25/10/08

Επόμενη εκπομπή (29/10/08):Τι είναι ο νεοέλληνας

Σκεφθήκαμε να δούμε τι προσδιορίζει σήμερα τον νεοέλληνα. Τον άνθρωπο που την ίδια στιγμή που εξυμνούμε, τον πετάμε στα τάρταρα. Επικίνδυνη προσπάθεια με κίνδυνο να παρεξηγηθούμε. Λέμε, όμως, να προσπαθήσουμε. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ενω μπορεί να θυσιαστεί για τον άλλο, μπορεί ταυτόχρονα, να αδιαφορήσει μέχρι θανάτου για τον πλησίον του. Γιατί; Πως διαμορφώθηκε ο σημερινός χαρακτήρας του; Τι σχέση έχει με τη διαχρονική εξέλιξη του στίγματος που έδινε ο πρόγονός του; Τι σχέση έχει με αυτό που λέμε "ελληνικό πολιτισμό" και τι σχέση γενικώς με αυτό που λέμε πολιτισμό;
Γράψτε μας πόσο νομίζετε πως μπορεί να ενδιαφέρει ένα τέτοιο θέμα και αν ναι τι πιστεύετε πως θα μπορούσαμε να θίξουμε κατά τη συζήτηση.

ΥΓ. aspic, καθυστέρησα να αναρτήσω εδω το θέμα της επόμενης εβδομάδας για να δώσουμε λίγο χρόνο να γράψουν οι συνάδελφοι τις απόψεις τους στο "χώρο του aspic" για την προηγούμενη εκπομπή. Μάλλον με αδικείς με το σχόλιό σου ότι αδιαφορώ για το χώρο αυτό.

Π.Σ.

37 σχόλια:

cyclos είπε...

Ο Έλληνας είναι είδος του μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρά μεγέθη ειδών: χαμηλά δέντρα, θάμνοι και φρύγανα, φυτά και ζώα μικρού μεγέθους, μικρότερου από αυτά που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ευρώπη ή στην Αμερική.
Η μικρή ποσότητα νερού, η περιορισμένη γονιμότητα των εδαφών και η μικρή παραγωγικότητα των μεσογειακών συστημάτων καθόρισαν τη δίαιτα του ανθρώπου: μεγάλη ποικιλία τροφών σε συνδυασμό περιορισμένη ποσότητα, λιτότητα, εγκράτεια.
Το μυικό του σύστημα, δηλ. το μέγεθος του σώματος, γενικά μικρό και λεπτοκαμωμένο.
Οι χαμηλές γεωμορφές, το μικρό μέγεθος των φυτών, έκαναν τον άνθρωπο να μην αισθάνεται φόβο μέσα στη φύση, αφού είχε τη δυνατότητα να μη χάνεται μέσα στο μέγεθός της, να μην νιώθει μικρός. Αντίθετα, μπορούσε να βλέπει μακριά, να έχει δηλαδή σχεδόν απεριόριστη θέα.
Η καλοκαιρία που επικρατεί δεν τον ανάγκασε να γίνει οργανωτικός (δεν μάζεψε αρκετά ξύλα για το χειμώνα? Έχει ο θεός, αύριο μεθαύριο θα ξαναβγεί ο ήλιος και θα μαζέψει)

Κάτω από τις παραπάνω (χονδρικά και σύντομα) φυσικές συνθήκες, ο έλληνας έζησε με μέτρο, ώσπου ξύπνησε στον καπιταλισμό. Ένα σύστημα φτιαγμένο από οργανωτικούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να ασκήσουν τον μέγιστο δυνατό έλεγχο στο περιβάλλον τους.

Ο νεοέλληνας σήμερα παλεύει να ισορροπήσει μεταξύ του έχει ο θεός και της πιεστικής ανάγκης για ταχεία οικονομική ανάπτυξη, δηλαδή διαρκή μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών. Καθώς δεν φοβάται τη φύση, δεν έχει πρόβλημα να την εξαντλήσει περισσότερο απ' τους άλλους.
Αφού δεν έχει τη δυνατότητα να οργανώνει το μέλλον όπως οι άλλοι, η άμεση αρπαγή έγινε καθεστώς και οδήγησε σε απώλεια του μέτρου, της λιτότητας, της εγκράτειας.

Η επερχόμενη οικονομική ύφεση ακούγεται πράγματι σαν καλό νέο.

Δεν μου αρέσουμε, ούτε αισθητικά πιά. Κάποτε, πριν από λίγα χρόνια βρέθηκα τράνζιτ στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Καθόμουν σε ένα κάθισμα και πέρναγαν από μπροστά μου όλες οι φυλές του κόσμου. Κάποια στιγμή ακούστηκε πολύς και δυσάρεστος θόρυβος. Εισέβαλε στο χώρο ένα γκρουπ δικών μας. Η πολυφαγία είχε παραμορφώσει τα κοντά κορμιά που χύθηκαν στις διαθέσιμες καρέκλες. Η αδιαφορία για όλους τους υπόλοιπους, η αναίδεια και οι κακοί τρόποι γέμισαν το χώρο, μαζί με τα χαρτιά και τα ψίχουλα από τα σάντουιτς.
Ντράπηκα για λογαριασμό μας.
Οι νεοέλληνες απώλεσαν τη σεμνότητα της φτώχειας στη συμπεριφορά, χωρίς να την αντικαταστήσουν με την συγκατάβαση του πλούτου.

Φτάνει τώρα, πολλά έγραψα.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Σκέφτηκα να πω την δική μου γνώμη βάση της ομοιότητας ή της διαφορετικότητάς μας με τους άλλους λαούς.

Κατ' αρχάς ο όρος "μεσογειακός λαός" αφορά μόνο την κοινωνική συμπεριφορά που είναι επιφανειακή ομοιότητα.
Οι μεσογειακοί λαοί καταλήγουν να γίνονται φαιδροί εξαιτίας μιας διαχυτικότητας για την οποία έχουμε ακούσει πολλά, ενώ εμείς είμαστε αρκετά σκληροί, γεγονός που αποτελεί αντίβαρο στη διάθεση αυτή. Γι' αυτό έχουμε μια εντελώς διαφορετική αίσθηση γύρω από τη σοβαρότητα, από τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους λοιπούς μεσογειακούς λαούς.

Εξαίρεση αποτελούν οι Εβραίοι, με τους οποίους είδα ότι έχουμε πολλές ουσιαστικές ομοιότητες. Ορίστηκαν από τη θρησκεία τους (όπως κι εμείς, ως Ρωμιοί για ολόκληρους αιώνες, οριζόμασταν καθαρά από από τη δική μας). Είναι σκληρός και φιλοπόλεμος λαός (όπως κι εμείς). Ζήσανε μεγάλους διχασμούς (όπως κι εμείς). Ταλαιπώρησαν ανθρώπους που αργότερα εξύμνησαν (όπως κι εμείς). Είναι φιλόδοξοι και μεγαλομανείς (όπως κι εμείς). Αγαπούν την τάξη και την καθαριότητα (όπως κι εμείς). Δεν είναι σοβινιστές, γιατί θεωρούν ότι ο σοβινισμός είναι για πολύ κατώτερα έθνη (αντίφαση που χαρακτηρίζει κι εμάς). Τα καταφέρνουν πάντα με έναν μυστήριο τρόπο (όπως κι εμείς).

Μερικοί δε συμπαθούν τους Εβραίους, αλλά είτε τους αρέσει, είτε όχι, μοιάζουμε πολύ με αυτούς.
Απλώς είναι διαφορετικοί εξαιτίας της παλιού τύπου θρησκείας τους και της γεωγραφικής τους θέσης.

τέλειωσα.

macedonian είπε...

Αποχώρησα

cyclos είπε...

Ερμάριον, ό,τι και να γράψουμε, οι άλλοι δεν μπαίνουν.
(Η αλήθεια είναι πάντως ότι σου βγάζω το καπέλο. Πού τη σκέφτηκες την τάξη, την καθαριότητα, τη σοβαρότητα?)

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Κύκλε, πιθανότατα διαφωνείς μαζί μου μάλλον γιατί δεν πέρασα σε λεπτομέρειες.

Η καθαριότητα και η τάξη στην οποία αναφέρομαι δεν αφορά τον δημόσιο χώρο, αλλά τα σπίτια μας κι εμάς τους ίδιους.

Η δε σοβαρότητά μας, υπάρχει. Μπορεί να είμαστε αναιδείς, δεν είμαστε όμως γελίοι.

Αυτό δεν μετράει καθόλου;

cyclos είπε...

Πράγματι, τώρα που πέρασες σε λεπτομέρειες συμφωνώ, με τον όρο να πλατύνουμε λίγο τη διατύπωση: Αντί λοιπόν να πούμε ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νεοέλληνα είναι να καθαρίζει το σπίτι του και τον εαυτό του (καλά, άμα τα δει αυτά ο μιράζ θα γίνει τούρκος, αφού η κατάχρηση απορρυπαντικών προκαλεί αργό θάνατο στα ποτάμια, τις θάλασσες κ.λπ. όσο για την κατάχρηση ποσιμου νερού, αλίμονό μας)
θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι κύριο χαρακτηριστικό του νεοέλληνα είναι το μεγάλο ενδιαφέρον για τον εαυτό του και τον ιδιωτικό του χώρο.

Για τη γελοιότητα και τη σοβαρότητα διαφωνώ, γιατί ακόμα δεν έχεις εξηγήσει. Δεν βρίσκω πώς μπορεί να είναι γελοίος ένας λαός. Από το ποσοστό των γελοίων ανθρώπων?
Ποιοί είναι οι γελοίοι?

Τέλος, γιατί να υπάρχει πρόβλημα να μοιάζει κανείς σε επιμέρους χαρακτηριστικά με οποιονδήποτε λαό?
Οι λαοί που μοιράζονται παρόμοιες φυσικές συνθήκες και έχουν ιστορικές ανταλλαγές με οποιονδήποτε τρόπο (από το εμπόριο μέχρι τον πόλεμο)καταλήγουν όπως είναι φυσικό, να μοιάζουν.

Ειδικά με τους εβραίους δεν πιστεύω ότι συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Κάποια απ' αυτά που αναφέρεις όπως το ότι είμαστε σκληρός και φιλοπόλεμος λαός όπως κι αυτοί, το αμφισβητώ, ας πούμε.
Για παράδειγμα, αυτοί είχαν στείλει αεροπλάνα να βομβαρδίσουν εγκαταστάσεις του Ιράκ (πριν από τους πολέμους του κόλπου) επειδή λέει, υποψιάζονταν ότι ήθελε να φτιάξει πυρηνικά. Πήγαν, βομβάρδισαν και φύγανε, μόνο με την υποψία. Εμείς πάμε με το διεθνές δίκαιο στο χέρι ενώ αυτοί το έχουν γραμμένο κανονικά. Σκέψου τί θα κάνανε στην εισβολή στην κύπρο, για παράδειγμα.

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κατάλογο με διάφορα χαρακτηριστικά επί μέρους που μπορεί να φαίνονται εξωφρενικά, π.χ. η ακολουθία συμφώνων και φωνηέντων στη γλώσσα μας μοιάζει πιό πολύ με τη γιαπωνέζικη παρά με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, έστω και γειτονική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια ομοιότητα με τους μακρινούς ιάπωνες, πέρα από τη βασική ανθρώπινη.

cyclos είπε...

