηα δεν
Λείπει , βρίσκεται μεσα στην ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ αλλα για λογους σκοπημοτητας απαλείφθηκε


ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ


ΠΡΟΣΟΧΗ τα παραπανω ηταν απολκειστικα για την
Αθηνα τον Μακεδονα και τον ανετο αλλα και το ερμαριον.
ΔΕΝ αφορουν κανεναν αλλον. ΟΠΟΤΕ ουδεν σχολιον από
αλλον είναι ανεχτο. !!!!!!!


Προς Ψ=ΑΧ+Β


Ενώ κυριε απαντήσατε συντομοτατα και ακριβοδικαια στο πρωτο
Ερωτημα , στο δευτερο δεν απαντησατε ολοκληρωμενα., δηλαδη δεν ονοματίζετε κανεναν . Θα μπορουσε να είναι η Ταυλανδη ενας μεγαλος
Εχθρος της ενωμενης Ευρωπης? Αν όχι σας παρακαλω ονοματίστε τους πιθανους εχθρους εστω κατά την κριση σας.

Στο τριτο ερωτημα που εκανα τι εννοειται με το « Ποια η πολιτικη του κρατους Τους ?» δεν μου δωσατε καμμια απαντηση.

Αλλα για να σας διευκολυνω αυτό που θα ηθελα να μαθω είναι αν η πολιτικη τους είναι κατι διαφορετικο σε σχεση με την παιδία τους ?


Επισης κατά την διαρκεια της απαντησεως σας μου δημιουργήσατε ένα άλλο ερωτημα . τι εννοείται « Ενιαίο» και «Συμπαγη». Για να είναι
Ενιαιο και συμπαγη αναγκαστικα πρεπει να εχει οσο γινεται περισσοτερα ΚΟΙΝΑ χαρακτηρηστικα. Αν μπορειτε δωστε μου μερικα από αυτά.
Το κειμενο που ακολουθει είναι του Ψ=αχ+β

« Όσο για τους εχθρούς, είναι εν δυνάμει όλοι εκείνοι που δεν τους συμφέρει η ίδρυση ενός ενιαίου και συμπαγούς κράτους στη θέση της ΕΕ επειδή θα είναι μάλλον ένα ισχυρό κράτος.»


τελος τι εννοειται με την ερωτηση ?

" Λέτε τελικά γι' αυτό να είναι έτσι οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι; Επειδή συνορεύουν με μας;"

Δηλαδη εγιναν «καλοι» γιατι συνορευουν με εμας τους «καλους» ? η εγιναν « κακοι» επειδη συνορευουν με εμας τους «κακους».


Θα σας παρακαλεσω κυριε να ειστε συντομος και περιεκτικος όπως
Ησασταν μεχρι τωρα .

Ευχαριστω.





Προς Ασπικιον + Σαββιδη + Mirage ( filosofy of prosthesis)

ΝΙΚΗ ! η θεα Νικη ηρθε. !!!!
Τωρα ξεκουραζομαι ( αναγνωσκοντας) και απολαμβανω την ΘΕΑ !

Ο πολεμος όμως είναι μακρυς. Δεν παιρνω αερα !! Μονο μια νικη ηταν
Ξερω πως άλλες μαχες εχω να τις χασω , οποτε ας απολαυσω το ΤΩΡΑ.

Παντως και μες την Νικη μου κλαιω , γιατι το 2,5κινειται προς 2,9.
Η πιθανοτητα εχει μικρινει. Εξαλλου κυριε Σαββιδη σας το ΕΙΠΕ και ο Κυριος ΛΥΓΕΡΟΣ. Αν δεν το καταλάβατε , ξαναδείτε την εκπομπη
Αλλα το το λυπηρο είναι ότι το έχετε ηδη καταλαβει. !!!!!!!

Την προηγουμεη τεταρτη όλα φανερωθηκαν .Τα πραγματα βαινουν ταχεως και σε αυτό το κομματι. Ποιος το ΑΙΤΙΟΝ της κινησεως. Πολλοι νομιζουν αυτους που φαινονται ή αυτους που εννοούνται , αλλα είναι ? ( για προχωρημενους)


Ασπικιε το χρυσο είναι χαλκινο στην καλυτερη!!!!

Αλλα κοίτα , που νεον μηλον ενεμφανισθη. Το ότι, εχουμε πεσει σε σφηκοφωλια , είναι ηλιου φαεινοτερον. Ναι, αναφερομαι ολοφανερα σε αυτόν που κοροιδευει το άλλο μηλο συμφωνώντας. Τον εχω ηδη προειδοποιση σε αλλη αναρτηση ότι
Ειμαι καλοπροαιρετος αλλα από σημερα ειμαι καλοπροαιρετος
Με θυμο !!!


Προς κυκλον . Αν διαβαζεις Βρανα πες μου ,σε ποια σελιδα
Εισαι για να την αναλυσουμε μαζι. Παντως να ξερεις ότι
Στην πρωτη σελιδα ηδη αντιφασκει !!!!!!! δεν προχωρησα
Περισσότερο .

Θα ηταν προτιμοτερο να συννενοησαι πριν με τα «αφεντικα»
Δεδομενου ότι και οι τρεις γράφετε για τα ιδια πραγματα
Ασυναρτησιες , αφου ο ενας αναιρει τον αλλον Και ο καθενας τον αυτό του στην ιδια αναρτηση . Αν θελεις μπορω να στο αποδειξω . Αντεχεις ? εγω ειμαι Εδώ .



