3/3/09

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας


Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα της γυναίκας. Έχει κανένα νόημα μια τέτοια υπενθύμιση; Παλαιότερα, όταν πράγματι όλοι αντιλαμβανόμασταν την καταπίεση που υφίστατο η γυναίκα, μια ημέρα αφιερωμένη στην ύπαρξη και τη δράση της αποσκοπούσε στο να αναλογιστούμε όλοι την ανισότητά της με τον άνδρα κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την έννοια του πολιτισμού, όπως την προσλαμβάναμε στη δύση.
Έχουμε, όμως, να συζητήσουμε διάφορα θέματα με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Κατ αρχάς, να δούμε αν σε θεσμικό επίπεδο έχουν καθιερωθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. οι αλλαγές που θεωρήθηκαν απαραίτητες.
Δεύτερον, απο περιέργεια να δούμε πως ήταν η μητριαρχικές κοινωνίες, γιατί οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες ήταν μητριαρχικές και γιατί και πως περάσαμε στις πατριαρχικές κοινωνίες.
Τρίτον, θα μπορούσαμε επίσης να δούμε πώς, πότε και γιατί άρχισε να καταπιέζεται η γυναίκα, να δούμε τη θέση της στην αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, το μεσαίωνα, στο Βυζάντιο,στην Αναγέννηση και τη σύγχρονη εποχή.
Να δούμε επίσης τι σημαίνει ότι ανάλογα με τη θρησκεία και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας η έννοια της καταπίεσης αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο.
Δεν νοιώθει δηλαδή καταπιεσμένη μια Αφγανή γυναίκα που πιστεύει στο ισλάμ, με όλα εκείνα που της φορούν και τον τρόπο που της φέρονται;
Να παρουσιάσουμε επίσης τη δραστηριότητα ορισμένων γυναικών απο διαφορετικούς χώρους.
ΘΑ αναρωτηθείτε, ίσως: "Καλά πως σας ήρθε η ιδέα να κάνετε κάτι για τη γυναίκα";
Απάντηση: Χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει, διαπιστώσαμε πως η συμμετοχή γυναικών στις ομάδες συζητήσεων της εκπομπής είναι μικρή. Ευκαιρεία να αποκαταστήσουμε κάπως τα πράγματα και να εξιλεωθούμε και στις συνειδήσεις μας.

Συνεργάτες