Το χαρακτηριστικό αυτό του νεοέλληνα, δηλ. ο περιορισμός της φροντίδας του στον ιδιωτικό χώρο, δεν υπήρχε στους παλιότερους τύπους ελλήνων.
Έχω ακούσει πολλούς να υποστηρίζουν ότι προέκυψε σαν αντίδραση στο συγκεντρωτικό κράτος και στις διαδικασίες της "αντιπροσωπευτικής (τέλος πάντων) δημοκρατίας", ενώ η πολιτική κουλτούρα εδώ ήταν η άμεση συμμετοχή στις υποθέσεις των τοπικών κοινωνιών.
Έτσι το πολιτικό αισθητήριο, που ήταν ανεπτυγμένο λόγω άμεσης συμμετοχής στις κοινοτικές διαδικασίες, ξέπεσε, εκφυλίστηκε και διαστρεβλώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας χαρακτηρίζει ο συνδυασμός του "κοιτάω την πάρτη μου" και "κάθομαι στ' αυγά μου", η διαφθορά δηλαδή.

Sitalkas είπε...

τι να πούμε για το νεοέλληνα; ας τον συγκρίνουμε με τους κοιπούς λαούς των Βαλκανίων αλλά και του δυτικού κόσμου για να δούμε πως οι διαφορές του δεν είναι και τόσο μεγάλες (ειδικά από τους Βαλκάνιους)
μόνο παρακαλώ, μη ρίξουμε όλα τα κουσούρια στην τουρκοκρατία κι ανακαλύπτουμε μόνο προτερήματα στην ένδοξη αρχαιότητα. αυτό το τουριστικό τρικάκι ας το αφήσουμε μεταξύ μας

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Για ποιο λόγο δε θα μας έλεγες φιλοπόλεμους; Δεν είμαστε και πολεμοχαρείς, είμαστε όμως αρκετά φιλοπόλεμοι. Στη θεωρία τουλάχιστον.
Ακούω συχνά λόγια "να πάρουμε την πόλη και την Αγια-Σοφιά" πράγμα, που όσο και αν δεν τα καλοσκέφτονται όσοι τα λένε, δείχνουν μια τάση.
Μπορείς να φανταστείς έναν Ιταλό να μιλάει έτσι; Έναν Ισπανό;
Εγώ προσωπικά το θεωρώ αδιανόητο, τα άτομα που ξέρω από αυτές τις χώρες να πουν κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τους Εβραίους, άλλο οι κυβερνήσεις τους και άλλο οι ίδιοι οι Εβραίοι.
Οι ίδιοι Εβραίοι έχουν μισήσει την στάση των κυβερνήσεών τους σε πολλά τέτοια.
Θυμάμαι έναν Εβραίο φίλο μου, που μου έλεγε για το πόσο μεγάλη χαζομάρα ήταν το σκηνικό με τη Συρία.
Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το Ισραήλ περιβάλλεται από κράτη που κάθε λίγο κηρύττουν πολέμους το ένα στο άλλο, (και είναι όλα εναντίον του) φαντάσου πόση αίσθηση ετοιμότητας ή φόβου έχουν.

Όσον αφορά τη γελοιότητα, θεωρώ για παράδειγμα γελοίο τον τουρίστα που χορεύει καλαματιανό σαν ξεχαρβαλωμένος καραγκιόζης. Το ίδιο και όταν χορεύει οποιουσδήποτε λαϊκούς χορούς, αποτελώντας θέαμα των εκάστοτε ντόπιων κατοίκων.
Οι καταπιεσμένοι βόρειοι λαοί, όταν δουν την ευκαιρία να δράσουν λίγο ελεύθερα, εκτονώνουν όλη τη φτήνια που κρύβουν πίσω από τα ψεύτικα χαμόγελά τους και πίσω από τον εκ γεννετής καθωσπρεπισμό τους.
Οι λοιποί μεσογειακοί λαοί από την άλλη, μου φαίνονται χαζοχαρούμενοι. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου γνώμη.

Εμείς είμαστε πρίχτηδες, ενοχλητικοί, φωνακλάδες και αυταρχικοί. Δεν είμαστε όμως γελίοι με την έννοια που σου προανέφερα.


Υ.Γ. Καμία σχέση δεν έχουν οι Εβραίοι του Ισραήλ με τους Εβραίους της διασποράς. Οι τελευταίοι είναι μουλωχτοί και αλαζόνες.
Όπως κι εμείς, δεν έχουμε καμία σχέση με τους Έλληνες της διασποράς...

cyclos είπε...

Κοίτα ερμάριον, ο πόλεμος είναι μαζική δολοφονία που διεξάγεται με σύννομο και οργανωμένο τρόπο. Οι πόλεμοι του 20ου αιώνα κόστισαν τόσο πολύ σε ανθρώπινες ζωές που φιλοπόλεμος λαός επίσημα δεν υπάρχει, δηλ. έχει κυριαρχήσει η κουλτούρα της ειρήνης και υποτίθεται ότι όλοι την επιδιώκουν, ακόμα και με χρήση στρατιωτικών μέσων.
(Φυσικά είναι πολύ εύκολο οι κυβερνήσεις να καλλιεργήσουν πολεμικό κλίμα για διάφορους λόγους.)
Προσωπικά, ενώ απεχθάνομαι τον πόλεμο, είμαι όπως όλοι σε θέση να πολεμήσω, χωρίς αυτό να με καθιστά φιλοπόλεμο. Φιλοπόλεμος είναι αυτός που επιδιώκει, επικροτεί και γενικά τη βρίσκει με τον πόλεμο, με τις δολοφονίες και τις καταστροφές των ανθρώπων και των τόπων που ζουν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν σε περίπτωση πολέμου δω "δικό μας" να σκοτώνει αμάχους, να βιάζει γυναίκες και γενικά να επιδίδεται σε φιλοπόλεμες πράξεις, να του τινάξω με ευχαρίστηση τα μυαλά στον αέρα, σίγουρος ότι σώζω την ανθρωπότητα από ένα καθήκι.

όσο για τη γελοιότητα, ο κάθε πιωμένος μπορεί να υιοθετήσει κάπως γελοίες συμπεριφορές, γι αυτό και πρέπει να προσέχουμε στα γλέντια, αφού τόσα μάτια μας παρακολουθούν, όπως φαίνεται.

Υπάρχουν όμως κάτι "νηφάλιοι" νομάρχες που κυκλοφορούν ντυμένοι ζορό καβάλα στ' άλογο μέρα - μεσημέρι, υπάρχουν και οι ψηφοφόροι τους. Τι να κάνουμε? Θα δεχτούμε ότι μας χαρακτηρίζουν όλους?

Όπως και νάχει θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις αν τα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα που προβάλλεις (και καλά κάνεις, ποιός είμαι εγώ για να σε αμφισβητήσω, απλώς έχω άλλη γνώμη) θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσεις αν τα θεωρείς βιολογικά χαρακτηριστικά δοσμένα από τη φύση και λοιπές ανώτερες δυνάμεις, ή χαρακτηριστικά που έχουν προκύψει από το φυσικό περιβάλλον και την ιστορική διαδρομή.
Αν πιστεύεις το πρώτο, είσαι εντάξει. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς τίποτα (ανώτερες δυνάμεις είναι, ό,τι θέλουν κάνουν.)
Αν όμως θεωρείς σωστότερο το δεύτερο, θα πρέπει να σκεφτείς σε ποιές περιβαλλοντικές συνθήκες ή σε ποιά σημεία της ιστορικής διαδρομής οφείλεται το κάθε χαρακτηριστικό που αποδίδεις στους νεοέλληνες.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Έχεις δίκιο που κολλάς στη λέξη "φιλοπόλεμος" δεν είναι η σωστή, αλλά δεν ξέρω ποια λέξη μπορεί να δείξει αυτό που θέλω να πω.
Οι Ιταλοί για παράδειγμα, στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανίκανοι να αντέξουν τη φρίκη του πολέμου. Οι Γάλλοι, δεν επέδειξαν καμία σπουδαία αντίσταση. Οι Ισπανοί έχουν στο ενεργητικό τους μόνο νίκες επί κάποιων πρωτόγονων φυλών της Λατινικής Αμερικής. Οι Έλληνες από την άλλη άντεξαν και τη φρίκη και τη θλίψη.

Κακώς είπα "φιλοπόλεμος". Ποια λέξη όμως υπάρχει και γι' αυτό το πράγμα;

Όσον αφορά τη γελοιότητα, δεν αναφέρομαι σε περιστατικά μέθης. Και ειδικά για το παράδειγμα που σου είπα, είναι χαρακτηριστικό γιατί δείχνει την απουσία συνειδητοποιημένης εθνικής ταυτότητας, ή την προσκόλλησή της σε περιορισμένου ορίζοντα ταμπέλες (του τύπου: είμαι Ιταλός, άρα είμαι φοβερός εραστής), με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες που απαιτούν μια πιο αυθεντική και πηγαία στάση ζωής.
Οι Έλληνες, όσο ενοχλητικοί είναι στην Ελλάδα, τόσο ενοχλητικοί είναι και στο εξωτερικό.

Η δική μας ταυτότητα έχει ως έχει γιατί έχουμε και μια ιστορία ως Έλληνες, με την πορεία και την εξέλιξή της. Και φυσικά, δεν εννοώ την ιστορία ως ένα εγκυκλοπαιδικό πλεονέκτημα (που σε αυτήν την περίπτωση είναι άχρηστο) αλλά σαν αυτά τα μικροπράγματα που περνάνε από γενιά σε γενιά: τη θρησκεία, τις παροιμίες, τα ρητά, τις γνώμες των παλαιότερων που επηρεάζουν τους νεότερους και γενικώς την επικοινωνία μας με όσους κουβαλούν τα θετικά ή αρνητικά στοιχεία ενός παλιότερου κόσμου.