Ασπικιε ξερεις ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ , ΜΕ ΗΛΗΘΙΟΥΣ
ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ , ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ , ΑΘΛΙΟΥΣ , ΓΟΥΣΙΟΥΣ
ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ , ΑΝΟΗΤΟΥΣ , ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΥΣ ,
ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ , Το θεωρω γελοιον μικροπρεπες να ασχολουμε με ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ , με ανθρωποειδη που ΜΙΣΟΥΝ τους ΕΛΛΗΝΕΣ ( κατά δηλωση σου. )
Προτρεπω κανεναν λογικον ΑΝΘΡΩΠΟ να μην ξαναασχοληθει
Με αυτόν η αυτους.. Τουλαχιστον οι υπολοιποι δυο και ιδιαιτερως ο ενας ΣΤΟΜΑ εχει και ΜΙΛΙΑ δεν εχει. Είναι
Το καλυτερο που εχει να κανει . Ας γραφει λογους για στρατιωτες του ΝΑΤΟ στην μητρικη του γλωσσα την αγγλικη.
Ας παιρνει και τον μισθο του , αυτό που πληρωνεται δια μεσου των ΔΙΚΩΝ μας φορων και ας σιωπει. ΕΙΜΑΣΤΕ μαζοχες θελουμε να τους βλεπουμε να χοντραινουν γιατι αμα
Χοντρύνουν θα τους στειλουμε για προσκυνημα στον Μεγαλο
Ναο . Εκει θα τους περοιποιηθουν όπως ακριβως τους ΑΞΙΖΕΙ. ΔΕΝ περιμενω να τα καταλαβετε όλα , αλλα είναι ευκαιρια να ρωτησετε αυτους που ξερουν.


Σας το εχω πει δεν ειμαι με τον συγχρονο ευρωπαικο ορο
Πολιτικος, αρα δεν εχω και τακτ !! Ομως ειμαι ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Η εστω προσπαθω ναι γινω ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.

Η δημοσιευση είναι χωρις διορθωση .

ΦΑΝΤΙ είπε...

Η επόμενη ανάρτηση είναι "χωρίς νοηματική επεξεργασία", έχει επώδυνες αναλύσεις, όσοι δεν αντέχουν καλύτερα να μην συνεχίσουν.
--------------------
Μπα, δεν είναι μόνο η Αθηνά που πρέπει να είναι πιο προσεκτική ... εμένα μου άρεσε ο προβληματισμός της. Συμπληρώθηκε και από τους υπόλοιπους και μείναμε όλοι να απορούμε ... τελικά τι ΕΙΝΑΙ το ΕΘΝΟΣ; Η αποδόμηση λόγω της παγκοσμιοποίησης και οι η τοπικότητες θα ενισχυθούν αναπόφευκτα (όπως εξήγησε η Κα συγγραφεάς, ελαφρώς "λογοτεχνικά") στην εκπομπή.

Έχουν υποθεί όλα και εδω μέσα όπως και στα παράθυρα του Σαβίδη. Η εθνικότητα είναι μια ταμπέλα που βάζουν οι άνθρωποι για να ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ από τους άλλους ανθρώπους ... κατά προτίμηση ως προς την υποτιθέμενη ανωτερότητα τους! Ναι πράγματι είναι περισσότερο ψυχογενής στην προέλευσή της, γι αυτό και είναι "λίγο απο όλα"(γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα, συνήθειες, κλπ).

Πάντα την χρησιμοποιούσαν οι κοινωνίες ως συνεκτικό τους στοιχείο ΕΝΑΝΤΙΟΝ των ΑΛΛΩΝ και κυρίως ως ΑΦΟΡΜΗ και ψυχο-λογική ΔΙΚΑΙΛΟΓΙΑ για πολύ πρακτικούς λόγους (κατάκτηση νέων φυσικών πόρων/των εδαφών των άλλων, για την φυσική τους επέκταση ή την υπεράσπιση του χώρου τους από τους "γείτονες" λαούς)!

Την χρησιμοποιούν όπως συμφέρει κατά περίπτωση και επιπλέον όπως φαίνεται συγχέεται στα μυαλά πολλών με την υπηκοότητα, αν και ο Λυγερός ήταν πολύ επίμονος και κατατοπιστικός. Η κρατική ονομασία είαι γεωπολιτική και απευθύνεται στην σύσταση κράτους/υπηκοότητας σε συγκεκριμένο ΤΟΠΟ.

Έτσι κάποιοι Αλβανόφωνοι μπορεί να έχυσαν κάποτε αίμμα νομίζοντας ότι νιώθουν έλληνες αλλά ουσιαστικά το έκαναν διότι το ελληνικό κράτος (η νομική οντότητα που είπε ο Λυγερός) είχε περισσότερη δύναμη απο τις άλλες και καλύτερες προοπτικές διαβίωσης για τις κοινότητές τους ... Με απλά λόγια έβλεπαν πιο συμφέρον να ενωθούν με το ελληνικό κράτος που διαφαινόταν ότι θα ήταν ο νικητής. Ένιωθαν δηλαδοί έλληνες ΥΠΗΚΟΟΙ παρά έλληνες στην εθνικότητα! Μόλις πλουτίσουν στην Έλλάδα θα κοιτάξουν μαζί με τους άλλους Αλβανούς να στηρίξουν την "Μεγάλη Αλβανία" διότι εκείνη τότε μπορεί να φαντάζει πολύ πιο πολλά υποσχόμενη οικονομικά και στρατιωτικά. Εαν συμβεί αυτό αρκετοί έλληνες ίσως "νιώσουν" Αλβανοί ...

Επίσης δεν είναι καθόλου περίεργο που πολλοί άνθρωποι σε όλον τον Κόσμο νιώθουν "αμερικανοί" και χύνουν το αίμμα τους αν και δεν υπάρχει τέτοιο έθνος ... Η ψυχοσύνθεσή τους όμως που τους ταυτίζει με τον φιλελευθερισμό και τον οικονομικό πλούτο μπορεί να τους φανατίσει "εθνικά".

Εδω υπάρχουν άνθρωπποι που ξοδεύουν τις δυνάμεις τους και καμιά φορά το αίμμα τους για την ποδοσφαιρική τους ομάδα ...!

Οι ανατολικοί λαοί φοβούνται ο ένας τον άλλο διότι δεν νιώθουν ακόμη ΟΛΟΙ πραγματικά ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ. Ακόμη κουβαλούν την "ψυχοσύνθεση" του "ένδοξου" παρελθόντος ο καθένας. Εαν ένιωθαν Ευρωπαίοι θα συνειδητοποιούσαν τότε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια γεωγραφική επαρχία της Ευρώπης. Όπως και η Νότια Μακεδονία ...

