Όπως θα γνωρίζετε, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο για την πολυγλωσία και του ζητά να προστατεύσει τη "μακεδονική" γλώσσα που μιλούν οι "μακεδόνες" της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα.
Εν πάσει περιπτώσει ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και τα Σκόπια με την παρούσα κυβέρνηση μπορούν να θεωρηθούν "καθένας".
Εάν κάποιος θελήσει να εντρυφήσει στο θέμα του γλωσσικού ιδιώματος των Σκοπίων μπορεί να διαβάσει το ανεπανάληπτο βιβλίο του Νίκου Ανδριώτη: "Το Ομόσπονδο κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του" απο το οποίο ελάχιστα χαρακτηριστικά αποσπάσματα παραθέτουμε.
ΥΓ. Η εκπομπή που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη είναι η τελευταία της τηλεοπτικής περιόδου που διανύσαμε και την έχουμε ήδη μαγνητοσκοπήσει. Δεν θα είναι δηλαδή "ζωντανή", συνεπώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα επικοινωνίας.
Τα αποσπάσματα απο το βιβλίο του Ανδριώτη:
Ως τον 7ο αιώνα μ.Χ. τα σύνορα της ομιλούμενης ελληνικής γλώσσας στη βαλκανική άρχιζαν από τις εκβολές του Γενυσού ποταμού στην Αδριατική, περνούσαν νοτίως των Σκοπίων, από τη Σερδική (Σόφια), κατά μήκος της οροσειράς του Αίμου και κατέληγαν στον Εύξεινο.
Η επικρατούσα γλώσσα στη βόρεια Μακεδονία κατά το μεσαίωνα εξακολουθούσε να είναι η ελληνική, γιατί ο αστικός πληθυσμός της χώρας παρέμεινε ελληνικός.
Η μεγαλύτερη πύκνωση του σλαβικού στοιχείου έγινε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε οι τούρκοι αγάδες συνέχισαν τη συνήθεια των βυζαντινών γαιοκτημόνων να φέρνουν σλάβους κολίγες για να καλλιεργούν τα τσιφλίκια τους.
Ο βαθμιαίος όμως αυτός εκσλαβισμός, τόσο στη βυζαντινή όσο και στην τουρκική εποχή, περιορίστηκε στη βόρεια Μακεδονία και δεν προχώρησε στη νότια αυτήν που σήμερα περιλαμβάνεται στην ελληνική επικράτεια.
Εδώ η δύναμη του ελληνικού στοιχείου με κέντρο την πάντα απάτητη από Σλάβους Θεσσαλονίκη, ήταν και στο μεσαίωνα και στην εποχή της τουρκοκρατίας τόσο μεγάλη ώστε οι λίγοι Σλάβοι που εισέδυσαν κατά καιρούς δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την αφομοίωση.
Η γλώσσα που μιλούν κατά πλειονότητα οι κάτοικοι του κράτους των Σκοπίων και που εντελώς αυθαίρετα την ονόμασαν Μακεδονική είναι ένα σλαβικό ιδίωμα με τόσο στενούς δεσμούς προς τη βουλγαρική και τη σερβική ώστε σύμφωνα με τις αρχές της γλωσσικής επιστήμης δεν μπορεί να ονομαστεί γλώσσα αυτοτελής, όπως οι δύο προηγούμενες.
Τα μόνα σαφή σύνορα του σλαβικού αυτού ιδιώματος είναι τα προς την ελληνική γλώσσα και συμπίπτουν περίπου με τα γεωγραφικά σύνορα των Σκοπίων προς την Ελλάδα, εκτός από μια μικρή σφήνα που σχηματίζει το ιδίωμα αυτό επάνω στο ελληνικό έδαφος, στην ορεινή περιοχή βορείως της Καστοριάς. (Αλλά, όπως είπαμε, διγλωσσία δεν σημαίνει και μη ελληνική συνείδηση).
Επίσης προς τα δυτικά το σλαβικό αυτό ιδίωμα συνορεύει με την αλβανική γλώσσα.
Το ιδίωμα αυτό είναι ένας μεταβατικός σταθμός ανάμεσα στη σερβική και τη βουλγαρική.
Οι σέρβοι γλωσσολόγοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα κοινά του γνωρίσματα με τη σερβική και οι βούλγαροι στα κοινά με τη βουλγαρική.
Που ανήκει, λοιπόν;
Φυσικά όχι στη σερβική αλλά ούτε με τη βουλγαρική μπορεί να ταυτιστεί εντελώς.
Κατάγεται κατευθείαν από ένα σλαβικό ιδίωμα που ομιλείτο κατά τον 9ο-10ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Μακεδονία και στο οποίο μετάφρασαν την Αγία Γραφή ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος,
Η αρχαία Μακεδονία είτε το θέλουμε είτε όχι, είχε συγχωνευθεί μέσα στο μέγα πανελλήνιο, και στο μεσαίωνα ακόμη περισσότερο με τη διείσδυση των Σλάβων στη βαλκανική διαιρέθηκε οριστικά σε δύο ζώνες, στην ελληνική και τη σλαβική και είναι σήμερα απλός γεωγραφικός όρος.
Εθνολογικός και γλωσσικός όρος δεν είναι πια.