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

πό e-mail που έλαβα:
"""ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΓΗ ΕΧΟΥΝ ΑΙΤΙΕΣ:
NAI! ΚΛΑΙΝΕ......
http://www.greenpage.gr/eglimata.htm
http://veg-tv.info/Earthlings
http://www.box.net/shared/bccs55hkc2
http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=kosher_milk&Player=wm
ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ΦΤΩΧΩΝ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ ΓΙΑ
ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥΣ.. ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ..
"Γίνε εσύ η αλλαγή που ονειρεύεσαι για το κόσμο" Μαχάτμα Γκάντι""""

Το πόσταρα, γιατί σε μια εκπομπή του ALPHA TV που πρόβαλαν κάποιο μικρό βίντεο για ελληνισμό και ομογένεια, το σημείο κατατεθέν του, ήταν ψησταριές, σούβλες, τραπεζώματα, κι είναι κρίμα να έχουμε ταυτίσει το τούρκικο σουβλάκι, μουσακά και γενικά μαγείρεμα, με την ελληνικότητά μας, και παράλληλα να μη ξέρει κανείς, ειδικά απ' τους νέους, πως όλοι οι Αρχαίοι μας Σοφοί που φώτισαν τον κόσμο δίδασκαν αποχή από κρεοφαγία και κάθε βία...και όχι μόνο βέβαια, το βάθος τους ήταν ασύληπτο, μπρος στα χάλια μας...
Τι είναι ο νεοέλληνας;
Είναι ο απόγονος των αρχαίων Ελλήνων; Μα πού να το ξέρει; μήπως του έχουν μάθει τίποτε γι αυτό; Για τους Σοφούς, το Πνεύμα, τα Ιδεώδη, τα Οράματα, αυτά που θα 'πρεπε νάχαμε στόχους προς ομοίωση, όχι τα χονδρικά, όπως τα αλληλοσκοτώματα, ή το συντακτικό που μάθαιναν οι παλαιότεροι ανοήτως..
Αυτή την Αντιγόνη, την ξέρει π.χ. ο Πρωθυπουργός της χώρας κι οι πολιτικοί μας, που λένε "ό,τι νόμιμο και ηθικό"; Τότε τι χρειαζόμαστε τους πολιτικούς; για αστυνόμους, ή για να νομοθετούν κάθε χρόνο και καλύτερα και ηθικότερα;
Δε ξέρει τίποτε για το Ελληνικό Φως ο νεοέλληνας, ούτε καν όσοι αυτοονομάζονται έλληνες κι εθνικοί σε γιορτές μαζί με αθώα ζώα σε....σουβλάκια....μένοντας σε γραφικές λεπτομέρειες, όπως τη χλαμύδα, τις τελετές, κλπ.
Η Ελληνική τηλεόραση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτό!
Αφού βλέπει πως οι πολιτικοί βάζουν άλλες προταιρεότητες οφείλει να ξαναφέρει το πολιτισμό και τη πνευματική άνοιξη, όταν βρίσκεται καθημερινά μέσα στα σπίτια μας...
Ας αναρωτηθούν όσοι συνειδητοποιημένοι δημοσιογράφοι,και παρουσιαστές τι προσφέρουν στο νεοέλληνα και στη Ελλάδα σήμερα, άλλο από υποκουλτούρα, και μισή ενημέρωση, προσκολλημένη στο σάπιο κατεστημένο, χωρίς να αφήνει να περνάει άνεμος αληθινής αλλαγής, που δεν έρχεται με εκλογές!
Από ανεκπαίδευτο λαό, δε γίνεται να βγουν φωτισμένοι πολιτικοί.
Κι αυτή δε λέγεται παιδεία, ειδίκευση λέγεται, καμιά σοφία, ή προοπτική για ανθρωπιά...
Δεν είναι οι ελεημοσύνες για καθησύχαση των συνειδήσεων ανθρωπιά, αλλά η ψυχική και πνευματική καλλιέργεια που θα εξαλλείψουν το χάσμα των πλούσιων-φτωχών...
Κι αυτό δε γίνεται με τη προσοχή στραμένη συνεχώς....κάτω απ' τη μέση, στις ενστικτώδεις και μόνο ανάγκες μας..
Εκεί ανήκει κι η τσέπη μας...
Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον πρώτο λαλήσαντα, σαν καλό ακούγεται μια οικονομική κρίση μπας και γλυτώσουμε απ' την ηλιθιότητα του λάιφ-στάιλ, της περίτεχνης μαγειρικής με εξωτικά υλικά και πτώματα, της προβολής της κενότητας και του μάταιου και προσωρινού, δε πάει άλλο!
Ας μη πω παραδείγματα γιατί δε φτάνει το google!

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

Μου διέφυγε να πω ακόμα, σχετικά με το σχόλιο του φίλου και νεότατου μάλλον "Παριζιάνου", πως είναι χρακτηριστικότατο παράδειγμα απαξίωσης της νέας γενιάς για ό,τι καλύτερο φέρουμε μέσα μας: Τo DNA των προγόνων μας, αυτό που ο "cyclos" χαρακτήρισε ως γεννουσιουργό αιτία αυτής της λιτότητας κι εγκράτειας κι όσων προτερημάτων μας έσωζαν πάντα.
Τώρα οι νέοι θυμώνουν αν τους μιλήσεις για μέτρο, για ηθική, για ευγένεια κι ευαισθησία, φοβούνται μη πιαστούν κορόιδα, μια και όσοι τα διεκύρητταν, ποτέ δε τα εφάρμοσαν, αλλά και μας παγίδευσαν όλους μέσα σε ατελείωτους "νόμους" και "πρέπει" που μόνο ηθικοί δεν ήταν, γιατί δε πατούσαν στη παιδεία και δεν οδηγούνταν από υγιή συναισθήματα και ιδεώδη...
Τώρα πια, μοιάζει πιο βατό το γνώριμο πρόσωπο που προβάλλει η TV, ή κάνω λάθος;
Αυτό το ρηχό, ξενέρωτο, ωφελιμιστικό και ιδιοτελές προφίλ της πρόχειρης φαστ-φουντ καλοπέρασης, χωρίς μόχθο και εσωτερική αξία, χωρίς όραμα και αληθινή ανθρωπιά, όπως την επεξήγησα πιο πάνω,
ένα προφίλ βασισμένο πάνω σε μια "παράδοση" που την ερμηνεύει όπως θέλει ο καθένας, λες κι ήταν παράδοση π.χ. των Ελλήνων, οι αστακομακαρονάδες τη σαρακοστή, τα πάρτυ γενεθλίων, ή 365ήμερη κρεοφαγία και 3-4 φορές τη μέρα παρακαλώ! Γιατί η διατροφή κι η σχέση μας με τα ζώα, τα κατώτερα όντα, φανερώνουν τον πολιτισμό μας, όπως λέει κι ο Γκάντι..(και όχι μόνο κι άλλοι πολλοί)΄
Παραδείγματα για περαιτέρω σκέψη, γιατί δε γίνεται να καταγραφούν οι απίστευτες μεταλλάξεις που έχουμε πάθει προς το χειρότερο...

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

Μπορούμε να δούμε εδώ κάποιες ακόμα φιλοσοφίες που ίσως κεντρίσουν τη σκέψη των νέων που βαρέθηκαν τη άνευ ουσίας και πρακτική προγονολατρεία:

http://www.geocities.com/polit2006/index.htm
http://www.geocities.com/polit2006/cosmocen.html
Αλλά κι αυτά κι απ' τη σύγχρονη Ελλάδα και από μακρυά
Δείτε το άρθρο κάτω-κάτω,
http://www.metaekdotiki.gr/site.php?&PHPSESSID=3e57a2557f1934446ae02b9defa1878d&file=pages.xml&catid=38
και περιηγηθείτε στα λινκ
http://www.holisticharmony.com/greek/index.asp
Η Αλήθεια κι η φιλία της σοφίας, έχει την ίδια καταγωγή σε όλο το κόσμο..

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Από τη δική μου σκοπιά, οι σημερινοί νεοέλληνες είμαστε ολίγον κακομαθημένοι. Από τη μια διαμαρτυρόμαστε για τη διαφθορά, την κακοδιαχείρηση, τις μαύρες τρύπες στα δημόσια ταμεία και από την άλλη προσπαθούμε με κάθε τρόπο να χωθούμε σε μια δημόσια υπηρεσία, να νομιμοποιήσουμε το αυθαίρετό μας κ.λ.π.

Προβάλουμε ως δικαιολογία πολλές φορές ότι η χώρα μας δεν έχει την ανάπτυξη που θα έπρεπε να είχε εξαιτίας των διεφθαρμένων και ανίκανων πολιτικών μας και ότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια επιλογής παρά να μετέχουμε και εμείς στο διεφθαρμένο αυτό σύστημα προκειμένου να επιβιώσουμε. Από την άλλη όμως παρακάμπτουμε πονηρά το γεγονός ότι ψηφίζουμε με βάση τα προσωπικά μας συμφέροντα αδιαφορώντας ουσιαστικά για την πραγματική γενική πρόοδο της χώρας μας.

Η νοοτροπία αυτή η οποία έχει τις ρίζες της πολλές γενεές πίσω μας, έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο πελατειακής σχέσης ψηφοφόρου-πολιτικού, και έχει ως τελικό αποτέλεσμα την χαμηλή ανάπτυξη της χώρας μας και όλα τα κακά που την συνοδεύουν. Οι νεότερες γενιές προβάλλουν επίσης την δικαιολογία ότι γεννήθηκαν σ'αυτό τον φαύλο κύκλο και ότι για να επιβιώσουν πρέπει να προσαρμοστούν σε ότι αυτός ορίζει.

Όμως έχοντας μια τέτοια νοοτροπία και περνώντας την στις επόμενες γενιές τότε είναι σίγουρο ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Η διαφθορά θα συνεχίσει να βασιλεύει, οι μαύρες τρύπες θα συνεχίσουν να υφίστανται και το ανεπτυγμένο κράτος κοινωνικής πρόνοιας και ανάπτυξης που όλοι ονειρευόμαστε χωρίς όμως να το δικαιούμαστε δεν θα έρθει ποτέ. Κάποιος λοιπόν πρέπει να κάνει την αρχή. Κάπου πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος και αυτό απαιτεί ριζική αλλαγή της νοοτροπίας μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Συζητώντας με πολλούς γνωστούς και φίλους και προσπαθώντας να βρούμε τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς μας πολλοί μου προβάλουν το επιχείρημα (άκουσον άκουσον), ότι φταίει η τουρκοκρατία! Ε λοιπόν φτάνει πια. Είμαστε στο 2008 μ.Χ. Για τα τεράστια ποσά που εξαφανίζονται, για την κάκιστη διαχείρηση των χρημάτων και την επιστροφή τους στα ταμεία της ΕΕ (γίνεται και αυτό) λόγω ανικανότητάς μας να τα επενδύσουμε όπως πρέπει, φταίμε εμείς και κανένας άλλος.

Και κάτι τελευταίο. Οι πολιτικοί μας είναι ο καθρέφτης μας. Δεν ήρθαν από άλλο πλανήτη. Αναδύονται μέσα από την Ελληνική κοινωνία. Ο πολιτικός στην πραγματικότητα (άσχετα αν νομίζουμε το αντίθετο ή έτσι μας βολεύει να νομίζουμε) χορεύει όπως θέλει ο ψηφοφόρος. Αν ο ψηφοφόρος είναι τομαριστής και κοιτάει την πάρτη του τότε ο πολιτικός θα προσαρμοστεί ανάλογα. Αν ο ψηφοφόρος είναι ευαισθητοποιημένος και περνάει το μύνημα ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για το γενικό καλό της χώρας του με πραγματική ευαισθησία σε θέματα διαφθοράς, περιβάλλοντος, ουσιαστικής ανάπτυξης, κράτους κοινωνικής πρόνοιας κ.λ.π., τότε και ο πολιτικός θα αρχίσει και αυτός να μεταλλάσεται αφού ξέρει ότι αν δεν το κάνει θα φάει μαύρο δαγκωτό.

Επιπλέον, η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας θα συμβάλλει στην ποιοτική μας αναβάθμιση, με αποτέλεσμα οι νέες γεννιές Ελλήνων πολιτικών που θα αναδυθούν μέσα από την Ελληνική κοινωνία, να είναι ποιοτικά καλύτερες από τη σημερινή, με μεγαλύτερη ευαισθησία στα πραγματικά προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες.

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

KAI ΠΟΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ; ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ;
ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΗ;

http://www.geocities.com/polit2006/zeus-today.html

ΑΝ ΔΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΕΔΩ, ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Παιδιά πάψτε να βρίζετε τους νεοέλληνες γιατί νεοέλληνες είμαστε όλοι μας. Κι εσείς κι εγώ.
Αν δε σας αρέσει ο νεοέλληνας αλλάξτε τον (είσαστε κι εσείς ένας).