Άλλωστε η περίφημη Πρόεδρος της Βουλής είχε μιλήσει για την "επαρχειοποίηση" της Ευρώπης, χρήματα πέφτουν και θα πέσουν πολλά στην Περιφέρεια. Η εξουσία θα πρέπει να αποκεντρωθεί. Το Ευρωπαϊκό όραμα για να πετύχει θα πρέπει να μετατρέψει τα έθνη-κράτη σε Ευρωπαϊκές επαρχίες διασπώντας τα. Το είχε αφήσει να εννοηθεί πολύ ξεκάθαρα η Κα Ψαρούδα, το έχουμε ξεχάσει. Έτσι θα έχουμε Βόρεια Μακεδονία, Νότια Μακεδονία, Ήπειρο, κλπ, και όλες θα είναι απλά ΕΠΑΡΧΙΕΣ της ΝΟΤΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ περιφέρειας της ΕΥΡΩΠΗΣ.

Πως ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα δεν μπορώ να το φανταστώ, αλλά προσωπικά δεν το βλέπω καθόλου με άσχημο μάτι εαν επρόκειτο να γίνει λόγω ωριμότητας τόσο των λαών όσο και των πολιτικών ... αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Κανένας δεν είναι αρκετά ώριμος, ούτε οι λαοί ούτε και οι πολιτικοί.

Αλλά υπάρχει και ένας ΠΟΛΥ σοβαρότερος λόγος που το εγχείρημα αυτό των Ευρωπαίων πολιτικών αντί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα εξυπηρετήσει την διάλυσή της ...

Εαν επρόκειτο το Οικολογικό Ζήτημα του 21ου αιώνα να ΕΝΩΣΕΙ όλους τους ανθρώπους (Οικολογική Συνείδηση ή Ψυχοσύνθεση) ίσως να πετύχαιναν οι προσπάθειες αυτές. Ίσως αυτό να συμβεί και είναι πολύ πιθανό να συμβεί ΜΕΤΑ την κατάρευση!

Αλλά ακριβώς το ίδιο το Οικολογικό πρόβλημα αντί να μειώσει τις τοπικές εντάσεις (διαμάχη για το νερό και το γόνιμο χωράφι) δυστυχώς θα τις εντείνει! Με δεδομένη την υπαρκτή ανωριμότητα των λαών και τα "εθνικά" συναισθήματα, οι τοπικότητες θα ενταθούν και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και των διαθέσιμων φυσικών πόρων θα οδηγήσει σε αυτό που έχει αναλύσει με εξαιρετικό τρόπο ο ΚΟΝΔΥΛΗΣ (αν και μάλλον απο άλλη σκοπιά) στο βιβλίο του "από τον 20ο στον 21ο αιώνα"

-> την παγκοσμιοποιήση των ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ πολέμων, οι πόλεμοι μεταξύ των κρατών ακόμη και αν μειωθούν (διότι μπορεί να μην υπάρχουν τα μέσα) θα αντικατασταθούν απο πολέμους μεταξύ των επαρχιών ...

Επομένως είτε το πούμε Βόρεια Μακεδονία είτε κάπως αλλιώς δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΑΙΑ ως προς τον εδεχόμενο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ. Το αν θα πολεμήσουν οι Βορειοελλαδίτες ενάντια σε αυτούς ή τους Θράκες ή τους Ηπειρώτες εξαρτάται αποκλειστικά απο το ΠΟΥ θα υπάρχει πόσιμο νερό και οι φυικοί πόροι να επιβιώσει κανείς ... τα κράτη, οι οικονομίες, αλλά και οι κοινωνίες θα έχουν διαβρωθεί και ο νόμος της ζούγκλας θα επικρατεί!

Η ψυχοσύνθεση θα είναι ο "σώζων εαυτόν ... ", θα έχουν διαγραφεί οι εθνικές ταυτότητες, Ευρωπαϊκά οράματα και τα λοιπά ...

Πότε θα συμβούν όλα αυτά; Προφ΄της δεν είμαι, αλλά η διαίσθησή μου λέει γρηγορότερα απ΄ ότι φανταζόματε ... Μακάρι να κάνω λάθος. Αυτήν την διάσταση δεν φαίνεται να την συνυπολογίζει κανείς στις διάφορες αναλύσεις ...

Akritas είπε...

aspic ο κύριος που ήταν πάνω δεξιά στο πάνελ ονομάζεται Σπυρίδων Σφέτας, είναι καθηγητής ιστορίας στο Αριστοτέλειο και έχει συγγράψει αρκετά βιβλία για το μακεδονικό και μάλιστα ένα από αυτά αφορούν την διαμόρφωση της σλαβομακεδονικής ταυτότητας.Δεν είναι καλό να μιλάμε για κάποιον απαξιωτικά επειδή δεν τον γνωρίζουμε και τον είδαμε για πρώτη φορά από το κονσερβοκούτι.

MAIRA666 είπε...

Συγγνωμη για το «σεντονι»

Mirage , καλό μου ,μικρό , ανόητο , Σαρκοζικό , ύπουλο Στοχευμένο αεροπλανακι που δεν εχεις την δυνατοτητα να σηκωθεις από την ΓΗ ( καθαρη και αψυχη υλη) και να ανεβεις εις τον «αερα» , εισαι αναγκαστικα από εκεινα τα αεροπλανα τα ψευτικα , τα κίβδηλα , που αν και είναι παντα
Προσγειωμένα και κολλημενα επανω η και κατω από την γη ο «πιλοτος» ( το θυμα ) που μπαίνει για να μαθει να πετα όχι μονο δεν πετα « ελευθερα» αλλα εχει μονο την «Αίσθηση» του
Πεταγματος , του ψευτικου και του ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ και όχι της
ΕΙΚΟΝΑΣ . Λιγο ΔΥΣΚΟΛΑ είναι τουτα να τα ΕΝΝΟΗΣΕΙΣ και όχι ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.