Το βόρειο τμήμα της κατοικείται από παλαιούς ή νέους σλάβους, μιλεί σλαβική γλώσσα και ανήκει σε κράτη σλαβικά.
Το νότιο τμήμα της κατοικείται από έλληνες, μιλεί ελληνική γλώσσα και ανήκει προ πολλού με διεθνείς συμβάσεις στο ελληνικό κράτος.
Η «Μακεδονική», λοιπόν, γλώσσα, τίνων Μακεδόνων γλώσσα είναι; Των Ελλήνων της νότιας Μακεδονίας, ή των Σλάβων της βόρειας;
Τα ονόματα «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «Μακεδονική γλώσσα» είναι προκειμένου για σλάβους ιστορικά και εθνολογικά αστήρικτα και αυθαίρετα.
Το πλησιέστερο προς την αλήθεια όνομα για τη γλώσσα του γειτονικού κράτους είναι το «Σλαβικό ιδίωμα του κράτους των Σκοπίων».
28/7/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2009
(12)
- ► Φεβρουαρίου (8)
- ► Ιανουαρίου (3)
-
▼
2008
(85)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (12)
-
▼
Ιουλίου
(18)
- Θα είμαστε εδώ;
- Η γλώσσα των Σκοπίων
- Ο χώρος του "aspic"
- Μειονότητες, Κάρατζιτς, Κύπρος
- Μην το χάσετε
- Κατηγορητήριο κενό περιεχομένου για την υπόθεση ΕΡ...
- Ο χώρος του "aspic" (16/07/08)
- Ταξίδια στο διάστημα, Άρης, ζωή σε άλλους πλανήτες
- Ο χώρος του aspic
- Ερωτήσεις για την εκπομπή
- Η εκπομπή της Τετάρτης 9 Ιουλίου 2008
- Σχέδιο ανατροπής Ερντογάν
- Ο χώρος του "aspic"
- Για την αποψινή εκπομπή
- ΚΑΓΚΑΝ- Με πολέμους συντηρείς την ειρήνη...
- Τα σχόλιά σας για το ΦΑΛΟΥΝ ΝΤΑΦΑ
- Από τα σχόλιά σας ξεχωρίσαμε...
- Η εκπομπή της Τετάρτης 2 Ιουλίου 2008
7 σχόλια:
Φαντάζομαι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το προτείνει αυτό το βιβλίο,ίσως δε να θέλει και να το παραδώσει στην πυρά.
Θα είναι ενδιαφέρουσα και η σημερινή εκπομπή κ. Σαββίδη.
Καλά κάνετε και επιμένετε στο θέμα αυτό, ώστε να μην αδρανούμε.
Δυστηχώς η εκπομπή είναι μαγνητοσκοπημένη. Θα ήθελα να ακούσω και απόψεις από Έλληνες δίγλωσσους και ειδικά από επίσημους φορείς σε ότι αφορά το θέμα.
Την άποψη τους στο εάν η Slavomakedonski είναι ίδια ή παρεμφερής ή οτιδήποτε άλλο με τις "τοπολαλιές" που ομιλούνται στην Φλώρινα και αλλού.
Όπως και την άποψη πανεπιστημιακών όπου θα μας πουν πως κατασκευάστηκε αυτή η γλώσσα , την οποία γλώσσα όλος ο κόσμος πια την λέει στην αγγλική γλώσσα ως "macedonian". Ποιος ήταν ο ρόλος του Αμερικανού καθηγητή του Χαρβαρντ κου Οράτιου Λουντ στην κατασκευή της.
Διστυχως την πατησαμε ολοι .... Ο κος Παντελης πρτιμησε τον υπολογιστη των Αντικυθηρων(ενδιαφερον θεμα βεβαιως ) ....Παρεπιπτοντως υπαρχει ενα πολυ καλο βιβλιο με επιμελεια Μπαμπινιωτη που αφορα την αρχαια Μακεδονικη αλλα και την μαιμου των σκποπιανων
as mas milisoune arxaia giougkoslavika,kai meta vlepoume poios aniki se poion.
ma to oti i ellines politikoi idi exoun anagnorisi to onoma ton vardaskewn os makedonia apo to 2002 .mas pi8ei pos o simerinos ellhnas einai se plani se xeria evraiwn kanivalwn tou talmoud...
ola ta alla os polemoi einai to prokataskevasmena gegonota .kai to kserete!
Θα μπορουσε καποιος να μας καθορισει υπευθυνα την γεωγραφικη περιοχη η οποια ΠΡΠΕΠΕΙ να αποκαλειται Μακεδονια και απο που προκυπτει οτι ειναι αυτη η συγκεκριμενη περιοχη ;;
Ευχαριστω ..
Ο ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΠΛΕΟΝ. ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ. ΣΙΓΩ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΙ ΣΛΑΒΟΦΨΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΝΑΙ, ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΕΚΟΥΣΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΗΤΟ ΕΞΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΕΠΡΟΣΚΕΙΝΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΤΕ ΗΕΘΕΛΑΝ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ". ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ, ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Η ΔΙΑΚΑΙΟΤΕΡΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΕ ΜΕ, ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΟΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Δημοσίευση σχολίου