Όχι άλλες ισοπεδώσεις! Και τελικά, μην περιμένετε από τα 10.000.000 των νεοελλήνων να έχουν διαβάσει Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Ελύτη, Σεφέρη, Πτωχοπρόδρομο, Παπαδιαμάντη ή όποιον άλλον θεωρείτε must.

system failure due to insufficient evolution? είπε...

.. και κάτι άλλο που ξέχασα. Οι σημερινοί νεοέλληνες πολλές φορές μπερδεύουμε την επανάσταση με την απειθαρχία. Θεωρούμε ότι επαναστατούμε ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα (για το οποίο εμείς πρωτίστως είμαστε υπαίτιοι), με το να μη φοράμε για παράδειγμα τη ζώνη ασφαλείας όταν οδηγάμε ή οδηγώντας άκρως επιθετικά ως σύγχρονοι κανίβαλοι αγνοώντας πλήρως τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας το προσπερνάμε με απίστευτη ταχύτητα και αφέλεια.

Όταν όμως είναι να διοριστούμε κάπου, είμαστε διατεθειμένοι να φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές και να κάνουμε τουμπεκί ψιλοκομμένο μπροστά στους αρχιερείς-εκφραστές του διεφθαρμένου κράτους. Τότε η "επαναστατική" μας φύση πάει περίπατο.

Φυσικά και δεν πιστεύω ότι είμαστε όλοι ίδιοι και έχουμε όλοι την ίδια νοοτροπία. Αν το πίστευα δεν θα καθόμουν να γράψω όλα αυτά που έγραψα. Το έχω ήδη πει ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες με λαμπρές ιδέες και σκέψη που όμως βρίσκονται στο περιθώριο παραγκωνισμένοι από την σύγχρονη διεφθαρμένη Ελληνική κοινωνία.

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

Και μη βιαστούν κάποιοι να με/μας κατηγορήσουν πως πρεσβεύουμε άλλους...Θεούς, παρετέθησαν εδώ διάφορα λινκς με διάφορες φιλοσοφικές απόψεις ανθρώπων που ψάχνουν την Αλήθεια στην αρχαία Σοφία που μας έβγαλε απ' τις σπηλιές κι εκπολιτιστήκαμε, για ενημέρωση των νέων που έχουν χάσει τον μπούσουλα κι η εκκλαικευμένη χριστιανική εκκλησία δε μπορεί να τους δώσει πνευματική τροφή ανάπτυξης, μόνο ιδεοληψίες περί θείας σωτήριας επέμβασης, (μόνο με κλωτσιές θα γίνει αυτή κι όχι όπως το φαντάζονται), τώρα που εγκατέλειψε και τη κριτική και για συμπεριφορά κι ηθική μη και δε τη δείχνουν τα κανάλια.
Αλλά ό,τι και να γίνει, μη ξεχνιόμαστε:
http://www.geocities.com/polit2006/pythagoras.html?200828
Ο Μητροπολίτης Διονύσιος Λεονταπόλεως Αλεξανδρείας, λέει πως μπορούμε να εξιλεωθούμε στο Θεό με τη καλωσύνη μας και την αγάπη μας στη φύση και τα ζώα στο βιβλίο του ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΣΗ..
ας τον ακούσουμε, μέχρι τώρα τα κάναμε μαντάρα ως επικυρίαρχοι, ας αλλάξουμε νοοτροπία που είπε κι ο πιο πάνω bloger.

system failure due to insufficient evolution? είπε...

harmonic ecology επέτρεψέ μου να εκθέσω μια διαφορετική άποψη.

Η εκτίμησή μου είναι ότι όταν μια κοινωνία αναζητά λύσεις για τα προβλήματα που την ταλανίζουν σε παλιές ιδέες, θρησκείες, προσωπικότητες δεν είναι ένα πολύ υγειές σημάδι.

Κατά την άποψή μου σημαίνει ότι βρίσκεται σε ένα τέλμα. Ένα αδιέξοδο από το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει προσπαθώντας να κατασκευάσει υβρίδια, μέσα από τον συνδυασμό της σύγχρονης πραγματικότητας και του ένδοξου παρελθόντος της.

Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας εμπνέουν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, οι οποίοι άλλωστε κληροδότησαν σε όλη την ανθρωπότητα (και όχι μόνο σε έμας τους σημερινούς Έλληνες), πολλές διαχρονικές αξίες.

Ρίχνοντας μια ματιά στο link που παρέθεσες (για να είμαι ειλικρινής το διάβασα αρκετά γρήγορα), με τίτλο "ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;", μπορεί κάποιος να διαπιστώσει - πέρα από τις διάφορες ιστορικές αναφορές - μια (επέτρεψέ την έκφραση) κάπως αφελή αντιμετώπιση της σημερινής Ελληνικής πραγματικότητας που αντανακλάται κυρίως στις τέσσερις θέσεις-λύσεις που προτείνονται.

Για παράδειγμα εμένα μου άρεσε η αποκέντρωση. 'Ομως το να λεει κάποιος "θα ζητήσουμε αυξημένη αποκέντρωση", φαντάζει πολύ απλοϊκό και δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει επίγνωση της σημερινής πραγματικότητας.

Να εξηγήσω λίγο τι εννοώ:

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο μισός πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος στην Αθήνα και στο λεκκανοπέδιο (πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο), που σημαίνει ότι ως πολίτες δεν μπορούμε έτσι απλά να απαιτήσουμε και την αποκέντρωση της εξουσίας.

Η συγκέντρωση αυτή του πληθυσμού ως αποτέλεσμα της κάκιστης πολιτικής διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων, άδειασε πληθυσμιακά και αποδυνάμωσε οικονομικά την περιφέρεια συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα περισσότερη εξουσία στην πρωτεύουσα.

Πρέπει λοιπόν να εξασφαλιστεί πρώτα η πληθυσμιακή και οικονομική αποκέντρωση για να έχουμε και μια αποκεντρωμένη εξουσία.

Αν και σήμερα γίνονται προσπάθειες για την αποκέντρωση αυτή, με οικονομικά κίνητρα κυρίως προς τις ακριτικές περιοχές, διάφορα κατάλοιπα του παρελθόντος στέκονται εμπόδια σ'αυτή την προοπτική.

Οι πολιτικοί λοιπόν δεν έχουν τόσο μεγάλη ικανότητα να υπερνικήσουν αυτά τα εμπόδια. Δεν μπορούν δηλαδή έτσι απλά με ένα μαγικό ραβδάκι να πετύχουν την αποκέντρωση ακόμη και αν το θέλουν.

Ερμάριον σαφώς και είμαστε όλοι νεοέλληνες γι'αυτό και χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό (καλά το είπα; στη γραμματική ομολογώ είμαι λίγο σκράπας), όμως θα ήθελα να πω και γω την άποψή μου σε σχέση με το τελευταίο σου σχόλιο. Θα μιλήσω για μένα, δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό των υπολοίπων.

Καταρχήν δεν θεωρώ ότι έβρισα εμάς τους νεοέλληνες αλλά απλά εξέθεσα με βάση την δική μου εμπειρία (εν συντομία βεβαίως) την σημερινή ελληνική πραγματικότητα και (σε γενικές γραμμές) την νοοτροπία του νεοέλληνα αρκετά ρεαλιστικά και αντικειμενικά.

Σαφώς και δεν μου αρέσει ο σημερινός νεοέλληνας και προσπαθώ να τον αλλάξω (ξεκινώντας από τον εαυτό μου). Δεν θέλω να δείχνω ισοπεδωτικός, υπάρχουν και καλά στοιχεία στον σημερινό νεοέλληνα, όμως δεν έχει νόημα να ευλογούμε τα γένια μας αδιαφορώντας για την κακή μας πλευρά.

Αν θέλουμε να βελτιωθούμε ως Έλληνες, και αν θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα για τις μελλοντικές γενιές, πρέπει συνεχώς να αναδεικνύουμε την κακή μας πλευρά με στόχο να την βελτιώσουμε και τελικά να την εξαλέιψουμε. Αυτή είναι η δική μου άποψη.

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

system failure, απόλυτα σεβαστές και αποδεκτές οι απόψεις σου, τις προσυπογράφω, τα λινκ ήταν ενδεικτικά κι όχι θέσφατα, κι ο συγγραφέας πιστεύω ψάχνει εναγωνίως κι αυτός τι να κάνουμε σ' αυτό το τέλμα όπως λες...
Κι εγώ επίσης δε προσκυνώ τίποτε με απολυτότητα, αλλά ψάχνω σε μέρη που βλέπω φως και προτείνω την άλλη άποψη που δε τη βλέπουμε να τη προβάλλουν προς εξέταση και ενημέρωση οι διάφοροι θεσμοί κι οι υποτιθέμενοι "ελεγκτές" της τα ΜΜΕ, που όλοι αυτοί χαιδεύουν συνεχώς τα αυτιά του λαού μας γενικότερα περί μεγαλείων και ελπίδων για το μέλλον,με λάιφ-στάιλ, αποκοιμίζοντάς τους για τους ιδιοτελείς τους σκοπούς.
Στο μόνο που θα επιμείνω, είναι πως με την αναίτια κι απάνθρωπη βία της ανθρωπότητας στα ζώα για τη δήθεν αλυσίδα διατροφής, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα ποτέ.
Ισως σας φανεί μεταφυσικό, αλλ' απ' όταν η επιστήμη είχε δεσμούς με τη σοφία και την ηθική τα περισσότερα μεγάλα πνεύματα το έχουν δηλώσει, όπως π.χ. Θαλής, Πυθαγόρας, Λ.Ν. Βίντσι, Αινστάιν, Α.Σβάιτσερ, Θωμάς Εντισον, αλλά και όσο παραγόταν πνευματικότητα στην ανθρωπότητα δε γινόταν σε καμιά περίπτωση τέτοια γεννοκτονία δις αθώων ζώων και με τις πρακτικές αυτές.
Η βία φέρνει βία και υποβάθμιση αξιών, δε γίνεται να εισπράτουμε λουλούδια, σκορπώντας τόσο πόνο σε πλάσματα που πονάνε όπως εμείς.
Και αλλοίμονο "ερμάριον", ψέγεις όσους τολμούν να πουν στα ίσια την αλήθεια κι όχι όσους μας αποκοιμίζουν;
Και βεβαίως ανήκουμε κι εμείς σ' αυτό το λαό κι έχουμε ελλατώματα και κακές συνήθειες, αλλά στοχεύουμε στην αυτοβελτίωση, με όσο κόπο κι αν συνεπάγεται αυτό όταν πρέπει να επιβιώσεις μαζί με τέτοιες ξεχειλωμένες συνειδήσεις!
Σου θυμίζω μόνο τη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες και τον ωχαδερφισμό που επικραττεί, τι να κάνει μ' αυτό ένας έντιμος και συνειδητός πολίτης; να μην αντιδράσει;

cyclos είπε...

Τελικά, όλοι δίκιο έχουμε, αφού κατά βάθος όλοι τα ίδια λέμε: Για παράδειγμα, το ερμάριον λέει ότι είμαστε "πρίχτηδες, ενοχλητικοί, φωνακλάδες και αυταρχικοί." Παραδέχεται ότι είμαστε και αναιδείς.
Απλώς δεν θεωρεί ότι αυτά είναι μειονεκτήματα σοβαρά.