Αλλα καλυτερα ας απευθυνθω στα « θυματα της Ειρηνης», στα
Θυματα που απευθύνεσαι και προσπαθεις να ελξεις και να ελεγχεις ( ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ) διαμεσου της αρλουμπολογια σου , ή και της λεγομενης οικολογια σου ή και της λεγομενης φυσιολατρια σου. Νομιζεις ότι τα κινηματα τουτα
δεν γνωριζουμε τι προσφερουν ? Νομιζεις ότι δεν ξερουμε ποιοί είναι οι πραγματικοι Πατρωνοι τουτων.? Νομιζεις ότι ολοι κοιμουνται σε τουτο τον τοπο?

Αλλα ας ξεδιαλύνουμε μερικα πραγματα για να δουνε μερικοι
Τι ΠΑΡΑΛΟΓΑ και σε τι ειδους ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ εχεις περιπεσει
Αλλα και τι ΕΙΔΟΥΣ
« ανθρωπος» εισαι .( Δηλαδη σε ποιο ειδος του λεγομενου ανθρωπινου γενους ανηκεις )

*** ΕΙΔΟΣ / ΑΝΘΡΩΠΟΣ / ΓΕΝΟΣ ***
ξερεις ασπικιε γιατι μιλαω και οι υπολοιπες δυναμεις μικρες και μεγαλες.

Κεμενο από αναρτηση του mirage 21/08/08

“Και εγω συντάσομαι με τον λουπάση και προτιμώ να αυτο-προσδιοριστώ :) ως φυσιολάτρης ... αμ τι νόμισες θα με μάντρωνες και εμένα στο μαντρί;;

Ούτε πατριώτης ούτε κοσμοπολίτης, αν και παραμένω αστός δυστυχώς και σίγουρα εαν χρησιμοποιήσει κάποιος ορατά κριτήρια (διαβίωσης στην πόλη, χρήση αυτοκινήτου, άθεος, κλπ) μάλλον θα με τοποθετούσε στην κατηγορία "κοσμοπολίτης".

Προσεξτε

1. αυτοπροσδιορισμος ως φυσιολατρης ( λατρευει την φυση)
( παρατηρηση το « ΩΣ» δεν είναι τυχαιο. Είναι ακριβως αυτό που προσδιοριζει αμεσως λιγο ποιο κατω.)

2. ΔΕΝ είναι ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ. ( δεν εχει Πατριδα )

3. ΤΑ ΟΡΑΤΑ Κρητηρια δηλαδη ( η αστικοποιηση , η κατοχη και η χρηση αυτοκηνητου και η ΑΘΕΕΙΑ ) είναι κρητηρια για να σου βαλουν την ταμπέλα ΚΟΣΜΟΠΟΛΗΤΗΣ .


Δεν θα ασχοληθω να του αποδειξω ότι αφου λατρευει την «Φυση» είναι ειδολωλατρης, αλλα θα σταθω στην ΑΘΕΕΙΑ
Οπου την ασπαζεται , αν και ουτε ακριβως αυτό είναι αφου λατρευει την ΓΗΙΝΗ φυση .


ΕΡΩΤΗΣΗ . ΑΦΟΥ δηλωνει ΑΘΕΟΣ είναι δυνατον να πιστευει ( η και να εχει ) την ΨΥΧΗ ? και ιδιαιτερως στο ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ αυτης . Αν πει ΝΑΙ , τοτε πρεπει να δηλωσει ΕΝΘΕΟΣ πραγμα ατοπον για αυτόν αφου δηλωνει
Αθεος. Σε ποια ψυχη λοιπον πιστευει αφου είναι αθεος ?


Πιστευει σε εκεινο το τμημα της ψυχης ( το κατωτερο ) το οποιο είναι αρκετο να « κινησει» το σωμα προκειμενου να βρει
Τροφη ( με οποιονδηποτε τροπο ) προκειμενου να Επιζησει. Και όχι ζησει. ( ευ ζειν).
Ειμαι σιγουρος ότι εδώ θα εχει «αγανακτησει» διαβαζοντας το
Και θα αυτοθεωρησει ότι είναι «αδικημενος»

Τωρα διαβαστε τι εστι Εθνος κατά αυτόν .

«Το έθνος/ nation μια κατασκευή του Διαφωτισμού που πάει χέρι-χέρι με το έθνος-κράτος. Αποτελείται από διάφορες φυλές που κατέχουν μια γεωγραφική περιοχή. Ακριβώς επειδή γεννήθηκε μαζί με το κράτος και είναι κατασκευή γι αυτό σήμερα μιλάμε για εθνικές μειονότητες (!) μέσα στο έθνος (!!) δηλαδή για τις εθνοτικές ομάδες - φυλές από τις οποίες απαρτίζεται»


το κειμενο είναι από αποσπασμα της 20/08/08 ( δυο μηνες πριν)

Ο ορισμος όπως μας πληροφορει είναι αντιγραμμένος από τον καθοδηγη του τον κυριον κρασαταδε αλλα υοθετειμένος ποια από αυτόν αφου τον αποδέχεται.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ,
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ.


ΠΡΟΣΟΧΗ το εθνος κατά αυτόν προσδιοριζεται με μοναδικο κρητηριο την γεωγραφικη περιοχη αλλα για να μην ειμαι αδικος ας δουμε και τι οριζει ως φυλη.

«Η φυλή/ tribe που ήταν ένα σύνολο από γενιές ή φατρίες που μοιράζονταν κοινά ήθη και έθιμα (όχι απαραίτητα την ίδια γλώσσα, αλλά μάλλον με κοινή θρησκεία) «

Αρα λοιπον συνοψιζοντας εχουμε ότι η υπαρξη εθνους κατά αυτόν χρειαζεται την
Υπαρξη γωγραφικου χωρου
Υπαρξη κοινων ηθων και εθιμων
Υπαρξη κοινη θρησκειας ( κενου περιεχομενου αφου θρησκεια κατά αυτόν είναι και η αθεεια)

ΠΟΥθενα λοιπον μεχρι σημερα δεν μας λεει ότι για την υπαρξη εθνους χρειαζεται ΨΥΧΗ.

Προσοχη πριν τον Διαφωτισμο δεν Υπηραχαν Εθνη.