Για πολλούς όμως από τους υπόλοιπους η καθημερινή συναλλαγή με αυτόν τον τύπο ανθρώπου είναι μαρτύριο.

Εδώ που τα λέμε όμως ερμάριον, πες την αλήθεια: Άμα είναι να πας να εξυπηρετηθείς ή να δουλέψεις κάπου, τι θα προτιμούσες να συναντήσεις? τον "πρήχτη, ενοχλητικό, φωνακλά, αυταρχικό και αναιδή" ως δημόσιο υπάλληλο, ταξιτζή, δάσκαλο, συνάδελφο κ.λπ. ή κάποιον που θεωρεί καθήκον του να καταπιεστεί για να σε εξυπηρετήσει με επαγγελματισμό και ψεύτικο χαμόγελο και ας πάει μετά να χορέψει καλαματιανό, πεντοζάλι ή το χορό της βροχής?
Θα καταπιεστεί και θα σου χαμογελάσει, έστω ψεύτικα, γιατί αυτή είναι η δουλειά του και απ' αυτήν θα πάρει το μεροκάματό του.
Άμα μπορούσε θα σ' έστελνε στο διάβολο, γιατί να σε εξυπηρετήσει?

Ο πρήχτης είναι γλύφτης ώσπου να διοριστεί και μετά δεν ανέχεται τον ζυγό και την καταπίεση.

Αυτή είναι όλη κι όλη η ισοπέδωση που λες ότι δεν σ' αρέσει.
Κατά τα άλλα, είναι καλό να αγαπάς τον τόπο σου και την εθνική σου ταυτότητα, χωρίς όμως παράλληλα να τα βλέπεις αυτά σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που έχουν άλλες πατρίδες και άλλες ταυτότητες. Αυτές είναι ο πλούτος της ανθρωπότητας. Προέρχονται από διάφορες ιστορικές διαδρομές, είναι φορτωμένες από ανθρώπινη εμπειρία, πόνο και σοφία.
Όλοι οι λαοί έχουν λόγο να είναι περήφανοι για τους σοφούς τους και τους ήρωές τους.
Ο κάθε λαός όμως έχει και την ιστορική ευθύνη να διατηρήσει και να παραδώσει αυτόν τον πλούτο στους επόμενους ανθρώπους. Είμαστε άραγε εμείς καλοί κληρονόμοι?

Από την άλλη, η διαχείριση της κληρονομιάς φτάνει? Τί μπορούμε εμείς να προσφέρουμε στο μέλλον της ανθρωπότητας?

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Μισό λεπτό: εγώ δεν είπα ότι τα ελαττώματά μας δεν είναι σοβαρά. Κάθε άλλο.
Είναι όμως ενοχλητικό το να υποκλινόμαστε τυφλά στις ξενόφερτες αρετές, λες και αυτές δεν έχουν την μελανή τους πλευρά.
Γι' αυτό και είναι προτιμότερο να μη βλέπουμε μόνο την αρνητική μας πλευρά, αλλά και τη θετική και επίσης, τον λόγο ύπαρξης της αρνητικής πλευράς. Γιατί κάθε τι κακό, είναι συχνά η άμυνα σε κάτι χειρότερο.

Τώρα, εάν με ρωτήσει κανείς "γιατί λοιπόν είμαστε τόσο αγενείς"; Δεν ξέρω. Και, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμπαθώ τους αγενείς ανθρώπους, (το αντίθετο, τους έχω σα βαρίδιο σε κάθε τι που πάω να φτιάξω), θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από μια απλή αγένεια, που θα την αφόριζα απλώς και μόνο επειδή βαριέμαι να σκέφτομαι.

Μπορώ μόνο να πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αγένειά μας είναι άμυνα προς την ακοινωνησία των σύγχρονων πόλεων.

cyclos είπε...

Δεν υπάρχουν ξενόφερτες αρετές. Υπάρχουν αρετές. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν "δικά μας" και "συμπαθητικά" αρνητικά. Υπάρχουν αρνητικά.

Αυτό που βλέπω ότι σε ενοχλεί ερμάριον (και δίκιο σου δίνω) είναι μια ξενολατρεία που οι νεοέλληνες απ' την πρώτη μέρα της ανεξαρτησίας επιδείξαμε, (σε βαθμό να ονομάσουν οι ήρωες της επανάστασης τα κόμματά τους αγγλικό, γαλλικό και ρωσικό, αντίστοιχα.) Η ξενολατρεία συνεχίστηκε από συγκεκριμένες τάξεις και πολιτικές. Αυτό συνέβη γιατί οι νεοέλληνες αναγκάστηκαν από τα πράγματα να προσδεθούν σ' ένα σύστημα, τον καπιταλισμό, στη δημιουργία του οποίου δεν είχαν συμβάλλει, αφού ήταν υπόδουλοι στην οθωμανική αυτ/ρία, το οικονομικό σύστημα της οποίας παρέμενε φεουδαρχικό.
(Γι αυτό άλλωστε κάποιοι νεοέλληνες θεωρούν υπεύθυνη την τουρκοκρατία για την κακή προσαρμογή μας στο σύγχρονο καπιταλισμό.)
Γιαυτό βρισκόμαστε στη σχιζοφρενική θέση τόσα χρόνια, αφ' ενός να θαυμάζουμε την καλή εφαρμογή του καπιταλισμού στις άλλες χώρες (αυτές που τον ανέπτυξαν με το πάσο τους στον ιστορικό χρόνο) και από την άλλη να μισούμε τις "ξενόφετρες αρετές" που μας φαίνονται τόσο καταπιεστικές, αφού φαίνεται σα να μας επιβάλλονται από εξωγενείς παράγοντες και όχι από τη δική μας ιστορική πορεία. Και στα δύο δίκιο έχουμε, όπως φαίνεται.

Τα καλά νέα είναι ότι το μαζικό, συγκεντρωτικό πρότυπο του καπιταλισμού δείχνει να έχει αποτύχει. Υπάρχουν πολλά περιθώρια να αξιοποιηθεί η τοπική δράση (οφείλουμε και στον μεταμοντερνισμό που ανέδειξε την τοπικότητα), να ενισχυθεί η άμεση δημοκρατία κ.λπ.
Παράλληλα παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την κρίση του σιχαμερού μοντέλου στο οποίο εξελίχτηκε ο σύγχρονος δυτικός καπιταλισμός και να επιβάλλουμε πολιτικές που θα δημιυργήσουν θέσεις εργασίας (στις καθαρές τεχνολογίες για παράδειγμα, στην προσαρμογή του πλανήτη σε ένα άλλο μοντέλο ζωής κ.λπ.)

Γι αυτό θα πρέπει επειγόντως να απαιτήσουμε πολιτική στροφή, δηλ. να ασχοληθούμε ενεργά με την πολιτική, εμείς οι ίδιοι.

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Μπορεί να μην υπάρχει ξενόφερτη αρετή και ελληνική αρετή, υπάρχει όμως ξενόφερτη ηθική πάνω στην αρετή (πχ το χαμόγελο, ψεύτικο ή αληθινό, είναι πάντα καλό) και ελληνική ηθική (πχ η αμεσότητα, αγενής ή ευγενική, θεωρείται καλό πράγμα για εμάς).

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Νέα ερεθίσματα μου δίνουν την ευκαιρία να επεκτείνω τη σκέψη μου και να συνεχίσω τον ενδιαφέρων αυτό διάλογο μεταξύ μας.

Συμφωνώ με τον κύκλο ότι δεν υπάρχουν ξενόφερτες αρετές. Τα πλεονεκτήματα είναι πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι μειονεκτήματα για οποιαδήποτε κουλτούρα και κοινωνία σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Τα πλεονεκτήματα στις δυτικές κοινωνίες (για να μιλήσουμε για κάτι που είναι πιο κοντά σε μας) αντανακλώνται (πολύ συνοπτικά) στον βαθμό ανάπτυξης ενός κράτους, την παιδεία του, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας του, την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, την προστασία του περιβάλλοντος και τις αναβαθμισμένες σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Ορισμένα κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Δανία, Σουηδία), έχουν κάνει άλματα σε όλους αυτούς τους τομείς, λόγω κυρίως της νοοτροπίας των πολιτών τους.

Γιατί λοιπόν να μην παραδειγματιστούμε από αυτή τη νοοτροπία; είναι κακό για παράδειγμα που τα παιδιά στις κοινωνίες αυτές μεγαλώνουν μαθαίνοντας να σέβονται το περιβάλλον; Να ανακυκλώνουν; Να εφαρμόζουν κατά γράμμα τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς;

Γιατί αυτές οι χώρες να είναι πρωτοπόρες σε τομείς όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ);

Στο κάτω κάτω η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (το έχουμε πει και σε παλιότερη εκπομπή με αφορμή την ενέργεια) που έθεσε σε λειτουργία ανεμογεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας. Γιατί να είναι τώρα από τις τελευταίες στην Ευρώπη στη χρήση ΑΠΕ, όταν μάλιστα διαθέτει τέτοιο δυναμικό;

Γιατί να μην είμαστε πρωτοπόροι στην έρευνα και στις καινοτόμες τεχνολογίες επενδύοντας σ'αυτές; Γιατί τόσοι λαμπροί Έλληνες επιστήμονες απογοητευμένοι από την αναξιοκρατία που βασιλεύει στο Ελληνικό κράτος να φεύγουν στο εξωτερικό παίρνοντας μαζί τους γνώση και λαμπρές ιδέες;

Γιατί, γιατί, γιατί... Υπάρχουν πολλά ακόμα γιατί Ερμάριον, τα παμε, τα ξανάπαμε, αηδία καταντήσαμε (για να κάνουμε και λίγο χιούμορ), δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να κάνουμε κάτι για να τα διορθώσουμε; Όλοι μπορούμε, ο καθένας με τον τρόπο του και με τις δυνατότητές του.

Και στο τέλος τέλος ρε Ερμάριον γιατί να μην τα έχουμε όλα; Γιατί να συμβιβαστούμε; Γιατί να μην κρατήσουμε το Ελληνικό φιλότιμο και την Ελληνική "μαγκιά" (εκεί που πρέπει όμως να είμαστε μάγκες) και την "ξενόφερτη" πειθαρχία εκεί που πρέπει να πειθαρχούμε;

Γιατί να μην γίνουμε πραγματικοί επαναστάτες; Γιατί να μην ξεκινήσει η νέα πολιτισμική εξέλιξη για όλους τους ανθρώπους ενάντια στο σύστημα-τερατούργημα, εδώ και τώρα, από όλους εμάς;

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Επίσης Ερμάριον, αν πράγματι ισχύει ότι "κάθε τι κακό, είναι συχνά η άμυνα σε κάτι χειρότερο" - και πιθανώς να ισχύει για εμάς τους νεοέλληνες έτσι όπως το θέτεις - δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή αντιμετώπιση του "χειρότερου" και ότι δεν πρέπει να το διορθώσουμε, γιατί τελικά το κακό μπορεί να γίνει ο πραθάλαμος του χειρότερου.

Όσον αφορά την αγένεια σκέψου και μια άλλη εκδοχή: μήπως συμβαίνει το αντίθετο; μήπως τελικά η αγένεια είναι αποτέλεσμα της μη σκέψης;

Ένα άλλο που χαρακτηρίζει εμάς τους νεοέλληνες (να το πούμε και αυτό), είναι ότι πολλές φορές σε έναν διάλογο με κάποιον συνομιλητή μας συχνά καταλήγουμε να γινόμαστε αγενείς, όταν στερέψουμε από επιχειρήματα που δικαιολογούν την άποψή μας.

Πεπεισμένοι ότι εμείς σκεφτόμαστε σωστά και αρνούμενοι να επεκτείνουμε την σκέψη μας και να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά, προσπαθούμε να επιβληθούμε τελικά με την αγένεια.

Μήπως λοιπόν η άρνησή μας να σκεφτούμε πέρα από την δική μας προσωπική θεώρηση των πραγμάτων είναι και μια βασική αιτία της αγένειάς μας;

ΕΡΜΑΡΙΟΝ είπε...

Κανένας δεν αρνείται οποιαδήποτε βελτίωση των πραγμάτων. Όμως εδώ μιλάμε για ανθρώπους. Και οι συμπεριφορές είναι δεμένες με χίλιες δυο νοοτροπίες, που συνδέονται με τη σειρά τους με αμέτρητες παραμέτρους, ώστε να μιλάμε για χαοτικό σύστημα.

Δεν αρκεί να πούμε πχ: ας γίνουμε όλοι ευγενικοί. Γιατί, όσο καλό και αν είναι αυτό, θα χαλάσει μια ισορροπία στην κοινωνία, η οποία μπορεί να μην αναστρέφεται.
Είναι σα να παρεμβαίνεις σε ένα οικοσύστημα, το οποίο με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο έχει βρει την ισορροπία του, και να αφήνεις ένα ακόμα είδος -το οποίο αλυσιδωτά μπορεί να διαλύσει ολόκληρη την αρμονία που προϋπήρχε σε ορισμένους τομείς, που ούτε καν φανταζόσουν ότι υπήρχαν γι' αυτό και αγνοούσες, παρότι η αρμονία βρισκόταν μπροστά σου.
Εσύ έβλεπες μέχρι τότε μόνον τα αρνητικά.

Ακόμη, επειδή σε όλους μας αρέσει να πραγματώνουμε τα όνειρά μας για τον κόσμο, νομίζω ότι μια προσταγή ευγένειας, ή οικολογικής συνείδησης δε θα έχει αντίκρυσμα.
Την ιστορία με τον Καποδίστρια και τις πατάτες τη γνωρίζετε νομίζω.
Κάτι τέτοιο θα συμβεί και στη σύγχρονη Ελλάδα αν υπάρξουν ανάλογες προσταγές.

Αν ωστόσο μας απαγορέψουν να ανακυκλώνουμε, ή να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή να κάνουμε οικονομία στο νερό και στα καύσιμα, τότε, μπορεί να γίνουν πολλά...

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Φυσικά και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μια διαφορετική νοοτροπία στους ανθρώπους.

Έχω μια συγκεκριμένη άποψη και την εκφράζω με κάθε ειλικρίνεια. Αν σε κάποιον δεν αρέσει δεν μπορώ και δεν έχω το δικαίωμα να του την επιβάλλω.

Ο καθένας μόνος του θα αποφασίσει τι του αρέσει και τι όχι από αυτά που λέμε, και θα πράξει όπως αυτός νομίζει καλύτερα.

Όσο για την ισορροπία στην κοινωνία που λες εγώ δεν βλέπω καμμιά ισορροπία τουλάχιστον έτσι όπως την θεωρώ εγώ.

Πιστεύω ότι μια ισορροπημένη κοινωνία θα έπρεπε να έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχει σήμερα και τα έχω ήδη πει σε παλιότερα σχόλια.

aspic είπε...

Σε γενική γραμμή θα συμφωνήσω με όλους σας εκτός από τον μακεδόνα που αποχώρησε.Στα επιμέρους θα συμφωνήσω με τον κύκλο,θα διαφωνήσω με το ερμάριον,θα ξανασυμφωνήσω με τον system failure και θα ξαναδιαφωνήσω με τον harmonic ecology. Με τον σαββίδη δε,ούτε θα συμφωνήσω ούτε θα διαφωνήσω,αλλά από αυτό που μου απάντησε περί αναρτήσεων στο πόρταλ και στο μπλόγκ,θα επισημάνω το πόσο ουσιαστικός δημοκράτης είναι που σκέπτεται τους άλλους και φροντίζει για το καλύτερο (σοβαρά το λέω όχι ειρωνικά).
Και αφού έγλυψα και το αφεντικό και αφού βγάλω και το καπέλο τώρα στον κύκλο για την εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα περί του πώς επηρεάζει το τοπίο τους χαρακτήρες και λοιπά,και αφού το ξαναβάλω στο ερμάριον αυτή τη φορά που και αυτός πρωτότυπος ήταν κατά μιά έννοια,αλλά το φιλοπολεμικό μπορούμε να το πούμε και αλλοιώς που αναρωτιέται και αφελή πατριωτισμό,θα προχωρήσω και στην δική μου τοποθέτηση και ελπίζω να καταλάβετε που συμφωνώ και που διαφωνώ με τον καθένα σας.
Και μήν δυσανασχετείτε που θα είναι μεγάλη.Εγώ πώς κάθησα και σας διάβασα όλους,με τόσα πόστ ο καθένας;
Μήν είστε ευατούληδες.
Για να σας διευκολύνω όμως,θα χωρίσω το πόστ σε κεφάλαια.
Από ότι καταλαβαίνετε έχετε πολύ δουλειά για σήμερα.

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ
Στα μετέωρα που λέτε και σε λοιπά μοναστήρια πέριξ της καλαμπάκας που με πείσανε να
κάνουμε θρησκευτικό τουρισμό το τριήμερο,εύκολα αναγνώριζες ποιοί είναι οι έλληνες και ποιοί οι αλλοδαποί (αν εξαιρέσουμε βέβαια τις μπάκες που σωστά παρατηρεί και ο κυκλος.Είναι ενδεικτικό του μύθου που κουβαλάμε στο κεφάλι μας,πώς όταν αναφερόμαστε γενικώς και αορίστως στους έλληνες,φέρνουμε σάν εικόνα στο μυαλό μας μορφές ανάλογες των αρχαίων αγαλμάτων,που καμμιά σχέση δέν έχουν βέβαια με την πραγματικότητα).
Απλώς οι πρώτοι είχαν απασχολημένα διαρκώς τα χέρια τους και όταν δέν έκαναν τον σταυρό τους μπροστά από κάποια εικονα θα έξυναν τα αυτιά τους, την μύτη τους,τον κώλο τους ή τα αρχίδια τους.
Το ίδιο και οι παπάδες (κανονικοί έλληνες και αυτοί) όπως ένας από αυτούς που αφού έκανε κανονική εξόρυξη εναλλάξ σε μύτη και αυτιά,μόλις μας είδε πρόταξε το αμαρτωλό χέρι του μπροστά μας,υποτίθεται για να μας δώσει την ευκαιρία να εκφράσουμε το βαθύ μας θρησκευτικό συναίσθημα με ένα χριστιανικό ιερό χειροφίλημα.
Ξύσαμε και μείς το κεφάλι μας και ούτε που το ακουμπήσαμε βέβαια το χέρι του.Μας κοίταξε ψιλοξυνισμένος και αφού μας έδωσε μιά ευχή που ακούστηκε σάν κατάρα συνέχισε τον δρόμο του ξύνοντας τα δόντια του με το μικρό δάκτυλο αυτή τη φορά.Ξύσαμε και εμείς το σβέρκο και συνεχίσαμε το δρόμο μας επίσης.
Τελικά σε μάς τους έλληνες δέν μας ταιριάζει να κάνουμε χειραψίες όταν συναντιόμαστε.
Να ξυνόμαστε πρέπει.Και όταν μάλιστα θέλουμε να είμαστε και εγκάρδιοι με τους άλλους,αντί να φιλιόμαστε σταυρωτά,θα πρέπει να ξύνουμε ο ένας την μύτη και τα αυτιά του άλλου.Και οι άγιοι στις εικόνες δέν θα πρέπει να έχουν σταυρούς και ευαγγέλια,αλλά τις ξύστρες που ξύνουν τα άλογα και τα γελάδια.


ΑΛΛΑ ΤΙ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ;
Βασικά όλοι οι αλλοδαποί,γάλλοι γερμανοί και γιαπωνέζοι,παρατηρούσαν με προσοχή τις αγιογραφίες,περιεργάζονταν με ενδιαφέρον τα κειμήλια,μετράγαν με το μάτι τα καμπαναριά και τους ναούς,κάτι λεγαν,κάτι ακούγαν,κάτι ψάχναν τέλος παντων οι άνθρωποι,και μόνο οι έλληνες κοιτούσαν τα πάντα με αυτό το τυπικό βαρεμένο ύφος σάν βόδια.Έφθανε να τους κοιτάξεις για να καταλάβεις ότι δυό σκέψεις παράγει όλες και όλες ο εγκέφαλός τους αυτή τη στιγμή: " σήμερα καλύτερα να φάω μοσχαρίσια η χοιρινή γιατί πάλι παιδάκια θα μου ανέβει η χοληστερίνη.Αλλά και ένα λουκάνικο καλο θα ήταν", "άρε και να βρώ γρατζουνισμένη την τογιότα κάτω,θα γίνει χαμός.Θα κάνω τα μετέωρα πεδιάδα.Δέν με ξέρουν ποιός είμαι εγώ.Το πρώτο μινι μάρκετ στο μπραχάμι".


ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ;
Άν και μέχρι στιγμής και από τις δικές σας περιγράφες φαίνεται πώς οι έλληνες είναι άστα να πανε,νομίζω πώς καλό είναι να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά,μήπως κάτι άλλο υπάρχει πίσω από αυτή την συμπεριφορά.
Εντυπωσιακή είναι η περιγραφή που κάνει ο μπόρχες για τους συμπατριώτες του.Άν τον λέγανε μπορχίδη,θα ήσουν σίγουρος ότι μιλάει για τους έλληνες και όχι τους αργεντίνους.
Τους περιγράφει σάν ανένταχτους,αντιδραστικούς σε κάθε κεντρική εξουσία,αναπτύσοντας σχέσεις και δεσμους τιμής μεταξύ τους (βλέπε κουμπαριές κατά το ελληνικότερο).Το να ξεγελάει κάποιος αργεντίνος την εφορία,τον αστυνόμο,τον δήμαρχο και λοιπά,είναι απόλυτα αποδεκτό και επαινείται από τις κοινωνίες τους,το να ξεγελάει όμως τον φίλο,τον συγγενή,είναι ντροπιαστικό και καταδικαστεο.
Αντιδρά με κάθε τρόπο άν του ζητηθει αναγκαστικά να δώσει ένα,δίνει δέκα όμως άν ξέρει ότι αυτό είναι δική του απόφαση και επιλογή.
Αυτή η τοπική κλειστή αντίληψη στους αργεντίνους έχει βέβαια διαφορετικούς λόγους ύπαρξης από ότι στους έλληνες,αλλά τόσο οι μέν όσο και οι δε,έχουν μιά ιδιόρυθμη αντίληψη περί του τι είναι το κράτος.
Είναι ξέφρενοι στις εκδηλώσεις τους για τις εθνικές τους ομάδες,τις εθνικές τους επετείους και λοιπά,αλλά αυτό δέν πηγάζει από μιά συλλογική εθνική συνείδηση,αλλά αποτελεί ένα προσωπικό σύ΄μβολο,ένα άς το πούμε τελετουργικό τυπικό μεταξύ τους,κάτι σάν τον τρόπο που θα χορέψει κάποιον ζειμπέκικο.
Στην πραγματικότητα όσο και άν είναι αντιφατικό,ακόμη και αυτό είναι μιά αντιδραστική πράξη ενάντια στην εξουσία.