Προσοχη ενα εθνος ( μετα τον ΔΙαφωτισμο) χωριζεται σε
Εθνοτικες ομαδες ( ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ) με βαση τον γεωγραφικο
Χωρο στον οποιο ζει.

Ορισμος εθνοτικης ομαδος συμφωνα με τον Mirage

“ Η εθνοτική μειονότητα/ ethnic group αντιστοιχεί σήμερα θα λέγαμε στην φυλή και αποτελεί το πρόσχημα του εθνικισμού (τα φυσικά όρια της φυλής να αποτελούν και κράτος, δηλαδή να έχει αυτόνομη εδαφική κυριαρχία)”

ΠΡΟΣΟΧΗ τωρα !! Ο εθνικισμος είναι το αποτελεσμα της υπαρξης των μειονοτητων που κατοικουν σε μια συγκεκριμενη περιοχη (γεωγραφικη) . Με αλλα λογια μας λει ότι ΠΑΝΤΑ θα υπαρχει εθνικισμος αφου παντα θα υπαρχουν ανθρωποι που θα κατοικουν σε μια συγκεκριμενη περιοχη εκτος αν εξαλειψουμε τους ανθρωπους η τον χωρο. Αυτό δεν σας θυμιζει τον ασπικιο που λει ότι για εξαφανισουμε το ειδος αρκει να εξαφανισουμε το Γενος

Επισης σας παρακαλω προσεξτε με τι υπουλο και γελοιο τροπο
εισαγει ορους περι ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ αναλογα την γεωγραφικη περιοχη , για να καταλαβουμε και τι σοι ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ ειναι οι τυποι ΚΡΑΣΣΑΤΑΔΕ η ΚΟΝΔΥΛΗΣ ( αν ειναι υπαρκτος )

Για να καταλαβουμε τι άλλο μας λει ας κανουμε παραδειγμα.

Ο ελληνικος εθνικισμος υπαρχει ( κακο πραγμα κατά αυτόν ) γιατι υπαρχουν οι μακεδονες ξεχωριστα από τους πελοποννησους οι τους
Κρητες αρα αν ηταν ολοι μαζι ( που κατά αυτόν δεν είναι ) δεν θα υπηρχε ελληνικος εθνικισμος!!!!!!

Συμλογκεραδες ,λυπαμε που διαβαζεται « τριχες» αλλα αυτά μας λεει , δεν φταιω εγω.

Για να τελειώνουμε όμως ας δουμε τι μας λεει σημερα


«Η εθνικότητα είναι μια ταμπέλα που βάζουν οι άνθρωποι για να ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ από τους άλλους ανθρώπους ... κατά προτίμηση ως προς την υποτιθέμενη ανωτερότητα τους! Ναι πράγματι είναι περισσότερο ψυχογενής στην προέλευσή της, γι αυτό και είναι "λίγο απο όλα"(γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα, συνήθειες, κλπ).»



ΣΗΜΕΡΑ 18/08/2008 μας λεει η εθνηκοτητα είναι ΨΥΧΟΓΕΓΗΣ.
Και μαλιστα χρησιμοποιεί και το «ΝΑΙ» για να δηλωσει την σημασια της ΨΥΧΗΣ.

Αληθεια ποιος το πρωτοεγραψε ? μηπως θελεις να σου κατεβασω σε επαναληψη τα δικα μου κειμενα προς εμπεδωση.
Μηπως πρεπει να σου θυμισω τον πολεμο που μου εκανες εσυ ο
Φιλειρηνικος , και όχι μονο εσυ ?

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΤΟΥΝ .

Λογω της «θρησκειας» του ( δηλαδη της ΑΘΕΕΙΑΣ του ) από την μια και λογω της αναγνωρισης ψυχης από την άλλη πρεπει να καταλαβουμε σε ποιο ειδος ψυχης αναφερεται. Αν καταλαβουμε το ειδος της ψυχης που αναφερεται αυτοματως θα καταλαβουμε και στο ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ «ΑΝΘΡΩΠΟΥ» που αναφερεται και ΕΙΝΑΙ.

Το ειδος της ΨΥΧΗΣ που αναφερεται είναι το ΚΑΤΩΤΕΡΟ όπως ηδη εχω πει και μαλιστα το αποδικνυει και το επιβαιβαιωνει
Περιτρανα και ο ιδιος.

Κειμενο mirage 18/08/2008

«Έτσι κάποιοι Αλβανόφωνοι μπορεί να έχυσαν κάποτε αίμμα νομίζοντας ότι νιώθουν έλληνες αλλά ουσιαστικά το έκαναν διότι το ελληνικό κράτος (η νομική οντότητα που είπε ο Λυγερός) είχε περισσότερη δύναμη απο τις άλλες και καλύτερες προοπτικές διαβίωσης για τις κοινότητές τους ... Με απλά λόγια έβλεπαν πιο συμφέρον να ενωθούν με το ελληνικό κράτος που διαφαινόταν ότι θα ήταν ο νικητής.»

To Ειδος λοιπον της ΨΥΧΗΣ που αποφασιζει για το εθνος ,συμφωνα με αυτόν , (τον « αθλιον» και όχι αθλητη ) είναι το κατωτερο δεδομενου ότι το συμφερον της επιβιωσης ( καθαρη υλη , Γαια στην «αρχαιοελληνικη» ) είναι αυτό που καθοριζει σε ποιο εθνος θα ανηκει ο καθενας . οι ΙΔΕΕΣ πανε περιπατο.


Αρα μιλας για το ΧΕΙΡΙΣΤΟ ΕΙΔΟΣ του λεγομενου «Ανθρωπινου «
Γενους στο οποιο και ανηκεις αφου με αυτό «σκεφτεσαι» και καθοριζεις την εθνηκοτητα σου . Για αυτό μπορεις και λες
Η εθνηκοτητα μου είναι ΓΗΙΝΗ ( εκ της ΓΑΙΑΣ = ΑΨΥΧΗΣ ΥΛΗΣ). Και αν νομιζεις ότι υπερβάλλω ,προσεξε ότι το «χωμα» = υλη αψυχη , το θεωρεις το μοναδικον ιερον πραγμα και ξερω τον πραγματικο και εσωτερικο λογο , ΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ.