ΑΛΛΟΥ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΞΥΝΟΝΤΑΙ
Το μόνο που διαφοροποιεί τους έλληνες από τους αργεντινούς είναι ότι ενώ οι δεύτεροι το ξέρουν τι είναι και το βγάζουν θετικά,οι έλληνες ντρέπονται για αυτό και το κρύβουν,κοιτώντας να μιμούνται κακήν κακώς ξένα πρότυπα,(γερμανικά,αγγλικά και γαλλικά όπως σωστα είπε ο κύκλος) που δέν τους ταιριάζουν τελικά.
Στην ελλάδα δηλαδή ο κόσμος ντρέπεται για αυτό που είναι.
Έτσι άλλα σκέφτονται και άλλα κάνουν.Άλλα κάνουν και άλλα θέλουν,αλλα θέλουν και άλλα δείχνουν,άλλα δείχνουν και άλλα κοιτάνε,αλλού κοιτάνε και αλλού γελάνε τέλος πάντων που λέει ο λόγος.
Οι έλληνες δέν αφέθηκαν ποτε να είναι αυτό που είναι.
Πάρτε παράδειγμα το ποδόσφαιρο τις περασμένες δεκαετίες.
Ενώ υπήρχαν εξαιρετικοί έλληνες ποδοσφαιριστές σε παγκόσμιο επίπεδο, ποτέ η ελλάδα δέν έφτειαξε την δική της σχολή ποδοσφαίρου,όπως ήταν η γερμανική,η αγγλική,η ιταλική και λοιπά,ακόμη και η γιουγκοσλαύικη.
Πήγαν χαράμι ένα σωρό ταλέντα (γνωστά τα ονόματα μήν τα λέμε τώρα),δέν είδαμε ποτέ καταπληκτικό ελληνικό ποδόσφαιρο,επειδή ντρεπόμασταν για τον εαυτό μας και τρέμαν τα ποδια μας όταν βγαίναμε έξω λές και είχαμε καταπιεί σεισμό.
Μα τέτοια ντροπή οι έλληνες για τον εαυτό τους;
Ακριβώς,τέτοια ντροπή και περισσότερη.
Και σάν αντίδοτο,προσπαθούσαμε να φέρουμε προπονητές από έξω να μας βγάλουν τα κόμπλεξ μας,προσπαθώντας να μας κάνουν να μιμηθούμε τους άγγλους και τους γάλλους και τα συστήματά τους και κάνοντας βέβαια ακόμη πιο χειρότερα τα πράγματα,και μας να ντρεπόμαστε ακόμη περισσότερο.
Και όπως δέν παίξαμε ποτέ ελληνικο ποδόσφαιρο,δέν παίξαμε ποτέ ελληνική πολιτική,ελληνική οικονομία,και ότι άλλο ελληνικό τέλος πάντων.
Παίξαμε όμως ελληνική μουσική άς πούμε.
Προφανώς παίξαμε και ποίηση και λογοτεχνία.
Γιατί εκεί βγάλαμε τον εαυτό μας;

ΓΙΑΤΙ ΞΥΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ;
Οι έλληνες μοιάζουν σάν αυτά τα παιδιά αυστηρών στρατιωτικών η δασκάλων και λοιπά,που δέν τα αφήνουν να πάρουν ανάσα.
Τα έχουν φορτώσει με ένα σωρό ιερά και τιμημένα σύμβολα,μιά τόσο βαρειά ιστορία,που τα χουν ευνουχίσει πραγματικά.Και το μόνο που τους μένει να κάνουν τα παιδιά,είναι στην χειρότερη να τρώνε και να χέζουν σάν τους μπουχέσες όλη την μέρα,ενώ στην καλύτερη να λένε κανά τραγούδι να πάει κάτω το φαρμάκι.
Πάντα όμως προβληματικοί.
Η αρχαιοελληνική ιστορία,το βυζάντιο,η ορθοδοξία,έχουν πέσει τόσο βαρειά στις πλάτες του έλληνα που τον ισοπεδώνουν.
Όπως λέει και ο ποιητής,κάθε ένας από μάς κουβαλάει μιά τεράστια μαρμάρινη προτομή αντί για κεφάλη που τον κάνουν να γέρνει από το βάρος τις πλάτες του.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΦΑΓΟΥΡΑ;
Ίσως ακαθόριστες φυλετικές μνήμες από τις πόλεις κράτη,ίσως η οθωμανικη κυριαρχία,ίσως το οτιδήποτε,σημασία έχει ότι ο έλληνας σάν ιδιοσυγκρασία συνεχίζει (έστω και σάν ευνουχισμένος) την ελληνικη επανάσταση.
Μέσα του νοιώθει για το ελληνικο κράτος ότι ένοιωθε για τον οθωμανικό ζυγό,αλλα και το ελληνικό κράτος νοιώθει για τον έλληνα ότι οι οθωμανοί για τους επαναστάτες.
Βασικά το έθνος κράτος μας έπεσε πολύ στενό παπούτσι,και εξακολουθούμε να αντιδρούμε.Δέν το ξέρουμε,αλλά βρισκόμαστε ακόμη στα βουνά,κατσαπλιάδες,να αρπάξουμε ότι μπορούμε.
Βέβαια το πρόβλημα θα λυθεί άν και όταν τελειώσουν πιά τα έθνη για αυτό και η παγκοσμιοποίηση μας έρχεται κουτί,μέχρι τότε όμως.....


ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑΤΡΕ;
Ο μόνος δρόμος για να εκδηλωθεί επιτέλους αυτή η τόσο ντροπαλή ελληνικότητα,είναι να πετάξουμε τα βάρη από πάνω μας,τη σαβούρα ρε αδελφέ,για να πετάξει το αερόστατο.
Και εμείς,μεγα΄λοι οι περισσότεροι εδω μέσα,πάθαμε ότι πάθαμε,άς αφήσουμε τουλάχιστον τα τα παιδιά μας ελεύθερα από όλες αυτές τις αηδίες που ευνούχισαν εμάς.
Άς τα αφήσουμε ελεύθερα από μύθους και κουταμάρες να εκφράσουν αυτό που είναι όπως θέλουν και μπορούν.
Να ξυστούν όπως θέλουν.
Εξάλλου η ελληνικότητα δέν επιβάλλεται,δέν δηλώνεται,αλλά απλώς υποννοείται.
Είναι η ματιά στα πράγματα δηλαδή και όχι τα ίδια αυτά τα πράγματα.

ΝΑ ΞΥΝΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ;











































Ξυστείτε και μήν ντρέπεστε τίποτα.


ΒΓ Και μιά άσχετη αλλά και σχετική ερώτηση:
Ποτέ δέν κατάλαβα τι εξυπηρετεί η επέτειος της 28 οκτωβρίου.
Μας φθάνει και περισσεύει η επέτειος της ελληνικής επανάστασης,γιατί χρειαζόμαστε και μιά δεύτερη επέτειο;
Και γιατί είναι εθνικό κάτι που αφορά και συνέβη σε όλη την ευρώπη;
Αλλά άντε να πούμε ότι καπου εξυπηρετεί,γιατί όμως γιορτάζουμε την κύρηξη του πολέμου και όχι την λήξη του;
Τι σόι πολεμοφιλία είναι αυτή που εκδηλώνουμε αφού ουσιαστικά με την κύρηξη του πολέμου που γιορτάζουμε,είναι σάν να χαιρόμαστε και να πανηγυρίζουμε για όλη την φρίκη και τους νεκρούς που ακολούθησαν αυτήν (την κυρηξη του πολέμου);
Και με όλες αυτές τις παρελάσεις είναι σάν να δηλωνουμε πώς περιμένουμε με λαχτάρα και ανυπομονησία πότε θα γίνει ο επόμενος πόλεμος να χαρούμε πάλι την φρίκη του.

MAIRA666 είπε...

Ειμαι ΟΦΙΣ.

Ειδες οτι δεν γραφω, και μετα 29 αναρτησεις ΤΟΛΜΗΣΕΣ
να γραψεις.

ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ τι?

ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΠΙΣΠΕΝΟΥ
ΣΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΜΠΟΡΩ
ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΩ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.

ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ? ΑΝ ΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΜΑ ΤΗΝ ΘΕΑ ΕΙΡΗΝΗ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ
ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ. ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΓΕΛΙΟ.


ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΙΣ 28 ΟΚΤΟΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΟΣ.

Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΕΚΜΠΟΜΠΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΛΗ

ΠΑΡΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΣΠΙΚΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ Η ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΜΙΞΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΕΛΕΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΔΙΩΞΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΘΥΜΟ

ΦΑΝΤΙ είπε...

Για σου ρε Aspic ....! Τα είπες όλα! Ακόμη και η Μαρία υποκλήθηκε.

Ας ξυθούμε επιτέλους ελεύθερα, αμήχανα, είναι ένα στάδιο πριν την συνειδητοποίηση .... κάποιοι, λίγοι ακόμη, έχουν ματώσει απο το πολύ το ξύσιμο, έτοιμοι να περάσουν στο ψήσιμο ... μερικοί μάλιστα έψησαν ήδη εδω μέσα, τα μάτια δεν τα βλέπω αλλα νιώθω την φλόγα τους να πυροκαίει!

macedonian είπε...

Βασικά αποχώρησα γιατί θα δουλευα και θα έχανα την εκπομπή για πρώτη φορά!Και επειδή δεν είδα ,δεν δικαιούμαι να ομιλήσω...

cyclos είπε...

Κάποτε που μιλάγαμε με το κυκλάκι όταν ήταν στο λύκειο, περί παρελθόντος και μέλλοντος, μου είπε ότι διάβασε μια κουβέντα του Τσώρτσιλ ότι τα βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία απ' αυτήν που είναι σε θέση να καταναλώσουν και σκέφτηκε ότι εμείς, εδώ στην ελλάδα, έχουμε τόση ιστορία, που την έχουμε πεταμένη δώθε κείθε και στιβαγμένη, σαν το στοκ που συγκεντρώνεται στις αποθήκες του εμπόρου, απαξιώνεται και μπορεί να πνίξει τελικά την επιχείρηση, λόγω του αυξημένου κόστους αποθήκευσής του.
(Είχαν πάει εκείνες τις μέρες με το σχολείο στην αρχαία αγορά και είχε απογοητευτεί από την κατάσταση, κάνανε και κάτι ψωροοικονομικά και το συνέδεσε έτσι)
Μου είπε λοιπόν ότι αυτό το στοκ ιστορίας θα πρέπει να εξαχθεί επειγόντως.
Μου τόνισε όμως ότι όπως το στοκ είναι στην πραγματικότητα μια χαρά προϊόν, εμπορεύσιμο, (που η λαθεμένη διαχείριση, ή διάφοροι εξωγενείς παράγοντες όπως αιφνίδια μείωση της κατανάλωσης, μεταβολή της μόδας κ.λπ. το μετέβαλαν σε στοκ) έτσι και το στοκ ιστορίας δεν είναι σαβούρα για πέταμα, αλλά εξαγώγιμο προϊόν, πολύτιμο για κάποιους.
Τί να έλεγα στο κυκλάκι? Εξάγεται η ιστορία και ο πολιτισμός? Το σκέφτηκα όσο μπόρεσα και συμφώνησα μαζί του, σαν εντυπωσιασμένος χαζογονιός.
Θα το ρωτήσω ξανά, τώρα που μεγάλωσε λίγο ακόμα και μορφώνεται να μου πει τρόπους.