Κειμενο mirage 21/08/2008


“ Να μετατραπεί ο χριστιανισμός απλά σε μια παράδοση, ισότιμη με το δωδεκάθεο και τον παγανισμό, ώστε ο βουνίσιος άνθρωπος να χώσει τα χέρια του στο ιερό χώμα (το μόνο σωστό που είπε ο MAIRA666) του τόπου που κατοικεί και να βρει επιτέλους τα "περισσότερα" (όπως λέει ο Ironas)!!”

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΤΑΙΡΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ. Η Πευματηκοτητα του αρχιζει και τελειωνει σε αυτή.

Κειμενο mirage 24/07/2008

“Από την άλλη μεριά η "εθνική" μου συνείδηση είναι η ΓΗΙΝΗ, οπότε αυτοπροσδιορίζομαι ως φυσιολάτρης αν και κατοικώ στην πόλη Αθήνα.”


κειμενο mirage 20/07/2008

“Είναι προφανές ακόμη και από το πολύ σύντομο παραπάνω απόσπασμα, πως με την γεωργία ήλθε η οργάνωση και η αστικοποίηση, οι εριχαρακώσεις, τα σύνορα, οι στρατοί, άρχισαν οι πόλεμοι, οι ΝΕΟΙ θεοί, η εξουσία, η αποξένωση από την φύση και συνεπακόλουθα και η διαστρέβλωση του ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ θρησκευτικού συναισθήματος της πνευματικής ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΕ ανθρώπου απευθείας με την γήινη ΦΥΣΗ.”


και αν τολμησει να πει ότι τον παρεξηγησα τοτε του τονιζω ότι δεν κανω λαθος . Ο ΙΔΙΟΣ το λεει ότι επιθυμει ενωση με την
γηινη ΦΥΣΗ και όχι (φυση) και εχει εθνηκοτητα ΓΙΗΝΗ. !!!!!!

Μαυρη τρισκαταρατη νυχτα.!!!!!!!!!!

Αγαπητοι συμλπογκεραδες, αυτό το ΧΕΙΡΙΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ λεγομενου ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ
ΕΙΔΟΣ της ΨΥΧΗΣ εχει καποιο λαικοτερο ονομα και οι αποκομενοι ( από τα ανωτερα επιπεδα ψυχης , και σκεφτομενοι σαν τους πρωτους,) ανθρωποι λεμε ότι ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ με τους πρωτους και τους δινουμε την ιδια « ικανοτητα ενεργειας»

Μακεδων ειναι ευκολο. Δεν χρησμολογω .


Στο κατω κατω αν οντως η εθνικη ταυτοτητα καθοριζοταν από το συγκεκριμενο συμφερον τοτε θα ηταν μαλλον ποιο λογικο
Οι σκοπιανοι να θελουν να είναι “ελληνες” η αντε και αλβανοι αφου εμεις ειμαστε σημερα ποιοι δυνατοι οικονομικα και αντε αυριο οι αλβανοι συμφωνα με το σκεπτικο του mirage. ( και όχι το δικο μου).


και εν τελει ασε τους σκοπιανους. Αν ισχυε κατι τετοιο
θα επρεπε οι κουρδοι να μην θελουν την αποσχηση απο την τουρκια η ακομα καλυτερα οι παλαιστινιοι να ενωθουν με τους ισραηλινους ή οι γεωργιανοι και οι ουκρανοι να ενωθουμ με τους ρωσσους. Πραγμα ομως που δεν γινεται.!!!

Θα ηθελα πολύ καποιος μπλογκερας να σχολιασει και να αποδείξει τα περι ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ και το τι κρυβεται πισω από
Αυτό που βαζει με κεφαλαια γραμματα "ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ». Εμπρος τολμηστε !!!!Μην τους αφήνεται να σας
Θεωρουν βλακες , μην τους επιτρέπεται να σας λεγουν ανοητα
Πραγματα και να τα θεωρειται ΑΠΟΘΕΥΓΜΑΤΑ εκ του ΜΕΣΣΙΑ.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΓΙΚΑ όπως σας ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!!!!!


Οσο για τα οικολογικα δεδομενου ότι το παρατραβηξα ας τελειωσω με κειμενο του mirage για να απολαυσεται τα
“Οικολογικα “ του και “ θρησκευτικα “ του πιστευω.!!!!


Κειμενο mirage 20/07/2008

“ Η απάντηση στην κρεατομηχανή της χρηματοοικονομικής αυτοκρατίας που πολτοποιεί τους παλιούς πολιτισμούς δεν είναι ο εθνικισμός, οι εθνικές μειονότητες η ιστορική επιστροφή και ο "πατριωτισμός" ...

Η εποχής μας μας καλεί να κοιτάξουμε μπροστά αντί για πίσω, να τα κρεμίσουμε ΟΛΑ, είναι χρέος μας υμών που δώσαμε τα ΦΩΤΑ στον Δυτικό πολιτισμό να διορθώσουμε την ΥΒΡΙΣ(εάν μπορούμε βέβαια) “


οποτε καταληγουμε σε αυτό που εγραψε στην αρχη ο ιδιος

ότι τα παρακατω ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ Ν Ο Η Μ Α Τ Ι Κ Η επεξεργασια
αρα είναι επωδυνα να τα διαβασει κάθε ΝΟΗΜΩΝ ανθρωπος .
Ετσι πριν αρχισει να γραφει προειδοποιησε , ότι ΚΥΡΙΟΙ ειμαι
Αλογος η παραλογος οποτε εχω το ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΝ.
Ειμαι ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΣ . ΣΑΣ παρακαλλω κλειστε με στο ΔΑΦΝΗ.

Σας παρακαλω οποιος τον ΓΝΩΡΙΖΕΙ ας κανει την ευχη ΠΡΑΞΗ.

Ασπικιε για σενα ηταν!!!! Η τον άλλο τον « στομα εχει και μιλια δεν εχει «



Καλοπροαιρετα και με θυμο

cyclos είπε...

Ωραία! Πριν ο Σαββίδης χτυπήσει το κουδούνι για το επόμενο μάθημα της Τετάρτης, ας θυμηθούμε μια ιστορία.

Την εποχή των Παλαιολόγων ζούσε στο Μυστρά ένας σπουδαίος φιλόσοφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώιμης Αναγέννησης, που στην Βυζαντινή αυτοκρατορία διακόπηκε βίαια από τους Οθωμανούς λίγα χρόνια μετά. Τον έλεγαν Γεώργιο Γεμιστό και ήταν γνωστός σαν Πλήθων. Πρωτοπόρος για την εποχή του, είχε αντιληφθεί ότι η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν η κληρονόμος του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μεταδώσει στους συγχρόνους του ότι "εσμέν Έλληνες το γένος". Στην προσπάθειά του αυτή, θεωρούσε σαν εμπόδιο τη θρησκεία των χριστιανών που είχε βίαια επιβληθεί πριν από αρκετους αιώνες στον ελληνικό κόσμο. Δίδασκε και έγραφε στη αττική διάλεκτο και προσπαθούσε να διαδώσει την παλιά θρησκεία, συνθέτοντας ύμνους στους θεούς κ.λπ. Οι μητροπολίτες της εποχής έκαιγαν ταχτικά τα βιβλία του, αλλά οι τελευταίοι αυτοκράτορες ούτε ήθελαν, ούτε είχαν την πολυτέλεια να καταδικάσουν τον φιλόσοφο, αφού στην ανατολική ακτή της Πόλης, οι οθωμανοί είχαν ήδη χτίσει κάστρο και επενέβαιναν στα εσωτερικά της συρρικνωμένης και φτωχής πλέον αυτοκρατορίας.

Ο πιό αγαπημένος μαθητής του Πλήθωνα ήταν ο μοναχός Βησσαρίων. Από τους πρώτους Έλληνες κι αυτός, συμφωνούσε σε όλα με το δάσκαλό του, εκτός από ένα: Δεν θεωρούσε ότι η ανασύσταση του ελληνισμού και η πολιτική του οργάνωση σε ενιαίο εθνικό κράτος περνούσε μέσα από την αναβίωση της αρχαίας θρησκείας. Η ορθοδοξία, ανεξάρτητα από τον τρόπο που είχε επιβληθεί, ήταν πλέον η θρησκεία του λαού.

Στη σύνοδο της Φερράρας - Φλωρεντίας που είχε συγκληθεί για την ένωση των εκκλησιών με πρωτοβουλία του αυτ/ρα Ιωάννη Παλαιολόγου, οι δύο Έλληνες (οι μόνοι από την βυζαντινή κουστωδία που γνώριζαν καλά πως είναι έλληνες) βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα: ο μεν Πλήθων, φοβούμενος ότι η ένωση των εκκλησιών θα κατέστρεφε εν τη γενέσει της την ελληνική ταυτότητα, συμμάχησε με τον Μάρκο τον Ευγενικό (επικεφαλής των ανθενωτικών, έναν τύπο σαν τον Άνθιμο της Θεσσαλονίκης που έκαιγε τα βιβλία του)και ο Βησσαρίων πήγε με τους ενωτικούς, θεωρώντας ότι η φυσική θέση του νέου ελληνισμού βρίσκεται στην ευρώπη, όπου ήδη ξεκινούσε η αναγέννηση.

Δεν μάθαμε ποτέ επίσημα ποιός είχε δίκιο. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι και οι δύο μετά την άλωση βρέθηκαν στην Ιταλία και επέδρασαν αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή αναγέννηση, διαδίδοντας τα ελληνικά γράμματα.

Αυτό έχω να απαντήσω στον Μάιρα.
Επιπλέον του λέω ότι δυστυχώς δεν γνωρίζω τον Βρανά και δεν έχω διαβάσει τα βιβλία του. Μάλλον όμως καλύτερος από μένα πρέπει να ναι, αφού αυτός γράφει βιβλία και γω ποστ.

MAIRA666 είπε...

προς κυκλον

νομιζω, οτι καταλαβα την απαντηση , για τα ποστ Tελος

anetos είπε...

aspic προφανως το εννοω και δεν κανω πλακα για τους γειτονες ,αλλα Διαβασε μια αναλυση του "κατω αριστερα κυριου"
η κατα κοσμον Ελευθέριου Καραγιάννη πρέσβη ε.τ. στο epissimo site του kyr Panteli εχει πολυ ενδιαφερον ...ισως τον εκτημησεις και τον λες με το ονομα του την επομενη ....α! μηπως εχεις κανα λεξικο για τον maira εστω καμια μεθοδο ανευ διδασκαλου....διχνει ενδιαφερων μα δεν τον πιανω!

aspic είπε...