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
"Πολύ καλή η εκπομπή κι οι προσκεκλημένοι σας μέσα στην ουσία του θέματος, ενημερωθήκαμε ακόμη περισσότερο για πράγματα που δεν ακούμε ποτέ και δε προλαβαίνουμε με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής να το κάνουμε με ευχαίρεια, αλλά ως......νεοέλληνες φιλόσοφοι κι επιστήμονες, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη διατροφή και την επίδρασή της στο χαρακτήρα και την εξέλιξη του ανθρώπου..
Θα ήθελα εδώ να σημειώσω πως υπάρχουν πολλές σύγχρονες έρευνες που οι επιστήμονες δηλώνουν "είμαστε ό,τι τρώμε", όπως ο Ιπποκράτης...
Μια εξ' αυτών έδειξε πως με την υγιεινή φυτική διατροφή και άσκηση, βελτιώνεται το DNA μας, εξελίσσεται δηλαδή, εξελισσόμεθα..
http://www.pnas.org/cgi/content/full/105/24/8369?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=Dean+Ornish&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT (Αμερικάνικη Ακαδημία Επιστημών)
Απ' την άλλη μεριά στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου 18-10-08, δημοσιεύτηκε άρθρο που μας έλεγε για επιστημονικά συμπεράσματα πως ο άνθρωπος έχει σταματήσει πλέον την εξέλλιξή του, πως δεν εξελισσόμεθα όπως όλα τα άλλα είδη το κάνουν στους αιώνες. Ακόμη, καταρίπτεται στο ίδιο άρθρο η Δαρβινική θεωρία και μένει ερωτηματικό για άλλες θεωρείες που θέλουν μια Δύναμη μεταφυσική να επεμβαίνει εδώ στη γη και τη ζωή.
Ειπώθηκε απο τον κ. Ζιάκα πως η μια θεωρία του διαφωτισμού πρέσβευε τα ίδια.
Οτι άνωθεν επεμβάσεις γεννούν τη συνείδηση και το πνεύμα και κατευθύνουν την εξέλιξή μας κι οτι είναι στα μείον μας που δε πιστεύουμε σε τίποτα πια.
Αν οι άνθρωποι, έρχονται στη γη με ένα σκοπό, της ομοίωσης ενός Δημιουργού όπως αφήνεται να εννοηθεί, τότε σίγουρα δεν έχουμε να συγκρίνουμε τίποτε με ανώτερες αρετές που αποδίδουμε στην Ανώτερη αυτή Δύναμη, όπως η μη βία, η ευσπλαχνία, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ανιδιοτέλεια στη ζωή μας κι ειδικά στην εκμετάλλευση της φύσης και των ζώων,
αντίθετα απίστευτη σκληρότητα ανακαλύπτει κανείς αν ψάξει το θέμα π.χ. στο ίντερνετ κι επιπλέον, αν ευαισθητοποιηθεί, ανακαλύπτει με έκπληξη πως είναι πολύ μόνος στο κόσμο αυτό και πολύ ασήμαντος μπρος στα συμφέροντα, την αναλγησία της καλοπέρασης και ματαιοδοξίας και την απάνθρωπη θάλεγα, αδιαφορία για ό,τιδήποτε άλλο έξω από αυτά και τη βαθιά πεποίθηση του ανθρωποκεντρισμού γενικότερα!
Ε! Και? .... σου λένε... δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα...

Αυτό δεν είναι θέμα άξιο να θιχτεί από τους αξιότιμους δασκάλους μας;

Γίνεται με τέτοια κτηνώδη βία που υφίστανται τα κατώτερα όντα, γίνεται με 55 δις εκτρεφόμενα κι ίσως 100 δις πειραματόζωα που υποφέρουν φρικτά χωρίς λόγο αν μελετήσει κάποιος το σκοτεινό μέρος της επιστήμης, αν, λέω αν, έχουμε κάποιο σκοπό από τη γέννησή μας να μπορέσουμε να τον επιτελέσουμε, γίνεται να εξελιχτούμε ως πνευματικά κι ανώτερα όντα που διακυρήσσουμε πως είμαστε κι απαιτούμε τα καλύτερα για τη πάρτη μας, γίνεται μια ανώτερη δύναμη, ακόμα κι η φύση, να μην υποβαθμίσει την αξία μας, να μη μας πισωγυρίσει, να σταματήσει ν' ασχολείται μαζί μας, ή και να μας εξαφανίσει ακόμα, αν δεν συμφωνεί η συμμετοχή μας στο σύνολο της ζωής, με το λόγο της ύπαρξής μας ση γη?

Δυο ώρες πριν αρχίσει η εκπομπή σας, βίντεο στην ΝΕΤ έδειχνε κάτι Γάλλους "επιστήμονες" που έλεγαν πως έκαναν πολλά χρόνια μυστικά πειράματα με ζώα για τεχνιτή, πλαστική καρδιά και τώρα περιχαρείς ανακοίνωναν πως δοκιμάστηκε με επιτυχία το τελευταίο μοντέλο τους σε ζώα κι όλα εντάξει για τη κονόμα τους, συγνώμη, για τους ανθρώπους ήθελα να πω, ( που πόσα χρόνια θα κερδίσουν? αξίζει τέτοια θηριωδία?), κι η κατα τα άλλα συμπαθέστατη κ. Χούκλη πανυγίριζε κι αυτή για το....Θαύμα της ¨"επιστήμης"..

Οι δημοσιογράφοι δε ξέρουν πως στην υπόλοιπη δύση γίνονται αγώνες για κατάργηση αυτής της βαρβαρότητας και χαίρονται, ή χασκογελούν για κοψίδια, και μάσες με πτώματα αθώων ζώων, δε ξέρουν πως υπάρχουν 30 εκατ χορτοφάγοι στη Δύση και ΄κάποια δις στον υπόλοιπο κόσμο που ζουν πιο υγιείς και περισσότερο, αν έχουν σωστές συνθήκες, δεν τους απασχόλησε καθόλου το θέμα να το ψάξουν από κοντά, γιατί, τι συμβαίνει; Και δεν έχουν τη λεπτότητα να μη κάνουν τέτοια σχόλια χάριν των τηλεθεατώ τους που έχουν δει ντοκυμαντέρ του Παπαχελά προ ημερών και του Κούλογλου παλιότερα και βρίσκουν στο ίντερνετ αυτή τη φρίκη, ή στα ι-μέιλ που παίρνουνε; Δε σέβονται την ανάγκη της προταιρεότητας της ΄προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, του πολιτισμού που σιγοσβήνει από την επέλαση της βαρβαρότητας γενικότερα;
http://xortofagia.blogspot.com/2008/07/cnn-vegans.html#links
Αυτά δε τα έχουν επισημάνει οι φιλόσοφοί μας, δε θα έπρεπε να πουν, να κάνουν κάτι να σταματήσουν; Να ζούμε μες την υποκρισία της γιορτής του Πάσχα και της ζωής με εκατομμύρια σφαγές αθώων ζώων π.χ. ή τις ζωτομίες, τα βασανιστήρια, ττις γούνες με τα γδαρσίματα ζωντανών ζώων, ή τις ηλεκτροπληξίες, την ακινητοποίηση, τον, την, το, τα,, χιλιάδες, εκατομμύρια, δις περιστατικά σκληρότητας, μπορεί να μας αντέξει η φύση ή ο Θεός, στον οποίον εκατομμύρια προσεύχονται για αγαθά και καλοπέραση;
Δε διακρίνουν μια κατηφόρα, με τόση βία; αρκεί το συμφέρον, η οικονομία, η ανάπτυξη; δε διάβασαν τα σχόλια στο μπλογκ; δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη ενός σχολίου; μιας επέμβασης στη διαφώτιση της κοινής γνώμης για ευσπλαχνία για έλεος, τι να τα κάνουμε τα σοφά λόγια χωρίς συναίσθημα, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς γενναιότητα στην υπεράσπιση αθώων; τι;
http://www.ecology-salonika.org/talk/viewtopic.php?t=217 ""

aspic είπε...

Τελικά κύκλε το κυκλάκι σου έχει τετράγωνο μυαλό και μας κόλλησε στο τοίχο.
Όντως θα σαπίσουμε με τόσο εμπόρευμα στις αποθήκες και θα πρέπει να το διώξουμε έξω.

Μιράζ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Όντως πρέπει να ξυστούμε,μήπως αλλάξουμε πουκάμισο όπως οι όφιδες (βλέπε μάιρα).
Τι έγινε,ο μάιρας μας βγήκε μαρία;
Η μαρία η πενταγιώτισα.





















Δηλαδή τι εννοείς τώρα,ότι πάντα μαρία ήταν,ή άλλαξε τώρα;
Λές να μας γράφει από την συγγρού;

ΒΓ Harmonic ecology,το κάθε είδος θα πρέπει να περιμένει την σειρά του.
Τώρα προηγούνται τα δικαιώματα των καταπιεσμένων ανθρώπων.Μετα και αφού τελειώσουμε με αυτούς,θα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολιόμαστε και με τα δικαιώματα των ζώων.
Υπομονή και όλα θα γίνουν με τάξη και οργάνωση.
Και μήν διαμαρτύρεσαι και νοιώθεις αδικημένος για τα ζώα επειδή θα πρεπει να περιμένουν τους ανθρώπους,γιατί τι να πούν και τα φυτα που είναι τελευταία στην λίστα;
Ή μήπως νομίζεις πώς μόνο οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν ψυχή;

Harmonic Ecology = MI VIA είπε...

aspic αυτό το ξαναβάζω για σένα, μη και δε το δεις στο επόμενο:

Για όποιον χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να καταλάβει πως δε γίνεται να σωθούν οι άνθρωποι χωρίς τον υπόλοιπο ζωικό κόσμο κι είναι ανέφικτα ό,τι και να κάνουμε με τις καλές μας θελήσεις, ας ψάξουν λίγο ακόμα.
Είμαστε 6 δις και βασανίζουμε 150 δις για να ευχαριστηθούμε, μη το παίρνετε ελαφρά,
η WWF Hellas ανακοίνωσε σήμερα πως έτσι όπως πάμε μέχρι το 2030, θα χρειαστούμε 2 πλανήτες για να επιβιώσουμε, ο πρώτος μας τελειώνει..δείτε πάλι το βίντεο του CNN
http://xortofagia.blogspot.com/2008/07/cnn-vegans.html#links
KI APO NEW YORK TIMES
http://xortofagia.blogspot.com/2007/12/pdf.html#links
http://ygieinidiatrofi-zoi.blogspot.com
Αληθινά δημοσιεύματα
http://www.box.net/shared/o371evoggg
Και λίγες σκέψεις για τον πόνο των φυτών, τη πρώτη ατάκα που ακούω πάντα για την ηθική στη διατροφή.
http://xortofagia.blogspot.com/2008/10/blog-post.html#links

Συνεργάτες