Άνετε,αλλά και εσύ ακρίτα,γιατί μου τα λέτε αυτά ότι απαξίωσα και υποτίμησα τους καλεσμένους του σαββίδη και με στενοχωρείτε;
Απλώς,τόσο για τον κύριο στα πάνω δεξιά,όσο και για τον κύριο στα κάτω αριστερά,δέν θυμομουν τα ονόματά τους.
Θα μου πείτε βέβαια,καλά ρε άσπικ σε όλη την εκπομπή τα ονόματά τους ήταν γραμμένα από κάτω,πώς δέν τα θυμάσαι δηλαδή;
Έλα ντε,την ίδια απορία έχω και εγώ με τον εαυτό μου.
Να, δέν πάνε δυό τρείς ώρες που πήγα να φτειάξω ένα καφέ να ξελαμπικάρω να μπώ να δώ τι γράφουν οι μπλογκεράδες εδώ μέσα,και μου χε τελειώσει.
Πετάγομαι στο μίνι μάρκετ που λέτε,μπαίνω μέσα,με κοιτάει ο μπαρμπα σωτήρης,τον κοιτάω και εγώ...."αμάν, ξέχασα γιατί ήλθα",σκέφτομαι από μέσα μου.
Τι να κάνω,ντράπηκα μήν με περάσει και για νοητικά καθυστερημένο (άσε που μπορεί να αρχίσει να διαδίδει τίποτα φήμες στη γειτονιά ότι παίρνω ναρκωτικά και δέν ξέρω τι μου γίνεται),πήρα τσιγάρα,πήρα μακαρόνια,κάτι σαρδελάκια και λοιπά σκατολοίδια,μόνο καφέ δέν πήρα,πλήρωσα και εικοσιδύο ευρώ και την βγάζω με πράσινο τσάι τώρα που κάνει και καλό στην επιδερμίδα που λέει ο λόγος.
Ξεχνάω ρε παιδιά,πολύ ξεχνάω που λέτε.
Αυτό δέν σημαίνει όμως ότι απαξιώνω και υποτιμώ τα πράγματα.
Και το μεσημέρι δέν θυμάμαι τι έφαγα,αυτό σημαίνει ότι απαξιώνω τις φακές ή την ρέγγα ή τις μπάμιες ή ότι άλλο πιά μπορεί να έφαγα το μεσημέρι;
Αλήθεια τι έφαγα το μεσημέρι;
Τουλάχιστον έφαγα όντως,ή μήπως έχω μείνει νηστικός σήμερα,γιατί μιά λιγούρα την νοιώθω στο στομάχι.
Πολύ ξεχνάω ρε παιδιά.
Αλλά γιατί σας τα λέω όλα αυτα τώρα;
Το ξέχασα.
Καθήστε να ξαναδιαβάσω τι γράψατε για να θυμηθώ τι θέλω να σας πώ.
Φτάνει μόνο να θυμηθώ να μήν τα ξεχάσω,αλλοιώς θα ξεχάσω ότι τα θυμήθηκα και...... και τί;
Ξέχασα.





































Θυμήθηκα.
Που λές άνετε,δέν είναι άν εκτιμώ ή όχι τον καραγιάννη,γενικότερα τις αναλύσεις και τις υπεραναλύσεις περί του σκοπιανού ζητήματος είναι άν εκτιμώ ή όχι.
Πάντως για αυτά που λέει στο επίσημο σάιτ του μαστρο παντελή που λές,έχω κάποιες ενστάσεις.
Θα περάσω από κεί να τις γράψω,μόλις το θυμηθώ.

Για τον ελ μάιρα,κανένα λεξικό δέν δίνει ερμηνεία.Νομίζω μόνο ο ονειροκρίτης μπορεί να βοηθήσει.
Πάντως μιά πρόχειρη ερμηνεία που θα μπορούσα να δώσω,επιπόλαια βέβαια έτσι για χάρη της κουβέντας,είναι πώς "πάσχει" από κάποιου τύπου αρχαιοελληνικό φονταμενταλισμό.Τον φόβο του για τα νέα πράγματα που ζούμε ή θα ζήσουμε,τον εκδηλώνει σάν αντανακλαστικό μίσος πρός όσους νοιώθει ότι απειλείται η ιδεολογία του.Η ωραιοποίηση που κάνει στο παρελθόν σε σχέση με το παρόν,οι μεγαλειώδεις σχεδόν μυθικές διαστάσεις που δίνει στους παλιούς ανθρώπους σε σχέση με τους σημερινούς,τον φέρνει στο σημείο να καταστροφολογεί και να εξαπολύει κατάρες σε όλους μας μέσα στην αγωνιώδη προσπαθειά του να σώσει τον κόσμο.
Για αυτό νομίζω ότι μετά τα ωραία που μας έγραψε ο κύκλος για τον γεμιστό πλήθωνα,ενδιαφέρον θα ήταν να μας έγραφε και για την ζωή του μουσολίνι του αδειανού.

(τι εννοεί με το τέλος που έγραψε ο ελ μάιρας; Τέλος στα πόστ; τέλος στις κουταμάρες; τέλος του κόσμου; τέλος στο ουίσκυ γιατί τον πειράζει; τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας; τέλος άγρας; Ποιός ξέρει άραγε; ).



ΥΓ Τα άλλα που γίναν δίπλα στο επίσημο μαγαζί του παντελή,τα είδες άνετε για να κάνουμε και λίγο κουτσομπολιό;
Που να στα λέω,βγήκαν τα μαχαίρια.
Ποιός είδε τον παντελή και δέν τον φοβήθηκε.
(Σιγά μήν μας ακούσει ο σαββίδης από δίπλα.Ευτυχώς που δέν έρχεται από δώ τελευταία να διαβάζει).
Έχουνε εμφύλιο πόλεμο στην εκπομπή,ο παναγιώτης έβγαλε γλώσσα για το μεταμοντέρνο στο σαββίδη και του πε ότι καλό είναι να μήν ξεχνάει ότι είναι δημοσιογράφος και να μήν το παίζει μέγας διανοητής και θεωρητικός.Το ότι ξέρει και λίγα μαθηματικά δέν σημαίνει τίποτα.Και ο σαββίδης τα πήρε στο κρανίο και τι παιδί του σωλήνα τον είπε,τι παναγιωτάκη ανώριμο παιδάκι τον είπε που σπουδάζει στα λόντον σκούλ και δέν έχει ιδέα τι γίνεται έξω στην πραγματική ζωή και τέτοια.
Χαμός.
Να δείς πώς θα βγούν στην επόμενη εκπομπή.Με τα μούτρα μέχρι το πα΄τωμα θα είναι όλοι τους.
Να ρώτα και τον μιράζ άν δέν με πιστεύεις,που έγραψε και ενα ωραίο κείμενο για το μεταμοντέρνο και την οικολογία.
Βέβαια στην αρχή δέν κατάλαβα τίποτα γιατί ήταν καλυμένοι πίσω από pa.c και p.ch,ξέρεις τώρα διπρόφιλα τριπρόφιλα για να μήν τους πάρει χαμπάρι κανείς,τάχα μου τάχα μου.

Πάντως εμείς τσιμουδιά.
Άν μας ρωτήσει κανείς,δέν είδαμε δέν καταλάβαμε τίποτα,γιατί εμείς θα την πληρώσουμε τελικά.




















































Σύρμα,ο σαββίδης έρχεται......σφύρα αδιάφορος.

Συνεργάτες